Advanced Search
2014-06-02 > Home > Nagycsalád > Kedves Klári!
*
* Nagycsalád
Kedves Klári!
2005-05-13

Virány Judit által Klári néninek -apu unokatestvérének-, 1980-ban írt levél, miután megtudták, hogy (ötöd-) unokatestvérek...

Elnézést a papirért, de nem vettem észre, hogy ez az utolsó géppapírom és tegnap este tőled hazajövet erre irtam bogarászásaimat is a Schweiger családfán. Ugyanis egy nagyon mulatságos felfedezést tettem, hogy bár bennem semmi Milhoffer vér nincs mi mégis vérrokonok vagyunk.
T.i. neked van két Schweiger ősöd (nekem csak egy!). Édesanyád Steinberger (Szász) Simonné Frank Teréz ugyanis rajta van a családfán de te és nővéred már nem. (Mintahogy az én hugaim közül is csak az egyik van rajta.)

Alkalom adtán megmutatom neked a családfát de most azért megpróbálom értelmesen leirni és talán a túloldali rajz is eligazít. Ha lenne otthon papírom letisztáznám, de olyan izgalomba jöttem, hogy meg akarom rögtön írni.

Szóval: Még Bözsi nénitől tudtam, hogy a szülei rokonok voltak, de olyan tüzetesen nem néztem meg eddig és tegnap is vagy 2 órába tellett míg kiigazodtam. A családfán sokkal több adat van, mint amit itt leírok.

Tehát: Sándor bácsinak nem csak a felesége volt Schweiger lány, hanem mind a két nagyanyja: Milhoffer Istvánné szül. Schweiger Eszter és Fleischer Bernátné szül. Schweiger Jozefin. Jozefin és Eszter testvérek voltak. Jozefinnek és Eszternek volt (többek között) egy Franciska nevű testvérük akinek a férje is Schweiger volt: Salamon nevű (elsőfokó unokatestvérek, de ez most nem fontos).

Franciska részéről férfi ágon is folytatódott a család és így született meg Franciska unokájaként: Schweiger Anna, Sándor bácsi felesége (aki az én nagyanyám Elek Henrikné Schweiger Róza testvére volt). Tehát Sándor bácsi elvette az unokatestvérét, Fleischer Leontint, Fleischer Bernát és Schweiger Jozefin lányát. Sándor bácsi Teréz nevű testvére Frank Mórhoz ment feleségül és az ő lánya a te édesanyád, legalább is így silabizáltam ki.

Így a te ükanyáid közül kettő és az én egyik ükanyám testvérek, tehát egy szép apánk Schweiger Márton (felesége Valentin Teréz) közös, illetve közösek, mert a felesége szépanyánk. Az ő nevük alatt évszám is van 1774-1854, gondolom inkább a férfire, szépapánkra vonatkozik.

No most leírom még neked ami itt a Milhofferekre vonatkozóan áll, akik csak neked rokonaid vér szerint. A fent nevezett M. István Kecskeméten élt 1793-1881-ig, orvos, de úgy tűnik Nagyatádon született. Ha igaz 3 generáción keresztül volt az István név! Két fiú testvére is orvos volt: Imre Pesten, Antal Vas megyében. Ennek a 3 Milhoffer fiúnak az apja is István akinek a neve mellett az áll: Festetics bérlője Nagyatádon, kb. 1760-ban, spanyol eredetű.

A Fleischer ágon szerepel a kolozsvári egyetemi tanár és Fleischer Antal karmester, foglalkozásuk megjelölésével.

A Frank oldalon meg az általad tegnap említett Eszter és Sándor, és még sokan mások. Az általad említett Vargánét nem találtam.

Leírtam neked ezeket, gondolom érdekel.

"Rokoni szeretettel ölel"
Földy Istvánné Virány Judit

1980 okt 20 hétfő

Laptetőre

Az Auswitzben elpusztult Frank Eszter kezirasat utanzo iras
Hagada (Grafika: www.shemayisrael.co.il) Peszah
Ilyen még sosem volt nálunk. Ott ültünk körben, és mindenki a mellette levővel beszélgetett
Cetlik (Foto: Peti) Cetlik
Néha cetlikre firkálok néhány gondolatot