Beszámoló
(P) Egy nagyszerű négy napos kirándoláson vettünk részt, amiről most nem fogok beszámolni...
Kirándulás
(Magi) Holnap egy több napos túrára indulunk. Peti kivett  4 nap szabadságot, úgyhogy előttünk az ország. Csak a zsebünk üres, dehát, valahogy kispóroljuk azt, ami mindenképp szükséges. Holnap Tel-Avivban alszunk a Frank-tanyán, lehet hogy holnapután is... ki tudja. Vannak ismerősök egyéb helyeken, meg olcsónak számító szálláshelyek. Van sátrunk (lesz), mi kell még... Egy két napot Jeruzsálemben akarunk majd barangolni. Látnivaló van bőven, a gyerekeknek minden új.
16/08/2004
Achziv

Az Achziv-i tengerpart és strand, finom vacsorával és cirkuszi előadással kellemes kikapcsolódást jelentett családomnak. Az esti karneválra már nem maradtunk. Minek?
01/08/2004
Rosh HaNikra
Tenger a barlangban(Peter) Elfelejtettem írni, hogy családostul elmentünk Rosh HaNikra-ra, Izrael legészakibb tengerpartjára. Van itt paradicsom (turista-), Nagy Sanyi egyiptomi hadjárata során mészkőbe vájt lépcső, levonó (felvonó? drótkötélvasút?), barlangban tenger, filmvetítés közben nyakadba hulló víz, denevérek, zsidók által berobbantott vasúti alagút (már megint...? ezek csak robbantgatni tudnak?), a Baedeker turistakönyv szerint: "elképesztő panoráma" (én is elképedtem), jégkrém, képeslap...
04/08/2004
Szülinapi nevetés
Szulinapi nevetesVan ebben a gyerekben egyfajta báj, vagy csak az apai elfogultság beszél belőlem?
Csodabogarak
Megint ReuvenEjszaka a tetoterbenRuti, a baratnoDoron a csonakbanTudomanyos vizsgalatMinden fa

 

 


Megjöttünk hát a kis másfél napos túránkról. Nem csináltunk semmi igazán különlegeset. Első reggelen a gyerekek tyúkokat etettek Rutival, aztán fürdőztünk egyet. Kicsit furi, hogy az én gyermekeim igen óvatosak és félénkek a vízben. Itt Izraelben ez általában természetes közeg már kicsi kortól. Kacagva ugrálnak, víz alá buknak, fröcskölnek. Ruti kisunokája egy Doronkával egyidős kislány már bátran úszik víz alatt. Az enyémeim nap végére kicsit felszabadultak, s nem estek pánikba, ha valaki arcul fröcskölte őket. Játszottak a Ruti unokáival, rajzoltak, a faház mögött egy szép fehér kanca legelészett, abban gyönyörködtek, vívó-párbajoztak a délelőtti jégkrém pálcájával, élvezték az új helyet. Kicsit tévéztek is, de túlzottan nem lelkesedtek érte -nagy megelégedésemre. Ez a település vegetáriánus település, csak az költözhet ida, aki valóban úgy is él. Ennél fogva a lakosság összetétele igen különleges emberekből áll. Sok művész, meg egyéb csodabogár mindenféle elméletekkel, életvitellel no meg külső megjelenéssel. Van aki sátorban él az év minden napján, és tyúkokat tenyészt, meg bio-zöldségeket, van akinek sütödéje van, s teljes őrlésű termékekkel örvendezteti meg a helység lakóit. Ezt én is megkóstoltam, s igen jónak találtam. Az asszonyka fia fafaragással foglalkozik, s a finom sütemények mellett igen érdekes dolgokat láttunk, amik nem kevés pénzért kínálták magukat megvételre. A faállatkák pontos hasonmásai voltak (csak sokkal nagyobbak) annak a kis zsiráfnak, amit apu készített nekem még igen kicsike lánykoromban. Rendkívüli élmény volt ahogy hirtelen a régmúlt megelevenedett. Nagyon szerettem azt a kis állatkát. Sokáig rágtam anyuék fülét, hogy szeretnék egy játék-zsiráfot, míg apu megelégelte, fogott néhány ágacskát, és összeszegelte amolyan zsiráfformára. Rendkívül csodálkoztak, hogy mennyire lelkesen fogadtam örökbe, s éjjel-nappal nem váltam meg tőle. Hát, igen egyedi darab volt. S amint ez az amirimi játék-kiállítás bizonyítja, nagyon is nem értéktelen -anyagi értelemben sem.
Ilyen apró, azonban mindenképp szívet melegítő eseményekben volt részünk ez alatt a rövid idő alatt. Én nagyon kifáradtam, mert ezen kívül őriznem kellett a kégli jó állagát és patyolat-tisztaságát a kis siserehad ténykedései során. Nem kis feladat. Péter csak aludni tudott kijönni sajnos, nem kapott szabadságot mert éppen nagy hajtás van a munkahelyén.
29/07/2004

Eytan 4 éves
25/07/2004
Tűz
(Peter) Azon az éjszakán felébredtem. A házunk melletti faiskola szinpadján szép fiatalok ejtették a táncot furcsa, bizsergető zenére. Az asszony kiugrott az ágyból, lengén odalibbent a sötét ablakhoz, kihajolt a nyári estébe és úgy halgatta a misztikus muzsikát. A szám végén taps volt, hosszú, lassan elhaló moraj, aztán újra kezdték a zenét, ugyanazt a számot. Örültem. Szerettem volna átrepülni oda, beállni a táncot lejtők közé, és félálomban táncolni reggelig. Több szám már nem volt, a táncosok lassan aludni tértek.

Másnap tűz ütött ki. A faiskola mellett begyulladt a fű, a fák, a bokrok. A gyerekek izgatottan futottak hozzám és jelentették:
-        
Apa, gyere nézd, tűz van! Hívjunk tűzoltót!

Az asszony telefonált, hamar megérkeztek a tűz oltói. A három gyerek odatapadt az ablakhoz és némán nézték a tűzoltást. Igazi tűz, igazi tűzoltóautó, és mindez itt, az ablakunk alatt. Igazi nyári mulatság.

Délután átugrottunk néhányan a közeli vegetáriánus falu szabadtéri koncertjére. Csalódásunkra nem jött a fuvolás és az orgonás, gitár és szájharmonika volt helyettük. Zoli elaludt, ott szuszogott a füvön, méhecskék repdestek körülöttünk.

Egy másik verőfényes nyári napon jócselekedet hajtottam végre. Igaz, hogy a benzint apu fizette, de én vezettem a kocsit Tel Aviv-ig. A vezetés is lehet micva. Szóval azért utaztunk, hogy másnap hajnalban anyuék elrepülhessenek háromhetes külföldi útjukra. Az asszony is velem jött, hogy visszafelé nehogy elaludjak a kétórás éjszakai vezetés alatt. Álmos voltam, nagyokat ásítottam, csend volt. Éreztem, ahogy a fáradtság húzza lefelé a szempilláimat. A kocsi hangtalanul gurult a sötétben, mi csendben bóbiskoltunk kettesben. És ekkor tette be az asszony az altatódalos kazettát andalító gitárzenável: „Szép csillagos az ég, elcsendesül az éj....”
21/07/2004
Zimmer
Ejszaka a padlason(P) Barátaink felajánlottak három napot ingyen a zimmer-jükben, takaros faház fák között. Persze, hogy elfogadtuk.
20/07/2004
Mitől fél az asszony meg a gyerek?
(Magi) Rubikát vittük volna táborozni, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Rájött, hogy 5 nap túl sok távol lenni a családtól. Az az igazság, hogy ebben kissé nekem is részem volt. Valahogy nehéz kiengednem kis fiókáimat a felügyeletem alól, s ennek hangot is adtam. Rubi végig bátorított engem, hogy ne aggódjak, de végül mégiscsak elbizonytalanodott. Még van ideje. 8 évesen minket sem engedtek el egyedül.
19/07/2004
Biluj naim
(P) A karmieli tancfesztivál második napján Doron és Reuven pónilovon lovagoltak, Eytan pedig kisvonaton utazott, a többiek integettek neki, ő szégyenlősen lehajtotta a fejét.
14/07/2004
Amirim
Kilatas Amirim-bol(P) Ma a vegetáriánus Amirim faluban voltunk barátainknál fenn a hegyekben. Tiszta levegő, sok zöld, strand. Reuven úszógumival bemerészkedett a mély vízbe, aztán megszúrta egy méhecske, én szedtem ki a fullánkot. Estére egy ingyenes koncertre mentünk, két srác zenélt balkán, ír, ivrit zenét, a végén Bach is volt. Fuvola és elektromos orgona. Minden évben, minden nyári pénteken, mindig ők és ingyen. A helyszín az amirimi (mini-)amfiteatron zöld gyepe, alattunk a Galilai hegyek, a Genezáreti tó és a Földközi tenger. Ledőlsz a fűre, átadod magad a muszika hangjainak, és boldog vagy. Ingyen.
09/07/2004
Nyár
(Magi) Doron legszívesebben mindig kint lenne. Ez a nagy meleg miatt nagyon nehezen megvalósítható. Már korán reggel is képtelenség a napon lenni - árnyék pedig nincs itt a közelben annyi, ahol a mozgásigényét kielégítheti. Esténként szoktunk bicajozni itt az utcában, néhanap pedig kénytelenek vagyunk fittyet hányni kedves napocskánknak, s kiruccanni a parkba. A fennmaradó időt általában itthon kell okosan kitölteni. Péter megigérte, hogy hétvégén ha csak tehetjük túrázunk, kiautókázunk egy egy kellemes helyre. Remélem tényleg megvalósul a dolog, mert ez nagyon sokat segítene élményszerűvé tenni a nyarat. Rubi és Doron megtanultak kétkerekűn bicajozni. Rubi volt az első, Doron tőle kapott kedvet (helyesebben a büszkeségén esett csorbát kellett mindenképp orvosolni). Mindenképpen azonban mindhárman nagyon élvezik, hogy nincs ovi és suli. Doron és Éjtán rendkívül édesek voltak, amikor az évzárón kapott fényképeiket együtt megbeszélték. Ez heteken át ment. Megtanulták egymás csoporttársainak nevét, sztorikat meséltek egy-egy gyerekről nagy kacagva. Közel is hozta őket ez a közös élmény. Feltűnően jól megértik egymást, a csatakardot sokkal ritkábban ássák elő. Mostanában néha úgy tűnik, hogy Rubi lóg kicsit ki a társulatból. Talán sokat komolyodott, s messzebb került a két kicsitől. Ilyen egy csipet-csapat csoportdinamikája... Gyorsan nőnek, mindig megjelenik valami új dolog. Doron kivirágzott amióta itthon van. Éjtán egyre csibészebb, és egyre ennivalóbb. Tünemény. Rubi kamaszodik, szeret rendezkedni, nem mindig éppen a megfelelő módon. Sokszor türelmetlen és ingerült. Túlzottan sokat számítógépezik, többet kellene olvasnia, meg gyakorolnia... nem újdonság. Ő az aki nagyon sokat gyakorol újdonsült hangszerünkön. Mindenképp találnunk kellene egy tanárt, aki  jutányos áron tanítaná őt. Rubikám sokat bátorodott hirtelen. Egyik dolog az előbb említett bicajozás, a másik az úszás. Eddig csak ímmel-ámmal tette be a lábát a medencébe, most pedig már a mélyvízben vagánykodik -természetesen úszógumival, de hát ez nem kicsinyít az érdemén. A múlt szombaton óriási csodálkozásunkra szólóéneklésre vállalkozott a gyülekezet előtt - a gyermekkórus előadásán belül. Eddig még csak ki sem állt velük... Tudatosan kóstol új ízeket, igyekszik rendesen enni, hogy erősödjön. Hát, nagyon sok a behoznivalója ezen a területen. Rendkívül sovány.
A nyári szünet számomra alkalom az olvasásra. Amíg itt-ott felügyelek a társulatra, nem is tudok mást csinálni. Csak most került sor Kertész Imre Sorstalanság-jára. Megrázó, felrázó beszámoló. Sok gondolatot ébreszt, amit idő és helyszűke miatt nem részleznék inkább.
16/07/2004
Vakáció
(Magi) Ma elkezdődött a nyári szünet. Az utolsó két tanítási hét zsúfolásig volt szülői értekezletekkel, évzárókkal. Túl vagyunk rajta. Jó lesz itthon lenni a gyerkőkkel. A következő évben több változás elé nézünk -én legalábbis sok aggodalommal. A Doron leendő nagycsoportos oviját valószínű bezárják, s így nem folytathatja a megszokott társulattal. Ez számára messze nem optimális. Számítottunk arra, hogy egy rendkívül kedves óvónénihez kerül, aki sokat segített volna neki... Rubi iskoláját is egyesítik a környék másik általános iskolájával, ott is nagy változások várhatóak. Sajnos nem egyértelműen pozitív irányban. Megszűnik pl. az iskolai zeneoktatás. Nem volt magas szintű, de azért bizonyos alapokat
elsajátítottak. Rubi orgonán tanult -nagy kedvvel. A zeneiskola nálunk sok pénzbe kerül. Sajnos még mindig ilyen szűkös esztendők járják itt felénk. Folyton le kell faragni a költségvetésből -néha itt, néha ott. De addig is előttünk a nyár, az aggodalmakat félre lehet tenni.
01/07/2004