Advanced Search
2014-06-05 > Home > Nagycsalád > Rövid helyzetkép
*
* Nagycsalád
Rövid helyzetkép
2004-11-18

Ma 7 éve, hogy Apuék alijáztak az országba. Rövid szülői beszámoló.

Péter egy nagyvállalat fejlesztési részlegének vezetője. Megbecsült munkaerő, de neki is kedvére való a jelenlegi beosztása.
Margó is végzettségének (gyógypedagógus) megfelelő munkakörben dolgozik. Három szép, okos, eleven gyermekük van. Saját lakásban laknak, autó, stb, stb.
Zoli zenei képzettsége és jó adottságai, egyre ismertebbé válnak szakmai körökben. Állandó munkája van, ezen kívül kórusokat vezet, neves énekkarban énekel, igencsak elfoglalt ember. Szeretne egy lakást venni (természetesen bankhitelre), esetleg azt amit most bérelnek, de még jobb lenne Tel Aviv központjában valahol.
Éva szorgalmasan tanul a haifai egyetemen, hogy megszerezze második diplomáját. Egy lakást bérel, ahova befogadott lakótársként egy lányt (szintén egyetemista), így megoszlik a fizetnivaló. Tanulás mellett munkát is vállal idős emberek, vagy gyerekek mellett.
Vilinek elfogadták (honosították) diplomáját az illetékes szervek, most jelentkezett egy tanfolyamra, és természetesen ő is dolgozik. Ahhoz ugyanis, hogy esetleg taníthasson, az ivrit nyelv hétköznapi kifejezésein kivül, a szakmai nyelvet is (Matek, Fizika) tudnia kell. Tamás kitüntetéssel végezte a főiskolát (számítógépes programozó, Mo-on üzemmérnökinek megfelelő diplomával), de kénytelen volt eddig egyszerübb munkával beérni, mert végzettségének megfelelő munkát még nem talált. Reménykedik, hogy ez előbb-utóbb sikerülni fog, de hajlik arra is, hogy amint lehet, egyetemi végzettséget szerez. Zsuzsi egy évre szóló tartózkodási és munkavállalási engedélyt kapott, amit lehet hosszabbítani, és megszerezni az állandó lakos státuszt. Munka mellett ivrit tanfolyamot is végez.
Ági is a haifai egyetemen tanul, az első diplomáját (talán gyógypedagógus) igyekszik megszerezni. Nemrég kapott lakást az egyetemtől, amelyen két egyetemista lánnyal osztoznak (külön szoba mindegyiknek). Ő is dolgozik tanulás mellett.
Tibi Jeruzsálemben dolgozik, és elkezdte tanulmányait az ottani héber egyetemen. A gyülekezetben ahova rendszeresen jár, e héten egyrészt a felnőtt (általában egyetemista) fiatalok közötti u.n. ifjúsági órát kellett vezetnie, másrészt a gyülekezetben kellett vállalnia az imaórai buzdítást.
Lacival közösen bérelnek egy lakást, aki egy idő óta szintén Jeruzsálemben dolgozik. Jövőre ő is szeretné elkezdeni egyetemi tanulmányait.
Viola lakik még velünk egy darabig, mióta leszerelt. Egyenlőre abban a gyárban dolgozik ahol Péter is, de jövőre szeretné elkezdeni az egyetemet. Szívesen lenne gyógyszerész, vagy olyan munkakörben dolgozna majd, ahol kémiával kell foglalkozni.
Benjámin a hároméves katonaidejét tölti, amiből eddig már 8 hónap eltelt. Őt a mikrobiológia érdekli, s ha majd lehet, ilyen irányban szeretne továbbtanulni.
Laptetőre

Apu es Anyu
Május
Tibi és Laci sokat utaznak Svájcban és Olaszországban, rendkívül élvezik az ottlétet
Július
Judit meglepte Vilit, és két nappal korábban érkezett az országba