Első kérdés

A lehetetlen is lehetséges!

Egy néhány tucat találóskérdésből álló sorozatot indítok. Vannak könnyűek, közepesek és nehezek. Ma egy nehézzel kezdek.

1. (nehéz)
Aranyzsákok
Tíz nagy zsákban aranyérmék vannak. Kilencben közülük valódi aranyak lapulnak, és minden érme 10 grammot nyom, míg a tizedik zsákban csak 9 grammos hamis-érmék találhatók. Hogyan lehet egyetlen méréssel (digitális mérlegen) megtalálni a hamis érmékkel teli zsákot?

Első kérdés” bejegyzéshez 7ozzászólás

 1. felallsz a merlegre, kezedben az osszes cuccal, aztan elkezded egyenkent lerakni es figyeled mennyivel leszel konnyebb. ez csak akkor ok, ha minden zsakban egyelo szamu erme van. pl. ha a az eredetiben 9 db 10 g-os, a hamisban 10 db 9 g-os van akkor nem ok.
  ha a zsakok tul nagyok es nem birod el egyszerre, akkor vki egyenkent a kezedbe adja es figyeled melyiknel mennyivel leszel nehezebb.
  ???

 2. mindenegyes lerakas vagy kezbeadas kulon meresnek szamit, es csak egyszer lehet merni, tehat ha a kijelzon valtozas van, az mar nem er… 🙁

 3. Na jo, szabad a gazda…..
  Ebben a rohano vilagban, csak a megoldashoz lapozas a megoldas. Legalabbis nekem 😉

 4. az elso zsakbol egy, a masodikbol ketto stb ermet kiveszel. ez osszesen 55 db erme, ha 10 zsakod van. ez elvileg 550g lenne ha mind igazi lenne. ahany grammal kevesebb a suly mint 550, annyiadik (szep magyar kif.) zsakban vannak a hamisak…

 5. eljen e! eljen a zseni e! ez a helyes megoldas!
  nemsokara jon a masodik kerdes 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.