Izrael röviden

Rövid, naplószerű jegyzetek ezek Izraelről. Ha nincs a szerző feltüntetve, akkor az én vagyok.

Zászló

Izraeli zászló100*200 méteres, és 4 tonnás ez az izraeli zászló, amit Eilat mellett terített szét néhányszáz diák. Izrael 60 éves.

2008-03-17

Ne ingereljetek!

Felháborító amit a világ csinál velünk, felépítünk egy néhány házat, mert szaporodunk ugye, kell a lakás az ifjú párnak, erre mindenki felhördül, hogy állítsuk már le a telepek építését. Ha Jeruzsálem telep, akkor Washington kutyaól. Ha erkéllyel akarom bővíteni a lakásomat, akkor is a Biztonsági Tanács engedélyét kell kikérnem?! Izrael a mi országunk, akkor és ott építünk, ahol nekünk tetszik. Ne üssétek az orrotokat a dolgainkba! Amíg szétszórva éltünk a világban, üldöztetek, irtottatok, most itt vagyunk a saját földünkön, úgyhogy szépen kopjatok le rólunk!!
2008-03-11

Izraelinek lenni

Rakéták hullanak a fejünkre, merényleteket hajtanak végre ellenünk.
(Vigyázat! Csak izraeliek értik!)
folytatás >>

Koccintsunk a kóser sikerre

Kóser borok a Wine Advocate-ben
Az Izraeli borászok dörzsölhetik a tenyerüket, miután a világ legbefolyásosabb bormagazinja, a Wine Advocate megtartotta történetének első izraeli nagytotálját, és 14 bort jutalmazott 90+ ponttal. A legmagasabbra (93 pont) a Yatir Borászat 2003-as Yatir Forest(cabernet sauvignon-merlot) és a Golan Fennsík Borászat 2005-ös (édes) fűszeres tramini borát értékelték.

Yatir szőlő

Az egyik zsüritag így nyilatkozott a kóstoló után: “Megtörtént a minőségi áttörés. Izraelben teljes értékű borágazat jött létre, amely méltó a fogyasztók figyelmére. Vonzó, a fajtajelleget tükröző, helyenként kiváló borokat készítenek.”

Izrael legrégibb és legnagyobb borászata, aCarmel és leányvállalata, a Yatir (a képen az ő szőlőjük látható) négy 90+ pontos borral szerepelt az összeállításban, a Domaine du Castel pedig hárommal; ezek egyike, a C Blanc du Castel 2005 (chardonnay) szerezte a száraz fehérek közül a legmagasabb pontszámot (91 pont). Három kivételével valamennyi kóstolt bor kóser volt.
Le’Chaim!

Eredeti cikk angolul itt >>
2008-02-10

Érdekes adatok Izraelről


2008-02-02

Tanulhatnánk az izraeli gazdasági csodából

Izrael a polgári szektorban a GDP 4,85 százalékát költi évente kutatásra és fejlesztésre, Magyarország mindössze 0,93 százalékát. A piac által keresett, kiváló képzettségű, innovatív és ambiciózus fiatalok nagy száma és a technológiai infrastruktúra fejlettsége jórészt megmagyarázza, miképpen tudja a zsidó állam immár 5.éve lendületben tartani gazdaságát.
Folytatás >>
hvg.hu – Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem
2008-01-20

Különbség?

Egy arab barátom mesélte a következő esetet:

Házat épített a zsidó, az arab is házat épített mellette. Nagy erkélyt csatolt hozzá a zsidó, az arab szintén. A zsidó szép cseréptetővel fedte le az épületet, az arab ebben is követte. A két ház teljesen egyforma volt.
A zsidó az egyik nap úgy gondolta, hogy ideje eladni a házát, ezért kirakott az ablakba egy hirdetést: “kétszázezer dollárért eladó”.
Az arab is kitett egy táblát:”háromszázezer dollárért eladó”.
– Hogy-hogy?- kérdezte a zsidó meglepődve -ugyanolyan a házad, mint az enyém, miért árulod drágábban?
– Mert más az értéke- felelte -, neked arab a szomszédod, nekem viszont zsidó…
2007-11-26

Weizmann

Chaim Weizmann
Chaim Weizmann

Ma ötvenöt éve halt meg Hájim Weizman izraeli politikus, Izrael első államelnöke. A mai Oroszország területén született. Érettségi után Németországban és Svájcban tanult kémiát. 1900-ban doktorátust szerzett Fribourgban, majd kémiát tanított és szerves kémiai kutatásokkal foglalkozott a Genfi Egyetemen. Az 1890-es évek végén Angliában telepedett le, és 1904-ben állást kapott a manchesteri egyetemen. Noha nemzetközileg ismert kémikus lett, politikai tevékenysége volt a jelentősebb. 1920–31 között, majd 1935-től 1946-ig a Cionista Világszervezet elnöke volt. 1948 elején Washingtonban döntő tárgyalásokat folytatott Truman elnökkel. Ő beszélte rá az amerikai kormányt a Palesztina feletti gyámság tervére, az ő hatására ismerte el az USA a zsidó állam 1948. május 14-i proklamálását, és adott százmillió dolláros kölcsönt. Ő lett az első izraeli államfő.
2007-11-09 |

Felvásárlás

Izrael gazdasági mutatói kitűnőek, az izraeliek az egész világon befektetnek, fölvásárolják például Lengyelországot és Magyarországot, mondta egy tel-avivi gazdasági fórumon Simon Peresz.

Az államelnök az összejövetelen kijelentette: „A súlyos pangást, a háborút, a Gázai övezetből történt kivonulást és egyéb válságot kiheverve manapság Izrael precedens nélküli gazdasági eredményeket ér el. Az izraeli gazdaság virágzik.”

Az államfő ezután azt mondta: „Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani. Nézzék meg, mekkora birodalmat épített ki magának rendőrség és katonaság nélkül Bill Gates. A kormányok ezzel szemben nem képesek realizálni az erejüket, van költségvetésük, de nincs pénzük. A kormányok tehát képtelenek az eredményes működésre, de a cégeket nem kötik gúzsba a korlátozások.” „Izraeli üzletemberek befektetnek az egész világon. Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot”, hangoztatta az elnök.
2007-10-13

Elraboltak

A három elrabolt fiú

Ha érdekel az elrabolt izraeli katonák sorsa, tégy valamit!
Idézet a kiszabadításukért létrehozott honlapról:

“2006. július 12-én, szerdán reggel Udi (Ehud) és Eldad a libanoni határ mentén járőröztek mint tartalékosok. A járőr két Hummer terepjárót jelentett, mely a határkerítés mentén, Zráit és Setula között, nyugatról keletre haladt, izraeli területen. Udi az első, jobb oldali ülésen, míg Eldad mögötte, a jobb hátsó ülésen foglalt helyet.

19 óra 5 percig minden a megszokott mederben folyt, de hirtelen a Hezbollah hihetetlen intenzítású tüzelésbe kezdett a határszakasz települései irányába, gyalogsági fegyverekkel és aknavetőkkel. Mindezt félrevezető manőverként, hisz a valódi céljuk az emberrablás volt.

A Hummerek egy vádiban, egy szűk völgyben haladtak, amikor a Hezbollah egy vagy két alegysége rájuk támadt. Először az első Hummert találták el ”R.P.G.”, tank elleni, vállról indítható rakétákkal, melyben Udi és Eldad is ült. A második autó, mely 50-60 méterrel utánuk haladt, rádión jelenthette a történteket, de a következő pillanatban egy páncéltörő rakéta telibe találta őket, és mindhárom katona szörnyethalt.

A rakéták után a terroristák mindenféle gyalogsági fegyverrel lőttek a már eltalált járművekre és a sebesült katonákra. Közben Udit és Eldadot elhurcolták, libanoni területre. Nem tudjuk, hogy elrablásuk előtt saját erejükből sikerült-e elhagyniuk a sérült járművet. Azt sem lehet tudni, hogy milyen fizikai állapotban voltak az elrablásuk pillanatában. A tett színhelyén a drámáról csupán lábnyomok, vérfoltok és a határkerítésen kivágott jókora rés tanúskodik.

Az esemény után egy azonnali kísérlet következett a két elrabolt katona kiszabadítására, de ez sikertelennek bizonyult, és négy másik katona halálát eredményezte.

A fenti eseménysor vezetett a legutóbbi libanoni háborúhoz.

A Hezbollah megtagad bármilyen információt az elragadott katonákról, illetve egészségi állapotukról.

Eddig az idézet.
További információért, adományért, illetve a petíció aláírásáért kattinst ide >>
2007-09-29

Kék fehér oktatás

Az adatokat nem az ujjamból szoptam…

Úgyhogy jó lesz, ha az örökké nyafogók szépen befogják a szájukat!
2007-09-29

Kutatás fejlesztés

Svédország a kutatás-fejlesztésre a GDP 3,8 százalékát költi, s ezzel az aránnyal Izrael mögött a ranglista második helyén szerepel. Ausztriában ez az arány jelenleg 2,54 százalékos és 2010-ig a GDP 3 százalékára tervezik feltornászni. Csak összehasonlításul: Magyarország 2004-ben GDP-je 0,95 százalékát költötte kutatás-fejlsztésre.
Vg.hu
2007-06-29

Kukkolunk

Sikeresen fellőttünk egy újabb kémholdat (a hetediket), ennek még az előzőétől is jobb a kamerája, minden 50 centis objektumot világosan látunk már. Az iráni atomreaktor munkásai mosolyoghatnak a kamerába…

Remélem, nem jön valami ütődött baloldali az állítással, hogy a palesztin  területek megszállása után durván meghódítjuk az űrt is, vagy valami palesztin azzal a képtelenséggel, hogy ő már korábban fent lakott, tűnjünk onnan el, mert ha nem, felrobbantja a valaminket, mindegy mit, csak robbanjon…

Most egyébként Olmert kormányfő és Perec hadügyminiszter biztos örül ennek a sikernek, pedig a nép tudja, hogy semmi közük a dologhoz, és meg van meggyőződve, hogy ők egy szöget sem képesek beverni kalapáccsal a falba…
Sokak szerint fontos lenne az emberi döntésképesség fejlesztésébe is pénzt fektetni, nem csak a technológiába, mert hiába van értékes információ a kezünkben, ha nem tudunk vele okosan bánni.
Olmert monnyon le!
2007-06-17

Ég az ország

Nehéz most (mindig) Izraelben élni, vágyom valami messzi, hűvös országba, ahol csend van, és soha nincs róla szó a CNN híradójában, az emberek azt sem tudnák, hogy létezik, nem ismernék a határait, mert nem volnának, vadászgépek helyett folyton madarak csiripelnének a levegőben, a föld nem lenne szent, csak közönséges.

Itt úgy tűnik, minden összeomlik, ég az ország, a világ ellenünk van, vezetőink nem mutatnak kiutat, a hamasz irányít, ha lőnek, mi is lövünk, ha abbahagyják, mi is abbahagyjuk, a nép elégedetlen, hiányzik egy erős kéz, valami biztos pont, valami fogódzó, tikkadtan várjuk a megváltást, várjuk a Messiást.

2007-05-20

Megint megyünk

…a sivatagba, folytatjuk a Shvil Israel-t, most a Machtesh haKatan-tól (Kis Kráter) haladunk északnak, Arad és Hebron felé, gyalog leszünk, 2-4 résztvevő, 5 napos a túra: 22/05-26/05, aki jön, ne féljen, a hamasz rakétái nem érnek el oda, Sderot-ot viszont elérik, menekülnek a lakosok, ez a kisfiú is kitelepül, a palesztinek meg nyavajognak, ha erre egy-két irányított rakétával válaszolunk, reszkessetek rosszemberek…!

 

 

 

 

 

 

 

 

2007-05-18

Push the button

Tegnap volt az Eurivisio elődöntője, az izraeli Teapacks együttes nem jutott a döntőbe, pedig jók voltak, mások voltak, kemény üzenettel, nem nyálaskodtak. Itt van egy izraeli fellépésük felvétele, és a dal szövege. Ha a szövegre is odafigyeltek volna a népek, talán bejutottak volna. Lehet, hogy másnak nem, de Maginak és nekem nagyon tetszik, mert jól kifejezi az itteni életérzést:

Ez a szöveg:

The world is full of terror

If someone makes an error

He’s gonna blow us up to biddy biddy kingdom come

There are some crazy rulers they hide and try to fool us

With demonic, technologic willingness to harm.

They’re

push the button push the bu push the bu push the button

Il y a plein de souffrance

Dans les rues il y a trop de violence

Et on a beaucoup de chance d’être vivant même pas blessés

Avancement tactique de régime fanatique

Situation tragique qui me met les larmes aux yeux

 (A francia rész fordítása:

There’s plenty of suffering

In the streets there’s too much violence

And we’re lucky to be alive without being wounded

Tactical advances, fanatical regimes

Tragic situation that bring tears to my eyes)

And I don’t want to die

I want to see the flowers bloom

Don’t wanna go capoot ka boom.

And I don’t want to cry

I wanna have a lot of fun

Just sitting in the sun.

But nevertheless

He’s gonna push the button

Push the button push the bu push the bu push the button

(A héber rész fordítása:

Messages blow up all around me

Missiles fly around and fall on top of me

Cops and robbers run all over me

Stompin’ down on me, messin’ around with me

Alelai, Alelai, are you there, God, it’s me?

This nightmare’s going on just way too long for me

When I’m barely alive, the target’s aimed at me,

Might be too early to say

 “I Gave My Life for Thee”

Why, why, police patrol

Wow, wow, paramedical

Here it is in the prelims, a song with no “salam”

Red’s not just any color, it’s more like blood

Again I stop the breathing in my heart

So my inner soul won’t bust out

Here it’s a war, here it’s CPR

Boom, boom, that’s what goes on here

Between a rocket and machete,

Writer and viewer

Leverage and hostage,

Heat wave wet weather

Escalating up the stairs, locate on the border

Nothin’, nothin’, that’s what everybody’s doin’

Radicals radicalize, officers officiate

Naïve people moderate, statistics they await

They retaliate: We’re all resigned to fate.

 In a world crammed full of demons,

We’re nothing but miniscule peons

And champions with Jetons

Decide what the deal will be

Lazy managers give orders,

Ocean liner filled with water

And everyone drinks up to life while

Sinking underneath the sea

Could be… far too risky…

 I should sing a song of palm trees,

And a desert void of flags

Still, I’m… alive, alive, alive…

And if it keeps on being so scary

It’s only then that I will say…

I’m gonna push the button

Push the button push the bu push the bu

Push the button

(Az eredeti héber rész:)

מסרים מתפוצצים עלי

טילים מתעופפים וגם נופלים עלי

שוטרים וגנבים מתרוצצים עלי

והם קופצים עלי מתקרצצים עלי

אללי אללי תענה לי אלוהי הי

הסיוט הזה ארוך מדי

כשאני בקושי חי וכולם מכוונים אלי זה מוקדם לשיר אולי

שנתתי לך חיי

ווי ווי – המשטרה

וויאוו וויאוו – צוות הצלה

הנה זה בקדם שיר ללא סלאם

אדום זה לא רק צבע זה יותר כמו דם

שוב עוצר בלב את הנשימה

שלא תפרח עכשיו הנשמה

הנה מלחמה הנה הנשמה

בום בום זה מה שקורה עכשיו

בין רקטה למצ’טה בין צופה לכתב

בין מחטף לנחטף בין גשום לשרב

הסלמה במדרגות עולה ותופסת קו

כלום כלום זה מה שכולם עושים

קיצונים מקצינים וקצינים מרצינים

התמימים מתמתנים ממתינים לנתונים

ועונים: שכולם חסרי אונים.

 עולם כולו דמונים שאנחנו סתם פיונים

ושמפיונים עם ז’יטונים מחליטים מה שיהיה

ניהול בעצלתיים, אוניה מלאה במים

וכולם שותים לחיים וטובעים זה לצד זה

 אולי זה חד מדי צריך לשיר שירי דקלים שירי מדבר ללא דגלים

אני עוד חי חי חי ואם ימשיך להיות מפחיד

רק אז אני אגיד

I’m gonna push the button

Push the button push the bu push the bu

Push the button

2007-05-11

Tachazit

Tavaly hu és il kereskedelmi forgalmának értéke kábé ötszáz millió dollár volt, ami több mint duplája a 2005-ös szintnek, és ez az arány az idén tovább fog növekedni. Az izraeli befektetők az elmúlt években ötmilliárd euró értékben fektettek be Magyarországon, közülük kiemelkedik a TEVA gyógyszergyár.

A kulturális, gazdasági és politikai környezet egyaránt előnyös az izraeli cégek számára Magyarországon. A befektetések mellett szól az a tény is -mondják a nagyon sokat tanult szakemberek-, hogy az ország 2004-ben az Európai Unió tagja lett.

– Milyen időtök van ott? – kérdezte valaki.
– Mediterrán tavasz – felelte Magi.
– Azt nem ismerem.
– Homokos szárazság, aztán kis eső ami kitisztítja a levegőt és összekoszolja az ablakokat meg a kocsit. Néha ragyogó napsütés, 30 fokos meleg. Újabban meg nem jellemző európai jellegű záporok is előfordulnak. Mindez folyton váltakozik.
2007-05-11

Apokaliptikus

Egy nemzetközi felmérés kimutatta, hogy Kanada után Izraelben használják legtöbbet az internetet, ami nem jó, mert így hamar tönkremegy a szemünk, hátfájdalmaink lesznek, és ha jön az ellenséges atomrakéta, rossz látásunk miatt nem fogjuk időben észrevenni, és ha észre is vennénk, nem tudunk majd gyorsan az asztal alá bújni a hátfájdalmaink miatt.
Ez egy ilyen ország, hogy minden hír rögtön biztonságpolitikai élt kap, és még a látszólag pozitív, vagy ártatlan információk is apokaliptikussá válnak.
2007-03-24

Drúz király

Először Izrael 59 éves történetében nem zsidó államfője lesz a zsidó államnak, igaz, hogy csak ideiglenesen. Mivel Mose Kacav államelnök az ellene felhozott zaklatási vádak miatt felfüggesztette hivatali működését, s mivel a tisztjét ideiglenesen ellátó Dalia Icik házelnöknő a jövő héten hivatalos látogatást tesz az Egyesült Államokban, távolléte alatt Magali Wahba drúz nemzetiségű helyettes házelnök lesz néhány napig a hivatalban lévő államelnök.
Egyáltalán nem vagyok ellene a dolognak, sőt…, bár az is világos, hogy ha így folytatjuk, néhány évtized, és megszűnik a zsidó állam…
2007-02-27

Ötszörös

Az elmúlt két évben néhány millió dollár híján ötszörösére nőtt a
Magyarország és Izrael közti kereskedelmi forgalom nagysága – 2006-
ban 494 millió dollár volt az összértéke. Ennek ötöde, vagyis 100 millió
dollár az izraeli export, a többi a magyar kivitel Izraelbe.

A legfrissebb statisztikai adatokat Dávid Admon, Izrael budapesti
nagykövete ismertette hétfőn.

Magyarország 36 európai állam közül a tizedik legfontosabb gazdasági
partnere Izraelnek, a térségben azonban a legelső. Lengyelolszág,
Ausztria, Csehország például egyaránt 300 millió dollár alatti
kereskedelmi forgalmat bonyolít Izraellel. Százas nagyságrendben
találhatóak izraeli cégek Magyarországon, amelyek az elmúlt években
5 milliárd euró értékben fektettek be itthon. Ennek 40 százaléka
egyetlen óriási gyógyszeripari cég befektetése.

Más terüketeken is élénkek a kapcsolatok: 1500 izraeli diák tanul
például Magyarországon, és 150 ezer izraeli turista látogat ide évente.
A magyarok közül ugyanakkor csak körülbelül 10 ezren utaznak
évente Izraelbe – mondta a nagykövet. HírTV
2007-02-20

Kék-fehér internet

Fentről lefelé: ynet.co.il, nrg.co.il, origo.hu, haaretz.co.il, nol.hu 🙁

Az izraeli internethasználat jóval szélesebb, mint a magyar. Itt van néhány adat:

Honlap Nemzetközi helyezés
Yahoo.com
1
Msn.com
2
Google.com
3
Microsoft.com
15
Walla.co.il
94
első izraeli
Google.co.il
96
második izraeli
Ynet.co.il
187
legnagyobb izraeli hírportál negyedik izraeli
Iwiw.hu
261
első magyar
Nana.co.il
292
ötödik izraeli
Google.co.hu
337
második magyar
Tapuz.co.il
428
kilencedik izraeli
Freemail.hu
981
negyedik magyar
Origo.hu
1,478
legnagyobb magyar hírportál
Nol.hu
36,174
Népszabadság 🙁

Az én honlapom (frankpeti.net) nemzetközi helyezése: 6,185,956. Ez is szép eredmény 🙂
Itt te is lemérheted a saját honlapod látogatottságát, a fenti módon összehasonlíthatod konkurens oldalakkal: Alexa 
2007-01-23

Kukkolók

Most meg az esett meg, hogy bekerült az első muszlim arabus a zsidóország kormányába. Történelmi pillanat, bár drúz miniszter már volt (beduin még nem). Úgyhogy akkor nehogy valaki azt mondja nekem, hogy elnyomunk…

Másik említésre érdemesnek tartott nikuda (pont), hogy nagy képernyőket szerelnek fel az izraeli parlament bizottsági termeiben, hogy az üléseket az onlájn internetes adáson követő honpolgárok hozzászólhassanak, kérdezhessenek, és a honatyák nyomon követhessék ezáltal az őket választók érzelmi állapotváltozását.
Csak a külügy, a hadügy és a pénzügy marad titkos, ott tovább szundikálhatnak, vagy káromkodhatnak az üléseken büntetlenül.
2007-01-17

Híradó

Régen jártam ez oldalon, pedig sokminden történt azóta, például egy izraeli arab ló lett a világ legjobb lova, a nemzetközi repülőügynökség (vagy malami ilyesmi) felmérése szerint minden szempontból az izraeli reptér Európában a legjobb, a teljes földkerekségen csak a szingapúri, meg a hongkongi jobb tőle, 7 és fél millós lett Izrael lakossága, 10 évvel ezelőtt csak 5 és fél volt, Mo kösse fel a gatyáját, mert mindjárt népesebbek leszünk tőle, 8 százalékos a minkanélküliség, folyamatosan csökken, a tőzsde csúcsokat döntöget, a gazdasági növekedés masszív, az infláció nulla, vagy minusz előjelű, irán ellen bevetendő taktikai (mini) atombombákkal gyakorlatozunk, az ultraortodoxok egy emberi csontot találtak valami ősi sírfélében, és követelik, hogy állítsák le az autópályaépítést, vagy építsenek hidat a csont fölött mert tilos azt megbolygatni, Eytan táska nélkül megy iskolába, csak ott vesszük észre a hiányt.
2007-01-12

Kudarc

Országosan nyomott a hangulat a megnemnyert háború miatt, amit el nem vesztettünk, de mégis vereségként éljük meg.
A yom kippur-i háborúban az volt a legjobb, hogy az egyértelmű kudarc elsöpörte a felelősöket, ma viszont nem tudod, ki győzött, ki vesztett, kik a felelősök, nem tudod kit kell leváltani, az összes többi alternatíva ugyanolyan rossz, vagy mégrosszabb.

Egy családtag azt mondta, hogy megalázottnak érzi magát.
Egy halászhobbis barátomnak a tűzszünet óta nincs kedve kihajózni.
Nekem a háború óta nincs kedvem írni, vagy fotózni.
Kolleganőm házát szétrombolta egy rakéta, mikor ők is otthon voltak gyerekestül, unokástul, kutyástul, katyusástul.

A háború óta semmi nem a régi, semmi nem jó, és a három kinemszabadított katonán kívül ez az egyedüli jele annak, hogy a háborút elvesztettük, legalábbis nem nyertük meg.
Izrael depressziós.
2006-09-15

Iscar

A Hamasz hatalomra került, Izraelben választási kampány volt, aztán választások, megalakult az új Knesset, néhány nappal ezelőtt a kormány, Irán építi az Izrael ellenes atombombáját, és még egy sor, hasonló nagyságrendű dolog történt az utóbbi időben és történik most is folyamatosan, de mindez nem késztetett megszólalásra, pedig késztethetett volna.

Viszont ami most történt, azt nem lehet kihagyni.
A világ legnagyobb befektetője, Bill Gates után a világ leggazdagabb embere, első amerikán kívüli cégként megvett egy izraeli, (egyébként a világ legnagyobb) fémfúró gépeket gyártó vállalat 80 százalékát. A vételár: 4 milliárd dollár!!! Az ország történetének legnagyobb üzlete. Egymilliárdot adóként az állam zsebel be, tehát mi, polgárok is nyertesei vagyunk az üzletnek.

Az ország örül, büszke magára, az emberek elégedettek, nő az optimizmus, a tőzsde újabb csúcsokat dönget, jönnek az óriásbefektetők, az izraeli cégek sorra építik világszerte gyáraikat, leányvállalataikat, ez az eladott “Iscar” is a korábbi izraeli vezetőség alatt marad, a dolgozók maradnak, és a cég tovább folytatja a kínai, orosz, francia, kanadai, lengyel óriásbefektetéseit, de most már mégjobb pozícióból, mert a vállalat amerikai.
Tefenben, Karmieltől egy ugrásra van a vállalat székhelye.

A cég néhány évtizede, kis esztergályosműhelyként alakult…
További sok sikert az álmodóknak, és az álmokat megvalósítóknak!
2006-05-07

Irakban…

csak 11 zsidó maradt.
2006-03-13

Szpördzsön

Kedves L. ne vedd rossz néven, ha most (is) őszinte leszek:
Nagyon kevés olyan dolog van, ami annyira kihoz a béketűrésemből, mint mikor a Sharon-t Sáron-nak, a shekel-t pedig sékel-nek írjátok az általad szerkeztett izraeli magyar nyelvű újságban.
Mert ha Bush-t Bus-nak, Shakespeare-t pedig Sékszpír-nek írnátok az még érthető lenne, de a Sharon-ban egyáltalán nem ejtünk á-t, a shekel-ben pedig é-t. Szabályos helytelenséggel így írjuk: Saron, sekel.
2006-02-11

Pártoskodás

Míg a bevándorlás idején minden családtag likudos volt, mára a politikai meggyőződéseink is óriási változásokon mentek keresztül, és található köztünk kadímás, mereces, ale jarokos, avodás, sinujos (leseavar), likudos és nemszavazós is.
Kadima -centrista, Merec -baloldali liberális, Ale yarok -könnyűdrogos zöld, Avoda -baloldali, Sinuj -világi liberális (időközben megszűnt), Likud -nemzeti párt.
2006-02-10

Vécépapír

Izrael világelső az egy főre eső vécépapírhasználatban (mert papírzsebkendő helyett, orrfújásra is ezt használjuk).
2006-01-16

Lusta elemezni

Az utóbbi napokban annyi orvos, doktor, professzor, neurológus agyműtéttel kapcsolatos magyarázatát hallottam, hogy magabiztosan állíthatom, csukott szemmel simán levezetnék egy agyműtétet, de szükség esetén akár többet is, szimultánban.

Egyébként az utóbbi időben azért nem írok ide – meg úgy általában a site-ra – szinte semmit, mert választási kampány van az országban, Sharon kómában fekszik, Iránnak mindjárt atombombája lesz, a palesztinok (a Hamasszal az élen) Kelet-Jeruzsálemben akarnak parlamenti-választani, az izraeli gazdaság folyamatosan erősödik…, mindezt, és a többi – itt ugyan nem említett, de semmivel sem kevésbé fontos – ügyet élénk figyelemmel kisérem, ami persze – természetéből adódóan – rengeteg időveszteséggel jár. Ezen túl pedig amúgy sincs szándékomban – legalábbis ezen a fórumon – belemerülni a külön-külön is kibogozhatatlanul bonyolult ügyek útvesztőjébe.
Sokkal kényelmesebb újsággal, kávéval és aprósüteménnyel belesüppedni a fotelbe, és átadni magam a jól megérdemelt pihenésnek. Újságolvasás után tévé jön hírekkel és vitaműsorokkal – és ezekben Izrael vitathatatlanul világelső.
2006-01-10

Most mi lesz?

Valaki ezt kérdi a Frank-fórumon:
“Most mi lesz, gyerekek?! (Saron még a választások előtt felépül, de már csak kívülről fogja támogatni a Kadimát). Ki legyen a befutó?”
Akinek van arra a blogra bejárása, és emlékszik a jelszavára oda is írhat, aki nem, az itt mondhatja el véleményét.
2006-01-07

Korszakvég

Ariel Sharon

Tegnap éjszaka élő adásban néztem a szomorú történelmet.
Sátorvárost épített a földkeregség minden részéből érkezett több száz újságíró, hogy a Hadasa kórház mellől közvetítség a Time magazin közvéleménykutatása szerint – Bush és Rice külügyminiszterasszony után (Blair, Putyin és a világ többi fontos vezetője előtt!)- a világ harmadik legerősebb, legbefolyásosabb emberének tartott Ariel Sharon izraeli miniszterelnök agyvérzés utáni műtétének eredményét.

Állapota válságos. A jelek szerint már nem tér vissza hozzánk. Egy korszak lezárult. Megrendülten könnyeztem, mert nagyon szeretem ezt az embert, afféle nagypapám lett. A tévécsatornák közt kapcsolgatva, újabb és újabb információkra várva egy egész nép aggódik sorsáért. Aznap éjjel egy pillanatig sem aludtam, míg hajnali négykor el nem nyomott az álom.

Nehéz elhinni, hogy a sokak által már-már halhatatlannak hitt “Buldózer” is halandó, hús vér ember. Háborúk, politikai csaták, rágalmak, senki ember nem tudta leteríteni, és ekkor Isten azt mondja: elég ennyi…

A folytatás egyelőre nyitott könyv…
2006-01-06

Itt a béke

Yisrael Oman

Az idén is kapott nobel-díjat egy izraeli professzor, aki állítólag a gazdaságban alkotott maradandót: “A játékelmélet elmélyítésével a világban található különböző konfliktusok megoldásához vitte közelebb az emberiséget.”
🙂
Már éppen ránkfért.

A korábbi hét izraeli nobel-díjas:
1966 irodalmi – Shay Agnon
1978 béke – Menachem Begin
1994 béke – Shimon Peres, Yichak Rabin
2002 gazdasági – prof. Daniel Cahaneman
2004 kémiai – Aharon Csachanover, Avraham Hershko

A professzor ma veszi át a díjat, de a béke, és a konfliktusmentes együttműködés durrdefekt miatt csak holnap érkeznek, egy napot még bírjunk ki valahogy nélkülük.
2005-12-10

Vörösnégyzet

Vörösnégyzet
Vöröskereszt és félhold

Az izraeli vörös dávidcsillag csatlakozott a nemzetközi vöröskereszthez, de az arab államok tiltakozása miatt, dávidcsillag helyett egy élére állított vörös négyzet lesz a jele, bár az arabok így is ellene szavaztak.
2005-12-08 |

Nagypróféta

Chaim Ramon az izraeli politika nagyprófétája. Ő beszélt először a nagy elválasztófal szükségességéről, az egyoldalú gázai kivonulásról és a “nagy bumm”-ról, ami a pártok – más erővonalak mentén való – újraszerveződését jelenti. Az előző két dolog megtörtént, az utóbbi – Sharon Likudból való kilépését követően – éppen most van folyamatban.
Ha tudni akarom, hogy mi lesz egy, két, vagy tíz év múlva az országban, egyszerűen jól odafigyelek Ramon szavaira.
2005-11-30

Hordószónok

Biztos mindenkinek feltűnt, hogy mostanában semmit nem hallani Izraelről, és ez nem azért van, mert a terroristák letörölték a föld színéről, hanem azért, mert Sharon zseni.

A másik dolog pedig, amit feltétlenül szeretnék itt a nyilvánosság előtt is nyomatékosan megemlíteni, hogy Amir Perecz egy üres hordószónok, jó lesz vele nagyon vigyázni!

Elég is lesz mára ennyi a politikából.
2005-11-16

Trágyaexport

Évente 5427 dollárt vitelezek ki az országból, ezzel Izrael az évi egy főre eső export világranglistáján (165 ország közül) a nyolcadik helyre került fel. Az első Szingapúr, aztán Hong Kong, az Egyesült Arab Emirátusok, Norvégia, Svájc, Kanada és Tajvan következik, Izrael után pedig Korea, Szaúd Arábia, Japán és az USA a sorrend.

Három nagyon fontos iparágban Izrael világelső: a világ trágyájának 57%-a (!!) a mi kis országunkból származik (és még azt mondják, hogy aki büdöszsidózik, az antiszemita…), a világ ipariolajának 34 és csiszoltgyémántjának 26 százaléka izraeli.

A behozatal területén csak a tizedikek vagyunk 🙁

Trágya és gyémánt – a végletek országa…
2005-11-08

Kegyetlenül unalmas

Kegyetlenül unalmas ez az ország. Hetek, hónapok óta nem történik semmi, mondtam is Maginak, hogy költözünk Kanadába vagy Új Zélandra, de Kanada túl hideg – felelte párom -, Új Zélandot meg elsöpri egy kisebb cunámi.
Unalmamban gyakran unatkozom, ilyenkor enyhén megfújom a gőzölgő török-kávé tetején a habot, az lassan oldalra csúszik, feltárul alatta a feketén csillogó kávé maga, én meg eltűnődve jól belemerengek.
2005-11-01

Felismerés Izraelben

A politikailag egyébként is mindig viharos izraeli égből váratlan villámcsapásként csapott le rám Tomi SMS-je, melyben közli, hogy:

– Sharon olyan nagy vezető, mint Ben Gurion.

Meglepődtem, hogy miért pont most, este tizenegykor gondol ilyen mélyenszátva.

– Honnan tudod? – kérdeztem megilletődve.
– Én látom, hogy mi történik szép országunk politikai mezején – válaszolta őszintén, melynek nyomán kitört belőlem a mélyről fakadó, bugyorgó tudásvágy:

– Megosztanád velem?
– Egy kukkot sem kapsz…
– Most nagyon elszomorodtam, lógatom az orrom lefele.
– Csíplek téged, ma laasot (mit lehet tenni, a szerk.)
– E szóváltást most teszem a vebre fel, annyira tetszik.
– Nachon, aprítsuk a magyart amíg lehet, egyszerűen tahanug ledaber (élvezet beszélni, a szerk.) Radnóti anyanyelvén…
– …
– Válaszhiányod maaliv, she legyél bari.
2005-09-28

Palesztin játszótér

Nagy volt az eufória a gázai palesztinok szivében, mikor tegnap – az utolsó megszálló katona távoztával -, végleg megszabadultak az izraeli iga alól. A zsinagógaégetések forró levegőjében felmelegedve kiszaladtak a gush katifi tengerpartra felfrissülni, öten nyomban vízbefúltak a nagy nyomakodásban.

Túláradó örömükben – ki tudja miért – az újonnan létesült egyiptomi határt is megrohamozták, levegőbelődöztek, köveket hajigáltak. Az egyiptomi határőrök figyelmeztető lövéseket adtak le, nehogy má áttörjön a csőcselék. A tömeg biztos azt hitte, hogy a katonák is örömükben ropogtatják fegyvereiket, továbbnyomultak – egy halott.
Az egyiptomiak szerint palesztin puska a tettes, a palesztinok szerint egyiptomi. A golyót hiába kérdezed, nem fogja közölni, hogy örömből, vagy figyelmeztetésből lövődött-e ki, csak úgy csendben belédhatol, szivedbe fúródik, és kész.

Egyes helyeken a betonfalakat is jól megdobálták, azt sem tudva, ki van mögötte.

A múlt héten palesztin gyermekek – csak úgy szórakozásból – izraeli tankra másztak, az egyik ottmaradt, mert véletlenül eltalálta egy tanklövedék.
A tank nem játszótér!

– Gyerekek! – próbálom elképzelni feleségem dallamos hangját – Lemehettek a libanoni határra Hezbollachot dobálni, meg szír tankra mászni, de hétre itthon legyetek, mert kihűl a vacsora. Ne feledjétek: szétnézni az úton, mielőtt átmentek rajta!
Valahogy nehéz megértenem a palesztin szülőket.
2005-09-13

Cég-helyezés

Álltalában, ha magunkról beszélünk, rendszerint önbiráskodunk, kritizáljuk önmagunkat, elégedetlenkedünk, nehéz, önkínzó, megválaszolhatatlan kérdéseket teszünk fel, a szomszéd zöld füvéről álmodozunk, meg ehhez hasonlók…

Mindig azt gondoltam, hogy az a jó, ha mások beszélnek helyettünk – rólunk, és az a legjobb, mikor ők mondanak olyan dolgokat velünk kapcsolatban, melyeket – enyhén szólva – kellemes végighallgatni.
Nincs attól jobb érzés, mikor visszahallod, hogy mások milyen jó dolgokat mondtak rólad…a hátad mögött (ha a szemedbe mondják, az kínos, és el sem hiszed, hazug bókként kezeled).

Akkor most álljunk meg egy pillanatra és adjuk át a szót az izraeli gazdaság 500 legmagasabb szintű vezetőjének, és halgassuk meg, hogy – a többiek között – hogyan vélekednek rólunk (Strauss-Elite) a vezetés minősége, a szolgáltatás minősége, a termék minősége, az újdonság (frissesség), az üzleti siker, a társadalmi életben való részvétel (meoravut chevratit), és a rászorulóknak való adakozás (truma lakehila) területén.
Hadd engedjek meg most magamnak néhány percnyi pici büszkeséget:

Rangsor az izraeli iparban:

Hely Vállalat
Logo
1) Teva
2) Partner (orange)
3) Strauss-Elite
4) Check point
5) Pelephon
6) Bank hapoalim
7) Bank leumi
8) Tnuva
9) Elbit maarachot
10) Emdocs

Az izraeli élelmiszeriparban:

Hely Vállalat Ált.hely.
Logo
1) Strauss-Elite 3
2) Tnuva 8
3) Coca-cola 11
4) Mey eden 53
5) Unilever 60

Jó kis cégnek a laborjában kisérletezgetek én.
Zárójelben azért – ez írást újraolvasva – meg kell állapítanom, hogy alaposan átmosták az agyamat a cégemhez való kötődést illetően.
Bár, ha jobban belegondolok, az országhoz, a városhoz, a családhoz, meg mindenhez ilyen elvakultan, szemellenzősen kötődöm.
Jó kötődni még a kötődéshez is.
Szemet bekötni is jó.
Minden jó.
Hehe.
2005-08-30

A Karmieliek helyben maradnak

A karmieliek 95 százaléka új lakás vásárlásakor a városban akar maradni, az ako-iaknak csak 14 százaléka hűséges városához. Maalot-ban ez a szám 80, míg Nahariyán 67. Az országos átlag 59 százalék.
Büszke patrióta vagyok.
2005-08-25

Gázai számok

Megvolt, elszakadtunk, kitelepítettünk. Néhány számadat:
6 nap
25 település
9,000 kitelepített lakos
6,000 kitelepített törvénytelen
42,000 katona
8,000 rendőr
1,400 letartóztatott
430 könnyebben sérült
500,000 jégkrém
3,000000 liter víz a katonáknak
1,300 defekt
8.3 milliárd shekel
2005-08-24

A hiány zavara

Zsidó kissebbség

A gázai zsidó lakosok nagy része csomagol, költözik, az utolsó emlékfotókat fényképezi a lerombolandó házukról, míg mások nem foglalkoznak a közelgő viharfelhőkkel, náluk minden megy a megszokott kerékvágásban, házasodnak isznak,vesznek, illetve vennének…
2005-08-11

Zsidó kissebbség

Megszűnt a zsidók többsége a Jordán és a Földközi tenger közt. A gázától való elszakadás előestéjén az izraeli és a palesztin statisztikai hivatalok által nyilvánosságra hozott adatok szerint az izraeli fennhatóság alatt lévő területeken először kevesebb a zsidó (49%), mint a nem zsidó. A gázai elszakadást követően ez az arány valamelyest javulni fog (56,8%), ami azt jelent, hogy a következő 20 évben biztosított lesz a zsidó többség.

Ma az a helyzet, hogy míg a bevándorlás szinte a nullával egyenlő, a zsidók körében 1,5%-os a természetes szaporulat, az arabok, illetve a palesztinok kétszer ilyen gyorsan szaporodnak.
Jó lesz odafigyelni!
Forrás: HaAretz
2005-08-11

Nyári felhők

Abban különbözik ez a nyár a többitől, hogy felhők vannak az égen. Mindenféle színben és formában úszkálnak odafent. Olykor egyenesen esőre áll. El sem hinnám, ha nem látnám.
Korábban jun-szept között hiába meresztetted a szemed, csak a sima kékséget láttad.
Míg más országokban felmelegszik, itt lehűl, ott szélsőségesre fordul, itt kiegyenlítődik, ott üldözik a zsidókat, itt megvédik őket. Hehe.
2005-08-08

Támad a pápa?

Vasárnapi prédikációjában a pápa elítélte a londoni, az isztambuli, a sinai félszigeti és az iraki merényleteket, de a netanyait nem említette, mintha azt üzente volna ezzel a terroristáknak, hogy a zsidók ellen elkövetett gyilkolászás megengedett lenne.
Mikor Izrael szóvá tette ezt a vatikáni nagyköveten keresztül, a pápa megsértődött, és azt üzente, hogy ő senkitől nem fogad el a beszédének tónusára és tartalmára irányuló bírálatot.

Eredetileg a “Kekeckedik a pápa” címet adtam a beírásnak, de (feleségem személyében) a cenzor, a katolikus olvasók érzékenységére hivatkozva kérte, hogy változtassam “Támad a pápa”-ra, aztán még a kérdőjelet is odabiggyesztettette a végére.
2005-07-29

Mai szemezgetés

Ma viszonylag kevés dolog történt ebben az egyébként is icipici országban. Ebből a kevésből szemezgetnék most.

Lezárták a Gázai övezetet, az ott élő telepeseken kívül tilos a bemenet, ezzel gyakorlatilag elkezdődött az elszakadás. A jobboldal a narancssárga dávidcsillagok kitűzése után most a telepesek személyi számuk karukra írásával próbálja a nácikkal egy sorba állítani az izraeli kormányt.
Úttorlaszokkal akarják megbénítani az országot, mert ha ők gettóban élnek, akkor ugye senki más ne tudjon szabadon közlekedni.
Folytatás >

Szines szalagok

Ma olvastam statisztikát arról, hogy az izraeliek 14 százaléka narancssárga szalagot tett ki a kocsijára a gázai elszakadás ellenzéseként, 4 százalék a kékszalagot kitűzők, vagyis az akciót ily módon is támogatók tábora, míg a fennmaradó 82 százalék csendes többség csendesen többen van. Én is ezek között húzódom meg csendesen, mert bár az elszakadás mellett vagyok, de mikor éppen tűzném a kékszalagot kifele, hirtelen átfut rajtam az ellenkezés narancssárga érzése, bár odáig nem jutok el, hogy kirakjam ezt a színt, mert másnap megint kivonulni akarnék, és szedhetném a szalagot lefele. Arra is gondoltam már, hogy mindkettőt kirakom, mondjuk három kék, egy narancs arányban, de akkor most mit is akarok, kérdezném magamtól, mert előbb vagy utóbb állást azt foglalnom kell. Vagy nem?

A fenti számok egyébként ne tévesszenek meg senkit, az ellenzők-támogatók aránya 34-54, csupán az ellenzők aktívabbak, a támogatók pedig lusták a támogatásukat kifejezni, mert biztosnak érzik közeli győzelmüket még akkor is, ha tudják, hogy a néhány hónappal korábbi 75 százalékos tübbségük gyorsan apad.
Remélik, hogy Sharon, a bulldózer most is dózerolni fog.
2005-07-01

Vezetési kultúra

Állandóan az izraeliek szörnyű vezetési szokásairól hallunk ilyesztő sztorikat, félelmetes adatokat olvasunk a közúti balesetekről, ezek között is különösen a halálos kimenetelűekről, az esti híradók az aznapi roncsokkal nyitnak, teljesképernyős síró, balesetben odaveszett gyerekeit gyászoló anyát láthatunk kéztördelni, ami tényleg nagyon megrázó látvány, csak nem értem, miért kell ezt ország-világ elé tárni, méghozzá így, ilyen ízléstelen módon. Mert ha ez valamelyest is csökkentene a balesetek számán, akkor talán érthető volna, de a statisztikák szerint semmit nem változtat se így, se úgy. Ha pedig már a statisztikáknál tartunk, akkor íme néhány adat, ami azt bizonyítja, hogy nemzetközi viszonylatban nem is állunk olyan rosszul.

29 fejlett ország listáján Izrael a 24. helyet foglalja el az egy év alatt, halálos közúti balesetben elhunytak számát illetően. 2003-ban például 100,000 izraeli lakos közül 6.7 halt meg így, míg Magyarországon 13, Kanadában 9.3, az USA-ban 14.8.
Íme néhány további ország adata:

Görögország 15.3
Csehország 14.2
Belgium 12.8
Ausztria 11.6
Uj Zéland 10.3
Ausztrália 8.8
Japán 7.5
Finnország 7.3
Hollandia 6.4
NagyBritannia 6.2
Norvégia 6.2
Svédország 5.9

A számok magukért beszélnek…
2005-06-27

Rossz előjel

A hadsereg, -hogy nehogy telepesek barikádozzák el ott magukat -lerombolt néhány elhagyott, évek óta üresen álló romos épületet.
Az akció során a helyszínen összegyülemlett telepesek katonákat vertek meg, köpködtek, a nők sikoltoztak, az egyik katona “zsidó nem kerget el zsidót” felkiáltással megtagadta a rombolásra felszólító parancsot (első, precedens értékű parancsmegtagadás a gázai elszakadás során), a legénytől elvették a fegyvert, és elvitték, hogy kitalálják neki a legmegfelelőbb büntetést, már csak azért is, mert az egész ország, de főként a sokezer többi, parancsot megtagadni szándékozó suhanc szeme rajta függ.
Mi lesz itt augusztus 17.-én?
Puskaporos hordó ez itten.
2005-06-26

Erőszak

A gyerekek megint kifröcskölték a kádból a vizet, hiába mondtuk, hogy ez nem szép dolog, meg hogy ez rondaság, mert utánna fel kell azt törölni, ami egy utálatos művelet, és akkor még szépen fogalmaztam, de ők csak azértis fröcskölték kifelé a vizet, mert az olyan jó, meg ilyesmi. Felment a pumpám, vagy az agyvizem -hogy is fejezhetném ki magam választékosabban-, aztán hadd ne meséljem el most itten, hogy mily módon kezeltem le őket ennek nyomán.
Folytatás >

Jövő

Sharon, Bibi, meg más fejesek voltak ma kis városkánk vendégei, és arról beszéltek, hogy a gázai elszakadás Galilea és a Negev fejlődésével fog együttjárni, az ideépítendő vasútról és a jövőbeni egyetemről is szót ejtettek tán, meg más hasznos dolgokról, mint például a Genezáret mellé épülő evangélikus világközpontról, ami milliónyi turistát fog idevonzani, nem is beszélve a sok munkahelyről, melyek ennek nyomán fognak megteremtődni.
Szép lesz akkor az élet, visszatér a remény a lelkekbe, a bűnözés megszűnik, az emberek megjavulnak, karon fogva énekelnek majd vidám dalokat az utcákon, virágok nyílnak az útszéli árkokban, nem lesz minusz a bankszámlámon.
2005-06-16

Leave a Reply