Advanced Search
2014-06-07 > Home > Nagycsalád > Üdvözlet Izraelből
*
* Nagycsalád
Üdvözlet Izraelből
2005-02-03

Néhány levél az otthoniaknak itthonról

Kedves Otthoniak!
2005-01-21

Esik

Ritka dolog, hogy egyedül vagyok itthon (Izraelben- a szerk.) a szüleimmel,- illetve ilyen még nem is volt eddig.

Este 10-kor jöttem haza velük, hogy hamarabb lepihenjek, mint a többiek,- mert ők még Petiéknél vendégeskednek.
Épp most sétált haza Robi is, így talán van esély arra, hogy néhány képet elküldjünk.

Nos, ma a Hula-völgybe mentünk 1 kocsival, Vili és Laci kíséretében. Ez egy mocsaras, nádas terület,- mint a Tüskevár című könyvben a Kis-Balaton,- tehát Izráelben szokatlannak számít. Szép, csendes tópart volt, néztük a vizet, a vadkacsákat, a vidrát, különleges madárfajokat, illetve a teknőcök sorát, amint a köveken napoztak.

Ezután újra elmentünk Cfatra, hogy most már szép, napos időben, kényelmes tempóban nézzük meg a belvárost. Ez a város Izráel 4 szent városának az egyike, a kaballa fellegvára. Hosszú pajeszú zsidók, különleges öltözékben, a nők hosszú szoknyában, fedett fejjel. Közeledett a sabbat, azaz a szombat előestéje, zártak be a boltok, tértek haza az emberek, hogy mire a nap lemegy, otthon legyenek az esti szertartáson, vagy éppen a zsinagógában. Különleges hangulata volt az egész városnak, nyilván emiatt a -számunkra szokatlan- vallás miatt.
Nagyon örülök, hogy én és mi ismerhetjük az IGAZI hitet!
Itthon fokozatosan jöttek meg a Frankok az ország különböző részeiről.

A Genezáret felett

Tibi, Laci Jeruzsálemből, Éva és Ági Haifáról, Vili és Tamás Tel-Avivból, Benjámin a seregből, holnapra várjuk Zolit Tel-Avivból, illetve Zsuzsit Ramotból.
Örültünk egymásnak,jó érzés volt újra találkozni a testvéreinkkel! Habár a távolság, az idő és még sok egyéb elválaszt minket egymástól,- tudom, hogy az egymás felé való szeretet ott van mindannyiunkban.
Az Anyu-féle finom gulyásleves és bejglik után tartottunk egy rövid áhítatot, amelyen az Istentől kapott reménységéről szólt Apu, amely a gyermekeivel kapcsolatos szomorúságai között is élteti.
Margóéknál kötetlenebb formában ettünk, beszélgettünk, énekeltünk,fotóztunk, kameráztunk.
Ennyit mára!
Ili

Kedves Otthoniak!
2005-01-22

Pálmafa

A mai napot Kármielbe töltöttük. A délelőtt városnézéssel telt, ahol Tibi és Benjámin kalauzolt bennünket. Ezalatt Anyu, Viola és Ági segítségével elkészítették az ebédet. Szenzációsan finomra sikeredett. Petrezselymes zöldborsó leves(kétszer szedtem belőle), petrezselymes krumpli sült csirkével és fejes salátával, ami folhagymés öntettel volt leöntve.

Ehhez jött még némi görög saléta, valamint apróra reszelt sérgarépa, cukros fokhagymás ízesítéssel. Mindezekhez üdítők, valamint hideg vörös és fehérborok. Szokásomhoz híven, a süteményekre mér ré sem bírtam nézni, pedig azokról is ódákat lehetne zengeni. Délutén azért megkóstoltam őket.

Ebéd közben Zsuzsi és Kornél is megérkeztek, így csak Zoli nem volt velünk. Ő sajnos a kórusának fellépése miatt nem tudott közöttünk lenni, bármennyire is szeretett volna. Azért gondolom hogy találkozunk még vele a hátralévő itt töltött napjaink alatt.

Kármiel gyönyörű város, ötvenezer lakossal.Több hegyre épült, és kilencszáz méter körüli magas hegyek ölelik körül. Minden négyzetméterét mértani pontossággal tervezték meg úgy építészetileg, mint kertészetileg. Talén a legeurópaibb város itt Izráelben. Mivel a maga negyven évével fiatal városnak számít, még a legrégebbi épületei is újszerűnek hatnak. Majd otthon részletesen beszélek róla, most egy néhány képet mellékelek csupán.

A holnapi terv szerint Tibi vezetésével délre tesszük át a székhelyünket, és az eddigi szépségeket (látnivalóban) folytatódnak az egzotikumokkal. Sokat hallottam arról, hogy Izráel mennyire sokszínű ország, de erre azért még én sem gondoltam.

A délután diák nézegetésével egybekötött nosztalgiázással telt, majd videofelvételeket néztünk az unokákról.
Mindenkit puszilunk:
Robi

Kedves Otthoniak!
2005-01-28

Hule-völgye

3 nap kimaradt a beszámolók sorából, mivel különböző helyeken aludtunk s nem volt internetes lehetőség.
Nos, ez valószínűleg az utolsó levelünk lesz, mert 1-2 nap és már be is toppanunk közétek.

A 3 nap alatt Izráel 3 legnagyobb városával ismerkedtünk: Jeruzsálemmel Tel-Avivval és Haifával.
Van egy mondás, miszerint Jeruzsálem imádkozik, Tel-Aviv szórakozik, Haifa dolgozik. Van benne valami!

Nagyon érdekes volt a különbözőség megfigyelése, az eltérő típusú emberek, a városok más és más földrajzi adottsága stb.
Számomra egyébként a nagyon sokféle zsidó ember megfigyelése jelentette a legfőbb élményt. A különféle vallási irányzatok képviselői más-más módon öltöznek és élnek, de ugyanez vonatkozik a különféle nemzetekből bevándoroltakra is. A gyerekek gyönyörűek, a nők szépek,- Jeruzsálemben pl. rengetegen járnak szép hosszú szoknyákban, egyszerű hosszú hajjal. Bármilyen irányzat is áll emögött,- számomra üdítő a látvány.

Nem akarok megint részletekbe belemenni, mert akkor nem tudom befejezni.
Voltunk Cézáreában, egy romos ősrégi városban, ami annakidején a mindenkori római megszállás székhelye volt. Álltunk ott, ahol Pál a védőbeszédét mondta a római hatóság előtt.
Ilyen és hasonló bibliai eseményt többet is írhatnék,amiknek a szinhelyén jártunk.

Kelet

A jaffai óváros piacán órákon át jártuk a keleties hangulatú bazársort, vagy éppen a jeruzsálemi óváros sikátoraiban próbáltunk megszabadulni a félelmetesen erőszakos arab eladóktól.

A tengert kb 5 város partján csodáltuk,- megértem a testvéreimet, akik azt mondják, hogy nem lehet megunni a látványát, mert mindig másnak mutatkozik.

Megismertük a testvéreink albérleteit, életkörülményeit. Precízen megszervezték, mikor ki kísérjen minket, mit mutasson meg a sokféle látnivalóból, hol váltsák egymást. S mindenki mögött leginkább Tibiék gondoskodása és szervezése állt, akik a vizsgára való készülés helyett velünk foglalkoztak. Állandóan csörögtek a mobilok, mert innen is, onnan is hívtak a Frankok,hogyan érezzük magunkat.

Salátavacsora

Anyuék pedig már nagyon várták, hogy újra Karmielben legyünk,- de mi is kicsit úgy éreztük, mintha haza mennénk.

Ajándék, hogy egy kicsit családi körben lehetünk, élmény látni egymást,- főleg annak tudatában, hogy nem tudni, mikor lesz ilyen ismét.
A mielőbbi viszontlátás reményében
Ili

A fotókat Robi és Ibi készítették. A fotóalbumhoz.

Laptetőre

Harman Jeruzsalemben
Frankok Zsuzsieknal Frank-találkozó
sanyi kimaradt, zoli lemaradt, nem baj, a photoshop majd egyberetusál minket, viki is közöttünk lesz.
Peti foz Robilibi
Olykor mások szinezik napjaimat, ilyen volt a Robilibi-látogatás, Yossi unalmas prédikációja...