2014-06-02 > Home > Család > Család röviden
Család röviden
A családról van szó itt tömören megfogalmazva.

Hol az atom

Eytan hunyorog (Grafika:Peti)
Eytan hunyorog (Grafika:Peti)

Eytan két játék közben megkérdezte, hogy mikor dobják már le ránk az atombombát, mert bár évek óta erről beszélnek, de nem történik semmi, erre rendreutasí-tottam, hogy ne türelmetlen-kedjen, ami késik, az nem múlik.

Aztán este, mikor azt látta a híradóban, hogy egy neves amerikai biztonságszakértői tanulmány szerint egy esetleges Izrael-Irán közötti atomháború után Izrael 200-800-ezer áldozattal talpra tudna állni, míg Irán 18-23 milliós emberveszteséggel gyakorlatilag letörlődne a föld színéről- kisfiam büszkén elmosolyodott, mire elmagyaráztam neki, hogy ez csak elmélet, az atombombát elrettentésre találták ki, nem bevetésre, erre Eytan elszontyolodva morogta: -De reggel még azt mondtad, hogy ami késik, az nem múlik.
- Na jó, majd meglátjuk. Ha jól viselkedsz, esetleg felhívom az Ahmenidzsád bácsit.
2007-12-26
|  

Zöld

Továbbléptünk zöldterületen, és a hulladék házi szétválasztása után, -melyet már évek óta csinálunk (műanyag, organikus, papír, üveg)-, abbahagytuk az egyszerhasználatos bevásárlószatyrok tonnaszámravaló hazahordását is, és áttértünk a "zöld szatyor"-ra. Vettünk egy pár ilyet, mindig a kocsiban vannak, ha vásárlunk, csak előkapjuk őket, és így máris kevesebb fájdalmat okozunk ennek a szegény földgolyónak.
Tankolásnál is környezetbarát benzint használok.
(Két hete cukrot sem rakok a kávéba-teába.)
Most akkor nyugodt a lelkiismeretem.
Legyetek ti is zöldek!

Bevásárlószatyor
Ilyet használunk. Az van ráírva, hogy "zöld kosár"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2007-11-05
|  

Eytan és az álom

Eytant elnyomta az álom (Foto:Peti)
Eytant elnyomta az álom (Foto:Peti)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2007-11-02
|  

Kisangyal és kanális

Este belepillantottam a tükörbe és feltűnt, hogy valójában helyes férfi vagyok. Nyomban fel is hívtam Magi figyelmét, hogy félmeztelen felsőtestem teljesen ideális formájú, és ha optimistán szemlélgetem magam, a kicsit pocakos hasamon a háj is tiszta izomzatnak hat, és ha nem ragadok le rosszindulatúan egy-egy részleten, az összhatásom egészen megnyerő, főleg ha hunyorítva nézem magam, és messziről.

Ezen felbuzdulva eszembe jutott, hogy mikor az egyik kiránduláson mélyrehajolgatva fotóztam a virágokat, és Reuven rámszólt, hogy "apa húzd feljebb a nadrágod, mert teljesen kilátszik a feneked, Magi gyorsan (majdnem kapkodva) azt mondta, hogy "nem muszály", és heves nótázásba kezdett: "Kispiricsi faluvégen folyik le a kanális, enyém vagy te kisangyalom, ha bánja az anyád is".
2007-10-23 |  

Hajadon

Nem titok, hogy ha Maginak megnő a haja, én szoktam megnyírni, spórolós módszer, meg a kreativitásomat is kiélhetem picit. (Magamat is magam nyirom, de az unalmas, mert a fejem majdnem tök kopasz, csak a szakállamban lenne némi fantázia, de mára abba is beleuntam.)

"Minek górjuk a pénzünket közönséges fodrászokra, mikor ezt én is meg tudom csinálni", mondtam egyszer hetykén, erre az asszony szavamon ragadott, és azóta ingyen térdelek mögötte, és vágom a három-négy centis tincseit.
Mindig próbálok egyenesen haladni, de nem mindig sikerül, ilyenkor kicsit győzködöm, hogy külön jó, hogy eltér a szokásos egyenestől, az egyik oldalon hosszabb a haja mint a másikon, miért menjünk a bamba nyáj után, legyünk mi a divatdiktátorok. Néha úgy tűnik, hogy sikerül is belelkesítenem, de mikor titkon utánnalopózok, és kilesem, hogy görbe szájjal tekereg a tükör előtt, be kell látnom, hogy valami nem stimmel.

Magi ma azzal fogadott, hogy a bölcsiben az egyik vagányfrizurás anyuka eldicsekedett neki, hogy a férje nyírta meg, aki az interneten tanulta ki a szakmai fogásokat.

"Péterkém", mondta nejem nyájaskodva "te is utánanézhetnél a Googel-ben, hogy miként csinálják a lépcsőzetes frizurát."
2007-10-14 |  

Táskavég

Ma felrobbantották Eytan iskolatáskáját, mert a biztonsági erők gyanús tárgynak hitték.
Néhány napja második osztályos kisfiam amiatti meghatódottsága nyomán felejtette táskáját az iskolában, mert először ment egyedül fociedzésre. Öt gólt rúgott. Másnap rendetlen gyerekek megtalálták, tartalmát szétgórták, széttépték, és a kerítésen túlra dobták, ahol miután kicsit később egy óvatos (gyáva) járókelő belebotlott, azonnal riasztotta a tűzszerészeket...

Ma a tanítónéni kiengedte kisfiamat az egyik óráról, hogy kicsit keresgéljen az iskolaudvaron, hátha rálel egy-két dolgára, de csak a háromszögvonalzóját és üres szendvicsesdobozát találta meg. Eytan nemrég bejött a szobába, és vidáman közölte, hogy anya vesz neki egy új táskát. Mit tehettem, együtt örültem vele.
2007-09-23 |  

Nyirbálás

Tegnap elromlott a hajnyírónk, és a loboncom miatt majdnem depressziós lettem, mert bár hajilag kopasz vagyok, de a szakállamat apu a ferencjóskáéhoz hasonlította, erre azt mondtam Maginak, hogy veszek új hajnyírót, de azt felelte, hogy várjak csak vele, majd ő is megnézi, hátha lehet valamit kezdeni vele.

Ma reggel megnézte, nyomban meg is szerelte, nem tudom pontosan mit bütykölt rajta, de azt láttam, hogy valami fontos alkatrészt megolajozott.

Kicsit pironkodtam, hogy műszakilag lekörözött a feleségem, pedig régen a gyárban kimondottan tehetségesnek tartottak gépügyileg, olykor még azt is felismertem, hogy -ha nem csinálják így vagy úgy-, öt perc múlva el fog romlani a danone-gyártó digitális gépszörnyeteg,  de mivel a karbantartó-részleg vezető mérnökei az utasításaim szerint cselekedtek, megelőztük a meghibásodást.

Tiszteltek képességeimért, felnéztek rám, országoshírű kiválódolgozó lettem, egyesek csak prófétának hívtak, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy titkon én is elhittem, hogy természetfeletti képességekkel rendelkezem, legalábbis a műszaki dolgokkal kapcsolatban. Ezért is érintett olyan érzékenyen a ma reggeli eset.
2007-09-16 |  

Kutykurutty

Fly (Grafika:Magi)
Magi egyik angolkártya-festménye, melyre a megrendelő azt mondta, hogy tiszta Picasso, egy másik műszakértő meg Salvador Dali-éhoz hasonlította művészetét :)

Sokat festünk, Magi angol-kártyákat kicsiben, én gyerek-ruhás-szekrényt és ajtókat nagyban. 

Az idén is tűz ütött ki a mellettünk levő parkban, késtek a tűzoltók, néhány lakó házislaggal próbálta megakadályozni, hogy a házunk is belobbanjon, mikor megjött valami tűzoltófőnök, fel-alá járkált egy mobiltelefonnal, és tudósította a többieket, hogy most éppen mi ég le. Slag nem volt nála. Én az ablakból fényképeztem, Magi mondta, hogy menjek ki a szobából, mert füstmérgezést kapok, de nem mentem ki, mert nyakas vagyok.

A gyerekek visszajöttek magyarországról, békében landoltak, a reptéri lassítottfelvételű egymásfelészaladás és egymásnyakábaborulás után Eytan első kérdése az volt, hogy miért csak a National Geographic-ban zuhannak le a repülők? és kissé csalódottan elhúzta a száját.

Bár úgy tűnt, hogy a hasam folyton nő, mégis azt hittem, hogy valójában fogyok, mert a nadrágok egyre lötyögősebbek lettek rajtam. Reménykedve szaladtam a mérleghez, de kiderült, hogy a súlyom bizony nőtt, a hasam kidomborodott, és -mint a sörhassal rendelkező ragyásképű alkoholistáknál- a nadrág nem a derekamon volt, hanem a pocakom alatt, ezért lötykölődött folyton, felesleges reményt keltve így bennem.
2007-08-27 |  

Beülések

Megtörtént az a kellemes csoda, hogy -életében először- így szólt Magi: kedvem volna beülni veled valami hangulatos helyre...

Kézenfogva mentünk a művészkávézóba, sikerült egyszerre lépni vele, ennek örültem. Felmentünk az emeletre, mert ott picit meghittebb volt. Szivesen valami festőállványt ragadtam volna, hogy lerajzoljam őt ahogy ott ült keresztbetett lábakkal, olyan modellesen megdöntött felsőtesttel, de nem volt nálam ceruza. Ő is sokáig kotorászott toll után a táskájában, de nem talált. Meg papír sem volt nálunk.

Csendben elszöszmötölgettünk, és miután Magi is kikaparta széles, négyszögletes süteményes tálját, felfigyeltem a rajta maradt fagyi-, csokikrém-, és tejszínhabmaradékok elrendezésére, és megjegyeztem neki, hogy ha fel lehetne akasztani, kapásból kitenném a hálószobám falára, mert irtóra művészi, és ez most nem bók, mert tényleg az.

Lehet, hogy ezen buzdult fel, mert egy hét múlva megint közölte -életében másodszor-, hogy szeretne beülni velem valahová. Most a tajlandi éttermet választottuk, de erről most nem írok, mert roppant késő van, és holnap kelni kell.
2007-08-02

Animáció

Egérke (Foto:Reuven)

Maginak vettem egy új fényképezőgépet, a régi a gyerekeké lett, Reuven erre belelkesedett és készített egy hét másodperces animációs kisfilmet.
2007-06-21 |  

 

 

Független

Grillezés (Foto:Magi)

Tök jó, ha nem vagy megszállva. Ha azt mondod, amire gondolsz. Ha azt csinálsz, amit akarsz. Ha azt és annyit eszel, amennyit jónak látsz. Ha feleséged fotóz, anyukád egy fa alatt könyvet olvas, a gyerekek - fogalmad sincs hol rohangálnak éppen, te meg forgatod a húsokat, hogy meg ne égjenek. Jó, ha minden zöld, és fehér felhők úsznak a kék égen. Ha nem röpködnek katyusák.

Tök jó, ha néhány pillanatig azon dilemmázol, hogy az "izrael-", a "hit-", vagy a "család-rovat"-ba tedd-e be az Izrael 59.-ik függetlenségi napján megrendezett gyülekezeti piknikről szóló néhány mondatos beírást, aztán vágül úgy döntesz, hogy a Család-rovatba írsz, mert az összes közül a családodat bírod a legjobban.

Vóótunk vagy nyóócvanan, ment a dáridó, evés-ivás hejehuja, tökre élveztük. Arra gondoltam, hogy milyen jó, hogy két háború között legalább emelkedett hangulatban ehetünk egy jót.

Meg az is eszembe jutott, hogy milyen furcsa, hogy Izrael újkori történelmének több mint egyhatodát mi is a bőrünkön tapasztaltuk... Ősi ez az ország, mégis bébi még...
Itt nézheted meg Magi - alkalomról készített- fotóit.
2007-04-27 |  

Járóka

Eytan tapos (Foto:Peti)

Vettünk egy járókát (gyaloglót? hogy mondják magyarul?), méri az elégetett kalóriamennyiséget, a legyalogolt időt és még egy csomó hasznos dolgot.

A gyerekek rögtön összekaptak rajta, azt hitték, hogy az övék, pedig a Magié. Eytan használja a legtöbbet, nemrég háromezret lépett vele.
Néha percenként közli a gyerek, hogy éppen hány lépésnél jár, vagy mennyi kalóriát égetett már el. (Mint a fotón is látszik, Eytan vékony, mint a bot...)
Magi kétezret lépett negyven perc alatt. Én négyszázig jutottam, bár ez is többnapos erőfeszítés együttes eredménye...

Este megy a tévé, én a fotelben heverek, Magi meg lépegetve nézi a híradót, amit egyébként nem nézne, ha nem lenne ez a taposómalom...
Azon gondolkodunk, hogy veszünk még négy ilyen szerkentyűt, az utcai konténer mellé kitesszük a szalonból a nagykanapét, a helyére meg behelyezzük a lépegetőket, és szombat este azokat taposva nézzük majd az "Erecz nehederet"-et.
2007-04-13 |  

Fakanalas

Harminchét éves vagyok, de teán, kávén és rántottán kívül még soha semmit nem főztem, bár egyszer sütöttem tököt, meg házilag humuszt is csináltam már.

Néhány napja eldöntöttem, hogy ennek véget vetek, és -életemben először- én főzök ebédet. Így is lett.
Megfőztem az elemeket, megpucoltam, összedaraboltam, tűzálló tálba raktam, megfűszereztem, megsütöttem, megterítettem, jóízűen megebédeltünk (finom volt a rakottkrumpli!), letakarítottam az asztalt, mosogatógép, ennyi. Az ujjamat se vágtam el, és még élveztem is a főzést.
Ha kéritek, kész vagyok megosztani veletek a pontos receptet :)

Felfedeztem a háziasszonyos oldalamat, rendszerint én pakolom meg és ürítem ki a mosogatógépet, én keresem reggel a gyerekek cipőjét az ágy alatt, sürgetem őket, hogy igyekezzenek, mert elkésnek, aztán viszem, hozom őket, leckét csinálunk, szakkör, zenesuli, porszívó, ilyenek.

Ha tudtam volna, hogy ilyen egyszerű a nőknek, nem csodáltam volna őket annyi éven át... Szerintem a szülés sem olyan vészes, ha tudnám, kapásból azt is átvállalnám.

Magi megdicsért, és buzdított, hogy folytassam az ebbe az irányba való továbbfejlődést... :)
Nem igértem neki semmi biztosat.
2007-03-19 |  

Az esküvőig elmúlik

Purim közeledte miatt ma minden gyereknek papucsban és pizsamában kellett az iskolába mennie, és lehet hogy ezen felbuzdulva Eytan még többet rohangált a folyosókon, csúszós volt a mamusza, elesett a lépcsőn, bekötötték a sebet, mikor hazajött lelkesen mesélte a kalandot, "na gyere", mondtam, "lefotózom".
A másik térdén csak egy kisebb ragtapasz volt, azt nem akarta a kamerának felfedni, túl pici, nem elég vagány.
("Az esküvőig elmúlik" - ez a "Katona dolog" izraeli megfelelője)
2007-02-27 |  

Az asztal még nem táncolt

Mikor éjjel gyötrő gondolatok között verejtékezve ébredtek, és bárhogy hánykolódtok is, sehogy sem jöttök rá hogy mit csinálok itthon törött lábam miatti, hosszú hónapok óta tartó végtelen szabadidőmben, biztos megfordul a fejetekben, hogy igen jó lenne, ha fényt derítenék a dologra, de nem erről akarok most írni, hanem arról, hogy Magi nem húzott a varázskártyából, mikor a munkamegbeszélésen a főnöke őt is megkínálta vele.

Felvilágosult nő a főnökasszony, és itt minél felvilágosultabb valaki, annál inkább hisz a boszorkányságban.
"Minden reggel kiterítem a kártyákat, ezzel ébredek.", mesélte egyszer feleségemnek lelkesen, és kedvesen átölelte. Puszit is adott neki.

Csak akkor költözhetsz a faluba, ahol lakik, ha sikeresen átmégy néhány pszichológus-bizottságon, de hozzájuk is csak úgy juthatsz be, ha a grafológus már átengedett. Mindez tízezer dollárodba kerül, igaz, ha kirúgnak, a pénz nagy részét visszakapod.

Szóval körbeültek az ovónénik, és mindenkinek el kellett mesélnie, hogy milyen üzenetet kapott a kihúzott kártyából. "Tisztára olyan volt, mint régen az óév-esti igekocka-húzás utáni számadás arról, hogy milyen elhatározásra jutottunk a jövőt illetően.", mondta feleségem enyhe megrökönyödéssel hangjában.

Nem folytatom, hisz nejem nem húzott kártyát, így már nem is igazán érdekes a történet. A problémát, ami miatt összeültek persze nem oldották meg, erre csak akkor lenne esély, ha kirúgnák a fő bajkeverőt.
2007-02-25 |  

Zsíros bogárka

Biztos nem nehéz kitalálni, hogy Magi térdei láthatók a képen ebéd után a bölcsödében. A gyerekek még mindig nagyon szeretik ezt a nadrágravarrt katicabogarat, pedig már több hónapja ott van, igaz, feleségem nem mindig ebben a farmerben megy.
2007-01-23 |  

 


Doron most örül

Doron elfúj, hátul Apu és Anyu szemlél vígan (Foto:Peti)

Gyorsan szaladnak az évek, 2006 elmúlt, Doron nyolcévesre nőtt, elfújta a gyertyákat, örült a pillanatnak, sokat tanulhatunk tőle, ahogy nem a múltnak és a jövőnek él, hanem a mostat aknázza ki gondtalan.

Ő is azt gondolja tudatalattilag, hogy az a legjobb, ami most van, mert régen úgy vélte, hogy jó lesz, ha nagy lesz, mint most, a jövőben meg nosztalgiázni fog, hogy milyen jó volt, mikor akkora volt, mint amilyen most.

Mikor egyik öcsémmel ma a hegyekben utaztunk, jól kitárgyaltuk ezt a témát, és egyetértettünk, hogy most a legjobb, és a kora reggeli órában épphogy felkelő napsugarakkal hátulról megvilágított vastag fehér dérborítású táj a lankás kanyarokkal és szőlőskertekkel valamint foltokban elő-előbukkanó hófoltokkal gyönyörű látvány, melyet tegnap is szivesen láttunk volna, és holnap is jó lesz visszaemlékezni, mert tényleg bizseregtünk, majdnem nagyon zavart hogy nem tudtam megállni lefotózni, pedig nálam volt a felszerelés, csak nem volt módomban használni bizonyos okok miatt, amiért haragudtam is volna, ha nem tudom, hogy kár elrontani a hangulatot, így a legjobb, fotó nélkül, hisz éppen erről értekezek már jóideje itten, hogy tudd élvezni úgy ahogy van, felejts el, sikert, karriert, múltat, jövőt, minden energiáddal azt élvezd, ami most van, ahogy van, mert jobb sosem lesz.
2006-12-29 |  

2 3 4 | Következő
Nagy család röviden
Család röviden
Izrael röviden
Hit röviden
Más röviden
Jómagamban