Advanced Search
2014-06-05 > Home > Izrael > Győzelemre született
*
* Izrael
Győzelemre született
2004-12-18   

"Gyozelemre szuletett ez az ember" - mondogatjak elismeressel a nyugalmazott tabornokrol meg politikai ellenfelei is

Ujabb fontos gyozelem all Ariel Saron mogott: a Likud kozgyulesenek 63%-a igennel szavazott a Munkaparttal es a ket vallasos partal kezdodo koalicios targyalasokra tett javaslatara.

"Gyozelemre szuletett ez az ember" - mondogatjak elismeressel a nyugalmazott tabornokrol meg politikai ellenfelei is, akinek dicsfenyeben legnagyobb ellenfele, Arafat is szivesen sutkerezett, mondvan: o az egyetlen arab tabornok, akit Saronnak nem (?) sikerult legyoznie...

Csutortokon a kormanyfo megtartotta nagy erdeklodessel vart beszedet, az evente megrendezesre kerulo Herzliya Konferencian. Az elozo ket evben fontos bejelenteseket tett ezeken a konferenciakon, tobbek kozott itt beszelt nyilvanossag elott eloszor kivonulasi terverol is. Mostani beszedeben a Nagy Lehetoseg Evenek nevezte 2005-ot, s felszolitott mindenkit, tegyen meg mindent annak erdekeben, hogy e lehetoseg ne forduljon ellentetebe, s ne valjon a Nagy Kudarc Eveve.

Beszedeben leszogezte: "Az a teny, hogy sikeresen kezeltuk a tarsadalom kulonbozo belso toreseit es szelsosegeit, fontos tortenelmi lehetoseget nyit Izrael szamara". Meggyozodese szerint, a borulato elorejelzesekkel ellentetben, a gazai kivonulas egysegesiti az izraeli tarsadalmat azon celok elereseben, amelyekert kozosen kell megkuzdenie. A palesztin vezetoknek szolva kijelentette: "Nem akarunk uralkodni folottetek. Tortenelmi pillanathoz erkeztunk; ki tudja, mikor lesz meg egy ilyen esely a bekekotesre?!" majd hozzafuzte: sulyos arat fizetett ugy szemelyes, mint politikai ertelemben a jelenlegi lehetoseg megteremteseert, amelyet nagy kar lenne veszni hagyni.

A telepes-politika egyik atyjanak tekintett Saronnak tenyleg legkozelebbi baratai valtak ellensegeive, egeszen odaig, hogy a biztonsagi erok komoly veszelykent szamolnak azzal, hogy egyesek bevaltjak fenyegetesuket, s eletere torve, megprobaljak Rabin sorsara juttatni.

Ami a politikai arat illeti, az elmult evben bizony igencsak meggyult Saron baja sajat partjaval, szovetsegeseivel. A parttagok tobbsege nehany honappal ezelott a gazai kivonulas ellen, azaz valojaban Saron ellen szavazott, s ugyanez ismetlodott meg nem sokkal kesobb, amikor a Likud kozgyulese szavazta le javaslatat a Munkapart kormanyba valo benonasarol. Mindezek ellenere sikerult kormanyaval elfogadtatni a kivonulasi tervet (a sorsdonto ules elott kirugott annyi minisztert, amennyi ahhoz kellett, hogy a terv eppen atmenjen a szavazason), majd az ellenzek komoly tamogatasaval a Kneszetben is sikerult elfogadtatnia az ominozus torvenyt. A nem sokkal kesobb sorra kerulo tisztujito kozgyulesen aztan ismet sikert konyvelhetett el.

Aztán, bar elobb 14 Likud kepviselo ellene fordult, utobb pedig - felig-meddig a kormanyfo hivasara - jott a kormanyvalsag, mikor a szovetseges Sinuj miniszterei a koltsegvetes ellen szavaztak (minek kovetkezteben ok is lapatra kerultek) az esemenyek mindezidaig Saron taktikazasat latszanak igazolni. A kozgyules mostani szavazasan vegre jelentosen megerositette parton beluli poziciojat, amelyre tamaszkodva most minden eddiginel szelesebb nemzeti egysegkormany probal epiteni. A Munkaparttal es a Jahadut Ha`Tora-val lenyegeben mar meg is egyeztek, es erosen valoszinusitheto, hogy januar kozepe tajan (azaz a palesztin elnokvalasztast kovetoen) a Sasz is belep a kormanyba.

Vasarnap dontott a Munkapart kozgyulese is: tisztujitas junius 28-an. A partelnoki tisztsegert biztosan ringbe szallok: Simon Peresz (jelenlegi elnok), Matan Vilnai es Ehud Barak, de elkepzelheto meg masok jelentkezese is. E dontesnek koszonhetoen kezdhette meg Peresz a Likuddal valo koalicios targyalasokat.

Ha minden igaz, a Likud egyik fontos tarcat sem adja ki a kezebol (nemzetbiztonsag, kulugy, penzugy, oktatas-, es igazsagugy), de a szep szammal varhato uj kormanytagok kedveert ujabb tarcak is letesultek (Peresz ket tarcat kap, az egyik az un,"Kivonulasi" tarca). Mar most jocskan 20 folott jar a leendo miniszterek szama, de idovel ez meg nohet is...
Kisebb problemat okozott a Munkapart frakciojan belul, hogy - egy-ket kiveteltol eltekintve, akik azt az allaspontot kepviseltek, hogy tarcak nelkul, es csakis a kivonulas tamogatasara szabad belepni a kormanyba - joforman minden kepviselo miniszter akart lenni...

Saron optimizmusa egyebkent nem egyedulallo: legutobbi felmeresek szerint az izraeliek nagy tobbsege is derulatobba valt, es remeli, most vegre sikerul megegyezni a palesztinokkal. Izraeli megiteles szerint ugyanis Arafat tevekenysege palesztin szempontbol is inkabb karos volt, mint eredmenyes.

A palesztinok is bizakodobba valtak: a honap elejen keszult kozvelemenykutatas soran (a fel evvel ezelotti 45%-kal szemben) 60% ugy nyilatkozott, hogy optimista a jovot illetoen, 52% kijelentette, hogy ellenzi a terrorcselekmenyeket (fel eve csak 27%!), es a korabbi 44-rol 57%-ra nott a "ket nep, ket allam" megoldas tamogatoinak aranya.

A szomszedsagbol is mersekeltebb hangok hallatszanak: az utobbi hetek egyiptomi gesztusai igen fontos kozeledest jelezhetnek, amelyrol egy, a politikai eletben vezeto szerepet jatszo egyiptomi intellektuel azt mondta: ugy erzi, most uj era kezdodik; "a kijozanodas bekeje".

Kairoi forrasok szerint Kuvait hajlando lenne diplomaciai kapcsolatot letesiteni Izraellel, olyan "csomagugylet kereteben, amely magaban foglalna a Perzsa-obol valamennyi orszagat". Kuvait ezt kesobb cafolta ugyan, de Mubarak ottani latogatasa alkalmabol, legtekintelyesebb lapjuk nem gyozte dicserni az egyiptomi allamfot, amiert beket kotott Izraellel.
Jordania szerint "ki kell hasznalni a most kialakult, uj helyzetet", Kadafi pedig izraeli megbizottakat hivott meg Libiaba.

Igaz, Sziria megint a beke ellensegenek nyilvanitotta Izraelt azutan, hogy Damaszkuszban ismeretlen tettesek likvidalni probaltak egy Hamasz-vezert, aki vegul kisebb serulesekkel meguszta a robbanast.
Ettol fuggetlenul ugy tunik, Sziria a vartnal joval korabban, talan mar az elkovetkezo hetekben kivonja csapatait Libanonbol, s egyes - arab nyelvu website-on megjeleno - ertesulesek szerint ezzel kb. egyidoben titkos izraeli-szir targyalasok kezdodnek.

Szupertitkosak... vajon ki tud roluk?

véef

<előző hét - következő hét>

Laptetőre

Sharon
Sharon, az ugyes
Ügyes manőver
Szinte egyöntetű a vélemény, hogy Saron igen ügyes politikai manővert hajtott végre
A tura egy szakasza Shvil Israel2
A Webshots-ról áttértem saját albumra, megszabadulva így az idegesítő reklámoktól