2014-06-02 > Home > Izrael > Izrael röviden
Izrael röviden
Rövid, naplószerű jegyzetek ezek Izraelről. Ha nincs a szerző feltüntetve, akkor az én vagyok.

Zászló

100*200 méteres, és 4 tonnás ez az izraeli zászló, amit Eilat mellett terített szét néhányszáz diák. Izrael 60 éves.

Izraeli zászló


 

 

 

 

 

 

 

 

2008-03-17 |

Ne ingereljetek!

Felháborító amit a világ csinál velünk, felépítünk egy néhány házat, mert szaporodunk ugye, kell a lakás az ifjú párnak, erre mindenki felhördül, hogy állítsuk már le a telepek építését. Ha Jeruzsálem telep, akkor Washington kutyaól. Ha erkéllyel akarom bővíteni a lakásomat, akkor is a Biztonsági Tanács engedélyét kell kikérnem?! Izrael a mi országunk, akkor és ott építünk, ahol nekünk tetszik. Ne üssétek az orrotokat a dolgainkba! Amíg szétszórva éltünk a világban, üldöztetek, irtottatok, most itt vagyunk a saját földünkön, úgyhogy szépen kopjatok le rólunk!!
2008-03-11 |

Izraelinek lenni

Rakéták hullanak a fejünkre, merényleteket hajtanak végre ellenünk.
(Vigyázat! Csak izraeliek értik!)
folytatás >>

Koccintsunk a kóser sikerre

Kóser borok a Wine Advocate-ben
Az Izraeli borászok dörzsölhetik a tenyerüket, miután a világ legbefolyásosabb bormagazinja, a Wine Advocate megtartotta történetének első izraeli nagytotálját, és 14 bort jutalmazott 90+ ponttal. A legmagasabbra (93 pont) a Yatir Borászat 2003-as Yatir Forest (cabernet sauvignon-merlot) és a Golan Fennsík Borászat 2005-ös (édes) fűszeres tramini borát értékelték.

Yatir szőlő

Az egyik zsüritag így nyilatkozott a kóstoló után: "Megtörtént a minőségi áttörés. Izraelben teljes értékű borágazat jött létre, amely méltó a fogyasztók figyelmére. Vonzó, a fajtajelleget tükröző, helyenként kiváló borokat készítenek."

Izrael legrégibb és legnagyobb borászata, a Carmel és leányvállalata, a Yatir (a képen az ő szőlőjük látható) négy 90+ pontos borral szerepelt az összeállításban, a Domaine du Castel pedig hárommal; ezek egyike, a C Blanc du Castel 2005 (chardonnay) szerezte a száraz fehérek közül a legmagasabb pontszámot (91 pont). Három kivételével valamennyi kóstolt bor kóser volt.
Le'Chaim!

Eredeti cikk angolul itt >>
2008-02-10 |

Érdekes adatok Izraelről


2008-02-02 |

Tanulhatnánk az izraeli gazdasági csodából

Izrael a polgári szektorban a GDP 4,85 százalékát költi évente kutatásra és fejlesztésre, Magyarország mindössze 0,93 százalékát. A piac által keresett, kiváló képzettségű, innovatív és ambiciózus fiatalok nagy száma és a technológiai infrastruktúra fejlettsége jórészt megmagyarázza, miképpen tudja a zsidó állam immár 5.éve lendületben tartani gazdaságát.
Folytatás >>
hvg.hu - Shiri Zsuzsa/Jeruzsálem
2008-01-20 |

Különbség?

Egy arab barátom mesélte a következő esetet:

Házat épített a zsidó, az arab is házat épített mellette. Nagy erkélyt csatolt hozzá a zsidó, az arab szintén. A zsidó szép cseréptetővel fedte le az épületet, az arab ebben is követte. A két ház teljesen egyforma volt.
A zsidó az egyik nap úgy gondolta, hogy ideje eladni a házát, ezért kirakott az ablakba egy hirdetést: "kétszázezer dollárért eladó".
Az arab is kitett egy táblát:"háromszázezer dollárért eladó".
- Hogy-hogy?- kérdezte a zsidó meglepődve -ugyanolyan a házad, mint az enyém, miért árulod drágábban?
- Mert más az értéke- felelte -, neked arab a szomszédod, nekem viszont zsidó...
2007-11-26 |

Weizmann

Chaim Weizmann
Chaim Weizmann

Ma ötvenöt éve halt meg Hájim Weizman izraeli politikus, Izrael első államelnöke. A mai Oroszország területén született. Érettségi után Németországban és Svájcban tanult kémiát. 1900-ban doktorátust szerzett Fribourgban, majd kémiát tanított és szerves kémiai kutatásokkal foglalkozott a Genfi Egyetemen. Az 1890-es évek végén Angliában telepedett le, és 1904-ben állást kapott a manchesteri egyetemen. Noha nemzetközileg ismert kémikus lett, politikai tevékenysége volt a jelentősebb. 1920–31 között, majd 1935-től 1946-ig a Cionista Világszervezet elnöke volt. 1948 elején Washingtonban döntő tárgyalásokat folytatott Truman elnökkel. Ő beszélte rá az amerikai kormányt a Palesztina feletti gyámság tervére, az ő hatására ismerte el az USA a zsidó állam 1948. május 14-i proklamálását, és adott százmillió dolláros kölcsönt. Ő lett az első izraeli államfő.
2007-11-09 |

Felvásárlás

Izrael gazdasági mutatói kitűnőek, az izraeliek az egész világon befektetnek, fölvásárolják például Lengyelországot és Magyarországot, mondta egy tel-avivi gazdasági fórumon Simon Peresz.

Az államelnök az összejövetelen kijelentette: „A súlyos pangást, a háborút, a Gázai övezetből történt kivonulást és egyéb válságot kiheverve manapság Izrael precedens nélküli gazdasági eredményeket ér el. Az izraeli gazdaság virágzik.”

Az államfő ezután azt mondta: „Manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmakat alapítani. Nézzék meg, mekkora birodalmat épített ki magának rendőrség és katonaság nélkül Bill Gates. A kormányok ezzel szemben nem képesek realizálni az erejüket, van költségvetésük, de nincs pénzük. A kormányok tehát képtelenek az eredményes működésre, de a cégeket nem kötik gúzsba a korlátozások.” „Izraeli üzletemberek befektetnek az egész világon. Izraelnek példa nélküli gazdasági sikerei vannak, mostanra kivívtuk gazdasági függetlenségünket, felvásároljuk Manhattant, Lengyelországot és Magyarországot”, hangoztatta az elnök.
2007-10-13
|

Elraboltak

A három elrabolt fiú

Ha érdekel az elrabolt izraeli katonák sorsa, tégy valamit!
Idézet a kiszabadításukért létrehozott honlapról:

"2006. július 12-én, szerdán reggel Udi (Ehud) és Eldad a libanoni határ mentén járőröztek mint tartalékosok. A járőr két Hummer terepjárót jelentett, mely a határkerítés mentén, Zráit és Setula között, nyugatról keletre haladt, izraeli területen. Udi az első, jobb oldali ülésen, míg Eldad mögötte, a jobb hátsó ülésen foglalt helyet.

19 óra 5 percig minden a megszokott mederben folyt, de hirtelen a Hezbollah hihetetlen intenzítású tüzelésbe kezdett a határszakasz települései irányába, gyalogsági fegyverekkel és aknavetőkkel. Mindezt félrevezető manőverként, hisz a valódi céljuk az emberrablás volt.

A Hummerek egy vádiban, egy szűk völgyben haladtak, amikor a Hezbollah egy vagy két alegysége rájuk támadt. Először az első Hummert találták el ”R.P.G.”, tank elleni, vállról indítható rakétákkal, melyben Udi és Eldad is ült. A második autó, mely 50-60 méterrel utánuk haladt, rádión jelenthette a történteket, de a következő pillanatban egy páncéltörő rakéta telibe találta őket, és mindhárom katona szörnyethalt.

A rakéták után a terroristák mindenféle gyalogsági fegyverrel lőttek a már eltalált járművekre és a sebesült katonákra. Közben Udit és Eldadot elhurcolták, libanoni területre. Nem tudjuk, hogy elrablásuk előtt saját erejükből sikerült-e elhagyniuk a sérült járművet. Azt sem lehet tudni, hogy milyen fizikai állapotban voltak az elrablásuk pillanatában. A tett színhelyén a drámáról csupán lábnyomok, vérfoltok és a határkerítésen kivágott jókora rés tanúskodik.

Az esemény után egy azonnali kísérlet következett a két elrabolt katona kiszabadítására, de ez sikertelennek bizonyult, és négy másik katona halálát eredményezte.

A fenti eseménysor vezetett a legutóbbi libanoni háborúhoz.

A Hezbollah megtagad bármilyen információt az elragadott katonákról, illetve egészségi állapotukról."

Eddig az idézet.
További információért, adományért, illetve a petíció aláírásáért kattinst ide >>
2007-09-29
|

Kék fehér oktatás

Az adatokat nem az ujjamból szoptam...

Úgyhogy jó lesz, ha az örökké nyafogók szépen befogják a szájukat!
2007-09-29 |

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutatás fejlesztés

Svédország a kutatás-fejlesztésre a GDP 3,8 százalékát költi, s ezzel az aránnyal Izrael mögött a ranglista második helyén szerepel. Ausztriában ez az arány jelenleg 2,54 százalékos és 2010-ig a GDP 3 százalékára tervezik feltornászni. Csak összehasonlításul: Magyarország 2004-ben GDP-je 0,95 százalékát költötte kutatás-fejlsztésre.
Vg.hu
2007-06-29 |

Kukkolunk

Sikeresen fellőttünk egy újabb kémholdat (a hetediket), ennek még az előzőétől is jobb a kamerája, minden 50 centis objektumot világosan látunk már. Az iráni atomreaktor munkásai mosolyoghatnak a kamerába...

Remélem, nem jön valami ütődött baloldali az állítással, hogy a palesztin  területek megszállása után durván meghódítjuk az űrt is, vagy valami palesztin azzal a képtelenséggel, hogy ő már korábban fent lakott, tűnjünk onnan el, mert ha nem, felrobbantja a valaminket, mindegy mit, csak robbanjon...

Most egyébként Olmert kormányfő és Perec hadügyminiszter biztos örül ennek a sikernek, pedig a nép tudja, hogy semmi közük a dologhoz, és meg van meggyőződve, hogy ők egy szöget sem képesek beverni kalapáccsal a falba...
Sokak szerint fontos lenne az emberi döntésképesség fejlesztésébe is pénzt fektetni, nem csak a technológiába, mert hiába van értékes információ a kezünkben, ha nem tudunk vele okosan bánni.
Olmert monnyon le!
2007-06-17 |

Ég az ország

Nehéz most (mindig) Izraelben élni, vágyom valami messzi, hűvös országba, ahol csend van, és soha nincs róla szó a CNN híradójában, az emberek azt sem tudnák, hogy létezik, nem ismernék a határait, mert nem volnának, vadászgépek helyett folyton madarak csiripelnének a levegőben, a föld nem lenne szent, csak közönséges.

Itt úgy tűnik, minden összeomlik, ég az ország, a világ ellenünk van, vezetőink nem mutatnak kiutat, a hamasz irányít, ha lőnek, mi is lövünk, ha abbahagyják, mi is abbahagyjuk, a nép elégedetlen, hiányzik egy erős kéz, valami biztos pont, valami fogódzó, tikkadtan várjuk a megváltást, várjuk a Messiást.

 

 

 

 

 

 

 

 


2007-05-20 |

Megint megyünk

...a sivatagba, folytatjuk a Shvil Israel-t, most a Machtesh haKatan-tól (Kis Kráter) haladunk északnak, Arad és Hebron felé, gyalog leszünk, 2-4 résztvevő, 5 napos a túra: 22/05-26/05, aki jön, ne féljen, a hamasz rakétái nem érnek el oda, Sderot-ot viszont elérik, menekülnek a lakosok, ez a kisfiú is kitelepül, a palesztinek meg nyavajognak, ha erre egy-két irányított rakétával válaszolunk, reszkessetek rosszemberek...!

 

 

 

 

 

 

 
2007-05-18
|

 

Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban