2014-06-02 > Home > Nagycsalád > Nagycsalád röviden
Nagycsalád röviden
Rövid, naplószerű jegyzetek ezek a nagycsaládról, ha nincs a szerző feltüntetve, akkor az én vagyok.

Zoliéknál

A legutóbbi szombaton Zoliéknál voltunk Tel Aviv-ban, Éva és Tomi is csatlakozott hozzánk, Szandra többnyire babázott, Zoli zongorázott, Ariel aranyoskodott, mi meg tüzönsütöttünk. Egyébként Vili is az országban van 1-2 hétre, idegenvezet Ágival. Még meglátogattuk Tomit a szállodájában, aztán hazajöttünk.

Ha jók lesztek, nem(de)sokára felteszek fotókat, bár az utóbbi időben sokmindent megigértem fűnek-fának, mely igéreteket be nem tartottam. A magyar nyelv lassan lekopik ajakimról, hej de sajnálom. Ezért is frissül lassan ez a szájtocska. Nem találom a szavakat, bár többnyire nem is keresem, mert nincs időm, pedig ha akarnám tán lenne, de lehet hogy nem.
Világos, nem?
(töksötét)

Zoli Zongorázik (Foto:Peti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008-02-25 |

Baba

Ma megszületett Frank Ariel, Zoli és Szandra első kisfia, 3,8 kiló, anyuka és kisbaba is jól vannak, mazal tov!

Még én sem láttam a babát, úgyhogy aki fotót szeretne látni, az máshol zörgessen, persze ha lesz valami róla, nyomban felnyomom ide.

Két napra rá:
Itt egy fotó, nyilván valami nővérke fényképezhette. A többi itt látható.

Az első családi kép (Foto:nővér)


 

 

 

 

 

 

 

 


 

2008-01-08 |

Repedve bár, de törve nem

Repedt Laci Apuéknál (Foto:Peti)

Laci sötétben futva nem látta, hogy hova lép s nagyon kibicsaklott a lába. Röntgen után derült ki, hogy csontrepedése van...
2007-12-11 |

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Együtt-lét

Apunak volt a 71-ik szülinapja, kellemes volt az együttlét, itt volt Zoli, Szandra, Éva, Beni, Viola és Guy (Gáj). A képen az utóbbiak láthatók.

Foto:Peti

 

 

 

 

 

 

 

 


2007-12-01
|

Frankok csinálják

Viola rohammentősnek tanul Beer Sheva-n.
Tomi jogot tanul, szállodában dolgozik Tel Aviv-ban.
Beni külügyet biztosít Jeruzsálemben.
Zsuzsi tanár.
Tibi Dávid városát védi, nyelvészetet és óhébert tanul a Héber egyetemen, a többi titkos.
Robi üzlettulajdonos.
Vili matek/fizika tanár, de az ELTE-n tanul filozófiát, plusz tanít, dolgozik itt-ott.
Laci Jeruzsálem óvárosát vigyázza, izraeli történelmet és bibliát tanul Jeruzsálemben.
Zoli karmester Tel Aviv-ban.
Ili/Ibi otthon gyereknevel.
Ági befejezte a gyógypedagógiát és politológiát, másoddiplomának tanul oktatási management-et, csoportokat idegenvezet.
Sanyi tanár.
Éva történelem után könyvtár és informatika szakon tanul a haifai egyetemen, délutánonként könyvtárosként dolgozik.
Magi óvónéni.
Én humusz.
(Ha valakinél tévedtem, javítsatok ki)
2007-11-26 |

Új élet

Foto:Anyu
40 év múlva is így fognak ülni a házuk előtt (Foto:Anyu)

Zoli és Szandra a heves babára várás közben elköltöztek Tel Aviv egy csendesebb részére, pici baba, pici ház, pici udvar, pici szerelem. Zoli "komoly" családfő lett, fúr, farag, barkácsol, felújít, Szandra meg derekasan mellette van, és felhasználja a Pányokon szerzett ezermesteri tapasztalatait. Iparkodjatok, mert nemsokára megyünk, de lehet, hogy csak egyedül leplek meg váratlanul (dec. 5-6).
2007-11-16 |

Eszterke

Frank Eszter
Frank Eszter

"Isten kegyelméből ma este 21.10-kor megszületett tizedik gyermekünk, Frank Eszterke. Súlya:2860 gramm. Édesanyjával együtt jól vannak." Robi

09.13.-án (öt naposan) haza is engedték őket a kórházból.
Robiék családja
2007-09-13 |

 

 

 
Anna

Klikk a képre többért
Klikk a képre többért

Most akkor hírt adok arról, hogy megszületett Anna, no nem a Fran Kanna, hanem a Szigeti Annácska, Matyi sógorom első gyermeke, Magi feleségem harmadik unokahuga. Boldogság övezze egész életét!
2007-09-12 |

 

 

 

 


Halálos gyanú

Most, hogy vastagbélrákgyanúba keveredtem, a véremet vizsgálják, röngeneztetem magam, meg néhány barátom elhalt mellőlem fiatalon, rákban, valamint a családi ősöket kutatva rájövök, hogy a legtöbben 30-50 éves korukban hagyták itt e földi porhüvelyt, hosszú szenvedés után –kivéve persze azokat, akik öngyilkosok lettek-, szóval arra jöttem rá, hogy a halál akár közel is lehet, készen kell lenni folyton, mama és öcsém halálán kívül a családot még nem sok veszteség érte, pedig eljön az idő, hogy a születésnapok és egyéb családi találkozók mellett a temetések is szerves részei lesznek életünknek (azoknak, akik életben maradnak) és természetes lesz, hogy a halál az élet velejárója, esküvők és temetők között ingázunk majd, minél több temetésen veszünk részt, annál elfogadhatóbb lesz a mi végünk is, beletörődünk, és mivel nagycsalád vagyunk sokáig tart majd és szaporább lesz az ingázás is.
Ki él majd legtovább?
2007-06-12 |

A hegy és Muchammad (Mohamed)

Anyuék Tomiéknál (Foto:önkioldó?)

Van egy mondás, miszerint, ha Mohamed nem megy a hegyhez, akkor a hegy megy Mohamedhez. Mostanában pontosan ez történik a családunkban: nem jönnek a gyerekek haza a szülőkhöz (már több mint két hete senki nem jött!), ezért a szülők mennek a gyerekekhez.
Apu és Anyu a hétvégén nyakukba vették az országot, és módszeresen végiglátogatják a gyerekeiket, talán csak a túl messzi Eilat-on lakó Violát hagyják ki, meg persze az óhazábanlevőket.
2007-05-11 |

Pesach 2007

Vacsora után (Foto:Peti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anyuéknál, az idei széder-estén ezek voltunk együtt:
fent - Molnárné Móni, Molnár Pisti, Reuven, Laci, Zoli, Tibi, Beni,
középen - Eytan, Doron, (Frankné-) Szandra,
lent - Éva, Apu, Anyu (beteg), Magi (beteg), Peti

Ági kínában van (ottani 20-25 izraelivel ünnepelt, ő csinálta a salátát), Violának és Tominak dolgozniuk kellett az ünnep alatt is (vendéglátóipar), a magyarországiak: Sanyi, Ili, Ibi, Robi, Vili, Zsuzsi mo.-on vannak.
Ha a képre kattintasz, nagyobban kinyílik.
2007-04-02 |

Konkurencia

Mikor meghallottuk, hogy Éva, Beni, Tomi és Noah is Zolinál és Szandránál vannak látogatóban, míg nálunk csak Laci árválkodott egymagában, rádöbbentünk, hogy veszélyes konkurencia született a vendéglátást illetően. A családban eddig mi voltunk az egyedüli izraeli házaspár (apuékon kívül persze), és bár Ágiéknál is volt egyfajta központ Haifán, Tomiéknál is Tel Aviv-ban, meg Tibiéknél Jeruzsálemben, de ezt nem igazán lehet összehasonlítani a család meghitt melegével, ahol gyerekek mocorognak mindenfelé, a sütemény nem bolti, hanem háziasszonyos, a lakás saját, és kocsi parkol a ház mellett, mely rozoga bár, de gurul.

Zoli és Szandra (Foto:Tookos David)

Nem tagadom, hogy Maginak jól jön egy izraeli sógornő, akivel majd jól kitárgyalhatják férjeiket, recepteket cserélhetnek, és úgy egyáltalán társat, sőt szövetségest lelhet Szandrában tízéves frank-tengerben való egyedülléte után, de mindezek ellenére egy pillanatra sem fogjuk elfelejteni, hogy Zolival való frigyrelépésével valójában veszélyes ellenféllé vált, és azon leszünk, hogy minél hamarabb felülkerekedjünk monopóliumunk elvesztése miatti depressziónkon, és mindenféle trükkökkel legyőzzük őket a vendégcsalogatás terén.

Igaz, Tel Aviv a központban van, könnyebb odajutni, és ott jóval több helyre be lehet ülni, míg itt Karmielben szinte csak ez a nyamvadt Franklin meg HaBima van, de kéretik nem elfelejteni, hogy a fő turisztikai látványosság mindig is Apu és Anyu maradnak, ők a fő vonzóerő, mi jobb híján csak megtűrt másodhegedűsök vagyunk, és tisztában vagyunk vele, hogy látogatóink nem miattunk áldozzák hétvégéjüket a perifériára.
Ha mondjuk a sivatagi Dimonán, az atomreaktor tövében élnénk, jóesetben évente egyszer ha látnánk a tesókat, de akkor is inkább csak az atombomba miatt jönnének...
2007-03-24 |

Utolsó katona

Benjámin végleg leszerelt a hadseregtől, csütörtökön hazajött, összepakolt és elköltözött Jeruzsálembe, Tibivel és Lacival közös lakásban lakik majd, egy kéthetes közelharc-tanfolyam elvégzése után a jeruzsálemi óvárosban fog dolgozni a biztonsági erők kötelékében.
Már három Frank őrzi az ősi zsidó helyeket, a földkerekség közepét, a világ békéje a mi kezünkben van, ha kekeckedtek, kirobbantjuk a harmadik világháborút, és így az egész emberiség megsemmisül. Jó lesz vigyázni!
2007-03-14 |

Együtt voltunk

Hétvégén megint együtt voltunk néhányan, sőt sokan, Zolin és Tomin kívül mindenki hazajött. Miközben mi ettünk ittunk beszélgettünk, vitatkoztunk, tévéztünk, unatkoz-tunk, ténferegtünk, Eytan (6 éves) csendben lerajzolta a jelenlévőket. Találd ki, hogy ki kicsoda. Többségükben könnyen felismerhe-tőek. Ha nem sikerül mindenkit beazonosítanod, itt a megfejtés.
2007-01-15 |

Apu 70 éves

Apu alkudozik (Foto:Peti)

Tegnap elkisértem aput a piacra, hogy lefotózzam vásárlás közben (most voltam ott talán harmadszor), érdekes egy hely, tele furcsa emberekkel, hangzavar, alkudozás, mint minden piacon. A képen apu éppen egy paprika árát tudakolja.
2006-11-30 |

Törökök

Ági. A háttérben török függöny. (Foto:etióplány)

Ági megjárta a törököket, látott egy csomó janicsárt, az egyik nagyon belezúgott az etióp barátnőjébe, az ország szépnek tűnt, földrengés és merénylet most nem volt. Ami különösen meghatott, az a kicsi fényképezőgépem épségben való hazatérése volt, ugyanis elkisérte hugicát, hogy élményeket örökítsen megfele. Semmi baja nem esett.

A kaja jó volt, a buszok kicsik voltak, egy másik dzsipes janicsárnak esélye sem volt etióplánynál, pedig nagyon nyomult volna. Ettől persze aranyos fickó, kicsit duci. Ami aggaszt, hogy most meg három hónapra Violával ment Angliába. Mármint a fényképezőgép. A kicsi.

Ha jól kezelik, jó képeket csinál. Ügyes jószág.
2006-11-23 |

Zoli megnősül

Zoli megnősül, rájött végre, hogy család nélkül üres az élet, kell az otthon melege. Alexandra főnyeremény, jobb társ nem is lehetne, és ezt a kijelentésemet így látatlanba is kész vagyok aláírni.
Zoli kezdd összeszedni magad, hogy jó férj lehess.
Ez egyébként nem túl nehéz feladat, saját tapasztalatból tudom :) Egyszerűen légy önmagad úgy, hogy ezzel ne bántsd meg a másikat. A hangsúly persze az előző mondat második részén van.
Ha majd sikerül ezt görcsölés nélkül csinálni, te is életművész leszel. Mint én :)
Magi neked most nem feltétlenül kell reagálnod...
2006-11-21 |

Műtét

Zoli térde (Foto:Peti)

ma műtötték zoli térdét, a fotón nyíl jelöli a vágás helyét, már felébredt az altatásból, nem emlékszik semmire, lábadozik, lehet, hogy még ma hazaengedik, mostmár akkor túrákra is jöhet  majd, együtt fogunk dalolni a tábortűz mellett vidáman, a kiskrátertől folytatjuk az útvonalat, négy-öt-hat naposra tervezem, a sátoros ünnep alatt lesz megejtve, a pontos dátum még kérdéses, aki jönni akar jelezze, aaaajjj sivataaaaag.... várlak már csillagfányes estéiddel, visszavágyok hozzád hatalmas óriás, zoli lába hamar begyógyul, nem tudom, hogy fáj-e neki, még nem beszéltem vele a műtét óta (előttese), most akkor mi van? vasat raktak oda be, vagy kiszedtek valami csontot, vagy műanyagot ültettek bele? sántít vagy biceg? tolókocsi? mankó? gipsz? megvágták egyáltalán vagy az egész csak egy álom? mi van ödönnel és ki eteti iót? liót? hogy is hívják azt a kutyát, vagy macska volna? ja ödön az áginál van, tényleg zoli: van-e neve ebednek? szeretettel peter
2006-09-21 |

Ágiszülinap

Ági örvend (Foto:Tibi)

Ági elérte a bűvös korhatárt, most 28 éves, két év múlva 30 lesz. Éppen vidámkodott, mikor Tibi lefotózta, a tortán kívül dióstekercs is volt. Tejfölt csak a nem kóserok raktak a tejfölösgaluskára, én kóser vagyok, de így is raktam rá, adott egy érdekes plusz ízt, és nem éreztem magam bűnösnek, aminek örültem.

Később Éva és Benjámin is megjöttek, nekik is jutott mindenből. Bőséges ebéd volt. Levessel is teleszedtem a tányérom. Anyuéknál mindig nagyon jól lakunk sokféle finomsággal.

Akartam vinni egy üveg fehérbort, és egy doboz petrezselyemmentes thinát, de otthonfelejtettem, így megint (2-2 pohár) vörös feketedoktort ittunk, olcsón lehet kapni az oroszboltban, másfé liter 24 shekel, megéri.
2006-09-09 |

hírek

beni néhány napja végleg kijött libanonból, ment a lunagálba szórakozni, zolinak kutyája van a cica mellett, tibi bevonult egy hónapra kiképződni, hogy izmai el ne sorvadjanak a következő háborúig, ági irtó idegesítő gyerekekkel dolgozik, reméljük közösen, hogy nem fog hosszútávon beleőrülni!
zsuzsi egy osztály főnöke lesz, tomi nemrég itthon volt, kimentem vele este az erdőbe borozva beszélgetni, másnap is boroztunk, mert lekéste a buszt, vagy nem jött. tomi kedvenc parki padján ültünk.
tegnap viola is itthon volt, átjöttek anyuval, jót beszélgettünk, összekaptam vele e frankblog miatt..., yanairol is szó volt.
a gyerekek iskolába járnak, eytan doron elsőosztályos, doron szorgalmas, pedáns, minden iskolapercet élvez, eytan meg a szünetekben csak a nagy felsősökkel játszik az udvaron. néhány napja egy utcai gyerek fellökte, mert kötekedett vele, betört az orra, folyt a vér, számonkértem az apjától, hogy miért nem neveli a gyerekét. magamtól is számonkértem, hogy miért nem nevelem az enyimét.
másokról most nem tudósítok, mert információhiányban vagyok velük kapcsolatban.
hát most ennyit.
ja, magi munkát keres, de erről majd külön szólok.
zoli térdét tegnap műtötték.
2006-09-05 |

Háborús szieszta

Bendzsó ma reggel ment el innen, Tibi délben jött, kedden megy vissza, de optimális esetben még plusz maradhat egy kicsit, attól függően, hogy tudja a munkáját elcserélni valamelyik kollegájával.

Különben ketten vagyunk Édesapátokkal.
Jó volt hazaérkezni, de még mindezideig nem pihentük ki magunkat. Zoli segített a vonaton, buszokon cipekedni, de még aznap este vissza is utazott Petiékkel, akik akkor utaztak le Tel Avívba.
Tamáséknál aludtak néhány napot, nappal pedig a gyerekekkel mentek ide-oda (állatkert, vidámpark, stb...)  Mára ők is a Naán kibucba mentek, ahol Évával, Ágival, Violával töltenek egy kis időt, és onnan kirándulgatnak a környékre.
Most az északiaknak  ingyenes múzeumlátogatási lehetőségeik vannak fájdalomdíjként. Minket is hívtak a Naán kibucba, de egyelőre jobb itthon. Jó megtapasztalni az Úr oltalmát, amibe részesít bennünket.
A pihenésre egyébként pedig a legjobb az a csend, amiben most bőven van részünk, mert kevesen maradtak Karmielbe, járművek is csak itt-ott járnak, a tömegközlekedés is csak módjával.

Azt hiszem, hogy most ennyi is elég híradásként.
Mindannyiótokat puszilunk sok szeretettel:
Anyu (Édesapátok, és Tibi nevében is. Ők most sziesztáznak)
2006-07-30 |

Gépírók

Tibi ir (Foto:Vili)
Vili ir (Foto:Tibi)

 

 

 

 

 

 

 

 


Tibi titokban magyarországra repült pihenni, berendezkedett egy szép budai lakásban, előhúzta laptopját és folytatta egyetemi tanulmányait. Vili meglátogatta, és kipróbálta a helyi írógépen való gépelést.
Világok találkozása.
2006-05-02 |

Varázshiány-okok

Kenyon (Foto:Peti)

A legutóbbi túrának (Shvil Israel9) nem volt az a varázsa, mint a korábbiaknak. Az alábbi okok miatt (csökkenő fontossági sorrendben):

- Viola távolmaradása. Csak középkorúak és öregek voltunk, hiányzott a (még)friss lelkület. Viola, ne bízd el magad, szószátyár fiatalságod nem a te érdemed.

- Idegen pali csatlakozása. Semmi kifogásom sincs ellene, de tény, hogy jelenléte felborította a megszokott csoportdinamikát (pl. Steve viselkedése megváltozott...)

- Tábortüzes, gitáros-dalos esték hiánya.

- Túl sok civilizáció. A négy éjszakából csak két alkalommal aludtunk tachlesz sivatagban. A másik két este a Park Sapir-ban, illetve az árvizes eső miatt a dán karavánban hajtottuk nyugovóra fejünket, bár ez utóbbi önmagában is nagy élmény volt. A két sivatagos éjszakánk meg túlságosan sátoros, dzsipes, Évát ugató kutyás, síró gyerekes volt.

- Steve és Éva kutya-macska viszonya.

- Dzsipes kiséret. Bár a kocsinak nagy előnye, hogy az élelmiszert, a vizet és felszerelést cipeli, de szerintem most a hátránya túlsúlyba került, ami a felesleges ide-oda utazgatásban, látványosabb helyek -sikertelen- felkutatásában, nagy túraszakaszok kihagyásában, viharos eső terepen való átélésének megakadályozásában, illetve kötelezően kijelölt, rendszerint zsúfolt éjszakai szálláson való alvásra kényszerítésben nyilvánult meg.
(képek)
2006-04-30 |

Futótrikó

Benjáminnal vásárolni mentünk.  Futócipőt akart venni, meg futónadrágot, de -mivel nem talált magának megfelelőt- végül csak futótrikót vett. Megkérdeztem tőle, hogy miképpen bírt  hosszú évekig sima, nem futós trikóban futni, és így mindenféle márkajelzés nélkül fejleszteni izmait. Nem zavarta-e trikós futása közben a tudat, hogy ő most nem futótrikós. Persze a kérdés felesleges volt, hisz ha nem zavarta volna, akkor nyilván most nem vett volna drága futósat. Valójában csak azért kérdeztem, hogy bosszantsam, csípőből ki is érezte ő ezt, nem felelt, félmosollyal lenézett rám (mert magasabb nálam), egyfajta érettségről téve így tanubizonyságot.

Egyébként máshol is voltak ugyanolyan trikók, csak oda nem írták fel a plakátra, hogy "futós" ezért felébe került az áru, tehát akárhogy osztunk-szorzunk az jön ki eredményül, hogy Beni pont egy trikónyi pénzért vásárolta meg a "futó" szót.
Matekosok kedvéért: ha trikó=30, és futótrikó=60, akkor futó=30. Én simán két trikót vettem volna ekkora vagyonért.

Persze ha őszinte akarok lenni, és számításba veszem a próbafülkében, aztán a vásárlás után otthoni tükör előtt eltöltött boldog időt, valamint tekintetbe veszem az arcáról sugárzó beteljesült elégedettséget, akkor azt kell mondanom, hogy felbecsülhetetlen értékű dolgot vett a gyerek potompénzért, hisz a megfizethetetlen boldogságért csupán 60 sekelt fizetett. Bolondnak is megéri.
2006-04-25 |

Harisnyás

A szentpéteri ebédlő padjának harisnyás, és munkásruhásos része mindig annyira tele volt, hogy nem lehetett a fedelét teljesen lecsukni, de ha ráültünk, jobban lenyomódott, bár néha még így sem teljesen. Volt még ezen kívül külön bugyis, trikós, meg zoknis rekesz, és ez utóbbiban minden zokni páratlan, vagy lyukas volt, ha mégis akadt páros, azt gyorsan eldugtam magamnak, nehogy más leljen reája. Olykor, stoppolás után rajtakaptam egyeseket, hogy egyszerre három-négy pár zoknit próbálnak titokban kicsempészni.
2006-03-28 |

Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban