Advanced Search
2014-06-02 > Home > Család > Latrun
*
* Család
Latrun
2004-11-11

Olajfák között sétálnak gondolataim, a madarak együtt imádkoznak velem

Három napig mintha kolostorba vonultam volna, ki a világból, bele a magányba. Jeruzsálemtől nem messze van a hely, trappista szerzetesek élnek itt némán, ha azt mondod nekik halkan "Shalom", felszisszennek és csendre intenek.

A lakóhelyem a kolostor felett, önkéntes német keresztények által kiásott és rendbehozott középkori keresztes erődítmény falában van.

Ott ülsz egy régi boltív alatt a magányban, megragadsz néhány tovaröppenő gondolatot, furcsa hangulatok barangolnak benned. Megszólal egy harang, nem tudod, mire hív, csak úgy kong bele a csendbe. Először hallom a szentföldön ezt a gyerekkori emlékeket felidéző muzsikát.
Úgy érzem, itt sikerül nyakon ragadnom a történelmet.

Olajfák között sétálnak gondolataim, a madarak együtt imádkoznak velem. Mi ez a három nap? Még egy csepp életem tengerében, kaland, szeretem, ha történik valami, ha része vagyok a történetnek, ha lelkipásztor horkol mellettem, ha a csend és a nyugalom belémszívódik, belészívódom a csendbe.

A betlehemi arab kertész rám mosolyog, lassan tolja a talicskát, virágot ültet, kávét készít és tálcán kínálja:

- Shukran! -mondom neki

- Sachten! -mondja, és megint mosolyog.

Itt mindenki mosolyog, lógjak ki a sorból? Visszamosolygok, meg lehet szokni, kis gyakorlás után máris könnyebben megy.

Azt álmodom, hogy ittragadok, és szentté avatnak.

Ittartózkodásunk ideje alatt sokan megfordultak Latrunban. Volt itt egy arab pap, akit fenéken harapott a kolostort őrző kutya, mert nem halgatott a a zsidó karbantartó-munkás figyelmeztetésére, és csakazértis elment a láncraverve őrjöngő jószág mellett.

Volt itt egy német nő, aki 30 éve angolt tanít a palesztinoknak Ramallah-ban. Odajött asztalunkhoz, nagy lelkesedéssel köszöntötte a velünk ebédelő arab messiáshívőt, míg rólunk, zsidó messiáshívőkről tudomást sem vett. Volt ideje e kedves keresztény hölgynek megtanulni a palesztin mentalitást. A nő neve az, hogy él, egyébként halott.

Aztán néha jönnek ide szemtelen hátizsákos turisták. Hiába mutatja nekik a gondnok a kapun függő táblát, hogy magánterület, belépni tilos, ők azt gondolják, hogy mivel a kolostor a Shvil Israel (Izraelt átszelő túraösvény) mentén fekszik, akkor ez a betolakodás a kirándulás szerves részét képezi.

- Jó, jó, nem megyünk be,- mondják mentegetőzve- csak beugrunk megnézni, hogy mi van bent.- és máris nyomulnak befelé.

- Na rendben,- mondja erre mérgesen a gondnok- akkor tudjátok meg, hogy Jézus a Messiás, és a ti bűneitekért halt meg a keresztfán.

Általában ez bevált módszer az elkergetésükhöz, bár néhányan hitre jutottak.

Képek

Laptetőre

Latruni falbeugro
Eskü
Egyszóval mindenki boldog volt, talán én a legjobban, hiszen a mobiltelefonok segítségével sikerült összeverődni mindannyiunknak, és jó érzés volt, hogy együtt vagyunk
Zsidó identitás
a kérdés nem a Krisztusban levő zsidó öntudatról szól, hisz ez magától értetődő dolog, hanem arról, hogy miként kell hívőként élni, zsidónak, vagy nem zsidónak egyaránt