Advanced Search
2014-06-02 > Home > Hit > Segítő kéz a testvérnek?
*
* Hit
Segítő kéz a testvérnek?
2005-05-26

valaki a messiáshívők közül felhívta a rendőrséget, hogy aktivistáink verik őt, pedig ott voltam, és láttam, hogy senki sem ért hozzá

Mindenek előtt meg kell jegyeznem, hogy Aharon Rubin nem találkozott velem személyesen. Jobbnak látta telefonon keresztül adni az interjút, erre is csak hosszú mérlegelés után vállalkozott. Meg kell még jegyeznem, hogy beszélgetőpartnerem mai, modern nyelven beszélt, hozzáértő, udvarias és lényegretörő volt.
Aharon láthatóan érti a munkáját, de a hozzáértés és udvariasság burka alatt egyértelműen kihallatszik a messiáshívőkkel szembeni heves harag, ami az egész szervezetre jellemző. Ezért a hívők között hiányzó szeretetről szóló „erkölcsi prédikációja”, még ha van is benne némi igazság, eléggé üresen csengett.
Végül még egy dolgot szeretnék megjegyezni: ijesztő látni, mennyi energiát fektet be zsidók üldözésébe egy olyan szevezet, aki büszke az Izráel népe iránt érzett szeretetére.
Igencsak kétséges, hogy a szervezet működése megfelel a Tóra előírásainak, hisz a Tóra útja kellemes, a Tóra útja békesség.

Ki vagy te Aharon?

Aharon Rubinnak hívnak, a „Yad LeAchim” (Segítőkéz a testvérnek) szervezet „Misszió és szekták elleni küzdelem” részlegének vezetője vagyok. Szervezetünk már ötven éve működik, és mint neve is mondja: tetsvéreinknek való segítségnyújtással foglalkozunk, akik főleg szellemi problémáktól szenvednek. Amit én csinálok, az zsidók megmentése mindenféle furcsa szektáktól – keresztény szekták, scientologia, és hasonlók. Számunkra minden szekta ugyanaz.

Messiáshívő zsidó is testvér?

Számomra nem létezik messiáshívő zsidó. Csak kitért létezik, aki elszakadt Izrael népétől, ezért megtérésre van szüksége. Az ok, ami miatt elszakadt – neveltetés, pénz, vagy bármi más -, nem változtatja meg a tényt, hogy kitért, hogy elpusztította saját lelkét, ezért rosszabb, mint a halott ember. A kitért – különféle okok miatt – megölte lelkét, ezért nem ismerjük azt a fogalmat, hogy „messiáshívő zsidó”.

Vallásos és messiáshívő zsidó dulakodása Jeruzsálemben (Foto:Kivun)

Azt mondtad, hogy küzdötök a misszió ellen. Mi az, hogy misszió?

A misszió az Amálek folytatása. Mindig voltak erők, ti ezt „sátán”-nak nevezitek, akiknek nem jó, hogy Izrael népe létezik. A misszió ez keresztények csoportja, de zsidók is találhatók köztük, akik azt akarják, hogy a zsidók áttérjenek, még akkor is, ha ők ezt tagadják. Mindenesetre a misszió célja: elpusztítani Izráel népét, legalább szellemi értelembe.

Kik azok az emberek, akik veletek dolgoznak?

Olyanok dolgoznak velünk, akiknek fontos az ügy. Legtöbben ortodoxok, de vannak vallásosok, hagyományőrzők, és világiak is. Igen, még világiak is. Az anyuka, aki felhív minket, mert elcsalták a fiát, mindenre kész, hogy segíthessen nekünk. Nekünk, zsidóknak minden kitérés tragédia. Ez szörnyű dolog még a világiak körében is, ahonnan egyébként a legtöbben kitérnek.

Találkoztál valamikor messiáshívő zsidóval?

Több százszor találkoztam gyülekezetvezetőkkel, zsidókkal és nem zsidókkal, és mindig, mikor találkozom velük megkérdik, hogy olvastam-e az újszövetséget. Több tucatszor olvastam, több nyelven. Még görögül is tudok egy kicsit. Tanultam kereszténységet is, és rengeteg keresztény könyvet olvastam az összes, messiáshívő zsidók által írt könyvön túl. Én tudom, hogy miről beszélnek és miben hisznek.

Ismersz a messiáshívők csoportján belül különböző irányzatokat?

Tudom, hogy a messiáshívők között vannak csoportok, akik utálják egymást. Rólad például azt mondták, hogy hamis tanító vagy. Pontosan tudom, hogy ki gyűlöl kit. Jézus azt monta, hogy a tanítványokat az egymás közti szeretetről fogják felismerni. A szeretetlenség mennyisége alapján még egy tanítványt sem találtam. Tudom, hogy többfelé szakadtak és vannak többek között karizmatikusok, messiáshívő zsidók, zsidók Jézusért. Messiáshívők – ez az asszimiláció útja. A legtöbb messziáshívő zsidó nem zsidóval házas (itt konkrét neveket sorol). Nem vagyok képes megérteni, miért nem állnak fel ezek az emberek és jelentik ki, hogy más vallást választottak. Ez a zsidóságra és a kereszténységre nézve is szégyen, hogy a messiáshívő zsidó nem hajlandó bevallani, hogy ő keresztény. Hisz az összes anyagi támogatás a keresztényektől jön, keresztények könyveit olvassák. Félrevezetés és hazugság van itt jelen. Maga Yosef Sholam - aki idézve van az egyik könyvben -mondja, hogy a messiáshívő zsidóságnak disznószaga van. Mikor messiáshívő zsidót látunk, ez az, amit érzünk.
Felháborító, hogy a messiáshívők a zsidóság jelképeit használják csak hogy áttérítsenek embereket.
Messiáshívők – ez egyirányú utca. Aki oda megy, nem tér vissza, bár évente sikerül néhányat visszahozni a zsidósághoz.

Miért mondod, hogy sajnálod, hogy elolvastad az Újszövetséget?

Mert ez untat engem. Semmi jót nem találok az Újszövetségben. Alacsony szellemi színvonalú emberek írták, akik kitaláltak dolgokat, melyeknek semmi valóságalapja nem volt. Ez, és a Teremtő Isten között nincs semmiféle összefüggés. Számomra ez nem zsidó könyv. Még akkor sem, ha zsidók írták, ez nem von el belőle és nem tesz hozzá. Mindig voltak zsenik, akik idegen dolgokat tanítottak a zsidóságnak.

Vallásos és messiáshívő vitája Jeruzsálemben (Foto:Kivun)

Hogy viszonyulsz azokhoz a messiáshívőkhöz, akik betartják a parancsolatokat?

Ők ugyanúgy hisznek a szentháromságban, amit az Újszövetség tanít. Akkor is, ha csak azt mondják, hogy Jézus a messiás, ez hazugság. Azt kérdezték tőlem: „Ha ez így van, akkor mi a különbség a messiáshívők és a chabadnyikim között?” Nagyjából az a különbség, hogy a chabadnyikim tórahű és hagyományőrző zsidók, akiknek egyetlen tévedése van – a messiás. Én még nem láttam tórahű messiáshívő zsidót olyan lelki fűtöttséggel, mint a chabadnyikim.

Miért üldözitek a messiáshívőket, és próbáljátok tönkretenni a keresetüket?

Nem igaz, hogy a vallásosok üldözik a Jézusban hívőket. És most elmagyarázok valamit: a messiáshívők szemtelenül azt terjesztik, hogy üldözik őket, mert szeretnék üldözöttnek érezni magukat, ahogyan Jézust is üldözték. Ez azoknak a paranoikus érzése, akik áldozatnak hiszik magukat. Ezen kívül a messiáshívők azért keresnek maguknak üldözőket, hogy pénzt kérhessenek a külföldi keresztény egyházaktól.
Az az igazság, hogy szervezetünk elmúlt ötven éves működése folyamán egyetlen aktivistánk sem lett bíróságon elitélve. A legtöbb üldözésről és zavarásról szóló történet az ujjból lett kiszopva. Nekünk törtek be az irodáinkba, és a mi aktivistáinkat verték meg – ezeket saját szememmel láttam. A pünkösdi jeruzsálemi menetelésen például valaki a messiáshívők közül felhívta a rendőrséget, hogy aktivistáink verik őt, pedig ott voltam, és láttam, hogy senki sem ért hozzá.

De mégis, ti a munkáltató tudomására hozzátok ha messiáshívő dolgozik nála azzal a nem burkolt céllal, hogy kirúgja az illetőt.

Nem törvénytelen dolog bejelenteni, hogy messiáshívő van a munkahelyen. Vannak törvények az országban, és mi nem hágjuk át ezeket. Én nem üldözök senkit – sem a zsidó vallás szerint, sem a törvény szerint.
De mit lehet tenni, ha a misszionárusok egyeseket kihoznak a sodrukból. Néha megtörténik, hogy valaki feldühödik, vagy odacsap, és ebben mi vétkesek vagyunk, de mit tehetek? Ezek az emberek, akiknek olykor eljár a kezük, tényleg gonoszak, vagy van elfogadható okuk a haragra? Hisz meg van írva a Zsoltárok könyvében:
„Akik Istent szeretik gyűlöljék a gonoszt.”
Mi a „ne törj felebarátod életére” szerint működünk. Ha azt látod, hogy valaki fulladozik a vízben, meg kell mentened. Ez a mi utunk.
És végül ezt kívánom a messiáshívő zsidóknak:
„Ezt mondd nekik: Életemre mondom – így szól az én Uram, az Úr -, hogy nem kívánom a bűnös ember halálát, hanem azt, hogy a bűnös megtérjen útjáról, és éljen. Térjetek meg, térjetek meg gonosz utaitokról! Miért halnátok meg, Izráel háza? (Ezékiel 33:11)”

Forrás: Kivun
Héberről fordította: Peti

Laptetőre

Vallasos es messiashivo dulakodasa Jeruzsalemben (Foto:Kivun)
A Shvil egy resze
Shelter
Izraeli kirándulóknak szánt szórólap, melyet egy messiáshívő házaspár készített
(Foto: Szochnut.hu)
Petíció
Mi, az Izraelben élő magyarok kéréssel fordulunk Önökhöz!