Nő az antiszemitizmus az EU-ban
Gyakoribbá váltak az antiszemita megnyilvánulások az Európai Unió több tagországában, mint például Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban - állapította meg egy független EU-intézmény legfrissebb jelentésében.

A Rasszizmus és idegengyűlölet Európai Figyelőközpontja (EUMC) által szerdán az Európai Parlamentben ismertetett dokumentum szerint a zsidóellenes támadásokat - amelyek különösen Franciaországban szaporodtak meg, 2002-ben az előző évhez képest hatszorosára - nagyrészt fehérbőrű fiatalemberek követik el. A jelentés általános megállapítása szerint a különböző antiszemita megnyilvánulások száma - kezdve a falfirkáktól a pokolgépes támadásokig - egyértelműen növekedett több országban.

„E jelenségek nagy aggodalmat váltottak ki a zsidó közösségek tagjaiból. A problémával szembe kell nézni, de az unió és a tagországok csak összefogva tudnak hatékonyan fellépni ellene” - szögezte le az intézmény.

Az EUMC három csoportra osztja a tagországokat. Az első csoportban - amelybe Belgium, Németország, Franciaország, Hollandia és Nagy-Britannia tartozik - bizonyos jelek arra utalnak, hogy az utóbbi két-három évben rendszeresebbekké váltak az antiszemita incidensek, és az ezek alapjául szolgáló statisztika viszonylag megbízható.

A második csoportban - Görögország, Olaszország, Ausztria és Spanyolország - viszonylag ritka vagy szinte egyáltalán nincsenek erőszakos incidensek, viszont mindennap tapasztalható a rendkívül bántó antiszemita közbeszéd, amely viszonylag általánosan elterjedt a lakosság körében.

Az országok harmadik csoportjában - Írországban, Luxemburg, Portugália és Finnország - viszonylag kevés jel mutat arra, hogy lennének antiszemita megnyilvánulások.

Az antiszemitizmus okáról a jelentés azt írja: nehéz általános megállapításokat tenni e cselekedetek elkövetőivel kapcsolatban, de annyi megállapítható, hogy az illetők nagyobb részt helyzetükkel elégedetlen fehérbőrű fiatalemberek. Kisebb részt és csak bizonyos országokban fiatal, észak-afrikai vagy ázsiai származású muzulmánok. Az antiszemita indulatok formálásában azonban hagyományosan szerepet játszanak szélsőjobboldali antiszemita szervezetek - olvasható a jelentésben.

31/03/2004 Nepszabadság

Izrael 56 éve újra független

Izrael Állam Függetlenségi Napjának 56. évfordulóján még mindig hazánk és nemzetünk létéért küzdünk. Folytatódik a küzdelem fõvárosunk státusának megõrzéséért is, keleti határunk vonala még mindig nincs kijelölve, és dúl a harc a palesztin terroristákkal, az arab országokkal és szervezetekkel szemben, amelyek még mindig Izrael elpusztítására törekednek.
A biztonsági helyzet labilitása nagymértékben befolyásolja a gazdasági, társadalmi viszonyokat is. A nehéz körülmények ellenére is, nagy eredményeinkre büszkén ünnepeljük a Függetlenségi ünnepét, hiszen van egy független, demokratikus, liberális, fejlett, progresszív zsidó országunk, amely nemzetközileg is elismert, kimagasló eredményeket ért el a tudományok, a mezõgazdaság, a technológia és a kultúra területén. Van egy országunk, amely sikeresen gondoskodik lakossága egészségügyi, oktatásügyi ellátásáról, lakást biztosít polgárainak, és amely továbbra is várja és befogadja a világ bármely tájáról érkezõ zsidókat. Olyan országban élünk, amely méltán válhat követendõ példává, modellé, és joggal kelhet versenyre a világ bármely más államával.
Izrael lakossága az elmúlt években még egységesebbé vált. A különbözõ társadalmi rétegek közti feszültségek sokat enyhültek. A diaszpórában élõ zsidók szolidaritása is nagymértékben nõtt Izrael iránt. A világ zsidóságának számos vezetõ személyisége látogatott el Izraelbe, és sok-sok zsidó szolidaritási küldöttség érkezett hazánkba az elmúlt év során is. Itt-tartózkodásuk tovább erõsítette kapcsolatainkat, és hozzájárult egymás jobb megismeréséhez.
A szabad világ harca a nemzetközi terrorizmus ellen létfontosságú számunkra is. Az emberek szívébe költözött félelmet gyökerestül ki kell tépni. Minden emberi lény alanyi joga, hogy félelem nélkül élhessen, ne kelljen terrortámadásoktól szorongania.
Egy nagy család tagjai vagyunk valamennyien. Ugyanaz a sorsunk, hagyományaink is azonosak. És valamennyien büszkék vagyunk zsidóságunkra.
Boldogan ünnepeljük a Függetlenség Napjának ünnepét, és reménykedünk abban, hogy valamennyi nemzeti és egyéni célunk valóra válik. Kívánok minden zsidó embernek és a Zsidó Államnak nyugalmat, megbékélést, békét és biztonságot, gazdasági stabilitást és társadalmi igazságot.
Üdvözlettel,
Mose Kacav
Izrael Állam elnöke
2004 Április


Dennis Ross, Clinton volt elnök egykori különleges közel-keleti megbízottja aktív résztvevője volt a Camp Davidben 2000 júliusában folytatott és kudarcba fullad izraeli–palesz-tin–amerikai hármas béketárgyalásoknak, majd a színfalak mögött, egészen 2001 januárjáig tovább tárgyalt a két féllel. Az alábbiakban az interjúból idézünk néhány megdöbbentő részletet. Arafat: Nem!

Az igen heterogén vallásos cionista tábor állandóan forrong. A lakosság mintegy 15 százalékának rokonszenvét élvező, ám politikai befolyásában ennél jóval erősebb mozgalom az izraeli közéletben sajátos helyzetben van: ideológiája szinte nap mint nap konfrontálódik a valósággal. Nyomás alatt

A mértékadó magyar napi- vagy hetisajtóban egyáltalán nem jelent meg mérvadó elemzés az évek óta tartó véres közel-keleti zavargásokról. A nem jobboldali magyar véleményformálók tanácstalanul szemlélik a média által közvetített véres erőszakot, értelmiségi kötelességüknek nem tesznek eleget, meg sem próbálják magyarázni, mi történik. Sajtó