Első ugrás
(P) Benjáminnak holnap lesz az első ejtőernyős ugrása, drukkoljunk, hogy sikerüljön neki minden baj nélkül földet érni.
19/06/2004
Eskü
Tegnap volt Benjámin, s még vagy 3 századnyi nemrégen bevonult katona ünnepélyes eskütétele Jeruzsálemben, a siratófal előtti téren. Mi is ott voltunk a nézők tömegében, a család itteni 12 tagja. Zoli nem tudott eljönni, mert éppen akkor volt próbája az Izraeli Filharmonikusoknál. Gyönyörködtem a "kicsi" fiamban, aki szép szál fiatalemberré serdült.
08/05/2004
Katonai eskü
 Itt a poharBenjamin es Viola Egy sikatorban 

 


(P) Benjámin katonai esküjén voltunk Jeruzsálemben. Zoli kivétel minden Izraelben élő Frank ott volt (Zoli, megint te voltál az ünneprontó!) Ki gondolta volna tíz évvel ezelőtt, hogy a család nagy része itt fog sétálni a jeruzsálemi óváros sikátoraiban, a gyerekek egymás közt héberül beszélnek majd, a fiúk fején kipa, a két legkissebb kezében fegyver, és a sajószentpéteri sárga kis műanyag poharakból isszuk majd az Anyu által gondosan elkészített italt (A finom szendvicseket Apu csinálta). A sárga kis műanyagpoharak a Siratófal tövében?! Ili, gondoltad volna?
Zoli, máskor a kóruspróbát érdemes lesz lemondani. De mikor lesz újra hizdamnut kazot...?
06/05/2004

Lázas őr
(P) Benjámin negyven fokos lázzal őrködött, nem bírt állni, leült, meglátta a parancsnoka, majdnem 23 napos fogdába záratta, azért úszta meg, mert újonc, meg mert beteg.
Ha beteg, miért nem jelenti?
24/04/2004
Beni, Tibi, Noah, Tomi, Apropo
Noah, Benjamin es Tomi (P) Benjámin bevonult, rá néhány napra (az első hétvégén) mindjárt kimenőt kapott, elment Tibihez Jeruzsálembe, ott meglátogatta Noah és Tomi, Tibi lefényképezte őket, elmentek az Apropo kávéházba, amit néhány éve egy öngyilkos merénylő felrobbantott, kávéztak, beszélgettek...
Bendzsó mundérban! Hihetetlen!!
29/03/2004
Búcsú Bendzsótól
Bendzso sakkozik(P) Benjámin ma még polgár, holnaptól katona lesz, három év múlva újra polgárrá válik. Fontos nap ez, tele várakozással, izgalommal. Elmentünk Tibi, Laci és Bendzsó a Művész kávézóba szerény búcsút venni legfiatalabb öcsénktől. Az Úr legyen oltalmazója a harcmezőn.
24/03/2004
Benjámin lába
(P) Benjáminnak - közvetlenül a bevonulása előtt - probléma van a lábával, nagyon fáj neki. Elment az orvoshoz, komolyabb csontvisgálatra utalta be. El fogják utasítani a katonai szolgálattól? Benjámin nem így képzelte el...
12/03/2004

Benjamin(B) Az utóbbi napokban, kihasználva a nem mindennapi lehetőséget, meglátogattam Izrael két legmagasabb havas csúcsát. Itt Izraelben olyan nagy ritkaságnak számít a hó (kivéve a 2300 méter magas Hermont ahol minden télen esik bőven a hó), hogy ha pl. Jeruzsálemben vagy bármely városban esik néhány centis hó, akkor megáll az élet, és a diákoknak nem kell iskolába menni.
Én amúgy közel 6 éve nem láttam havat egészen tegnapig. Nagy elmeny volt szamomra a térdig érő, puha, fehér hóba barangolni teljesen egyedül.
Közel 2 hete hagytam ott a munkahelyem ahol vagy 3 hónapot dolgoztam. A fő oka ennek a döntésnek az a bevonulásom közelgő ideje (március 25.). Most már 99 százalék biztos hogy ejtőernyős leszek mivel 25-én a jövendőbeli ejtőernyősök (csak?) vonulnak be.
A hátralevő időt pihenéssel és főleg kirándulással szeretném tölteni.
16/02/2004

Felvonoval a csucsra Csigalepcso a varban(P) Benjámin, Laci és én ma ellátogattunk a 2800 méter magas, hófödte Hermon-hegyre, aztán a kr. után 1200-ban épült, és meglepő módon épségben megmaradt óriási Nimród erődbe.
09/02/2004

(P) Éva átköltözött Haifán egy másik helyre, egyenlőre egyedül van, de egy kis lakásátalakítás után szeretne társbérlőt fogadni. Anyu, Tomi, Tibi, Laci, Bendzsó és én segítettünk neki a pakolásban.
29/01/2004

(P) Benjámin dolgozik. Tizenkétórázik, gyűjti a pénzt, hogy legyen neki.
19/11/2003

(Anyu) Benjámin jól érezte magát Magyarországon. Most hogy hazajött, próbál munkát keresni magának. Valami most ígérkezik is neki, még nem tudjuk, hogy sikerül-e valójában. Gyárakban, fizikai munkát keres. Mivel még nem volt katona, és fiatal is, nehéz elhelyezkedni, mivel a terror miatt a gazdasági helyzet stagnál, az idegen forgalom igencsak lecsökkent, ami pedig lényeges bevételt jelentett az országnak.
19/10/2003

Benjamin(P) Benjámin sikeresen leérettségizett, ő maga is meglepődött a nagyon jó eredményeken. Novemberben vonul be katonának, még nem tudja, hogy felvették-e egy elit ejtőernyős egységbe, annak ellenére, hogy az erőpróbát sikeresen kiállta. 25 liter vízzel, aztán 30 kilós homokzsákkal nem könnyű futni, bár ő nagyon sokat előre-edzett. A fiatalok majdnem fele kidőlt, annak idején Tibi és Laci sem bírta a strapát.
Benjámin néhány nap múlva elrepül egy háromhetes magyarországi-szlovákiai kirándulásra.
Az idén nagy "Frank-járás" volt az óhazában (Apu, Anyu, Peti, Magi, Reuven, Doron, Eytan, Tibi, Laci, Benjamin).
Jól megrágtuk a "nemzettestet" ;))
31/08/2003

(M) Tibi es Laci katonaskodnak, nehez idok... Tomi elkedte felsofoku tanulmanyait, s a merkaz klitabol ujra a szulokhoz koltozott. Viola es Bendzso tanulnak. Rubi ujabban szombatonkent attelefonal a szulokhoz, hogy "varjuk a vendegeket", ami legtobbszor meg is valosul. Ugyhogy viszonylag rendesen talalkozunk veluk.
21/12/2001

Kedves Benjamin!

Tobb, mint 60 kepeslapunk van, ezert azt gondoltam, miert ne kuldhetnek nehanyat nektek, hogy ne az iroasztal fiokjaban porosodjanak, hanem ti tudjatok oket cserelgetni. Most 3 vizesesest kuldok, legkozelebb mast fogok. Egyebkent gyujtom neked a telefonkartyakat es a kulonbozo gyufasdobozokat, Violanak a szalvetakat, Tominak pedig a regi izraeli fempenzeket. Udvozol: Peti

                              Karmiel, 1997, marcius 2.


Született:    1985 szeptember 13. Kazincbarcika
Cím:            Nativ HaLotus 13/18, Karmiel 20100, Israel
E-mail:        franksha@bezeqint.net
Telefon:      972-4-958-7363
                  972-68-337-106