A statikus ürge és a dinamikus hapsi

Ebben az írásban kétfajta személyiségtipust fogok elemezni, aztán a végén példaképpen a két pólus között sorbaállítok konkrét személyeket a családból és innen-onnan. Nem mindenki fog örülni a kategorizálásnak, de az vigasztaljon mindenkit, hogy ez csak az én szubjektív véleményem.

Állapot

Statikus ürge: Az állandó, változatlan állapotú ÉN mások változásait fenyegetésként éli meg.
Jellemző mondat: „Én hű maradtam, te tértél le az útról”.
Belső állapot: „Alkalmatlan vagyok, tehát nem engedhetem meg magamnak, hogy más álláspontot is megvizsgáljak, vagy megváltozzak”.
A nyereség: biztonságérzet.

Dinamikus pasi: A fejlődő ÉN rugalmas, lényegénél fogva pillanatról pillanatra változónak látja magát.
Belső állapot: „Én rendben vagyok, ezért megengedhetemnek magamnak, hogy játszadozzak különböző állapotokkal, és alaposabban megvizsgáljam azokat. Az is rendben van, ha tévedek.

Megjegyzés:
A statikus ürgének biztonságérzete van, de ez az igazi személyes fejlődés kárára megy.
A dinamikus hapsi a személyes fejlődést részesíti előnyben, még olyan áron is, hogy társadalmilag sérülékeny lesz (a statikusok kivetik maguk közül), és lelki problémáknak teszi ki magát.

Viselkedés

Statikus ürge: fontosabb az elvárásoknak megfelelni, mint a magad feje után menni, a követelmények szerint kell cselekedni. A belső valóságot a külső valóság részeként, és annak fügvényében vizsgálja.
Jellemző mondat: „Nincs mit tenni, ez van”.
A nyereség: nincs rajta felelősség, nem kell sokat gondolkodni.

Dinamikus pasi: kipróbáláson, megtapasztaláson alapuló vizsgálódó álláspont. A külső világot úgy vizsgálja, hogy figyelembe veszi a belső világot is, sőt, a belső fügvényében alakítja a külsőt. Az ÉN, mint új valóságot teremtőre tekint magára.
Jellemző mondat: Ha van akarat, van út is (im tircú, ejn zo agada).

Megjegyzés:
Minden érzékelőszervünk kifelé irányul: a látás, a szaglás, a tapintás, a hallás. Ugyanígy a statikus ürge ÉN-je, tudata is ösztönösen kifelé vonzódik, miközben kevesebb figyelmet és lelki energiát szentel a saját belső világára.
Ezzel szemben a dinamikus hapsi ÉN-jének van mersze (és képe) megkérdőjelezni a látszólagos külső világot.

Kapcsolatok

Statikus ürge: A kapcsolatok biztonsági és megőrzési feladatot látnak el. A másokkal való kapcsolatot arra használja, hogy fenntartsa és bővítse a fennálló társadalmi rendet, miközben ügyel arra, hogy a személyek közötti érintkezésben alkerülje a fenyegető, támadó, furcsa és különböző dolgokat.

A dinamikus pasi a kapcsolatokat az Én fejlődésének a szolgálatába állítja, a kíváncsiság és a vágy vezérli, hogy érzelmileg megérinthesse vagy felfedezhesse a másikat, aki vele szemben áll. Önbizalommal mozdul el a másik irányába, miközben a kiváncsiság és az az akarat vezérli, hogy valami értelmeset hozzon létre.

Az ego megvédésének a szüksége, -mikor az ego belülről törékenynek és sérülékenynek érzi magát, vagy mikor nem áll módjában választani-, másoknak azt a látszatot kelti, hogy a statikus ürge stabil, vagy védett.

A második helyzet: kapcsolatok fejlődése szolgálatában az ego. Személy elég védettnek érzi magát, ezért hogy nyitott a másik felé való nyitásra. Az a  kockázat, hogy egyfajta bizonytalanságot vagy instabilitást érez a változás folyamatában.