Advanced Search
2014-06-02 > Home > Izrael > Petíció
*
* Izrael
Petíció
2005-05-24   

Mi, az Izraelben élő magyarok kéréssel fordulunk Önökhöz!

"Tisztelt Szohnut Vezetoseg !

Mi, az Izraelben elo magyarok keressel fordulunk Onokhoz!

Ugy gondoljuk (sok ember tapasztalata alapjan), hogy a Szohnut fennhatosaga ala tartozo Hitahdut Ole Hungaria - mint elfogadott kepviseleti szervunk - szinte minden tekintetben, szinvonal es a jogos elvarasok alatt "mukodik". Ez nagyban alaassa a magyar olek bizalmat, hitet valamint erdekeit az orszagba valo erkezesuk utan.

Ezert elve az izraeli demokracia altal biztositott jogunkkal szeretnenk egy -- a HOH-val egyuttmukodo, de tole fuggetlen -- onallo, allamilag
tamogatott szervezetet letrehozni. Indoklasul a kovetkezoket hozzuk fel:

A Magyarorszagrol ill. magyar anyanyelvu eu.-i teruletekrol szarmazo mar izraeli polgarok szamara eddig csak a HOH volt hivatott kulonbozo iranyu segitseget,tamogatast (?) adni, nem ugy, mint a volt Szovjetuniobol alijazottak szamara, kiknek a nagy tomegek miatt is mar tobb tucat szervezete letesult, nem beszelve a maganfelajanlasokrol, egyaltalan az osszetarto akaratrol. A magyar kulturalis eletben felnott emberek mentalis szukseglete semmivel sem kevesbe fontos, mint a mas helyekrol jottekenek, a magyar nyelv specifikus helyzete szulte nehezsegek talan meg kemenyebb helyzet ele allitjak az olekat (nem mindenki beszel oroszul tii.!)

Erosen kifogasolhato a HOH, mint szervezet mukodese, nem az olek erdekeit figyelembe veve vegzi tevekenyseget, az orszagban elo olek jogi es informacios segitese (keres alapjan) szinte a nullaval egyenlo , elerhetoseguk nehezkes vagy szinte lehetetlen az orszag periferiajan lakoknak, szakmai es ideologiai alapon idejetmultak.

Tudniuk kell, hogy igenis van egy eleg heterogen fiatal magyar ole nemzedek, mely elni akar az ot megilleto alapveto joggal, magyarul egy eletkepes jogi, gazdasagi es kulturalis szervezet letrehozasaval. Ehhez kerjuk a SZOHNUT segitseget, de a valodi erdeklodesuket is, mert sajnos az Igeret Foldjen a tettek valahogy nem a prioritast jelentik.

A jelenlegi allapot sajnos, mar sok lelkes magyar fiatal olet lokott vissza Magyarorszagra, akik latvan es egtapasztalvan a nehezsegeket, segitseg hijan nem boldogultak. Tobb esetrol is tudunk, amikor az egyeb felmerulo problemainkra sosem kaptunk megoldast, de meg csak valaszt sem vagy amit kaptunk, annak semmilyen hasznalhatosaga nem volt.

E levelet azert irtuk, mert megvan bennunk az akarat e helyzetnek a megvaltoztatasara, hisszuk, hogy Onokkel egyutt sikerulhet a magyar alijat vonzova tenni, hiszen ez elementaris erdekunk, mint minden zsido erdeke a vilagban, akinek EREC ISRAEL jelent valamit!!!

Koszonjuk szives turelmuket, Brahot,
alairas :"

copyright@Aisher

Akik esetleg nem tudjak hol is tartunk azoknak egy rovid ismerteto.
Elhataroztuk egy paran (ill. mindenki), hogy valtoztatunk a jelenlegi helyzetunkon. Pontosabban a minket ert diszkriminaciokon, a tajekozottsag teljes hianyan, a kulturank hanyatlasan es nem utolso sorban emberi kapcsolatrendszerunkon es a minket megilleto tarsadalmi pozicionkon.

Ennek eredmenyekeppen egy legitim szervezetet akarunk letrehozni, mely allamilag tamogatott. Bar tudjuk, hogy mostansag ott faragnak a koltsegvetesen ahol tudnak, am megis ugyerezzuk van letjogosultsaga az akaratunknak.

A gondolat tetteket kovetett aminek kovetkezmenyekeppen van egy sajat weboldalunk es egy lassan beindulo forumunk.
Elkeszitettunk egy peticiot melynek vegso variacioajat Aisher bocsajtotta rendelkezesunkre. Koszonet erte.
A napokban le is lesz forditva ivritre es keszen all a beadashoz. De ahhoz , hogy eredmenye is legyen az kell, hogy mindenki sziven viselje a dontes fontossagat es tamogassa az alairasaval. Az sem baj, ha meg egy par masik baratnak, ismerosnek megmutatjatok es veluk is aaliratjatok. Nagyon fontos, hogy nem csak a Magyarorszagrol erkezettekre szamitunk, hanem minden olyan emberre is aki magat Magyarnak vallja!

Ha mar nepes tabor all a hatunk mogott akkor a politika ingovanyos mezejere lepunk es veghezvisszuk az akaratunkat. Addig meg sok munka van hatra. Es, hogy mi lesz ennek a kovetkezmenye rank nezve?

Az hogy lesz egy olyan szervezet a hatunk mogott akihez fordulhatunk barmilyen serelem vagy orom ert bennunket. Egyutt erosek leszunk legalabb mint az oroszok. Egy oriasi informacios sztradat epitunk magunknak amelyben minden benne lesz amire szuksegunk van.

Pl. az osszes jog ami egy bevandoroltra vonatkozik, az iskolai bizonyitvanyok elismertetese, kultura es hagyomany orzes. stb.
Felvesszuk kapcsolatot a nagyobb gyarakkal es egy munkahelyi kozpontot nyitunk, cserebe reklamoztatast igerunk.... szoval ezernyi otletunk van arra, hogy jobba es tartalmasabba tegyuk az eletunket.
Ehez csak az kell hogy tamogassatok az ugyet, ami egyben a tietek is.
Nezzuk hol tartunk?
Megterveztuk, elinditottuk, peticiot irtunk....ez volt az a lokes ami kellett a sikeres befelyezeshez. A tovabbiakban Mecenasokat keresunk ( partfogokat ) Megkeressuk Tomi Lapidot es felkerjuk, hoy lepjen fel mellettunk. Nagyobb ujsagokat keresunk meg es tajekoztatjuk oket a reformunk szandekarol...

Hat itt tartunk! Meg egy fontos dolog! Szuksegunk van egy delegaciora.
5 tagura terveztuk. Olyan kepviselok kellenek akik mind mas es mas temaban erzik magukat eleg kepzetnek ahoz, hogy kepviseljek az erdekeinket. Pl. A delegacio legfontosabb tagja a szovivo! A szovivonek olyan embernek kell lenni aki anyanyalvi szinten beszeli az ivritet es a magyart... valasztekos szokincsel rendelkezik es teljesen elhivatott az ugyben. Barki aki ugy erzi megfelel kerjuk jelentkezzen. A tobbi kuldottnek sem kevesbe fontos a szerepe. Erre is varjuk a jelentkezeseket es a hozzaszolasokat.
Szociologusra, pedagogusra, muszaki szakemberre, orvosra, informatikusra, es mas egyebb jelentkezokre szamitunk.

Megegyszer megjegyzem most mondjatok el a velemenyeteket mert ne az legyen kesobb, hogy en jobban tudtam volna csak senki sem kerdezett!!
Egyenlore ennyi.... barmi fejlemeny lesz, itt megtalaljatok !
A felajanlkozasokat is itt kerjuk !

Tuzok

Laptetőre

(Foto: Szochnut.hu)
tel
Más tél
Az izraeli tél más nézőpontból, más szemével, másnak szánva. Ne siess...
Viki Ibivel
Viki
Nem tudom hol kószál, mit csinál, reméljük semmi baja nincs. Apuék persze aggódnak, és joggal!