Ősember

Néhány nappal azután, hogy visszajöttem egy ötnapos sivatagi mélázásból, még most sem vagyok képes visszarázódni a civilizációba. A hosszú sivatagi ücsörgés teljesen elfeledtette velem, hogy van más világ is. A tőzsde felment, aztán lement, de a tejút pont úgy fénylik az éjszakai égen, mint tegnap, meg azelőtt, meg ezer éve.

 

Úgy viszonyulok ezekhez a sivatagi kiruccanásokhoz, mint a lehetőséghez, hogy drasztikus beavatkozást hajtsak végre a városi DNA-mbe, hogy ha nem is állandó, de legalább időszakos változás történjen bennem, lehetőleg nem egyszer-kétszer, hanem minél többször egy évben, és felfedje a bennem lakozó természeti embert. Az eredmény nem kevesebb, mint radikális. A technológiától való teljes elszakadás, és az ősi életformához való újbóli visszafordulás nyomán az emberi kapcsolatok újszerűvé válnak, szabadabb kapcsolatformák születnek, kötetlenebb leszek, és kreatívabb, valamint sokkal inkább a mában, mintsem a múltban, vagy a jövőben élek.

 

Arra törekszik a mai modern ember, hogy minél kényelmesebb életet alakítson ki magának, miközben elhanyagolja a magával, belső világával, illetve közvetlen környezetével szembeni kötelezettségét. Folyton szabadulni akar az adósságokból, állandóan igérget, hogy fizet, ha nem ma, akkor holnap, rohan, hogy le ne maradjon, hogy utolérje a többieket, és nem veszi észre, hogy tönkremegy, csődöt mond az élete.

 

Mielőtt kimentem volna a természetbe, egy hónapon keresztül naponta 12-13 órát dolgoztam arra való izzadt erőlködésemben, hogy mindent elvégezzek, és ki tudjak szabadulni 5 napra a levegőre. Mikor odaértem, a természet perspektívájából nézve ezek a zsúfolt napok az idegőrlő munkatempóval teljességgel képtelenségnek és őrültségnek tűntek.


A sivatagban a mechanikus, civilizált idő elveszti a logikáját. Egy órával több, vagy kevesebb, egy nappal több, vagy kevesebb, egy hónappal több, vagy kevesebb – mindez teljesen lényegtelen. A sivatag folytatja a maga útján, és ha te benne élsz, akkor az idő előírásaitól teljesen megszabadulva tényleg benne élsz. Nem az óra ketyegése, és nem a naptár szabja meg a gondolataidat, a tetteidet.

 

A modern élet rabszolgasorsba dönt, hajszoljuk magunkat, hogy megőrizzük a kényelmes életet, és az ebben való őrlődés teljesen átalakítja értékitéletünket, ízlésünket.

 

A bölcsek legtöbbször egyszerűbben és szerényebben éltek, mint maguk a szegények. A régi gondolkodók (kína, india, perzsa, görög) olyanok voltak, hogy külső jólét szempontjából nem akadt náluk szegényebb ember, viszont belső gazdagság tekintetében nem volt tőlük gazdagabb.

 

Életünk nagy részében azért dolgozunk, hogy  fizessük a lakbért, vagy a jelzálogkölcsönt, és az egyéb járulákos számlákat ahelyett, hogy építenénk egy a legszükségesebb igényeinket  kielégítő, és egy rendes ház árának századába kerülő kis sufnit, és a felszabaduló időben a belső világunkra figyelhetnénk. Az indiánok például olyan -ma bion, vagy eko nevezetű- sátrakban éltek, melyeket egy, de legfeljebb két nap alatt fel lehetett építeni, és mindenkinek volt sajátja!, nem úgy mint ma, mikor a “fejlett” társadalomban annyit fizetünk csak a bérlakás adójáért, amiből teljes indián falvakat lehetne vásárolni.

 

Visszatérve a villanyszámlákra, az adókra és a gázra, sokadszorra is felmerül a kérdés: miért pazaroljuk legszebb éveinket arra a munkára, melyet kényelmi szükségletünk kielégítésére végzünk, míg ha a kényelemszeretetünkből (melynek rabszolgái vagyunk) egy kicsit feladnánk, a természethez, szeretteinkhez és önmagunkhoz közelebbi, és ezáltal sokkal emberibb életet élhetnénk?

Ezek a néhány napos sivatagi kiruccanások olyan utópiát képviselnek, ami valamikor itt volt, csak már rég elfeledtük.

Ősember” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Képzeld azt, hogy beduin vagy és alig várod, hogy leteljen az egy hónap, hogy 5 napra beszabadulj a városba.

 2. Nagyon bölcsnek tűnnek a fenti gondolatok.

  Én azonban minden ilyen témájú okfejtést (bármilyen nagy kínai, indiai, perzsa, görög, zsidó, francia, magyar… gondolkodó követi is el) bolondságnak tartok. Remélem, nem sértődsz meg.

  A bölcsesség kezdete az Isten félelme. Az Istenhez való visszatérés, az Ővele való megbékélés, a Vele való közösségre jutás lehet csak értékes és maradandó célja, beteljesülése az embernek. Az összes többi az csak ráadás lehet, míg enélkül csak Istent pótolni akaró pótszerek, bálványok lehetnek.

 3. Szerintem vannak az istenfélők között is gondolkodók, sőt, ismerek gondolkodó istenfélőt is (én ilyennek tartom magam, aki megbékélt, és közösségre jutott Vele).
  Súlyos vétek, ha a hívők nem használják az agyukat (ha már oda lett teremtve a koponyájukba).
  Nagyon veszélyesnek tartom azt a filozófiát, hogy minden, nem hittel kapcsolatos gondolat, okfejtés, tűnődés – bolondság.

 4. Visszatérés. Kihez, vagy mihez?
  …a tejút pont úgy fénylik
  …az ősi életformához való újbóli visszafordulás
  …Mielőtt kimentem volna a természetbe…
  …felfedje a bennem lakozó természeti embert
  …de legalább időszakos változás történjen bennem
  …az emberi kapcsolatok újszerűvé válnak
  …szabadabb kapcsolatformák születnek
  …kötetlenebb leszek, és kreatívabb
  …valamint sokkal inkább a mában, mintsem a múltban, vagy a jövőben élek
  …miközben elhanyagolja a magával, belső világával, illetve közvetlen környezetével szembeni kötelezettségét

  A fentiekben fájdalmasa hiányzik Isten. Helyette van természet (Russeau is csak idáig jutott), önmagam. Mint elérendő cél, megoldás.

  A fentiek lényege:
  …viszont belső gazdagság tekintetében nem volt tőlük gazdagabb…
  Súlyos tévedés. Isten bolondjai (akik természetesen szintén gondolkodnak – még ha nem is “ilyen fennkölten”) mind, kivétel nélkül gazdagabbak náluk.

  Nem kellene szembeállítani a gondolkodást, és az Istentől kapott bölcsességet, mintha nem értenéd, hogy mire gondolok. És nem kellene a fát, szénát, pozdorját aranyként bemutatni.

  Nekem fájdalmasan hiányzott Isten a soraidból. Pedig valami elemi szükségletről írtál…

  “Ezek a néhány napos sivatagi kiruccanások olyan utópiát képviselnek, ami valamikor itt volt, csak már rég elfeledtük” – Számomra ami valamikor az emberé volt, csak már régóta elfedte – az Istennel való közösség. És azóta nagyon sok egyébbel próbálja az űrt betölteni. Gondolkodással, természettel, utópiákkal, eszmékkel, önmagával…

Leave a Reply