2014-06-02 > Home > Nagycsalád > Nagycsalád röviden
Nagycsalád röviden
Rövid, naplószerű jegyzetek ezek, ha nincs a szerző feltüntetve, akkor az én vagyok.

Mentsd meg a lufit!

- szavazz kadímára, mert csökken a szkarimban! - küldtem kétségbeesett sms-üzenetemet szét a családban. A válaszokat szerkesztetlenül tettem fel, ezért elnézést kérek a héberül nem beszélőktől.

7 9 11
12 1315
Peti ne is haragudj..
Ja, bosszan-tó

Ata yodea ma hashpaato shel kol echad? Efes!
csak úgy tovább!!
Szerintem szavazni sem megyek el... Kadimára biztosan nem
אני לא יכולה להצביע - הסדרתי את הטפסים מאוחר מדי... ובכל מקרה הייתי מצביע ירוקים...


a zöldekre erős kadima esetén szavaztam volna
Ja
0+0+0=50 mandatim
a likudod már úgyis el van temetve...
kár, hogy nem akarsz lehashpia. Aval lama? Kicsit több aktivitást várnék tőled!
haval meod, ezért nem fog győzni Kadima, egy év múlva újabb választások
      הבלון לא יהיה כה גדול כמו שחשבו תחילה   בולשיט... למה אבל, מי מובילים?
      30 éve a Likudot is balonnak hitték a naivak...   פרץ, ובגדול... :(
     
בישראל אין מקום למרכז חזק... תבין את זה בהמשך, עם עוד לא השתכנתה...
  עצוב מאוד...
     
למה?
  lama? félre a gizanuttal!
     
זה מה שהנסיון מלמד
  נכון מאוד. félre a gizanuttal?!
     
כאן עוד לא היה מרכז חזק. אתה בעד בחירות פעם בשנתיים עם כל מה שכרוך בכך?!
  mi itt a kérdés?
     
אני לא מביע עמדה אלא מתאר מצב קיים. שני יהודים, 4 דעות...
  válasszatok...!
     
:)
  a magyarok istenére...
          mi, most folytassam, vagy mi a szösz...
   
    nem kell

6 és 16 megint nem válaszoltak...
Korábbi sms-kör
2006-03-27
|

Találóskérdés

csikkerdes

Az itt a kérdés, hogy mi látható a képen. A (legelső) helyes megfejtő nem kap jutalmat, mert nem vagyok kismilliomos. Aki eleve tudja, hogy miről van szó, az ne rontsa el a játékot, mert az nagyon durva lenne.
2006-03-27 |

Legdurvább szürkék

- Nem hallok rólad semmit. Miért? – kérdeztem SMS útján egyik vértestvéremet.
- Mert egy primitív alak vagyok – felelte -, aki saját magával van elfoglalva és nem lát két méternél távolabbra.
- Szomorú eset :)... – üzentem szomorúan vissza.
- Az
- Nincs olyan élőlény, aki nem magával van elfoglalva – feleltem neki bátorítólag.
- De vannak súlyosabb esetek...
Ilyenek a Frankok, mindig különbek akarnak lenni, jóban, rosszban, mással mivel lehetne magyarázni a minden élőlényétől "súlyosabb" esetet.
Nehéz elfogadni középszerűségünket, hitegetjük magunkat, meg egymást, hogy másságunkon túl jobbak, vagy éppen rosszabbak lennénk a többitől. Tévedhetetlenek vagyunk, vagy átkosul örökké tévedők.
"Igenetek legyen igen, nemetek nem – tanultuk egykor, ezért is keressük folyton a drámai szavakat, kiegyezések helyett háborúkat indítunk magunk körül, nem akarunk belesüppedni a - titokban pedig oly gyakran áhított - arany középút langyosan mocsaras félhomályába.

Ezt a középszerű irkát is csak azért firkáltam ide, hogy a "szomorú igazság bátor kimondója" színében tetszelegve próbáljak kitörni középszerűségemből, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy éppen az ilyenfajta írások rendszeres közzététele zülleszt le a szürkeség legdurvább válfajába.
Felfigyeltél a "legdurvább" kifejezésre? Miért nem érem én be a szürkével, minek nekem legdurvább szürke?
2006-03-24 |

Tomi 30 éves

Tomi  (Foto:Peti)

Nincs mit hozzáfűznöm az információhoz, gondolom magáért beszél.
A dobostortát Anyu sütötte, de a habot nem tette rá, mert összement, meg Tomi eleve így akarta. A zászlót Ági készítette, szép munka.
Másik kép Tomiról
2006-03-21 |


Miskolci névrokon

A pesti névrokon után most egy miskolci Frank Péter jelentkezett, 49 éves, építőanyagimportálással foglalkozó üzletember, aki Sajószentpéterre, a Hársfa utcai tüzépre is szállít faárut és tetőcserepet (elmondása alapján ez a sorompó után van a híd előtt...?). Ő nem zsidó, de 99%-ban annak néz ki, mindenki zsidónak hiszi (és ez őt nem zavarja!), van két zsidó barátja, felesége gyógyszerész, meg hasonlók. Több közös miskolci ismerőst is betájoltunk.
Kérdezte, hogy a Béke mozit vezető Frank Judit rokonunk-e (??), vagy hogy Swartz Tomit - akinek az Ady híd mellet volt butikja (az Ágoston Ervin hamburgeres bódéjának oldalában) - ismerem-e? Őt sem ismerem.
Kicsi a világ, de nagyon sok Frank Péter van benne.
Irígylem a Frank Zolikat, mert ők jóval kevesebben vannak, de különösen a Frank Vilit, mert szerintem ő megismételhetetlen...
2006-03-13 |

Lesi a tudományt

Viola es Anyu kot (Foto:Peti)

Valaki azt mondta, hogy "hass, alkoss, gyarapíts", úgy rímlik, hogy valami nagy magyar vót, szóval Viola éppen ezen iparkodik, nagyban lesi a tudományt, Anyuval egyetemben gyarapíccsák a szemeket a kötésen, bódogok, hogy együtt lehetnek, pláne kötés közben, ami külön fölemelő érzés, mert a szokványos leányok nem szeretik ha anyuka taníccsa üket sütni, kötni, főzni, szőni, horgolni, stoppolni, vasalni, folyóban mosni és vízért kútra járni, csak megasztáróni, azt bezzeg tudnak.
De Viola kilóg közübük.
2006-03-04 |

Szemüvegcsere

Eva szemuveggel (Foto:Peti)

Legidősebb hugom vett magának egy új szemüveget, jól áll neki, de nekem a pulcsija is nagyon tetszik, a mosolya is jó, meg Éva maga is.
2006-02-28 |

Túraösszeg

A 8 Shvil Israel túra folyamán 405 km-t tettünk meg átlag napi 16 kilométerrel.
A leghosszabb napi távot (27km/nap) a 3.-ik, 1 napos északi túrán gyalogoltuk le (többnyire sima volt a terep), a legkevesebbet (12km/nap) az utolsó Cesarea-s kiránduláson tettük meg (minden bokornál, virágnál megálltunk).

A legnagyobb távot (80km) az 5 napos Nahal Amud-os túrán tettük meg.
3-szor kisért dzsip, 1-szer kocsi, 4-szer kiséret nélkül mentünk.
2-szer vertünk fel sátrat, 2-szer volt velünk gitár.

Összesen 14 ember vett részt a túrákon, a legtöbben (11) az 5., Tibériási túrán vettek részt, legtöbben egyszerre együtt (7) az első Eilat-i túrán voltunk.
Az egyes résztvevők mennyiségileg:
Peti-26 nap, Viola-23, Steve-19, Ági,Éva-14, Vili,Magi-5, Zsuzsi-4, Tibi-2, Zoli,Rose,Reuven,Doron,Eytan-1.
És a túra folytatódik...
2006-02-25 |

Koromfekete

Bókként mondták hugomnak etióp barátnői, hogy csupa fekete belülről. Ha tiszta a szived, fekete vagy.
A jeruzsálemi gyülekezetbe is bejött egy nagy darab néger és a sok üres szék közül azonnal a - belsötétségével messzire világító - hugom mellettire esett a választása, és leült mellé.
2006-02-22 |

Komoly titkok

Egy névtelensége megőrzését kérő családtag közeli hozzátartozója (mekoravo) kiszivárogtatta, hogy megszerezte a jogosítványát, de az információt kezeljem bizalmasan.
???

Néha súlyos titkokká emeljük a leghétköznapibb híreket is, hogy laposka dolgaink értékét növeljük, és a mi fontosságunk is nagyobbodjék ezzel. Ha titkod van, tudsz valamit amit mi nem, ezért foglalkoznak veled, tehát van értelme élni.
2006-02-18 |

Rengeteg alvás

- Mi az életcélod? -kérdeztem egyik névtelenségbe burkolózó vértestvéremet.
- Hogy minnél többet aludjak -felelte.
- Kedves cél -mondtam bókolgatva.
"Bár -gondoltam tovább magamban, és ezt már nem közöltem a burkolózóval, mert e továbbgondolás csak másnap jutott eszembe a gyárban, szóval- az öngyilkosokat is hasonló életcélok vezérlik örökre elaltató tettük végrehajtásában, csak náluk jóval kifejlettebb a valóság elől való menekülés gyáva képessége.
2006-02-12 |

Intelektuella

Egyik hugom mesélte a hétvégi családi ebédnél, hogy mikor még kicsik voltunk, az este kilenc utáni villanyoltás után a fiúk zseblámpa fényénél kártyáztak tovább, ő -a mesélő- meg könyvet olvasott, és mikor meghallották a lépcsőházban közeledő szülői lépteket, néhány másodperc alatt eltüntették az árulkodó nyomokat és alvást színlelve verték át az ellenőrt.
Intelektuella - mondta egy névtelensége megőrzését kérő hozzászóló, miután kiérezte a meséből, hogy a hangsúly tudatosan a kártya-könyv ellentétre lett helyezte.
2006-02-11 |

Barbár közönyösök

"Barbár közönyös Frankok!! Peti kivételével. Hát nincs senkinek egy együttérző szava hozzám? Nehogy antiszemita legyek!..." -írja valaki magából kikelve, és jogosan: a Frank-fórumon az utolsó 5 beírás közül 3 Zsuzsitól, 2 Vilitől származik (a két "yored"-től, és senki nem válaszol rájuk (rajtam és Ágin(?) kívül).

"Gadzsb! Ez a véleményem a bagázsról. Ha valakit érdekelne a telefonszámom és még nem tudta meg mástól, íme:30-9071144. (...) Várom a leveleket meg a kommentárokat. Én ugyanis alig tudok rólatok valamit." -írja Zsuzsi egy másik helyen. Telefonáljatok, és írjatok neki(k), míg nem lesz túl késő. Vagy azt akarjátok, hogy csupán -üresen udvarias- rokonivá silányodjanak a valamikor meleg -meghitten bensőséges- családi kapcsolataink?

Tételezzük fel, hogy van néhány testvéred, akikkel egyre ritkábban találkozol, és e ritkuló alkalmakkor is folyamatosan egyre unalmasabb mondatokat váltotok egymással. Mit tehetsz ebben az esetben -azon túl, hogy magadban keseregsz e-miatt: hátizsákot veszel a hátadra, és leutazol délre a sivatagba...
2006-01-22 |

Ellopás

Tájékoztatásul közölném, hogy a telefonom ellopásra került, minek következtében egyelőre csak vonalas számon vagyok elérhető (061 351 46 09) vagy e-mailen, de ott is csak a freemail-en (strosz@freemail.hu). Csók
Vili
2006-01-20 |

Már nem él

Ha az elmúlt évben valaki levelet írt Benjáminnak a binyaminfrank@hotmail.com címre, akkor az ne várjon választ, mert Beni nem kapta meg a levelet, ugyanis elfelejtette a jelszót.
A postaládát egyszer sem nyitotta ki, így az szép csendben kimúlt.
Bendzsó elnézést kér a levélíróktól.
2006-01-09 |

Vicces család

Hello Frankék! Itt A., és a barátnője, L. (aki szintén keresztyén :))) Szóval, azért írunk nektek, mert épp az előbb néztük a honalapot (vagyis még mindig nézzük), és tiszta vicces család lehettek de legalábbis biztosan jófej... (mit lehet tenni A.-nak csak jófej rokonai vannak, mely a tökéletes genetikai állományból adódik)<-- L. :)
Ja, igen... Ezt az e-mailt együtt írjuk, csak nem vagyunk egy helyen, ezért msn-en értekezünk, éljen a szuper technika! :)

És hát L.-nek (az én vagyok) lenne egy-két kérdése az országotokkal kapcsolatban, mert láttam ma a tv-ben Izraelről híreket, és apukám azt mondta, hogy Izrael meg Palesztina egy helyen van, meg egy másik ismerősöm azt, hogy 2 ország 1 területen, és nem értem, ha mondjuk valaki el akar menni Izraelbe, akkor ha ott van, egyben Palesztinában is van, vagy oda külön útlevél kell?
Hogy van, hogy egy helyen van a két ország? Ja, és azért kérdezlek titeket, mert ti ott éltek, sokkal jobban tudjátok, továbbá tudtok magyarul (angolul nehezebb lenne leírnom, héberül meg nem tudok) és A. rokonai vagytok, így lehet A.-ra hivatkozni.
Szóval légyszi magyarázzátok el nekem meg A.-nak, hogy ha esetleg valaki Izraelbe akar utazni, akkor át kell vergődnie Palesztinán is vagy hogy történik ez?
Meg a tv-ben azt lehet látni, hogy háború van állandóan, ezt hogy képzeljük el? Ja, és tényleg azért titeket kérdezünk, mert ti ott éltek, és nem ferdítitek el az infokat...
Hát, kb ennyi lenne... Ja, és jó éjt, vagy reggelt, amikor olvasod, és Légy Áldott, meg a családod is!!! <--- L.

Na, hát ez mind L. volt... :) Kicsit beszédes, de mi így szeretjük! Nos, hát én is itt vagyok, kevésbé beszédesen, de annál nagyobb szeretettel! :)
Jó olvasni rólatok a neten, és kicsit "ott lenni veletek"! Rossz, hogy ilyen keveset tudunk egymásról, annak ellenére, hogy rokonok vagyunk, de jó tudni, hogy rokonok vagyunk!!! :)
Ja... itthon nincsen semmi különös, és bár tél van, hó nincs... elég enyhe a tél, de azért annyira nincs meleg, mint nálatok..
Nos, így éjjel fél 11 magasságában nem jut eszembe túl sok okosság, meg már így is eléggé terjedelmes a levél, szóval talán ennyi...
És puszilunk mindenkit, és jó lesz hallani tőletek-rólatok! :)
Istenünk áldjon titeket! A. és L. :)))
2006-01-06 |

Kompolók

Edit es Tomi

Szigeti Edit (sógórnőm) és Barát Tamás (Edit barátja) a Szentendrei-szigeti Szigetmonostorhoz tartozó, de egy félelmetes, kerek erdő mélyén megbújó házikóban élnek boldogan. Egyedüli bajuk, hogy csak komp köti őket össze a külvilággal, mindketten Pesten dolgoznak, Tomi az éjszakai műszak végén éjjel tizenkettő után ér haza, de ekkor már nincs kompjárat, ezért Edit éjszaka biciklivel kikerekezik a Dunához, felveri álmából a kompos bácsit, lefizeti, és szépen megkéri, hogy ugyan hozza már át Tomit a másik oldalról.

És ekkor az éjszakai vizen csak az övék a komp, a folyó, az est. Csendben úsznak a Dunán.

Máskor Edit jól bevásárol, karjaiban nehéz szatyrokkal botorkál este a sötét erdőn át, és ekkor - mint a mesebeli piroskára -, lecsap a vadállat, de nem farkas, hanem vaddisznó, egy egész csorda, körbeállják, megszaglásszák, aztán röfögve odébbálnak.

Edit a Mazsihisz-ben dolgozik, mint gyógytornász, az öregek otthonában tornáztatja az öregeket. Az egyik idős néni azt igérte neki, hogy majd beszél az izraeli Netanyában élő gyémántműves fiával, hogy pénzelje Edit izreli rokonaival (velünk) való újbóli összehozását.
Tomi a Millenáris Park Jövő Házában dolgozó stáb része, Margó azt mondja, hogy azt is írjam meg, hogy egész napos, színvonalas szórakozást tudnak nyújtani a sokgyerekes, de a kevesebb gyerekes családoknak is, érdemes meglátogatni a helyet. A feleségem mondta, úgyhogy biztos így van. Neki Edit mondta. Neki meg Tomi mesélte.

Napi négy órás utazásos, kalandos életüket szivesen felcserélnék kényelmesebbre, albérletet keresnek Budapesten.
Az ottani kiadó-lakás-tulajdonos, és ezt a honlapot is olvasó közönség széles táborához fordulnék most szépen kérve: nyújtsatok már nekik segítséget a (06)-70-555-7487 telefonon!
2006-01-01 |

Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban