Advanced Search
2014-06-05 > Home > Izrael > Hanukarácsony
*
* Izrael
Hanukarácsony
2004-12-24   

Szentestén vég nélküli sorokban vonultak fel zsidók, és ünnepeltek valamilyen izraeli ünnepet

Hanukia

A legtöbb magyar zsidó decemberben:

A. Karácsonyt ünnepel
B. Hanukát ünnepel
C. Mindkettőt
D. Egyiket sem

Válaszokat a
peterfr1/kukac/012/pont/
net/pont/il-re várom.

Mikor kicsik voltunk, karácsonyi imaházbamenet fenyőfákat számoltunk a házak ablakaiban.

Megkérdeztem Lacit, ő számol-e fenyőfát a jeruzsálemi óváros keresztény-arab negyedében, mikor éjszakai terroristakereső műszakban csatangol a sötét sikátorokban. Nem, mondta, túl kicsik az ablakok, nem lehet belátni.

"Isten áldjon és őrizzen meg, és tegye szerencséssé utatokat az új évben is!"- írja valaki.

Más ezt írta:
"Boldog ünnekepeket - chanukka, karácson, újév stb... - kívánok mindnyájatoknak!"

"P. tegnap este egy zsidó társaságban volt."- írta a zsidó Karinthy Ferenc a naplójában- "Azt mondja, elviselhetetlen, mit csúfolódnak össze a karácsonyon és az űrhajósokon, de különösen a karácsonyon: gusztustalan volt, ízléstelen. Pont ezen az estén akarják bizonyítani, hogy ők milyen jó zsidók?"

Később pedig így folytatja:
"Ma pedig zengett az egész Fifth Avenue, vég nélküli sorokban vonultak fel zsidók, és ünnepeltek valamilyen izraeli ünnepet (Hanuka -a szerk.). Egyetlen húr nem rezdült szívemben. Valahogy semmi közösséget nem érzek evvel a hangos, tolakodó, csinnadrattás, hencegő parádéval, inkább gusztustalannak érzem. Fura dolog, amikor odahaza olvasom az arabbarát cikkeket, teljesen a zsidókkal vagyok szolidáris. Itt meg, ahol ’hatalmon’ vannak, bosszant, idegessé, türelmetlenné tesz az egész.

A zsidóságban, ha ugyan van ilyen, a sok tehetség, izgalom, szellemi készenlét, alkotókedv stb. stb. mellett van egy különleges képesség: megutáltatni magát a világgal. József, aki addig ugrál, amíg a kútba nem dobják."

Megférnek egymás mellett (Foto: judapest)

A pesti zsidók december 24 karácsonyestére Nagy Játékpartira hívják a Somer Házba azokat, akik a fenti kérdésre a "B"-t, vagy a "D"-t választották. Lesz még "etno"-sabat vacsora is, a Pesti Súlban- fűzik hozzá.
Mit lehet fozzáfűzni?

Izraelben ma 144 ezer keresztény él, ami a lakosság 2,1%-a. Többségük -117 ezer- arab keresztény.
Nagy részük (60%) az ország északi részében él, több, mint 20% Názáretben. Nagy csoportokban élnek Haifán, Jeruzsálemben, és ShfarAm-ban is.
A keresztény lakosság jobban hasonlít demográfiai jellemzőiben a zsidó lakosságra, mint az iszlám arabokéra. Izraelben a keresztény nő szüli a legkevesebb gyereket, átlagosan 2,3-at.

Tegnap közölte a Külügyminisztérium, hogy a hadsereg mától kivonul Betlehem környékéről, és egészen január 29.-éig szabadon látogatható -többek között- a Születés temploma is.
Én nem fogok odalátogatni, bár érdekes lenne, a karácsonyfa-számolás miatt. A szeretet és a béke jegyében csak nem lincselnének meg? Ha már lincselnek, akkor legalább ne karácsonykor tegyék.

Peti
judapest

Laptetőre

Hanukaracsony
Sharon
Győzelemre született
"Gyozelemre szuletett ez az ember" - mondogatjak elismeressel a nyugalmazott tabornokrol meg politikai ellenfelei is
Buzamezo Bort, búzát, békességet
Elmélkedések 2004 augusztusában