Olimpia
(P) Hiába fuldoklik a képen látható zsidó néni, az első fordulóban kiesik a versenyből. Az olimpia, de egyáltalán a sport nem izraelieknek való foglalkozás, mert elkényelmesedett, lusta, dumás életmóddal nem lehet sportversenyt nyerni. Az ember azt gondolhatná, hogy a hadsereg megedzi az emberkéket, de az eredmények nem ezt mutatják. Ha mégis van némi siker, akkor olyan etióp, vagy orosz bevándorlók az elkövetők, akikben még maradt némi -anyaországból hoztt- fegyelem, és kitartás. Izrael nagyon messze van attól, hogy egyáltalán elkezdje a felzárkózást az olyan sport-nagyhatalmakhoz, mint például Magyarország.
Kár, hogy a célzott likvidálást még nem vették fel az olimpiai sportok közé, ebben a műfajban az összes aranyat letarolnánk...
14/08/2004
Néptáncfesztivál
Tanc KarmielbenA karmieli (ebben a városban éldegélünk) néptáncfesztivál az idén 17.-ik születésnapját ünnepli. A fesztivál nyaranta 3 napig (és 3 éjszakáig) tart. Ez egy izraeli nemzeti esemény, mely az idők folyamán  komoly elismerésben részesült a nemzetközi néptánc világában is.
folytatás >>
Internet Izraelben
A Tel-Avivi Egyetem felmérése szerint az izraeliek 70 százalékának van otthon számítógépe, és 54 százalékuknak internet hozzáférése. Az internet hozzáférések 81 százaléka DSL vagy kábel, szemben a fél évvel korábbi 61 százalékkal. Az internet felhasználók naponta átlagosan 72 percet vannak online, viszont többen - főleg az ortodox vallásosok - csak levelezésre használják a kapcsolódást, nem böngésznek.
A legelterjedtebb felhasználási mód a levelezés és az információ gyűjtés, chatezni és játszani mindössze a felhasználók 11 illetve 13 százaléka szokott.
Az otthoni számítógéppel rendelkezők mindössze 17 százalékának nincs internet hozzáférése, ezek aránya az ortodox vallásosok körében a legmagasabb, 35 százalék.
06/2004
Új siratófal?

A nemzetközi média semmit nem tud kezdeni Izrael történetének legnagyobb biztonsági beruházásával, eleve semmit nem ért Izraelből és az izraeli-palesztin együttélés hétköznapjaiból. A nyugati (benne: a magyar) médiának nem jutott eszébe megkérdőjelezni: miért a terrorista akciókat megelőzni hivatott izraeli intézkedés képezte „per” tárgyát, magyarázkodás kényszerét? Miért nem a kiváltó ok, a szervezett és tudatos (részben: eltérített EU-pénzekből finanszírozott) palesztin terror egy valódi hágai per tárgya? Mikor láthatjuk végre Jasszer Arafatot a vádlottak padján?
                                                               f
olytatás >>

Kutyanyelv
Kutyanyelven tanulnak a börtönőrök Izraelben, mert egy új kutatás szerint egyértelműen elkülöníthető, ha a kutyák szökött rab vagy kóbor macska miatt ugatnak. Egy közlekedési lámpára csatolt speciális készülékkel különböztetik meg a különféle ugatásokat: a teljesen ártatlan csaholásnál zöld lámpa, az esetleges veszélyhelyzetnél sárga, míg a szökési kísérletet jelző ugatásnál a piros lámpa gyullad ki. Az őrök így megtanulják megkülönböztetni a ugatásokat és azonnal reagálni tudnak, egy esetleges szökési kísérletnél.
05/06/2004
Hátha megkönnyebbültök
R. Szekely Julianna Tizenhárom éves koromban úgy képzeltem, hogy ha valaki az utcán büdöszsidózik, büdöscigányozik, ami majdhogynem kizárt, de ha mégis, hát az arra járók nyomban körülfogják, jól fölpofozzák, majd elvezetik egy rendőrhöz. Folyt.
26/05/2004
Nő az antiszemitizmus az EU-ban

Gyakoribbá váltak az antiszemita megnyilvánulások az Európai Unió több tagországában, mint például Németországban, Nagy-Britanniában és Franciaországban - állapította meg egy független EU-intézmény legfrissebb jelentésében. Folyt.

Nincs vetítő
Hamarosan levetítik a tel-avivi filmmúzeumban A passió című filmet.
Ez lesz az egyetlen vetítése Izraelben a filmnek, amelyet az antiszemitizmus terjesztésével vádolnak - közölték az izraeli tömegtájékoztatási eszközök.
Valamennyi izraeli filmforgalmazó cég elutasította a Jézus kínhalálát bemutató, vitatott film terjesztését, amely minden eddigi nézettségi rekordot megdöntött az Egyesült Államokban. A filmet zsidó és keresztény szervezetek is elítélték.
A film február 24-i amerikai bemutatója óta a megkérdezett amerikaiak mintegy 25 százaléka vélekedett úgy, hogy a zsidók felelősek Jézus haláláért, korábban ez az arány 19 százalék volt - áll a Pew független amerikai intézet által nemrég készített felmérésben.
18/05/2004
Izrael 56 éve újra független

Mose Kacav, Izrael elnoke Izrael Állam Függetlenségi Napjának 56. évfordulóján még mindig hazánk és nemzetünk létéért küzdünk. Folytatódik a küzdelem fõvárosunk státusának megõrzéséért is, keleti határunk vonala még mindig nincs kijelölve, és dúl a harc a palesztin terroristákkal, az arab országokkal és szervezetekkel szemben, amelyek még mindig Izrael elpusztítására törekednek. Folyt.

Húsvét
Husvetra keszulo zarandokok Jeruzsalemben (Foto: Reuters)„Miben különbözik ez az este a többi estétől?” – kérdezték a zsidó családok kisgyermekei hétfő este szüleiktől, amikor az Egyiptomból való szabadulás emlékére megült, nyolcnapos zsidó ünnep kezdetét vette. A keresztény világ vasárnap és hétfőn ünnepli Jézus Krisztus halálát, eltemettetését, feltámadását, egy szóban a megváltást. A két ünnep viszont egyáltalán nincs távol egymástól, a keresztény húsvét a zsidó ünnepben gyökerezik. Folyt.
Esik a hó
Jeruzsalemi ho(P) Ma reggel havazni kezdett a Meron hegy csúcsán (jól látni az ablakunkból) és a Golánon, aztán délután kiterjedt Jeruzsálemre is. A Hermont lezárták a síelők elől. Északon több utat lezártak. Több katonai bázist egy hetes élelemmel láttak el a Golánon. Még nem biztos, hogy holnap lesz tanítás a jeruzsálemi iskolákban, most nem a sztrájk, hanem a 15 centis hó miatt.
14/02/2004

Izrael a 22.
Jolet IzraelbenIzrael a 22. helyet foglalja el azon a ma (15/07/04) közzétett, ENSZ által készített  listán, mely 177 országot életszínvonal szerint rangsorol.
A lista első harmadához
Majdnem merénylet
Dugok az ellenorzesek miattA biztonsági erők tegnap este két nagy merényletet előztek meg, egyet Jeruzsálemben, egyet pedig Tel Aviv környékén.
15/07/2004
Kedvük lett...
(P) Megnőtt a magyar zsidók bevándorlási kedve, az év első néhány hónapjában többen aliyáztak, mint tavaly egész évben, és az előrejelzések szerint év végére megháromszorozódik a magyar bevándorlás Izraelbe.
Kapar a Hamasz...
14/07/2004
Savuot
Koszorus kislany gyumolcsoskosarral (Foto:Ynet) (P) Savuot (zsidó pünkösd) van, túrós-
süteményt, tejes ételeket, sok gyümölcsöt eszünk, fehérbe öltözünk, virágokkal díszítünk, fejre koszorút teszünk, kirándulunk a természetben, felvonulunk Jeruzsálemben, Tórát kaptunk, éneklünk, ünneplünk.
26/05/2004
Izraeli Arab győzelem
Arab csapat gyozott (Foto:Ynet) Izrael történetében először fordul elő, hogy arab focicsapat nyeri az országos bajnokságot, amikor a döntőben Sachnin csapata (tavaly került a ligába!), 4:1-re elverte a Hapoel Haifa-t. A csapat edzője: "Van arab-zsidó békés együttélés ebben az országban, ez a győzelem ékes bizonyítéka ennek."
18/05/2004
Cigánykerék
Ciganykerek a tengerparton (Foto: Ynet) (P) Ünneplés, vidámság, pihenés, tüzön sütés, tüzijáték, kirándulás, zászlók, zene, kiállítások, előadások, napfény, emberek, autók, emberek, emberek, autók, szászlók, tánc, szabadság, függetlenség, emberek. Cigánykerék. Izrael.
27/04/2004
Izrael szép
Sokszázezer kiránduló
Golani dzsiptura (Foto: Ynet) A merényletektől való sok figyelmeztetés (több mint 60) és az utakon levő dugók sem akadályozták meg az izraeli tömegeket, hogy ünnepeljenek: a nemzeti parkok és a Keren Kayemet Leyisrael erdei zsúfolásig megteltek, különösen észak-izraelben. „A tegnapi nap volt Izrael történetében az egyik legzsúfoltabb kirándulónap” mondta egy illetékes. Jeruzsálemben 15 ezren érkeztek a siratófalhoz az ároni áldásra. Az elmúlt héten 20 ezer izraeli kirándult az egyiptomi Sinai pusztában.
08/04/2004
Flangalás
(Pisti) Holnapra kaptunk egy vacsora meghivast, szombaton pedig eselyes egy Genezareti kirandulas. Nagyon szep ido van, egy szal poloban lehet flangalni. Semmifele haborus hangulatot nem erzekeltunk, itt csak nevetnek az auropai hireken.
01/04/2004
Aludni szeretünk
Az izraeliek 31 százaléka aludni szeret hétvégén, 23 százalék kirándul, 22 százalék Pub-ba, vagy party-ra megy, 14 százalék tévét néz, és a maradék 10 százalék a mozit választja.
msn.co.il
14/03/2004
Az OECD-tagországok nemzeti össztermékük (GDP) mintegy 2-3 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, ez az összeg Izraelben a legmagasabb, ahol a kutatásra szánt összeg a GDP mintegy 3,5 százalékát teszi ki. Magyarországon a kutatás-fejlesztésre szánt összeg néhány éve 0,7 százalék volt, de ma sem éri el az egy százalékot. Hetek
A tökéletes donor
Mesterséges megtermékenyítés a csontvelő-gyógyítás szolgálatában
Izraelben először, a világon másodszor sikerült orvosoknak egészséges embriót izolálniuk, hogy így születhessen megfelelő donor.
Egy izraeli házaspár idősebb fia a Fanconi Anemia (FA) nevü genetikus betegségben szenvedett, amely a csontvelő pusztulását és leukémia kialakulását okozhatja. Az életben maradás egyetlen esélye a csontvelő-átültetés. Miután ehhez nem találtak megfelelő donort, az orvosok javasolták a szülőknek, hogy vállaljanak második gyermeket. Mivel azonban a megfelelő donor születésére az esély még így csak egy a négyhez, ezért a mesterséges megtermékenyítés mellett döntöttek. A kislányt az orvosok több embrió közül választották ki, miután megállapították, hogy nem hordozza bátyja betegségét, szövetei egészségesek és helyettesíthetik bátyja beteg szöveteit. A kislánytól születése pillanatában vért vettek a köldökzsinórból, amit azonnal beadtak bátyjának. Az eljárást siker koronázta, mindkét gyermek egészséges.
Erec
Egyenlő támogatás
Az izraeli kormány elfogadta Ariel Sharon miniszterelnök javaslatát, amely minden új bevándorlóra kiterjeszti azokat a kedvezményeket, melyeket eddig csak a válsághelyzetben lévő országokból érkezők kaptak. A december 1-től életbe lépő új rendelet értelmében az egyedülálló új olék 15.328 sékel (kb. 775.000 Ft), a házaspárok 29.223 sékel (kb. 1.475.000 Ft) támogatást kapnak országba érkezésük első nyolc hónapjában. Gyermekes családok további támogatásra jogosultak gyermekenként. Erec
Izraeli csillagászok

”Fekete lyukat” fedeztek fel izraeli csillagászok. A Weizmann Intézet asztrofizikusai az S2 csillag körül fekete lyukat azonosítottak a Tejút középső részén. Az amerikai Nature tudományos folyóirat szerint a publikált felfedezés új korszakot nyithat a fekete lyukak nagypontosságú tanulmányozásában, ami a galaxisok születésének és megsemmisülésének jobb megértéséhez segítheti a tudósokat.
Ilyen ”szupersürüségü” (a Napnál több mint egymilliószor nagyobb tömegü) fekete lyukak több galaxis középpontjában találhatók. A mostani felfedezést a Dr. Tal Alexander elméleti csillagász vezette Weizmann Intézet kutatói gárdája és a müncheni Max Planck Intézet, valamint több francia tudományos központ együttmüködése tette lehetővé.
Erec


Izraeli rakétafejlesztés
Izrael korszerűsítette az amerikai gyártmányú Harpoon típusú manőverező robotrepülőgépet, amely immár tengeralattjáróról indítva nukleáris töltet célba juttatására is alkalmas - ismertette amerikai és izraeli illetékesektől szerzett értesülését a Los Angeles Times című amerikai napilap internetes honlapján. Hivatalosan egyik fél sem kívánt megjegyzést fűzni a hírhez - jelentette a Reuters brit hírügynökség.
A lap forrásai Izrael ellenségeinek szóló figyelmezetésnek szánták a kiszivárogtatást. A közel-keleti térségben bizonyítottan Izrael az egyetlen atomhatalom, de Irán atomfejlesztési programja aggodalommal tölti el a zsidó államot és amerikai szövetségesét.
A Harpoon típusú manőverező robotrepülőépet az amerikai haditengerészet a hetvenes években fejlszetette ki. A 4,6 méter hosszú, 691 kilogramm tömegű, 224 kilogram töltetet célba juttatására képes, 124 kilométeres hatótávolságú eszköz jelenleg 28 ország fegyerkészletét gyarapítja. Izraelnek 120 darab van ebből a típusú manöverező robotrepülőgépből.11/2003
Erec
Elfogytak a bringák
A kerékpárüzletek beszámolói szerint Jom Kippur előtt mintegy 20 százalékkal nőtt a bicikli-vásárlások száma. Az Engesztelés Napján gyakorlatilag leáll a közlekedés egész Izraelben és a kiürült utakat ellepik a bicikliző és gördeszkázó fiatalok. De nem csak a kerékpárok, hanem a CD-k és videokazetták vásárlása is mintegy 15 százalékkal ugrott meg a Hosszú Nap előtt. 01/11/2003 Erec
Aknakereső vaddisznók

A jövőben vaddisznókat is alkalmaz aknakeresésre az izraeli hadsereg - jelentette be kedden az állatokat kiképző idomár.
Geva Cim horvátországi katonáskodása idején aknakereső kutyákkal dolgozott. Ekkor ötlötte ki, hogy a folyton a földfelszínt szaglászó vaddisznókat alkalmazni lehetne a taposóaknák felszedésekor. Cim egy izraeli kibucban ismertette ötletét, és azonnal nekikezdett két vaddisznó - Szuda és Haszisza - kiképzésének. Az állatok képességét a Jordán folyó völgyében próbára is tette.
Cim reményei szerint az embermentő munka révén a disznók imázsa is sokat javulhat Izraelben. A zsidó államban ugyanis ez az állat tisztátalannak számít.
30/09/2003
MTI

 

Egy ma közzétett vizsgálat szerint a zsidó lakosság 82%-a elégedett a munkájával, míg az arab lakosság 73%-a érez ugyanígy. Nincs különbség a munkahelyhez való viszonyulásukban az országban születettek és a régi bevándorlók között (85%), míg a kilencvenes évek óta bevándoroltak csak 71%-a elégedett munkájával. A lakosság 17% -a tart attól, hogy elvesztheti munkahelyét, és 56% gondolja úgy, hogy utánna semmi, vagy nagyon kevés esély lenne újra munkát találni.
A felnőtt izraeli lakosság 83% -a elégedett, vagy nagyon elégedett az életével, 53% gondolja úgy, hogy jövőre még jobb lesz a helyzete, ezzel szemben 33% szerint nem lesz változás, 14% szerint pedig helyzetük romlani fog.
A lakosság 80%-a általánosságban elégedett a lakásukkal és 83% a szomszédaikkal is. A zsidók 83%-a elégedett a lakással, amiben élnek, az araboknál ez a szám 69%. Az 1990 után bevándoroltak csak 69%-a elégedett a lakásával, a benszülöttek 86%-a és a régi bevándoroltak 83%-a érez hasonlóképpen. 02/09/2003
Yediot


Az idén nyáron (2003) az ár volt a döntő tényező az Izraeliek klíma-vásárlásánál, szemben az elmúlt nyárral, amikor a klíma márkája volt a meghatározó. Az ország középső részén a lakások 97 százalékában van legalább egy klíma, míg Jeruzsálemben valamivel kevesebb mint 60 százalék a klíma-ellátottság. Az országos átlag 85%. A klímatulajdonosok kétharmadának csak egy klímája van, egyharmadának kettő, vagy annál több, 12%-nak 3 vagy annál több. 01/09/2003 Yediot


A mango az idén először! a legnépszerűbb nyári gyümölcs Izraelben 2500 tonna heti eladással. Utána a szőlő és az őszibarack következnek 2000 tonnával. Zsuzsi barátja, Kornél is mangóföldön dolgozik a Genezáret-tó mellett, a Golán tövében. 29/08/2003


A helyettes vezérkari főnök, Gabi Askenázi szerint a Hamasz és a Dzsihad minden vezetője és minden tagja célpont a likvidálásra. Egyikük sem érezheti biztonságban magát, amikor a fodrászhoz, a közértbe, vagy a mecsetbe megy.
Az iráni atomfenyegetéssel kapcsolatban azt monta Askenázi, hogy Izrael nem csak közelről követi az iránban történteket, hanem megfelelően fel is van készülve minden eshetőségre. ’Nem tűrhetjük, hogy egy szélsőséges iszlám rendszer atomfegyverrel rendelkezzen.’ 28/08/2003


Két évvel a WTC kettős torony összeomlása után úgy döntött a mérnök, aki építette őket, hogy kivándorol Izraelbe. Heymon Baron, aki a Disney World-ot is tervezte, újra felfedezte zsidóságát, az iszlám ellen tüntet, és Jeruzsálemben állította fel új székhelyét. 15/08/2003 Yediot


A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint ma Izraelben 1,037 millió muszlim él, ami a lakosság kb. 15 százalékát jelenti. Az izraeli arab lakosság 82 százaléka muszlim, 42 százalékuk (a muszlimeknek)15 év alatti gyerek, és 40 százalékuk az ország északi részén lakik. Az előrejelzés szerint 2020-ra a muszlimok az ország 19 százalékát fogják alkotni mintegy 1,677 millió fővel. Yediot