2014-06-02 > Home > Nagycsalád > Nagycsalád röviden
Nagycsalád röviden
Rövid, naplószerű jegyzetek ezek, ha nincs a szerző feltüntetve, akkor az én vagyok.

Itt a túra?

Tura

Hiányzik már egy vagány kis sivatagi túra, beteg voltam eddig, ágyat nyomtam, ezért nem mentem, de úgy tűnik mostanra meggyógyultam, holnap indulok, aki velem jön, az időben szóljon, mert később már késő lesz.
2005-12-24 |

Jeruzsálemi koldusok

Na jó, éjfélig van még öt percem, begépelek ide valami nagycsaládos gondolatot, hogy senki ne gyanúsítson azzal, hogy elhanyagolom ezt az oldalt, bár nagyon nehéz írni, mikor nem történik semmi. Beni itthon van, mert fájdalmai voltak a harcmezőn, és öt napra hazaengedték a csatából. Most nagyon jó könyvet olvas ágyon hasalva, próbáltam elkérni, nem adja. Színes magazinokat is gyűjt (National Geographic), örömét leli benne. Helyben elolvashatod - mondja -, el nem viheted. Igaza van, mert különben egyből lenyúlnám őket.
A múlt héten miután kiment a szombat, Laci, Ági, Viola, Beni és én egy esti parkba gyűltünk, hogy az élet nagy kérdésein túl a jeruzsálemi koldusokat is megbeszéljük.
Tomi Eilatra ment három napra üdülni.
2005-12-17 |

Mi voltunk azok

A legutóbbi családi partin arra gondoltam, hogy ezekre az összejövetelekre úgy fogunk visszaemlékezni, mint a nagy időkre. Ahogy a hetvenes évekre - vagy bármi egyéb dicső múltra, ami vidámsággal és dekandenciával teli - emlékeznek a filmekben. A kép nem vált ugyan fekete fehérre, de azért házi a felvétel, narrátor beszél. Azokban az időkben… Ott… Mi voltunk azok… Mikor nagy eszmék születtek...
2005-11-27 |

Kör-SMS

Ha néha unatkozom, megeresztek egy-egy kör-sms-t, hogy az emberkék válaszolgassanak a szórakoztatásomra. Érdekes megfigyelni a különböző karakterű, helyzetű tesók - ugyanarra a megjegyzésre reagáló - válaszaik sokszinűségét, vagy éppen hasonlóságát. A társalgás is sokféle irányt vesz.
Itt egy rövid példa:

7 9 11
12 1315
את לא בסדר אתה לא בסדר

את לא בסדר אתה לא בסדר
אתה לא בסדר את לא בסדר


Lama? אני יודע, אבל מה אתה חושב למה? Lama aval? סוף-סוף היגעת למסקנה הנכונה...
אתה צודק אבל... "אל כן אין אשמה באלה אשר הם במשיח ישוע המתהלכים בלא כבשר כי אם לפי הרוח." למה אבל
לא יודע, את צריכה לדעת לא יודע, אתה נ צריך לדעת לא יודע, את צריכה לדעת   חכם ומתוחכם לא יודע, את צריכה לדעת
még a végén sikerül elrontanod a napomat...   haemet: betkufa haacharona mashehu beemet hishtabes      
    at roa...      
    toda shepakachta et einai!      
    ein bead ma, mindig szivesen segitettem az elesetteken      
    nemeslelkuseged mindig lenyugozott, es csodalattal toltott el
     

6 és 16 nem válaszoltak.
2005-11-10
|

Mellrekaptak

Tegnapi haragom után ma egy halom ember nyúlkált a hónom alá és próbált mellreölelni, kiemelni a porból, többen önként készek megjelenni a honlapomon, valaki külön kihangsúlyozta, hogy róla csakis a legkrompromittálóbb, legzaftosabb dolgokat tehetem fel. Mit mondjak, jólesett a szeretethullámok gyűrűinek közepén fulladozni.

Gyerekként is kedveltem, ha ágybanfekvő betegként cirógattak, babusgattak, bár néha - szeretetből - a kelleténél szorosabban megszorítottak, vagy közelről arcombaleheltek fogmosás nélkül. Ilyenkor megint rossz volt.
A nyálas pusziktól titokban nagyon undorodtam.
2005-11-06 |

"Meglepetés e költemény"

Éva Áginál szülinapi party-zik

Gyerekkörkép

Zolit felvették a zeneakadémiára, majd Kanadába repült valamiért, Tomi másoddiplomás kompjutert fog tanulni a telavivi universzitán, Vili Judittal élhal a megasztárért, Tibi összekapdosott Ágival a Hargitán, Viola majdfelrobbant miatta, Laci halgatott, Ili nem értette, hogy mások miért folyton mások, Ibi hűségesen ibi, Sanyi órákon át teszezett, Robi nem eszik cukrot, délután három után semmit, már leadott öt (azaz 5) kilót, Ági Kisoritba utazik bizonyos okokból, Zsuzsi harcol a bürokrácia ellen, Éva túrafelszerelésbe fekteti a vagyonát, Benjámin katona, én meg dógozom mint a faló.
2005-10-02 |

Viola és Ági

Viola Salzburgban

Ez a kép Salzburg-ban készült Violáról és Ágiról, De Ágit le kellett vágnom (nem mint kocát :), mert nem eggyezett bele a közzétételéhez, kár hogy makacskodásával elrontotta az összképet, pedig együtt tényleg nagyon jól néztek ki, Ági ül, a kezében legyező, félig eltakarja vele az arcát.

Mikor álszent hugom közölte, hogy tilos feltennem a képet, nem tudta, hogy nekem rendszerint derogál, ha valaki dirigál (remélem mindenki felfigyelt a derogál-dirigál szójátékra és nem kell külön felhívni rá senki figyelmét), hogy nélküle nem fog megállni a világ, Viola szépen felkerül, ő így egyedül is tökéletes. Ha Ági nem akar mutatkozni, akkor minek fényképeztette le magát? Naplót is úgy ír, hogy mindenki elől titkolja.
Lehet, hogy nem is ír naplót?
Lehet, hogy rajta sem volt a fotón?
2005-09-27 |

SMS szóváltás

Tibi: Azt mondják a lányok (Ági és Viola, a szerk.), hogy hiányzol erről a gyönyörű tájról...(erdélyi Kárpátok, a szerk.)

Peti: És mit mondasz te?

Tibi: Én szótlan iszom magamba a teremtés szépségét.
2005-09-13 |

Kedves Ági!

Örülök hogy szülinapod van, végre megérted ezt a kort, biztos örülsz most, hogy nagy vagy már, nem kicsi, meg hogy erdélyben kirándulhatsz az erdőkben, meg a hegyekben, csak nehogy megegyen ott a medve.
Egy csomó mindent akartam még írni, de az összeset elfelejtettem.
Peti
2005-09-11 |

Kedves Viola!

Üdvözletem küldöm a távolból, az idő jó (nemsokára itt az ősz), a kaja tűrhető. A város szép. A hétvége jó volt, vécét burkoltam, vettem élelmiszereket. Zárom soraimat:
Peti
ui: írj!
2005-09-10 |

Külföldön

A családból sokan utaznak mostanában külföldre. Tibi, Laci, Ági, Viola, az Őshazában vannak, később Prágában lesznek három napot, aztán Erdély jön egy hétig, korábban úgy volt, hogy Svájc is lesz, de az már zsúfolt lenne. Violának most elmarad Kolumbia, Tominak Egyiptom, Magiéknak Kétsoprony, nekem Mittudomén. Zsuzsiék Ciprusra készülnek esküdni, Zoli a lengyelországi Aushwitz-ban volt , meg Magyarhonban izraeli kórusolni, Apu és Anyu Romániában, meg a Szülőhazában nagycsaládtalálkozni. Pányokoltak is egy kicsit. Sanyi, Ili, Ibi, és Robi Izráelben jártak. Vili visszament Budapestre, Benjámin hadakozik, Éva haifázik.
2005-09-01 |

Megjelent

Megjelent Anyu életrajzi könyve. Az előszóból egy részlet:

"Ajánlom ezt a kis írásomat először is G Y E R M E K E I M N E K, valamint azoknak a Bibliát olvasó asszonyoknak, akik azért veszik kezükbe az Isten Igéjét, hogy az valamit változtasson, formáljon az életükön. Azt szeretném, hogy akinek kezébe kerül e könyvecske, az Úr Jézus Krisztus tegye áldássá, és maradandóvá életében az olvasottakat, az Ő dicsőségére. Ámen."

A könyv a Sanyi kiadásában jelent meg, és Robinál lehet beszerezni.
2005-08-22 |

Bizsergés

Nem éreztek enyhén furcsa, egész estét betöltő, kellemesen andalító bizsergést így a "shvil israel6" közeledtével?
(A költői kérdés persze csak azoknak szól, kik jönni készülnek. Akik nem csatlakoznak, azok úgysem fognak jönni, nincs mit kérdezni tőlük. Kár rájuk pazarolni a költői szavakat.)
Az én válaszom a fenti kérdésre: Nem. Még nem. De már kezdem. Mármint érezni.
Ha te nem jössz, ne csodálkozz, ha nem bizseregsz.
2005-08-12 |

Temető

Éjszaka kimentünk a temetőbe, mert Vili délután a síron hagyott valamit. Kövek és elszáradt virágcsokrok között kotorásztunk a homályban, de nem találtuk meg, amit kerestünk. Kár, hogy nem hoztunk lámpát. Vili csalódott volt, azt mondta, tisztán emlékszik, hogy itt hagyta.

Nem találkoztunk kisértetekkel, csak az éjszakai szélnek a mocorgásait hallottuk. Sötét foltokat mozdulni véltem, de nem mozdultak.
Vikiről beszélgettünk.
Messze tüzijátékoztak egy arab esküvőn, az öröm jeleit figyeltük elábrándozva. Szétpukkadtak a tűzgolyók, megint sötét lett.
Csend volt a sírok közt.
- Menjünk innen.- mondtam.
- Jó.- mondta.
2005-08-06 |

Terefere

Néhányan együtt voltunk a hétvégén, Anyu hamar hazament, mert fáradt és álmos volt, Beni elaludt a nappali heverőjén, Ági, Éva, Zsuzsi és én pedig hosszan elbeszélgettünk Zsuzsi és Kornél kapcsolatáról, Sanyi levelezőlistájáról, Viliről és Juditról, Tomiról és Noah-ról, Éva leendő munkájáról, nyári programokról, a család nőies fiúiról és fiús lányairól, kinek milyen társ való, feminizmus, konzervatizmus, liberalizmus, a Frank-család jellemzői, Sanyi és Andi izraeli útja, fotózás, honlap, meg egy halom egyéb, lerágott csont.
Rózsaszín Párducot néztünk nosztalgiázásképpen, meg fagyit ettünk.
2005-07-02 |

Levelezőlista

Sanyi kreativitása egy újabb zártkörű levelezőlistát szült. Szerintem felelsleges, mert vannak egyéb csatornák, de nagyon finoman fogalmazok, mikor azt mondom hogy ezek sincsenek teljesen kihasználva.

Ez az újabb próbálkozás is rövidéletű lesz, mert nem a programban, a szolgáltatóban, vagy a kezdeményezőben keresendő a baj, hanem ott, hogy a Frankok csak beszélni szeretnek, de írni nem, egy-két betegesebb lélektől eltekintve. Persze ez nem is baj, hisz ki mondta azt, hogy hiba, ha nem írsz. Köreinkben inkább az a hiba, ha írsz. Ha őszintén írsz. Persze ez sem hiba.

Annyira esetlen szó a hiba, mint az elkésni. Soha nem késhet el az ember, hiszen mindig van valahol. S ahol van, ott kell lennie. Én soha nem kések el sehonnan. Néha órákat várnak rám. Ők is vannak addig valahol, s mikor odaérek, akkortól együtt vagyunk. Akkortól vagyunk együtt, tehát nem később.

Mindenesetre a kreativitás dicsérendő és bátorítandó, mert gondolom mindenki előtt világos, hogy nem attól kreatív az ember, ha olyat csinál, amit más még sose, hanem attól, ha időnként magától rájön valamire, függetlenül attól, hogy arra már más is rájött valamikor.
2005-06-30 |

Anarchista?

Nemrég valami olyasmi bukott ki Vili száján, hogy anarchista vagyok, mert nem tájékozódom elég alaposan, mielőtt valamit ide leírok. Zoli koncertjéről például úgy vetettem internetre néhány gondolatot, hogy nem beszéltem vele, nem kérdeztem a véleményét.

Mi vagyok én dokumentarista ujságíró? Zenetörténetíró? Zolitörténetíró? Érzéseim már nem is lehetnek? Vagy benyomásaim, hangulataim?
Ha valaki nem szeretné, hogy megjelenjen a honlapon a neve, jöjjön és közölje velem, tiszteletben fogom tartani kérését, sőt őt magát is, akár visszamenőleg is leszedem az összes említést róla, az őt ábrázoló képekkel együtt. Van már egyébként precedens valami ilyemire.
Őszintén sajnálom...
2005-06-27 |

Abu Gosh

Főpróba

Úgy érzem, feltétlenül írnom kell néhány mondatot Zoli koncertjéről, mert bár nem voltam ott, de így is nagyon sikeresre sikerült.

Mi, a gyerekekkel és Magival csak a főpróbára juthattunk be, ahol az utolsó darabnál egy zenész nagyon bekavart, egy csomót önállóskodott, kritizált, nem ment együtt a többiekkel, Zoli a végén felháborodottan kikelt magából, csak úgy közöttünk, magyarul, a kórustagok mondták is, hogy ez biztos a család, mert hallották a magyart, igen, mondtam, ez tényleg a család, a Miklósnak is görcsben volt a gyomra, meg is jegyezte, hogy a próba óta nem látta a Zolit mosolyogni, és ez rossz jel, Vili viszont azt mondta, hogy rossz főpróbát mindig jó előadás követ, a Miklós egyébként Zoliék barátja, videózni jött, neki és Vilinek jutott a két szabadjegy, nekünk már nem jutott, így meg nem akartak beengedni, mert 100 sekel a jegy, a templom megtelt, gyerekek egyébként sem mehetnek be, meg ők úgyis fáztak volna ott a hűvösön, így legalább hamarabb indulhattunk haza az Abu Gush-i négy napos zenei fesztiválról, ahol zsidó a közönség, arabok a házigazdák, és keresztények a vendéglátók.

Ez a koncert volt a záró, az internetes kritikák szerint az egész fesztivál gyöngyszeme, Zoli által kórusra írt virtuóz román cigányzene.

Tíz sekelért megvettem a műsorfüzetet, ahol Zoli is szépen ki volt nyomtatva, meg persze a kórusa, a "Kollegium Tel Aviv". A koncert végén felállva tapsoltak, visszatapsolták őket, siker volt ottan. A karrier beindult.
Abu Gosh Vocal Music Festival
2005-06-13 |

Címlap és Amadeus
Ma este apuékon kívül itt volt Beni, Éva és Vili. Kávé. Tea. Hidegvíz. Kicsit társalogtunk, anyu készülő könyvének borítójáról is szó esett. Mondtam, hogy valami más kellene a címlapra, bár értem anyu szándékát a felhő, a trón és a fénysugár kompozíciójával.
Most csak annyival bővítette ki korábbi elképzelését, hogy a felhő elé kerülő trón elé még egy felhőt szeretne helyezni, halványabbat bár, de felhőt, viszont a fénysugár a hátsó felhőből jönne ki.
Apuék haza.

Mi megnézzük még az Amadeus-t, jó film, de a szúnyogok durván összeszurkálnak, pedig vastag szúnyogriasztó krém-rétegeket kenünk magunkra. Csapkodunk, vakarózunk, Éva fázik, nagyokat, hosszan ásít, gondolnám, hogy nem jó a film, de jó, csak Éva álmos.
Én már hatszor láttam a filmet, Éva, Beni először. Nem is a filmet nézem, hanem azokat, akik először nézik, lehangoló, hogy a szúnyogokkal vannak elfoglalva, meg hogy ásítoznak. Pedig a film tényleg jó.
2005-06-10 |

Előző | 1 2 3
Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban