Azonnali tűzszünetet!

Azonnali tűzszünetet! A gázai gyerekeknek nincs Vaskupolájuk, nincsenek bunkereik, nincsenek légiriadóik. Ezek a gyerekek Izrael jövőbeni partnerei!

azonnali tuzszunetJó szembesülni azzal, hogy nem minden magyar nyelvű izraeli (szélső)jobboldali. A fenti felhívásomra ilyen válaszok is érkeztek egy zárt fb-csoportban:

Azonnali tűzszünetet. De mindkét oldalon, mert hiába van vaskupolánk meg bunkereink, nekünk sem egy méznyalás ez a rakétaeső…

„…én az ártatlan emberi életet többre értékelem, mint az eszméket. Nem lehet többszáz embert megölni – erre nincs igazolás. Szívemmel-lelkemmel Izrael mellett állok, és nem akarom, hogy egy hét alatt 200 ember halála az én otthonom lelkén száradjon. Izraelnek ebben a pillanatban az a dolga, hogy a világ összes vezetőjét bevonva a világ minden lehetséges eszközével békét teremntsen. A Hamasz NEM IJED MEG a háborútól. SZERETIK a háborút, és az sem ijeszti meg őket, ha többszáz embert el kell veszíteniük. Izraelben van értéke az életnek. Nem csak a zsidókénak – mindenkiének.

Szárazföldi akció Gázában nem állna meg MINIMUM EZER áldozat alatt. Ti ebben BENNE VAGYTOK? Büszkék lennétek Izraelre? A háború hosszútávon épp úgy nem megoldás a békére, mint a fegyverszünet, mert mindig lesz valaki, aki meg akarja torolni a gyilkosságokat. Ha most Izrael az igazság nevében és a béke nevében mégtöbb halált okoz odaát, a világ sosem bocsát meg. Sem Európában, sem Amerikában, sem az arab világban. Izrael földje a Kiválasztott Népé, kiválasztottnak lenni pedig felelősséggel jár. Lehet, hogy ezt nem ez a vezetés fogja elérni, lehet, hogy nem is ebben az évszázadban történik meg, de meg kell történnie egy ponton – még mielőtt ránk omlik az ég, és maga alá temet minden arabot, zsidót, keresztényt és a többit. Én hiszek a valódi békében, ami nem a sérelmek megtorlásán, vagy „ki az erősebb” játszmákon alapul, hanem megbocsátáson és elfogadáson. Nem azt mondom, hogy persze, hagyjuk a Hamaszt rakétázni. Azt mondom, hogy a háború nem megoldás. Aki szerint az, azt nem próbálom meg meggyőzni,de jogom van így gondolkodni.

Én velük értek egyet:

„…mindig elfelejtjük az igazán fontos értékeket. És csak olyankor jutnak eszünkbe, amikor már nagy baj van. A.R. tökéletesen megértem, hogy aggódsz a gyermekeidért, és hogy ez téged arra sarkall, hogy megöless a hadseregeddel mindenkit, aki veszélyeztené az életüket, de a világ nem így működik. SOHA nem fog ELFOGYNI a rossz ember a világból azzal, hogy ÖLJÜK ŐKET. Ahogy meghal egy, három kiált bosszúért. 170 halott 7 nap alatt? Ha mindnek van 5 családtagja és baratja, akik úgy gondolkodnak mint te, máris 850 új ember van, akit „meg kell ölni”, mert ellened van. EZ NEM MŰKÖDIK.

„Szerintem is ez az egyetlen járható út.”

A tűzszünet után aztán ismét neki lehetne esni a háborúzás helyett a valódi megoldásnak, a béketárgyalásoknak a palesztinokkal. Háborúsdival csak távolodunk a” két népnek két államot, amelyek békében élnek egymás mellett” egyetlen lehetséges megoldásától.

Nem vagyok baloldali, de elég nyílvánvaló hogy a lövöldözés nem oldja meg a problémát. Eddig sem oldotta meg most sem fogja

Azt gondolom, hogy a fegyveres támadással már eleget próbálkoztunk. Ez nem segít, Kreatívnak kell lenni és más megoldás után keresni. Ez nem bal oldal vagy jobb oldal kérdése. Ha látjuk, hogy valami nem működik + rengeteg szenvedést okoz azt abba kell hagyni.

frankpeti: „Örülök, hogy az izraeli kabinet belátta, hogy képtelenség a terror infrastruktúráját erővel lerombolni. A gyűlölet a fejekben gyökerezik…”

 Peter Frank nagyon érdekesnek találom, hogy egyszerre jutottunk el arra a pontra, hogy deklarálni akarjuk az álláspontunkat, és nagyon jó érzés, hogy nem vagyok egyedül vele.

Tuzzel nem lehet tuzet oltani. Csak vizzel lehet. Aki tuzel, az nem a beke mellett van. Pont. Artatlan emberekre loni, az nem onvedelem.

„Az iskolam igazgatoneje szerint, aki kb. 60 eve el az orszagban es politizal, Gazat be kene venni, fagyival. 🙂 Kiosztani minden gyereknek fagyit, jatszotereket epiteni, viziparkot, es szinhazakat ahol beke fesztivalt rendeznenk. Kivancsi vagyok, ha Izrael nem lone vissza, hanem vedene magat, es kozben 1000 jotetemenyt tenne a gazai lakossagnak, arra mit lepne a vilag? Nem szereznenk ezzel sok tamogatot aki a chamaszt segitene felszamolni? Ki tudna ellenunk szolni akkor? Mi lenne ha azt a 8 es fel milliard shekelt, amit most eppen a visszalovesre aldoznak, talan a beke folyamatkba olnenk? Vagy gyerekek iskolaztatasara? Mikor gyerekkorunkban egy gyerek rosszat tett az osztalyban, es ezert eltoroltek az osztalykirandulast, mindenki utalta a tanart. Mi egesz Gazat buntetjuk a chamasz miatt. Akkor most mi milyen tanarok vagyunk? Izrael beket szeretne, de csak ugy elvileg, szavakban, gyakorlatilag meg uralkodni szeretne, ugy hogy azert ne legyen olyan rossz senkinek.”

D. kedves. A lakossag nem lo. A chamasz lo. A gazai lakossag nagy reszet, a chamasz ugyanugy terrorizalja mint minket. Oket hasznaljak pajzsul. Gaza es a chamasz nem egy es ugyanaz. Ket kulonallo dolog. Minket a chamasz lo Gazabol, mi meg visszalovunk a Chamaszra, a problema csak az, hogy artatlan embereket is megolunk.

En ertem hogy Izrael nem civileket szandekozik bombazni, de sajnos ezt teszi. Es szamomra ez nem elfogadhato. En nem szeretnek ennek a megoldasnak a resze lenni, de az vagyok, mert izraeli vagyok. A vilag utalja igy is eppen elegge a zsidokat. Ha artatlanokat lovunk, csak megjobban fognak utalni minket. Es sajnos jogosan. Ha Te szemely szerint kene hogy atmenj Gazaba lovoldozni, biztos Te sem szivesen lonel le noket es gyerekeket, akik a chamasz pajzsai. A katonainknak viszont ezt kell tenniuk. 20 eves fiatalok noket es gyerekeket es chamaszosokat olnek meg, mikozben itt chetelunk. Ez nem teoria, ez most eppen tortenik. ha belegondolsz, ez borzalmas. Ez nem lehet a HELYES megoldas. Ha ehelyett jot tennenk, az egesz vilag a partunkat fogna. Nem tudnanak rosszat mondani rank. … na mindegy. Szep napot, mennem kell. Orulok mikor ertelmesen lehet vitatkozni. 🙂

En nem vagyok hajlando se hozzaszokni, sem helyeselni, sem elnezni, se megbekelni, artatlan emberek halalaval. Sorry. Nekem ne haljon meg se a gyerekem mint katona, se a barataim, se a gazai barataim.

van olyan erzesem, hogy vannak emberek, akik azert akarjak folyatni ezt az egesz haborut, hogy mindig kiboffoghessek, nekik van igazuk. ha majd a szomszed husz eves fia esik el a gazai bevetesen, akkor menjen at es meselje el, hogy hat egy haboru aldozatokal jar, etc.

„A Hamaszt szerintem nem lehet megsemmisíteni, vagy ha mégis akkor jön helyette más. Az utánpótlás szinte végtelen. Szerintem ezt az izraeli katonai-politikai vezetők is tudják. Ez egy nagyon nehéz és kényes probléma. Ha lenne katonai megoldás, akkor már régen megoldotta volna a hadsereg. 2012-ben is majdnem bevonultak, 2008-ban az Öntött Ólom hadműveletnél is szinte mindent bevetettek..ez olyan mint egy gyógyíthatatlan betegség..kezelgetjük-kezelgetjük de a tünetek mindig visszajönnek..

„Abban nincs racio, hogy majd jol bemegyunk es jol megolunk minden terroristat mint egy akciofilmben. hogy is? bekopogsz a hazba es megkerdezed a csaladot, ki a terrorista? es kettot lelosz, es a tobbit eletben hagyod? vagy mindent lelosz? es kozben mindenki olbe tett kezzel var? ti hogy kepzelitek el a terrorizmus felszamolasat?