Vili naplójából néhány, Viktorral kapcsolatos részlet:

1989-01-20.
Ma Viktort anyu viszi a kardiologiara.


1990-03-01.
Oriasi szel van ma. Vegre megerkezett a tavasz. Viktorka megy kardiologiara.


1991-12-21.
Az elso teliszuneti nap. Peti, Zoli, Eva, Vili, Tomi, Zsuzsi, Agi, Tibi, Laci, Viki, Viola, Bendzso es Norbi elmentunk az itteni hegyekbe kirandulni. A Nagy Fanal szankoztunk egy kicsit, majd tovabbmentunk folfele (a Szilvason keresztul). A Szilvason, mig a tobbiek szankoztak, Norbi, Tibi, Laci es en elorementunk, folfele. GYonyoru ido volt. A nap bagyadtan sutott, a domboldal arnyekben volt, es a kornyezet is fantasztikusan jo volt. Elbujtunk, a nyomokat osszezavartuk, hogy meglepjuk oket. Ez tobbszor is volt. Foljebb mar szikrazoan sutott a nap. GYonyoru havas tajak voltak. Egettunk tuzet (Zoli hazavitte Violat), hogolyoztunk (hocsata). Egy elhagyatott kis fahazat megvizsgaltunk kozelebbrol is. Egy szo mint szaz: szupi volt.


1991-12-30.
Apu utolso munkanapja.
Reggel bement dolgozni. Mi kitakaritottunk; kihuztam szankoval a salakot Bendzsoval. A szemetdombnal hogolyoval megdobaltuk az orjongo kutyat, ami a kerites mogott volt, de tul messze volt, ezert nem kapta el. Viktor megint hoembert epit.


1992-01-01.
Imahazba menet elott a kicsik megkerdeztek aputol, hogy amig mi imahazban vagyunk, addig ok lehetnek-e a nagyszobaban. En irto merges voltam rajuk, es megtiltottam nekik, hogy megkerdezzek aputol. Ennek ellenere Bendzso megkerdezte, apu megengedte, en meg kapartam. Elovettem legfenyegetobb arcomat es megigertem nekik, hogy ezt meg megbanjak. Persze szinte mar akkor gondoltam, hogy nem lesz belole semmi. ... Este Peti a kicsikkel a fiuszobaban bujocskazott. Egyebkent Laci es Viki felt a bosszumtol es nem jatszottak a nagyszobaban.


1992-01-04.
Ifjusagi utan ( Peti otthon maradt, mert reggel ota beteg) vetitettem a kicsiknek; eloszor a fenykepes diat, majd bejott Ili es nehanyat meg vetitettunk. O olvasta oket, en meg tekertem. Ja, meg "az  is volt", hogy a fiuszoba-ajto beragadt, es Peti, Laci, Viki, Bendzso bennragadtak. Tomi es en nyomtuk be az ajtot.


1992-01-07.
Imahaz utan apu elverte Viktort meg Bendzsot, mert a nagyszobaban hancuroztak es leszaggattak valamit. Vesszovel kaptak ki. Ibiek is itt vacsoraztak es ahitatra is itt voltak. A vesszorol es a veresrol volt szo (apu talaloskerdese: "Lehet-e valakit vesszovel a mennybe kenyszeriteni?")
Ma este belekezdtem ujra a Vereb FC-be. Aranyos konyv.


1992-01-15.
Tibi delutan vett egy indian oltoztetos katonat loval egyutt (a katona fegyverrel egyutt 37 ft, a lo is 32 ft). Erre Laci folbuzdulva, o is vett egy seriffet (cowboy-t), de lovat nem. Este a vacsora elott Bendzso kikapott aputol, mert a kisasztalban, az asztal alatt rugdosta Viktort. Egyebkent Viktor sem volt artatlan, mert tul kinyujtotta a labat.


1992-01-17.
A tobbiek meg imahazban voltak mire hazaerkeztem. Az utcarol neztem: a lanyszobaban nem egett a villany, a nagyszobaban es az "anyuekszobajaban" sem.  A kulcs a villanyszekrenyben volt. Bementem, a kicsik nem vettek eszre, font a fiuszobaban hideg-melegeztek. Bezartam magam mogott az ajtot. Par perc mulva megerkezett a lada is. Anyu egy kicsit megijedt, mert o zarta be az ajtot es tette a villanyszekrenybe a kulcsot, es most nem talalta. Erre aztan nevetve kinyitottam az ajtot. Anyu eloszor azt hitte, hogy Zoli vagyok. Kiderult, hogy itt van Seri Kati is. Ibiek elvittek Tibit, Lacit, Vikit; kerdesemre Viktor, elindulas elott, a szokasos hanghordozasaval azt mondta: "En egyaltalan nem izgulok".


1992-02-12.
Viktor kb. ot perce pakolja vissza a gyurmat a dobozaba, amit Jancsi vett neki (marmint a gyurmat).


1992-02-24.
Ili hozott haza az ovibol diafilmeket es megigerte a kicsiknek, hogy ma este vetit nekik. Most 1/2 9 korul van, ugyhogy nem hiszem, hogy lesz belole valami. Viktor most keltette fol Lacit, aki szokas szerint ruhastul alszik az agynemun.

Viktor most vilizik, mert Tibi idegesiti. "Tibi menj onnan!" - szolitom fol. Tibi elmegy, nevetve, mire Viktor razendit: "Vili, Tibi nevet! Vili, Tibi nevet!" Tibi meg azt mondja: "Latom a szajan a godrot." Mindenaron meg akarja nevettetni. Nem sikerult. Lentrol kozben nagy nevetes szurodik fol az ebedlobol. A kicsik meg varjak Ilit, hiaba mondom, hogy ma mar nem lesz semmifele vetites. Bendzso mar nem birta tovabb, mar szuszog az emeletes agy tetejen (pizsamaban).


1992-02-27.
Viktorral megcsinaltam a matekot, meg trombitaltam. Holnap - egy honap ota eloszor - zenesuli. Mit fogok kapni Laciba`-tol! Vacsora utan Tibivel meg Lacival elkezdtem jatszani azt a katonas jatekot, mikozben Ili a kicsiknek vetitett. Vetites utan fekves, Tibi um, Laci um... beszelgetes... alvas.


1992-03-01.
Vacsora: parizeres kenyer + menta-tea. Vacsora utan meghallgattuk a sporthiradot, Viktorral matekoztam egy kicsit, Tibi Lacival epitorudakkal repuloket epitettek es egymast bombaztak. Azutan lementunk az anyuek szobajaba, ahol papa meselte a viszontagsagait a haboruban. Erdekes volt. Tomin kivul minden itthonlevo Frank bennt volt. Meg Dobosek kozul is itt volt Magdika neni, Eszti, Ceci meg Zsofi (anyu, Ili, Peti, Robi, Eva, Vili, Zsuzsi, Agi, Tibi, Laci, Viki, Viola, Bendzso. Tomi tanult). 9-kor hagytuk abba kb. Utana elbucsuztunk papaektol, mert holnap mennek haza. Bendzsot folkeltettem, mert idokozben elaludt az anyu agyan, es megmosdattam hideg vizben, hogy felebredjen. Meg igy sem ebredt fel. Tolni kellett a lepcson folfele, mert lepegetett ugyan, de ha hatulrol nem nyomtam, akkor megallt es aludt tovabb. Font a fiuszobaban magarahagytam, lementem egy kicsit. Mire visszajottem, mar Viktor gyurmajat ellopta, Viktor meg panaszkodott, hogy: "Bendzso nem adja ide a gyurmamat." Nohiszen! Ha rosszalkodasrol van szo, azon nyomban felebred, nehogy kimaradjon valamibol is.


Viki

Született:    1982 november 23. Kazincbarcika
   
         Az Úrhoz költözött:    2002 május 19. Karmiel