2014-06-02 > Home > Más > Más röviden
Más röviden
Ez teljesen más, az is röviden. Néha mástól lopott a holmi.

Versenyképesség

Idén is az Egyesült Államok vezeti a Világgazdasági Fórum (WEF) versenyképességi ranglistáját, Svájc és Dánia szintén dobogós lett, de bekerült az első tízbe Németország, Japán és Nagy-Britannia is. Izrael a 17. Magyarország a tavalyi 38. helyről a 47-ikre csúszott vissza.

Az USA kiváló versenyképességét piacai hatékonyságának, üzleti élete kifinomultságának, valamint elsőrangú felsőoktatás által támogatott technikai innovációs képességeinek köszönheti.

Az élmezőnyben továbbra is a nyugati országok és Japán dominálnak, de bekerült az első húszba Tajvan, Dél-Korea, Hongkong és Izrael is, Szingapúr pedig egészen a hetedik helyre jutott fel.

A latin-amerikai országok közül Chile szerepelt a legjobban a maga 26. helyével, míg a két nagyobb ázsiai feltörekvő gazdaság, Kína és India a 34. és a 48. helyen szerepelt.

Magyarország csupán egy hellyel előzi meg az utóbbit, amivel a kelet- és kelet-közép-európai régió új uniós tagállamai közül csak Lengyelországot, Bulgáriát és Romániát előzi meg.

Magyarországgal kapcsolatban többek között az adórendszert és a magas adókulcsokat, az állami bürokrácia rossz hatékonyságát, a korrupciót és a gyenge infrastruktúrát emeli ki negatívumként az elemzés.

1 USA 21 Malaysia 41 Szlovákia
2

Svájc

22 Írország 42 Oman
3

Dánia

23 Írland 43 Bahrain
4

Svédország

24 ÚjZéland 44 Dél Afrika
5

Németország

25 Luxemburg 45 Lettország
6

Finnország

26 Chile 46 Olaszország
7

Szingapúr

27 Észtország 47 Magyarország
8

Japán

28 Tajland 48 India
9

Anglia

29 Spanyolország 49 Jordánia
10

Hollandia

30 Kuvait 50 Barbados
11 Korea 31 Katar 51 Lengyelország
12 Hong Kong 32 Tunézia 52 Mexikó
13 Kanada 33 Csehország 53 Törökország
14 Tajvan 34 Kína 54 Indonézia
15 Ausztria 35 Szaúd Arábia 55 Ciprus
16 Norvégia 36 Puerto Rico 56 Málta
17 Izrael 37 Egy. Arab Em. 57 Horvátország
18 Franciaország 38 Litvánia 58 Oroszország
19 Ausztrália 39 Szlovénia 59 Panama
20 Belgium 40 Portugália 60 Mauritius

A teljes lista >
2007-11-04
|

Sumér

Mindig remekül szórakozom az Ejmiakő Televízió egyes stúdióbeszélgetéseiben elhangzó egészen hajmeresztő megállapításokon. A műsort Perzsa Sándor, a sportriporterből nemzetmentővé avanzsált búsmagyar vezeti. Meghívott vendége volt a múlt héten egy „rovásírásszakértő” . Azon emberek kedvesen együgyű mosolya ült a hölgy arcán, akik teljes bizonyossággal tudják, hogy a magyar nyelv a sumérral rokon. Mi sem bizonyítja ezt ékesebben, mint hogy azoknak a jöttment népeknek, akikkel mindenféle tudós elmék a magyart bizonyos nyelvi jegyek alapján rokonnak vélik, nem volt írásuk akkoriban, amikor nekünk már itt volt a rovás. A suméroknak is volt írásuk, nekünk is volt írásunk, logikus hát, hogy rokon nyelvekről van szó. Nem is beszélve róla, mennyire hasonlít már első blikkre is egymásra a rovás- és az ékírás: mindkettő vonalkákból áll. Más kérdés, hogy bitang királyaink később parancsot adtak a rovásírást hordozó kis fabrikák elégetésére.

Ám szerencsére a pórnép eltökélte magát e nyelvi emlékek megőrzésére, és derék pásztorok subája alatt mentették át e farigcsákat az évszázadok viharán. Amikor ez szóba kerül, Perzsa műsorvezető haragosan összevonja a szemöldökét. Nem minősíti e királyok felelőtlen döntését, hisz becsületes keresztény uralkodók voltak valamennyien, s így nem is nagyon tudja, hányadán álljon velük.

Perzsa Sándor szívós kitartással hívja meg műsorába a magyarság eredetének makacs kutatóit. A rovásírásszakértő után néhány nappal egy sumerológus vendégtől megtudhattuk, hogy az „antanténusz-szórakaténusz” kezdetű mondóka is sumér eredetű. Sajnos mindeddig csak az első sort sikerült beazonosítani, de Perzsának ez is elég volt ahhoz, hogy az asztalra csapva felfortyanjon: hát nem elég bizonyíték a sumér–magyar rokonságra, hogy tanulatlan magyar parasztgyerekek is beszélték a sumér nyelvet? Nagyot sóhajt, és könnyed átvezetésként felajánlja, hogy „ugorjunk vissza pár ezer évet a magyar történelemben”. Hirtelen döbbenetemben csak arra tudok gondolni, hogy az imént említett fősámán műsorában annak idején elárulta: a magyarok ősei hétezer, de lehet, hogy inkább hetvenezer évvel ezelőtt Equadorban éltek barlangokban. Óriások voltak, és amikor áttelepültek a Kárpát-medencébe, hatalmas kősziklákat hoztak magukkal ajándékképp. A sámán mindezt egy dunántúli lankán magyarázta, néhány nagyobb kőtömb előtt pózolva.
Barangó
2007-10-23 |

Időjárás- és földrengéskijelző kő

Meteorológia

Egy okos kis időjárás-jelentő tákolmánnyal találkoztam a minap, közzéteszem, minek titkoljam.

Az egész szerkezet rendkívül egyszerű, egy láncon lógó kő mellett tábla, melyen ez áll:

a) Ha a kő vizes - eső esik.
b) Ha a kő száraz - nincs eső.
c) Ha a kőt felülről fehér réteg fedi - esik a hó.
d) Ha jégdarabok vannak a kövön - jégeső esik.
e) Ha nem látjuk a követ - sűrű köd van.
f) Ha a kő mindenfelé hintázik - erős szél van.
g) Ha a kő teljesen eltűnt - hurrikán volt.
h) Ha a kő fel-le mozog - örős földrengés van.
i) Ha a kőnek sós íze van - cunami volt.
2007-10-19 |

Nyelv-tan

Az egyik kolléganőm hu-ban volt, jól érezte magát, tetszett neki, hogy sok a fiatal, a gyerek, és úgy álltalában vidámaknak és kiegyensúlyozottaknak tűntek neki az emberek, ellentétben a korábban odalátogató munkatársaim elbeszélésével, miszerint az emberek szomorúak, depressziósak, nyomott a hangulat az utcán, a metróban az emberek lehajtott fejjel bámulnak maguk elé... Gyurcsány ezek szerint mégiscsak jó a magyaroknak.

Ami gond volt, az a nyelv. Senki nem beszél angolul. A Parlament bejáratánál álló őrtől például kérdezett valamit, mire azt felelte neki, hogy "wait", és állt tovább. Először azt hitte a kolléganőm, hogy viccel vele, aztán rájött, hogy egyszerűen ennyi az angoltudása, a fiú nem beszél nyelveket.

Elment egy operaelőadásra. Még itt rendelte meg a jegyet az interneten, segítettem neki lefordítani a "db" szót, mert bár lelkesen tanulta szavakat, ezt egyik szótárban sem találta meg. Az internetoldal angolul íródott, de a "darab"-ot valahogy ottfelejtették. Azt igérte a site, hogy az előadás angolul és németül lesz feliratozva valami kivetítőn, végül csak németre fordítottak, a képernyő valahol a feje felett lógott, kitörte a nyakát szegény, az előadást nem látta, mert folyton felfelé bámult, a németből szinte semmit nem értett...

A Vásárcsarnokban viszont a magyar kofák héberül beszélnek! Mint ahogy nálunk az arab árusok tudnak oroszul alkudni, ott a magyarok kínálják ivritül portékájukat, mikor izraelit szimatolnak a közelben...

Magyarok, tanuljatok nyelveket, hogy ne hozzatok rám szégyent a kollégáim előtt.
(Nem mintha én beszélnék angolul, a kommunizmus engem is megcsonkított...)
2007-06-13 |

Nagyfalu

Ha a világ lakosságát egy 100 lelket számláló faluba lehetne redukálni, és minden nép aránya megmaradna, ebben a faluban lakna 57 ázsiai, 21 európai, 14 amerikai (észak-, közép- és dél-amerikai) és 8 afrikai.
A százból 52 nő és 48 férfi, 30 fehér és 70 nem fehér, 30 keresztény és 70 nem keresztény, 89 heteroszexuális és 11 homoszexuális. 6 személy birtokolná az összes vagyon 59 %-át. a száz embreből 80 élne omladozó faházban, 70 lenne analfabéta, 50 szenvedne alultápláltságban. Egy éppen meghalna, egy éppen megszületne. Egynek lenne számítógépe, egynek lenne egyetemi végzettsége.

Ha ezt a száz embert mondjuk az egyetemi végzettségű megtanítaná okos dolgokra, akkor nem lennének analfabéták, meg gondolom hogyha segítőkészek lennének, akkor az a 20 ember, aki nem faházban lakik, segítene a többi 80-nak kőházat építeni. Aztán mondjuk mi lenne a homokosokkal, hiszen páratlanul vannak. Bár a végére az a harminc fehér úgyis kiírtaná a többi nem fehéret, ahogy ismerem magunkat.
2007-05-30 |

Nagy félelem

Ezt írta egy zsidó csaj:
"Az esküvőmet úgy tervezem, hogy lesz ott két tanú, aztán lesz valami buli. Nekem kimaradt ez a menyasszony = hercegkisasszony dolog. (Lehet, hogy ez a baj. Majd megkérdezem a pszichiáteremet.)
Az egyik nagy félelmem, hogy a (majdani) tök jó fej pasim, akihez (majd) hozzámennék feleségül (amennyiben), akiről addig azt gondoltam, hogy buddhista/zsidó/vallási-nemtörődöm (nem kívánt törlendő), az esküvői minimálszervezkedésben bejelenti, hogy a nagymamája ragaszkodik a katolikus templomi esküvőhöz, és sebtiben bérmálkoznom kell, meg ilyenek."

2007-05-18 |

Oalvsahtó

Egy anlgaii etegyem ktuasátai szenirt nem szímát melyin serenrodbn vnanak a bteűk egy szbóan, az etegyeln ftonos dloog, hogy az eslő és az ultosó bteűk a hölyeükn lneegyek. A tböbi bteű lheet tljees össze-vabisszásagn, mgiés porbléma nlkéül oalvsahtó a szveög. Eennk oka, hogy nem ovalusnk el mniedn eyegs bteűt, cask a szót eszgébéen.
2007-05-07 |

Lézergravírozás

Egy gravírozócég standjánál vagyok mostanában, ahol üvegkockákba lehet gravírozni arcképeket, fotókat, satöbbiket. Arcot úgy teszünk bele, hogy egy merev fókuszú, 30-40 centit befogó 3D scannerrel beolvassuk az ember arcát, azt a számítógépen megszerkesztjük, majd a gravírozógéppel lézerrel égetjük kockába.
L. barátom mesélte, hogy épp ketten voltak bent a társával, O.-val, mikor estefelé egy igencsak ittas, lecsúszott küllemű fickó esett be hozzájuk. Szóba elegyedtek, és a krapek illuminált hangon elmesélte, otthon ő is ilyen lézergravírozással foglalkozik.

- Én is... izé... ilyet csinálok otthon. Van ilyen gépem is hozzá.
- Ilyen? - mutatott L. vigyorogva a 150.000 dolláros, német gyártmányú gépre, amit szerződés szerint csak a mi cégünknek gyártanak.

- Ja, ilyen. Egy haverommal csináltuk... Darabokból. Olyanból, amiket... ööö... a bizományiból hoztunk el!

L. röhögve leroskadt a földre és kigurult a képből.

- Meg... olyan izénk is van hozzá. Tudod. Olyan... programunk. Azzal csináljuk.
- És mi a neve a programnak? - kérdezte a mélyen vallásos, ezáltal sokkal türelmesebb O. Ő még csak befelé röhögött.
- Hááát... Olyan sokféle van, amivel csináljuk...
- Csak egyet mondjál akkor.
- Húúú nagyon sok van, rengeteg. Egy csomó.
- Mondd, ez igaz, amit itt elmondtál?
- Hát... Ja, az.
- És erre megesküdnél a szent Bibliára is?
- Persze, persze!
- Tudod egyáltalán, mi az a Biblia?
- Ööö... - fejet vakar, bután néz - Hát, azt most így konkrétan nem...
2007-03-08 |

Kegyetlen könyörület

A borsófőzelék körül egy légy repdesett. Kergettem. Idegesített. A konyhaablakra szállt le. Már-már lendítettem a konyharuhát, hogy ne szemtelenkedjen tovább, amikor észrevettem, hogy csak öt lába van. Talán a hatodikat egy kiskölyök szedte ki, gondoltam. Végül nem bántottam, de nem tudtam eldönteni, könyörületes vagy kegyetlen vagyok.
2007-02-23 |

Ez itt a reklám helye

Kevés vagy, mint Mackó sajtban a brummogás.
Olyan sötét vagy, hogy a Negro világít a szádban.
2007-02-23 |

Maestro


Maestro
Uploaded by dekku
2007-02-19 |

Sörétes

Már egy hete csak a modern konzervativizmusra gondolok. Nem, van az egy éve is. Olyan öt, de legkésőbb tizenöt esztendő múlva ugyanis konzervatív szeretnék lenni, és még többször írni esztendőnek az évet. Polgármesterként egy kis faluban. Ráznám a járókeretet per sörétes puskát a graffitiző fiatalokra, rámutatnék az iszlám terjedésének veszélyére, sőt keresztény Európáról kárognék olykor.
2007-02-02 |

Tornádó

néha azért kicsit félek a várostól, például amikor háttal állsz a szélnek hogy ne sodorja ki a pitából a husit és a fehér szaftot, na akkor szerinted mit eszel a pitán kívül, a port azt bizony, szélárnyék ilyenkor nincs, a tested arcfelőli oldalára a turbulencia beörvényelteti a kosztmocskot, és te még ki is nyitod a szádat neki, ropog a por a fogad alatt, kutyakaki van benne meg kityapisi, cserébe viszont azt gondolhatod hogy növeled a következő nagy náthajárvány túlélési esélyét az immunrendszered edzése által (nem).
mára is megvolt a hosszú mondat, jóéjt.
2007-01-28 |

Vagyonosodom

Nemrég vettem észre, hogy már 1,07 usadollárt szereztem a fenti keresővel, és ezt úgy értem el, hogy 138-szor kattintottatok rá különböző szavak keresése végett. Ha gyarapítani akarod vagyonomat és ezzel anyagi jólétem felett érzett, ideig-óráig tartó örömömet, ülj le, és keress mindenféle szavakra (kutya, télapó, házitörpe, irgumburgum...), bármire, a lényeg, hogy légy kitartó, és ne add fel egyhamar. Persze ha sokat szorgoskodsz, juttatok neked is valamit a haszonból :)
2007-01-22 |

Szeretetet permetezek

Rengeteg permetet szereztem... felkerekedem, s szerte permetezem szeretetem keserves lelkekre, ezzel szebb, kellemesebb jelent teremtve... rekedjen meg fejetekbe kedves versek eleje, eszegessetek, s e test, melyben megrekedtetek sem lesz gyenge... veletek megyek, egyenesen beletemetkezem ez emberek fedte rengetegbe, de teszem ezt kedvvel, mert vezekelve szerelmes nem lehetek...
2007-01-16 |

Meglelő

Hazafelé tartottam busszal. Észrevettem, hogy egy mobil hever mellettem, az ülésen. Mint becsületes megtaláló, megkérdeztem a mellettem ülőt, hogy esetleg nem az övé-e. A nemleges válasz után belelapozgattam a telefon névregiszterébe. Az első szám ANYA néven volt benne. Gondoltam, anyából csak egy van, ezért fölhívtam, és a túloldalon jelentkező hölgynek elmondtam, hogy találtam egy telefont. Ő rávágta, hogy biztos a fiáé. Semmi gond, ha találkozik a fiúval, hívjon föl a telefonon, időpontot egyeztetünk, és visszaadom neki. Elköszöntük, letettük.

Nem telt bele öt perc, a készülék csöngött. ANYA hívott, gondoltam, biztos akar még valamit, fölveszem. ANYA azonban meg se várta, amíg beleszólok, már mondta is a magáét:

- Szervusz, kisfiam! Most hívott fel egy férfi, hogy megtalálta a mobilod! Hívd majd föl, hogy tudjatok időpontot egyeztetni...
2007-01-13 |

Álmatlanság

Ágy-bank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nemrég jöttem rá, hogy miért nem tudok rendesen aludni éjszakánként. Magival most arról vitatkozunk, hogy ágyat, vagy bankot cseréljünk..., és ha ágyat, akkor kinek adjuk a régit, vagy csak egyszerűen kitegyük az utcára, hátha valakinek jó lesz :)
2006-12-16 |

10,000

Pezsgo

Most akkor virtuálisan pezsgőt bontunk, mert tízezerszer látogattatok a vebszájtomra, legalábbis mióta számolom (2003/03/21).
26,340-szer kattintottatok rám, tehát egy látogató egy látogatás során átlagosan két és félszer megy a főoldalra. Az én kattintásaimat nem számolom.

A honlap egyébként 2001-ben indult útjára, folyamatosan haldoklik, de mindig életben marad, itt van egy korábbi kis összegzés.

A site sokat vesztett családi jellegéből, folyamatosan erősödik a személyes beütés, a nagycsaládnak van saját fóruma, mely él és virul. A fórum szupertitkos, idegeneknek tilos a bemenet.
Az utóbbi időben a hit, és izrael is nagyon meggyengült.

Ha tájékozódni akarsz a honlap felépítését és használatát illetően, azt itt teheted.

Netán véleményezni akarsz, tanácsot adnál, kijavítanál, vagy csak egyszerűen le szeretnél büdöskommunistázni? Kattints ide.

Hogyan és honnan találtak rám?

Kereső-kifejezések. Legtöbben egyenesen engem kerestek a "frankpeti"-vel, de van aki a "harisnyás", az "álom magyarázat hu", vagy a "fűre lépni tilos tábla" szócsoportokkal talált ide.
Soha nem értettem azt, aki frankpetit ír a google-be, hisz az tudja a címemet, mit keres?

Országok. Honnan jöttek a honlapra? Izrael, Hungári és az USA után Románia, Nagy-Británnia, Németország és Ausztrália következik, de volt itt indiai, marokkói, szenegáli és thaiföldi érdeklődő is.
(a kifejezések és országok csak ennek az évnek (2006) az adatait tükrözik)
2006-11-02 |

Vékony fal

Az éjszakám nem telt tréfás-mókás hangulatban, mivel az éles teszt során kiderült, hogy valóban nehezen elviselhető vékonyságúra alakították azt a bizonyos falat, ami a lakásomat elválasztja a szomszéd lakástól.

Eladóim megvásároltak egy nagy lakást, csináltak belőle két kisebbet, és eladták. Ez eddig oké. De vagy azért, hogy minél kevesebbet vegyenek el a hasznos alapterületből, vagy a szakértelem teljes hiánya miatt (vagy mindkettő) kispórolták az anyagot a falból, ami pont a hálószobám, és a Modell Lány szobája között van.

Tizenegykor azzal feküdtem le, hogy jól kipihenem magam, éjfélkor pedig arra ébredtem, hogy megjöttek, beszélgetnek, köhögnek és mászkálnak. Ezek között semmi olyan nincs, ami megbocsáthatatlan viselkedés lenne, így aztán nehezen tudtam elképzelni, hogy átmenjek szólni, hogy fejezzék be a minősíthetetlen köhögést, illetve ne mászkáljanak már föl-le a galéria-lépcsőn, mert az olyan nékem, mintha az agyamban mászkálnának.

Már kezdtem infót gyűjteni arról, hogyan lehet falat utólag hangszigetelni, de szeretném, ha ebbe majd ők is beszállnának. Ehhez náluk is fel kell támasztanom az igényt erre, így nekem is zavarnom kell őket. Azzal aludtam el kettőkor (ekkor szűnt meg a fent említett aktivitás-egyveleg), hogy milyen kéjes dolog lesz redőnyt felhúzni reggel hat óra húsz perckor, amikor én kelek. Nem vagyok egy gonosz teremtmény - ráadásul a mi családunkban egy szabály van: alvó embert felébreszteni soha - de reggel ezzel a gondolattal ébredtem fel mosolyogva, hogy "szia redőny"...
2006-10-20 |

Forradalom

A véletlenül (szándékosan) a pesti zavargásokba keveredő sógornőmet megállította egy tökrészeg:

- Nincs véletlenül egy kézigránátod?
- Éppen nincs nálam.

Végül beérte néhány aprópénzzel is.
Ez után ment a Parlamenthez petíciót átnyújtani...
2006-09-30 |

Váltás előtt

Lehet, hogy befejezem e honlap fenntartását és áttérek sima blogra. Azért, mert szörnyen körülményes az építése, egy sima kis beírás egy-két képpel tarkítva rengeteg időmbe telik (linkek, vagdosás, tologatás, törlés, stb, itt minden kézimeghajtású) míg ugyanez blogban 1-2 perc csupán, ott minden automata.

Igaz, hogy így elvesztem az egyedi külalakot, a stílust, de nyerek rengeteg időt, ami ma aranyat ér.

Összeszámoltam, pontosan tizenkét honlapot, blogot, galériát tartok fenn, működtetek, frissítek, ez a honlap csak egy közülük, és ha rendszeresen frissítem, több időmbe kerül, mint az összes többi együttvéve, nem beszélve arról, hogy ez semmi pénzt nem hoz a konyhára, míg néhány másik de (főleg remélem, hogy fog hozni). Higgyétek el, hogy nehéz a döntés, kötődöm a frankpeti.net-hez, régi szép időket idéz, mikor csak ez volt, élveztem a szerkesztését..., mára ez inkább nyűg lett, sajnálom.
2006-09-27 |

Gépégés

Most megint egy rossz dolog történt velünk. Azon kívül, hogy betörték Eytan orrát az utcai gyerekek, és erősen vérzett neki, be is dagadt, és másnap nem akart menni iskolába, mert első osztály, első nap, minden kislány rajta nevet majd, a kocsikulcs is elveszett miután jól bevásároltunk a bevásárlóközpontban. Végül egy cetlit találtam a kocsiajtóra tűzve, melyet a szél nem repített el, pedig megtehette volna, és elolvastattam egy arabbal, mert arabul volt. Megtudtuk leveléből, hogy az autóval szemközti fa egyik ágán lóg a kulcs. Örültünk neki.

De nem is ezt akartam írni, hanem azt, hogy kiégett a körte a számítógépszobában, kivágta a biztosítékot, a gép nem indult újra, most szerelőnél van, lehet, hogy formattálni kell, ami azt jelenti, hogy rengeteg értékes anyag fog kárbamenni. Sokezer kép, írás, grafikák. Ezt a szájtot sem fogom frissíteni, meghatározatlan ideig. Ezt most egy másik gépről írom úgy, hogy egyenesen a távoli serverfájl-t szerkesztem html-lel, ami nem is olyan könnyű.
2006-09-02 |

Újra

Azért kezdem újra a honlap folytatását, mert lehet, hogy elmúlt a legutóbbi depresszióm (bár még nem érzem, de a hit már szól belőlem), meg hirtelen eszembe jutott, hogy nemrég egy Kaffka-t -először!!- olvasó valaki azt mondta, hogy a cseh stílusára hasonlít írásom, biztos direkt utánzom őt, míg egy másik nő szembeszállva az előbbi állítássával azt közölte, hogy neki meg Efraim Kishont jut eszébe, mikor engem olvas.
Nekem a kafkás verzió jobban tetszett.
Szóval ilyen bókok jól esnek még akkor is, ha ezek csupán a kafkás bókoló irodalmi tájékozatlanságáról tanúskodnak.
Nem akartalak megbántani BókEmber.
2006-08-27 |

Szünet

Elnézést hogy nem értesítettem senkit, de a honlap frissítése most szünetel. Köszönöm a megértést.
2006-06-23 |

Alom és társa

Alom és társa, Rom sétálnak az erdőben. Ahogy mennek, egyre sűrűbb lesz a rengeteg, s elvesztik egymást szem elől. Alom eltéved, és úgy megijed, hogy elkezd egy "Í"t ásni.
Rom megy tovább és találkozik a nyuszikával. Megkérdezi tőle, hogy nem látta-e utitársát, Alomot. Erre a nyuszika gondolkodóba esik, majd megszólal: Társadalombiztosítás!
2006-03-31 |

Tizenkétezer!

Egyre nehezebb működtetni ezt a honlapot, mindent egyedül csinálok, írok, fotózok, vagdosok, pakolok, és vedd figyelembe azt is, hogy 137 megabájt anyag van fent, 12,000 fájl 360 könyvtárban. Felfogtad? Tizenkétezer!!!
Úgyhogy mielőtt legközelebb tiltakozol, hogy a honlap nem áttekinthető, vagy hogy sok a hiba, dolgok nem működnek, családfa vagy címlista nem frissített, listák hiányosak, satöbbi, kétszer gondold végig mondandódat.
Konkrét adatokat, anyagokat, tanácsokat persze szivesen fogadok, sőt megköszönök, de a lusta, szemellenzős bírálat ki tud hozni a sodromból, amit persze te nem láthatsz, mert magamba nyelem.
Mégegyszer: nem áll szerkeztőség a rendelkezésemre...
2006-03-25 |

Fő az öröm

Úgy gondoltam, hogy írok neked levelet, mert ha nem írnék – gondoltam tovább magamban -, akkor nem kapnál levelet, és nem örülnél a levélnek, de így, hogy írok, örülsz neki, és annak is örülsz, hogy sokat gondolok rád, pedig valójában csak épp hogy eszembe jutottál.

Aztán azt gondoltam, hogy ha már úgyis írok, akkor ki kellene találni valamit amit megírhatok, mert – gondoltam tovább magamban – levelet csak úgy írhatok, ha van mit írni abba a levélbe, amit éppen írok. Neked.

Mikor idáig jutottam a gondolkodásban eszembe jutott, hogy igazából bármiről írhatok, a lényeg hogy örülj annak hogy írok, meg hogy folyton rád gondolok, noha csak épp hogy eszembe jutottál. Most az jutott eszembe, hogy ezt már írtam egyszer, de aztán úgy gondoltam, hogy nem baj, a lényeg hogy örülj a levélnek, meg hogy folyton rád gondolok, noha már ezt is írtam egyszer. De lehet, hogy kétszer is.

Most az jutott eszembe... Bocs, most épp nem jutott semmi eszembe, de azért úgy gondolom, hogy az ember addig próbálkozzon, amíg valami ép gondolata támad, de ha nem támadna – most legalábbis így gondolom – akkor is próbálkozzon, hátha később támad ép. A fő az öröm, hogy rád gondolok.

Örülök, hogy míg e levelet olvasod, folyton rám gondolsz :)
(hetek óta töröm a fejem, hogy kinek írtam vagy tíz éve ezt a karcolatot, örülnék, ha jelentkezne a becsületes megtaláló)
2006-03-24 |

Koponyák

Néha szürrealista módon látom az embereket. Hullaként fekszenek a sírban, csontvázak. A kínos az, mikor a velem beszélő ember fejét látom húsnélkül tátogó koponyának. Kellemetlen, mert beszélgetőtársam ilyenkor észrevesz valami elmerengő furcsaságot a szememben, és mindjárt rosszra gondol.
2006-02-19 |

Keresés

Az alábbi kereső-kifejezésekkel találtatok a honlapomra:

frankpeti > frank peti > sivatag > peter frank > rajzverseny > Karmiel Frank Péter > frank peter karmiel > frank > Peti feje > szép gyerekek > frankpeti.net > frank csalad > karmiel

Ebből az derült ki, hogy egy Karmielben élő, családdal, fejjel, honlappal és szép gyerekekkel rendelkező embernek tartotok, aki a sivatagban kirándul, és egyik fia rajzversenyezik. Ja, és hogy Frank Péternek hívnak.

Ha várok még néhány évet, nyilván többet is megtudhatok majd magamról - tőletek.
2006-02-18 |

Árverés

Megtörtént velem, avagy nem?:
Egyszer beültetett ember voltam egy árverésen. Ha senki nem licitált a soron következő képre, akkor, hogy ne legyen kínos a helyzet, én vettem meg. Olyankor megvilágítottak a fejgéppel, jött egy csinos hostess, puszit adott, az emberek meg tapsoltak. Miután négymillió forintot költöttem el képekre egy este alatt, és egy építő vállalat vezérigazgatója rámtukmált egy luxuslakást a folyóparton, felkért az RTL Klub, hogy adjak nekik interjút. Én szerényen elutasítottam a felkérést, kiosontam az ötcsillagos szállodából és felszálltam a négyes-hatos villamosra.
2006-02-11 |

Boldog élet

A boldog élet titka a túra. Ha gyengeizomzatú vagy, elég egy könnyebb kirándulás a szemközti dombon, vagy egy rövid séta a ház körül, de ha a kompjuter előtt ülsz és megtornáztatod elgémberedett tagjaidat, egy röpke pillanatra ez is a boldogság szánalmas illúzióját fogja belopni unalmasra zsibbadt életedbe.
2006-01-18 |

Erős nagynéni

"A nagynéném diszkoszvető volt. Erejéről legendák terjengtek. Apámat - aki futóatléta volt - simán leiskolázta olyan tevékenységekben, amihez erő kellett. Többek között verekedésben. Simán ráült apám mellére, úgy hogy a lebirkózott személy kezeit a háta alá szorította. "Hol volt a Versaille-i béke?" - kérdezte, és választ sem várva szájon vágta apámat. Verszáji, érted… (Jó, persze erre ő fél órán keresztül üldözte, a "hol volt a Rugseggi béke" mondatot üvöltve.) Illetve megvédte, amikor kellett, például egy ominózus Fradimeccsen, ahol apám szórakozottsága miatt lila pulcsiban jelent meg.
Ezen kívül egyszer agyon akart csapni egy legyet az ablakon, és tenyérnyi lyukat ütött így az üvegen.
Egyszer pedig el akarta zárni a csapot, de egy pohár a lendülő karja útjában volt, és lecsapta a pohár felét úgy, hogy az alja ott maradt mozdulattanul.
A legdurvább az volt, amikor egy bögrével a kezében állt elgondolkozva, és kicsit erősen szoríthatta a bögre fülét, mert a bögre egyszer csak fogta magát, és leugrott, otthagyva a fület, és gondolkodó nagynénémet.

Pár nappal ezelőtt felemelte nagymamám ágyát. Az ágy két darabra tört. És miért emelte fel? Mert fáj a háta, és nem szeret takarítás közben hajlongani… Érted..."
suematra
2005-12-17
|

Comment

Comment-álhatóvá tettem az egyes beírásokat, hogy ha valakinek hirtelen gondolata támadna az adott értekezésről, az helyben közölhesse nyomban. Tudom, hogy nem sok épületes hozzászólásra számíthatok (hisz maga a honlap sem túl épületes), egyáltalán hozzászólásra sem nagyon, de legalább a lehetőség megvan a kritikára, a vitára, a véleményezésre, meg ilyenek.
Jelszó nem kell a használathoz, csak rákattintasz, írsz és küldesz. Kellemes Comment-használatot.
2005-12-16 |

Logikai sor

"A nappaliban egy macska, a fürdőszobában két fogkefe, az erkélyen három kerékpár. Folytassa a logikai sort!"
2005-12-07 |

Kimerültség

Szóval annyira fáradt vagyok, hogy jelenleg egy értelmes magyar mondat összeállítása is nehézségekbe ütközik számomra. Ezen is öt percig dolgoztam.
2005-12-06 |

Menjünk férjhez

Szeretném eloszlatni a félreértéseket: most éppen nem azért nem írok, mert minden oké. Semmi sem oké, de nincs kedvem itt prüntyögni. Majd később.

Most számoltam össze: négy olyan dolog is van, amiről nem írtam az utóbbi időben. Pedig fontosak, és ezek foglalkoztatnak leginkább, de különböző okokból nem írom meg egyiket sem. Így aztán nem marad semmi, amiről írhatnék. Hát most épp ez van, de biztos lesz másképp.

- "Menjünk férjhez vagy haza - mondta, és aztán az utóbbit választottuk"
2005-11-13

Hejesírás

A pontos és elipszilonos jék pici koromtól sok gondot okoztak, de mióta igéretföldön élek egyéb területeken is - egyre súlyosbodú - szarvashibákat követek el helyesírási és stilisztikai szempontból egyaránt. Egyesek jelzik ezt (ezért tudok a dologról), a nagy többség viszont a markába mosolyog, és csak mikor néhány hét alatt minden honlaplátogató jól kiszórakozta magát, akkor jön egy-két alak alattomos, számonkérő kegyeskedéssel, és elmesélik, hogy ilyen bakikat még egy közepes képességű első osztályos tanulú sem ejt.

Ezennel azzal a kéréssel fordulok a nagy nyilvánossághoz, hogy ha valaki elírással találkozik a honlapon, akkor jelezze azt a peterfr1@012.net.il címre egy rövid megjegyzéssel, vagy javítással.
Minden korrekciót és észrevételt szivesen fogadok.
2005-10-29

Humor

– Szia, lehet egy kérdésem?
– Ez volt az?
2005-10-09

Nagymacskák az országimázsban

Nagymacska

 

 

 

 

 

 

 

 


Kóka János gazdasági miniszter azt nyilatkozta a Frankfurter Allgemeine Zeitung hétfői számában megjelent interjúban, hogy „ha Szlovákia azt mondja, hogy ő a tátrai tigris, akkor Magyarország a pannon puma".
2005-10-05
HVG-blog

Nem bírom

Nem bírom a péntekeket.
Régen szerettem, de sosem fogom annyira élvezni mint régen.
Ez van. Sajnálom.
Várom a szombatot, hátha az jobb lesz.

2005-09-09

Ha ma nem

Ha ma nem írok, akkor sem történik semmi, ugye?
2005-09-06

Nem normális

Tegnap este hirtelen megéreztem, hogy elértem azt a kort, mikor normális ember már nem ír semmit.
Ha mégis írnék ezután valamit, az azt fogja jelenteni, hogy nem vagyok normális.

2005-09-03

Nincs. Semmi. Baj.

Nincs.
Semmi.
Baj.

2005-08-12

Súlyos beteg

Valaki azt mondta nekem a sétálóutca egyik kávézójában ülve, hogy fáj a tüdeje, lehet, hogy tüdőrákja van.
Felmerült bennem a kérdés, én mit tennék, ha megtudnám, hogy nagyon súlyos betegségem van és megvan az esélye, hogy belehalok?

Megmondanám az ismerősöknek/barátoknak/családnak? Vagy inkább hallgatnék?
Folytatás >

Elmarad a mise

Egyik nap egy Ózd melletti kisfaluban megrökönyödve nézték az idős
emberek ezt a feliratot a templomajtón, ami a pap kézírásával
volt írva:

"Ma elmarad a mise, Sátán vagyok."

(Ózd mellett található egy falu, melynek az a neve, hogy Sáta :-)
2005-07-20

Van megoldás

Megfelelő hozzáállással minden konfliktusra van megoldás - gondolta Micimackó és lelőtte Malackát.
2005-07-16

Elszúrtad

Múltbeli kudarcaid hatására egyre több könyvet összeolvasol, hogy tanulj, hogy legközelebb ne szúrd el, hogy jobban menjen, hogy sikeres legyél.

És ahogy egyre több és több könyvet elolvasol, egyre jobban rájössz, hogy hol szúrtad el a dolgokat tegnap vagy egy hete vagy akár két éve.
Folytatás >

Életérzés

Néha nagyon magányos vagyok, de ha közeledni próbálnak, falat húzok magam köré.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kinek írok?

Lehet, hogy meglep, de nem minden blogger exhibicionista. Sokan vannak, akik tényleg csak a barátaiknak, családtagjaiknak írnak. De mi van akkor, ha valahogy mégis elterjed a honlap híre és egyre többen kezdik el olvasni? És mi történik azokkal, akik önterápiaként, amolyan digitális palackpostaként kezdenek blogolni, de egyszer csak rájuk találnak az olvasók?

Szerintem valahol ott kezd elválni egymástól a naplóírás és a blog, mint publikációs forma, amikor ráébredsz, hogy írásaidat számodra ismeretlen emberek olvassák. Ilyenkor lazán írsz tovább (ritkaság), begörcsölsz (gyakoribb), vagy megpróbálsz megfelelni az Ismeretlen Olvasó elvárásainak. Ekkor azonban el kell fogadnod, hogy médiaszereplővé váltál, amit írsz, az többé nem (csak) magánügy.

Érzed a „publikációs kényszert”, nem csak belülről, de olvasóid felől is. Amikor off-line vagy is azon töröd a fejed, miről fogsz írni másnap a blogodban, anyagot gyűjtesz, linkeket ellenőrzöl, törölsz, javítasz, küzdesz a szövegeiddel.
Azon veszed észre magad, hogy újságíró vagy - újság és szerkesztőség nélkül…
Vagyis blogger.
2005-06-25

Négy Ember

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember. Név szerint: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki.
Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos munka, amit sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne, hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, viszont Senki nem csinálta meg. Valaki nagyon megdühödött emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, Bárki megcsinálhatná, és Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a munkát. Végül Valaki lett az, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna.
Aba blogjáról

Pofonok

Szegeden kideríthetetlen állapotban és hangulatban lévő rendőrök vertek pépesre egy fiatalembert egy benzinkútnál. A szegedi rendőrkapitány azzal védte meg kollégáit, hogy az összevert fiú közismert randalírozó volt, aki, amikor igazoltatták, nem volt hajlandó kiszállni a kocsiból, sőt nekiállt hőzöngeni, azt mondta, hogy őtet hagyják békibe', mer ő a makói rendőrkapitány fia. De a fölkészült és szakszerű rendőrök ­ mondja a szegedi kapitány ­, tudták ám, hogy a makói rendőrkapitánynak sokkal kisebb gyerekei vannak, tehát a fiú hazudik. Eztán történt, ami történt.

Itt vegyünk nagy levegőt. És aztán nyugodjunk le szépen.

Szerencsés állam szerencsés polgárai vagyunk. Felkészült rendőrök vigyáznak miránk. Akik egyből felismerik, ha valaki nem a makói rendőrkapitány fia.

Milyen beláthatatlan következményekkel járna, ha rendőreink ilyen esetekben nem tudnák teljes biztonsággal azonosítani a makói rendőrkapitány családtagjait!

Belegondolni is rossz, de azért tegyük föl, hogy a makói rendőrkapitány tizenkét éves fia ámokfut Szegeden (természetesen ő nem ámokfut, és nem is tizenkét éves, de most pusztán teoretice vesszük az egész kérdéskört), a rendőrök megállítják, nem ismerik föl, hiába hajtogatja, hogy ő a makói rendőrkapitány fia, elverik, mint a répát, a kocsiját is összetörik.

Brrr.

Viszont az sem vezetne semmi jóra, ha a rendőrök bárkinek hinnének, aki azt állítja magáról, ő a makói rendőrkapitány fia. Mert akkor az illető nyilván megúszná verés nélkül.

De a szegedi rendőrök többnyire a helyszínen, azonnal és zázszázalékos biztonsággal fölismerik a makói kapitány rokonait, és azonnal dönteni tudnak arról, hogy az illető verhető avagy sem.

Uj Péter - Népszabadság

Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban