Advanced Search
2014-06-05Date --> > Home > Nagycsalád > Hidegburkoló
*
* Nagycsalád
Hidegburkoló
2005-09-11

nehéz volt egyenesen rakni a kerámiasorokat, vitatkoztunk, hogy merre megy az egyenes

Építem a ciont. Helyesebben burkolom. Hidegburkolom.
Csak a hozzánemértők kedvéért magyaráznám el, hogy a hideg az követ, csempét, és kerámiát jelent, a meleg az parkettát, linót, lambériát, meg ehez hasonlók. Ha nem jól tudom, akkor Dósa Károly javítson ki, kellemetlen dolog félrevezetni a nemzetet.

Karcsival kezdődött az egész sztori, felment Pestre burkolni, de megkért, hogy menjek vele, mert egyedül nehéz. Együtt laktunk a Szondi utcán. Azt mondta, hogy a szakáll az bűnös dolog, meg hogy aki direkt borostás, az hiú. Ezekkel az állításaival nyomban vitába szálltam, legtöbbször csak a vita kedvéért. Néha összekaptunk, de alapjában békességben éltünk.

A villanyoszlopokra kiragasztottunk egy csomó hirdetést, aztán elkezdett dőlni a munka. Alig győztük bírni. Csak az volt a rossz, hogy a csemperagasztó kiszívta a kezem. A cionista ragasztó sem különb, az is szívja.
Anyu azt tanácsolta, hogy kenjem be kézkrémmel. Jó dolog, ha anyu tanácsol, bár e-nélkül is mindig kentem a kezem, különösen most, de a hangsúly itt a tanács megadásán van, nem a tartalmán. Viszonylag kellemes volt halgatni a bölcs tanács elhangzásának dallamos csengését. Csak azért nem gurultam be nagyon, mert az anyukám volt.

"Nézz szét az úton, mielőtt átmégy".
"Ne ülj le a hideg kőre, mert felfázol, meg aranyered lesz". Azt gondoltam akkor, hogy az aranyér az valami nagyon jó dolog, ezért ha tehettem, mindig hidegen ültem.
"Ne igyál hideg vizet ha kimelegedtél, mert leáll a szived".
"Betetted a táskádba a kisdobosnyakkendőt?" (Utcán ilyet mi nem hordtunk, később a KISZ-be se léptünk be)
"Megmostad a füled?"
Minden anyuka ilyen, kivéve akik mások.

Szóval tegnap, mikor kevertem a ragasztóanyagot befele, Reuven, a nagyfiam megjegyezte, hogy juj de undorító. Ő még nem tudja az igazságot, csak sejti. Valamikor én is így gondoltam. Most már máshogy. Tomi mondta is – mert később ő is betársult Karcsihoz -, hogy irtó jó, mikor kiadsz a kezed közül egy spéci fürdőszobát, vagy konyhát, ami előtte nem volt kihidegburkolva. Az sem rossz persze, mikor vadiúj vécé gördül le a szalagról. Kár, hogy később bemocskolják.

Volt olyan, hogy valami alkoholtartalmút ittunk munka előtt, és nagyon nehéz volt egyenesen rakni a kerámiasorokat, vitatkoztunk, hogy merre megy az egyenes, mindkettőnknek megvolt a maga iránya, de végül mégiscsak felülkerekedtünk. Néha szalonnáztunk (disznó!), vagy munka közben fütyültünk, rezegtetve, mint a kőművesek, és jóízűt nevettünk ezen. Szabadok voltunk akkor. Ha legugoltunk, a fenekünkön egy kicsit nekünk is lecsúszott észrevétlen a nadrág, mint az igazi hidegburkolóknak.

Később Vili is betársult, de akkor én már nem voltam ott, pedig biztos jó lett volna együtt burkolni hidegen.

Mára magam maradtam, a karmieli messiáshívőknek egyedül rakom a lapot.

Az egyik férfivécé padlójának közepén két kerámialap között nagy lett a szintkülönbség, rémálom lesz beülni oda, folyton szembesülnöm kell majd tökéletlenségem durva megnyilvánulásával. Még kész sincs a helység, de már most állandóan az ajtóban leskelődöm, és ha valaki lehajtott fejjel arra jár, rögtön felhívom a figyelmét, hogy azért nagy a hézag, mert görbe a padló, képtelenség volt jobban megcsinálni, nem az én hibám. Pedig de.

Laptetőre

Hidegburkolo (Foto:Peti)
Beni es Peti (Foto:Agi) Hadi-tekesz
- Mégis miféle találka ez? - kérdeztem Benitől.
- Fogalmam sincs.
Chat (Rajz:Magi) Kártyák
Nehéz lét a művészlét, elfeledett, kivetett, el nem ismert, lenézett