Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 szeptember
*
* Napló
2004 szeptember
2004-07-21

Beszámoló
Magi
2004-09-28

A mi gyermekeink is jól vették az év kezdetét. Rubi nagyon kedves új tanárnénit kapott. Lelkiismeretes, jó szakember. Ruben nagyon szereti őt. Új osztályok alakultak, mivel ebben az évben két iskola egyesült. Sikerült együtt maradnia a legjobb barátaival, új kapcsolatok alakulnak, sok aranyos gyerek van az osztályában. Ebben a stádiumban azt mondhatom, hogy teljes mértékig elégedett vagyok a barátaival, hála az Úrnak. Szelidlelkűek, okosak, vidámak. Mindenféle aranyos dolgaik vannak. Ruben mindenről beszámol teljesen magától értetődően. Ebben az évben magántanárhoz kezdett járni. A gyülihez tartozik egy idős festőművész hölgy, végül őt kértük meg, hogy foglalkozzon vele rendszeresen. Kiderült, hogy már készült rá lélekben, és nagyon szerette volna megkapni tanítványnak. Kicsit nehéz megérteni az argentin akcentusát, amúgy is kicsit motyog, de Rubi boldogul vele. Élvezi az órákat. Peti is többször ül le vele rajzolgatni. Terveink szerint zenetanulást is kell kezdenie az idén. Ugyanezen idős hölgy -Elza- hagyományozta ránk az elektromos orgonáját a nyár elején. Eddig főleg a szamárindulót halljuk, már becsukott szemmel is nagyszerűen megy, úgyhogy tényleg nagyon jó lenne szélesíteni a repertoárt. A zeneiskola nagyon drága, valami magántanárt kellene találnunk.

Doron nagycsoportos lett. Új óvoda, új óvónéni, sok új gyermek, de a régi csoportjából is legtöbben ide kerültek. Nagyon tartottam ettől a váltástól, de ebben is hála az Úrnak, hogy nagyon szépen ment. Szeptemberre sikerült elfogadnia, hogy új oviba megy, az óvónénit azonnal megszerette. Én pedig megnyugodtam, mert legalábbis jó együttműködési készséget tapasztalok nála. A fejlesztési központban úgy ismerik őt, mint akivel "lehet beszélni". Heti fél óra foglalkozás jár neki a központban - igen kevés. Azt hiszem Doronnak is kell még egy év hosszabbítás az iskola előtt. Már telefonon megbeszéltük veled, hogy vannak lemaradt területek az ismeretszerzési területen, amelyek intenzív foglalkozást igényelnek. A fejl. pedagógus azonban még csak a kapcsolatteremtési stádiumban van, s lehet lesz még egy ideig. Doron nagyon nehezen nyílik meg. Még mindig egy szót sem szól hozzá. Egyébként ez a másik terület, ami igen bajos. Ahogy új csoportba került, látom a következő nehézségeket, amelyek még a tanulási képességeknél is nehezebben oldhatóak meg. Doron nagyon szereti a társait, rendkívül szeretne barátságokat kötni, de nem tudja hogy mennek ezek a dolgok. Kiszemel valakit, állandóak mellette van, követi mindenhová. Nem tudja értékelni, felmérni a társas helyzeteket. Az empátiás készségei gyengék. Nem érzi, mikor a megfelelő idő odamenni valakihez, beszélgetést vagy játékot kezdeményezni. Ezen kívül a szóbeli kifejező készsége szegényes, vagy helyesebben rendkívül gátlásos, és fél a szóbeli közlésektől. Az előző évben egy nála kisebb fiúcska volt a barátja, aki szinte még alig beszélt. Az utcánkban nála fiatalabb gyerekek vannak, akikkel nagyon szeretett játszani. Velük minimális szóbeli kommunkáció elegendő volt. Egymás melletti játék. Most azonban amikor vele egyidős társaival próbál kapcsolatot teremteni, ez a módszer nem működik. Sajnos már volt is negatív tapasztalata, amikor egy kisfiú, akivel néhány napig barátkozott megütötte, mert megelégelte hogy állandóan mellette van. Jelenleg talált itt is egy nála egy évvel fiatalabb fiút, aki eddig legalábbis szívesen veszi az állandó kiséretet. Csak remélem, hogy ez egy korrigálható hiányosság, valami egy éves lemaradás, de sajnos nagyon valószínű, nem ilyen egyszerű a dolog. Igen aggódok miatta. Doronnak kapcsolatban mindig így volt, hogy aggódások, és megkönnyebbülések váltották egymást. Amikor bekövetkezik egy ugrásszerű fejlődés, rögtön szembetűnik valami más jellegű nehézség.
Éjtán stabil kis srác. Szépen harmonikusan fejlődik. Nem írok róla sokat, egyszerűen szeretni való, huncut, fürge eszű és fizikumú fiúcska. Néha rendkívül makacs, máskor kenyérre kenhető, hízelgő mint egy kiscica.
Más. Most kezdődik a sátoros ünnep, s Peti ma este indul a tesóival egy öt napos sivatagi túrára. Már régen maradtam egyedül a porontyaimmal, remélem jól viselem majd a magányt.

Csapdák
Magi
2004-09-26

Az őszi ünnepek közepén járunk. Már ünnepeltük az új évet, ami az Ige szerint a kürtzengés napja, tegnap az engesztelés napját, s a hét közepétől az sátoros ünnep kezdődik s tart nyolc napon át. Az ovodába menet láttunk kész sátrakat. Kicsit korai, de a lelkesebb gyerekek rögtön a böjt után kezdik az építést. Hamarosan az egész város tele lesz ezekkel az ideiglenes tákolmányokkal. Peti és a tesói eredeti módón szándékoznak megemlékezni a pusztai vándorlás éveiről. Kimennek a Negevbe egy öt napos sivatagi túrára. Az egész országot magába foglaló turista útvonal kezdete ez, Eiláttól indulva az ország legészakibb pontjáig. Kis részletekben szeretnék végigjárni, egy-egy túrára a gyerekekkel is csatlakozunk majd.
Megkezdődött az új tanév, minden apróságunk elégedett, s nagy örömmel folytatják intézményes pályafutásukat. Szép nyár végi időnk van, itt még messze az esős évszak, nincsenek pocsolyák és egyéb csapdák az utakon, mint felétek...

Megszünik
Magi
2004-09-08

Peti úgy döntött, hogy legalábbis egy ideig szünetel a honlapunk. Egy kicsit visszavonulunk a magánszféránkba. Nagyon sokan látogatták, sok ismeretlen, s az utóbbi napokban nem igazán kellemes megjegyzéseket is tettek a vendégkönyvben. Igazából elejétől fogva tisztában voltunk azzal, hogy egy ilyen honlap bárki számára elérhető, s így az egész nagyvilág elé tárjuk a családi életünket, gondolatainak. Persze nincsenek itt titkok, sem illetlen dolgok amit szégyellni kellene, az életünk menete sem változott, csak egyszerűen most azt akarjuk, hogy kevesebben tudjanak rólunk. Meg azt is, kinek vagyunk annyira fontosak, hogy honlap hiányában személyesen keressenek meg. Vagy hogy a tiedhez hasonló reakciókból kiszűrjük, valóban fontos-e a dolog. Hát szerintem ilyesmi gondolatok forogtak kedves párom fejében amikor lehúzta a rácsot. Talán még az is, hogy az állandó frissítés terhétől is megszabaduljon. Egyébként ez a döntés része egy átfogóbb elhatározásának, hogy leszűkíti a számítógép mellett töltött idő mennyiségét, s ezt a családban és a gyülekezetben hasznosítja. Ez pedig tényleg támogatandó. S végül, kedves bátyóm, ne aggódj, hiszen értesítelek én mindenről, ami érdeklődésre tart számot. Fényképek is lesznek mindig a webshot-on. Úgyhogy remélem nem fogod azt érezni, hogy eltűntünk az életedből. S egyszer majd újra visszakerül a honlap a hálóra - a beszüntetés nem feltétlenül végleges.

Hiányosság
Magi
2004-09-07

Jelenleg hétfő reggel van, a gyerekek iskolában, ovodában. A sztrákot két nap után betiltották, vagyis felszólították a kedves ügyfeleket, hogy térjenek vissza dolgozni. Az az igazság, hogy ezek az év eleji sztrájkok az oktatásban a nagy őszi ünnepek után szoktak lenni általában, nem közvetlenül az első napokban. A kiscsoportos gyereknél egy teljesen lehetetlen helyzetet teremt. Az első napok, a beszoktatás normális körülmények között is iszonyú feszült, nehéz. S ha még megtetézik a sztrájkkal, ez már teljes mértékben reménytelen. Úgyhogy nagyon örültünk, és nagyon is jogos döntés volt, hogy beszüntették ezt az állapotot.

Minden kicsiny gyermekünk elégedett. Doronkának kell nagyon szorítani, igazából persze nagyon komolyan imádkozni érte, hogy ebben az évben sikerüljön mindenben felzárkóznia, hogy iskolaérett legyen év végére. Főleg a matematika területén látok még nagy hiányosságot. Számfogalmak, viszonyfogalmak -szerintem van legalább egy éves elmaradása ezen a területen. Évekig saját világába vonult el, s ez a terület teljesen kimaradt nála. Igyekszem rendszeresen foglalkozni vele, meg felzárkóztató foglalkozásokra is fog járni. S legrosszabb esetben még egy évet maradhat ezután is oviban. Csak már annyira készül, hogy jövőre iskolába fog menni... Úgy lesz jó, ahogy lesz, igyekszem biztatni magam...

Laptetőre

Beduin sator a sivatagban
Április
kis aranyoskám a kezelés után kijelentette, hogy a fogorvos a barátja
Június
Tegnapelőtt ünnepeltük Rubi születésnapját. E neves alkalomból kapott egy új kétkerekű biciklit