Képek Svájcból
(P) Tibi Laci svájci útja megér egy albumot, a fotókat szinte találomra válogattam a nagy kötegből.
03/06/2004
Svájcban
(P) Tibi és Laci sokat utaznak (ingyen) Svájcban és Olaszországban, rendkívül élvezik az ottlétet, általában sátorban alszanak, minden szép és nagyon békés, 25.-én érkeznek vissza Izraelbe, Tibi egyenesen Yad HaSmonába (egy hívő település) megy a gyülekezetével Shavuotra (zsidó pünkösd), aztán hétvégén haza Karmielbe.
21/05/2004
SMS Svájcból
(Tibi) Egyszerűen élvezzük itt. Nincsenek szavak leírni hogy mennyire szép ez a hely. Ingyen utazunk minden közlekedési ... (itt megszakad)
(Héberről szabadon fordította: Peter)
12/05/2004

Tibi és Laci hamarosan (10-én) Svájcba repülnek, két hétre. Van ott hívő ismerősük, a Kuruc lányok férfitestvére ott lakik családjával, aki mikor nemrégen itt járt Izráelben, meghívta őket. Tibi egyébként igent mondott annak a jeruzsálemi gyülekezetnek (a szűk vezetésnek) felkérésére, ahova rendszeresen jár, s ahol testvéri közössége alakult néhány hívő fiatalemberrel. A kérés pedig az, hogy vállaljon több terhet a szolgálatból, és szeretnék hamarosan bevonni a vezetésbe is. Most beszéltem vele telefonon, megérkeztek Péter és Opáék, éppen indulnak a gyülekezetbe.
08/05/2004

(Anyu) Laci tegnaptól szabad ember lett, a hadsereg kötelékeitől, leszámítva 40 éves koráig évente azt a 25-30 napot, amit tartalékosként bent kell töltenie. Zsuzsi, és Kornél tegnap landoltak ismét a Ben Gurionon, holnap, Zsuzsanna napkor megérkeznek hozzánk.Benjámin a következő hónap 25-én vonul be, amikor is úgy néz ki a dolog, hogy kettesben maradunk az "Apjukommal", mert Laci is dolgozni megy valahová, miután hazajönnek Svájcból a Tibivel. Azt hiszem írtam, hogy tavalyi, magyarországi útjuk során, "fájdalomdíjként" egy-egy ingyen jegyet kaptak az El-Al-tól, mert nem tudtak nekik helyet biztosítani arra a gépre, amelyikre a jegyük szólt. Rendben hazahozták őket másik géppel, csak kárpótólták "szegényeket". a jegyek át nem ruházhatók másra, és egy éven belül, Európa bármely országába felhasználhatók. Mivel van egy meghívásuk Svájcba, és még sohasem jártak ott, most odalátogatnak.
18/02/2004

(A) Tibi Jeruzsálemben dolgozik, az ő jövedelme a legmagasabb, de takarékoskodik, arra az időre, amikor ő is elkezdi felsőfoku tanulmányait, mert akkor már csak csökkentett munkaidőben dolgozhat. Mostanában rendszeresen jár Jeruzsálemben egy ritka (!) jó szellemü gyülekezetbe, valamint ifjúsági és háziközösségekre, ahol jól érzi magát. Éppen ma mondta, hogy egyre ismertebb lesz sokak előtt, hívő életmódja és biblikus ismeretei révén, s érzi ennek felelősségét az Úr előtt.  A vezető megtért, józan gondolkodásu zsidó ember, de túl sok teher van a vállán, szeretné Tibit bevonni a szolgálatba, sőt arra biztatta, szívesen támogatnák, ha bibliaiskolai tanulmányokat kezdene. Ő erre azt válaszolta, a hétköznapi munka során szeretne az Úr tanitványa lenni, szellemileg felnövekedni az Ő ismeretében és szolgálatában. Nem látja szükségét semmi más tanfolyamnak. Érdekes, hogy vezető egyetértett vele.
Laci tegnap búcsúzott katonatársaitól, egy u.n. "svédasztal" mellett. E hó 17-én végetér a leszerelési szabadsága, aztán ő is munka után néz. A tavasz folyamán terveznek egy két-hetes utat Svájcba, Tibivel együtt. Egy ott lakó, de most Izráelben vendégeskedő, megtért zsidó hívta meg őket, akivel Tibi  a gyülekezetben ismerkedett meg.Talán még ide Karmielbe is ellátogat néhány órára, mielőtt visszautazik Svájcba.
11/02/2004

(A) Ma délelőtt Apunak egy olyan élményben volt része, amiben a közel 68 év alatt még soha. Éppen a számítógép előtt ült, 5-ik emeleti lakásukban, amikor úgy érezte, mintha valaki rángatni kezdené alatta a széket. Felhívta Tibit (Jeruzsálemben), aki a 9-ik emeleten levő szobájában borotválkozott, és egyszerre 20-30 centiméterre kilendült előtte a tükör. Az ablakon kinézve látta, hogy egyre több ember áll az utcákon, ahol izgatottan tárgyalják mi történt. Földrengés volt országunkban, a Richter skála szerint 4,5-es mértékü!
11/02/2004

(P) Tibi és Laci Május környékén kb. két hétre Svájcba utaznak egy ott élő izraeli barátjuk meghívására.
08/02/2004

Merenylet(P) Miután a rádióban hallottam a jeruzsálemi merényletről, ahol tizen meghaltak és legalább ötvenen megsebesültek, azonnal felhívtam Tibit -aki tudvalevőleg biztonsági őrként dolgozik a buszokon. Tibi rendben van, épp akkor nem volt azon a bizonyos 19-es buszon...
29/01/2004

(P) Éva átköltözött Haifán egy másik helyre, egyenlőre egyedül van, de egy kis lakásátalakítás után szeretne társbérlőt fogadni. Anyu, Tomi, Tibi, Laci, Bendzsó és én segítettünk neki a pakolásban.
29/01/2004

Tibi(P) Tibi építészetet szeretne tanulni. Jó szakma, én is az szerettem volna lenni, de csak az építőmérnöki szakra vettek fel, azt sem végeztem el...
24/01/2004

(P) Tibi Jeruzsálembe megy a helyi buszközlekedést védeni a terrorista merényletektől. Ennek hírértéke van. Előbb átment egy nyolcórás vizsgán, most egy néhány hetes speciális kurzuson tanul, hogy a végén hősiesen szembeszegülhessen az ellenség támadásával. Szállodában fog lakni emberünk.
19/11/2003

(Anyu) Tibi a katonaság jóvoltából (emberileg) most egy ötnapos számítógépes kurzuson vesz részt Tel Avívban.
19/10/2003

(M) Tibi es Laci katonaskodnak, nehez idok... Tomi elkedte felsofoku tanulmanyait, s a merkaz klitabol ujra a szulokhoz koltozott. Viola es Bendzso tanulnak. Rubi ujabban szombatonkent attelefonal a szulokhoz, hogy "varjuk a vendegeket", ami legtobbszor meg is valosul. Ugyhogy viszonylag rendesen talalkozunk veluk.
21/12/2001

(M) Tibi tul van a katonai eskun. Kikepzes utan Sikembe fog kerulni, ahol szinte allandoak a konfliktusok. Az Ur legyen vedelmezoje. O egyebkent lelkes, teljes meggyozodessel vallalja a szolgalatot. Hamarosan Laci is bevonul.
11/01/2001

(M) Odakinn az udvaron egy furcsa benyomást keltõ högy kitárt karokkal járkál fel-alá, úgy tûnik nemigen tudja hol is van éppen. Segitek neki betalálni a házba. Hirtelen potyogni kezdenek a könnyei talán valami “megnyilatkozás” kapcsán. Rövid ideig uralkodik magán, majd újra sirni kezd. Felmegyek az emeletre a gyerekekhez. Közben a lenti csapat egésszé lesz, készen a kazetták osztására, “imádkozni” kezdenek. A sirás mellett kacagás is hallatszik, meg mindenféle hangok. Vibrál a levegõ. Ira azt mondta, hogy ma egész nap õk tartják a frontot, ezért gyorsan telefonálok Tibinek, hogy segitsen áthurcolkodni hozzájuk. A szülinapot náluk ünnepeljük.
03/11/1999

(M) Izraelben megkezdodott a nyari szunet. Tibi az iden erettsegizett, az evzaron kituntetest kapott. Nem volt konnyu dolog. Tibi ugy latom szereti a kihivasokat,  megprobalni magat. Szerintem az egeszseges ifjukor jellemzoje ez. Tanulas mellett dolgozik is a helybeli MacDonalds-ban. Vili augusztusban keszul ki egy cionista vezetokepzo tanfolyamra, Tomi pedig ugy nez ki, oktoberben alijazik majd.
05/07/1999

Az Izraeli Hadsereg honlapján megjelent, Tibit méltató cikk
Ági fordításában

Tibi kivalo katonaSikeres merlegeles es pontos uldozes ongyilkos merenylet megakadalyozasahoz vezetett. Tibi Frank torzsormester egyike volt a kituntetteknek a 2002. 10. 28-i unnepsegen. Moskovits Uzi ezredes arrol beszelt hogy a Cahal es Izrel Allam 25 honapja nehez, az eddigiektol kulonbozo harcot viv. Minden katona, es hadmuvelet mogott alapos megfontolas es sok oras felkeszules all.
20 katona es tiszt kapott kitunteto oklevelet a kozelmult hadmuveletieben betoltott szerepukert. Tibi Frank torzsormester uldozes utan elkapott egy ongyilkos terroristat, meg az Izrael teruletere tervezett merenyletre valo indulasa elott. A terrorista beszervezojet (kuldojet) szinten elkapta.
Tibi Frank tm. Sikem kornyeken szolgal egysegevel, aminek feladata a palesztin terror elharitasa. Tibi 22 eves, a "Haruv"-ban szolgal, hamarosan tiszthelyettes lesz az egysegben. A teljes tortenet Tibi Frank tm. elbeszeleseben:
   
     Egy ket honappal ezelotti akciorol van szo. A szokasos gyalogos ellenorzo koruton jartam Sikem kornyeken a katonaimmal. A varost korulvevo zarlat miatt ellenorizni keszultem egy jarmuvet ami az uton kozeledett. Ekozben eszrevettem 2 embert 600 meterre tolem, amint a suru olajfaerdo iranyaba sietnek, ahol nehez a megtalalasuk. Ha nem kezdtem volna uldozni oket, nyomtalanul eltuntek volna. Kozeledtem felejuk, es megallasra szolitottam oket. A ket gyanus ember nem valaszolt a felszolitasomra, meggyorsitottak a leptuket, ami engem es katonaimat uldozesukre kesztetett. Utolerve oket a terroristak megertettek hogy nem vonulunk vissza, ezert megalltak. Visszavittuk oket a kiindulasi pontra, a megvizsgalando jarmu melle. Nem tudtuk kikrol van szo. A robbanoanyagot -ugy tunik- a terrorista eldobta az uldozes soran. A jarmu mellett allva a tobbi megvizsgalando szemellyel egyutt, a terrorista telefonon kozolte a tarsainak hogy elkaptak. A biztonsagi szervek lehallgattak a beszelgetest, es utasitottak a kornyekbeli szerveket, hogy senkit nem engedhetnek el. Nehany perces ellenorzes utan kiderult hogy terrorista aktivistakrol van szo, az egyik aki a merenylet elkovetesere keszul, a masik a megbizoja. Valamivel kesobb a "Haruv" elkapta a sofort is, akinek a terroristat szallitania kellett volna a helyszinre. Igy az egesz lancolat fel lett deritve. A Haruv az utobbi idoben Sikem mellett szolgal, az utobbi idoben sok "keresett" terroristat elkaptak. Tibi buszke hogy a Haruvban szolgalhat, velemenye szerint csoda hogy sikerult elkapni a terroristakat. Tibi a katonainak arrol beszel, hogy a legmegszokottabb muveletben is ebernek kell lenni, es atgondolni a teendoket.  Az egyseg katonainak muveletei fontosak. Nem szabad elfelejteni hogy embereletrol van szo, amiert erdemes a szaz szazalekot nyujtani.
        Eddig a cikk. Tibi azt mondja, egy- ket dolgot kisse atirtak, mashogy mondta, mashogy tortent.
Nos, ez mar masik tortenet...

Tibi

Született:    1980 augusztus 14. Sajószentpéter
   
         Cím:            Jerusalem, Israel
   
         E-mail:        tibifrank@hotmail.com
   
         Telefon:      972-4-958-7363
   
                             972-54-519-096