Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 március
*
* Napló
2004 március
2004-07-21

Cáfolat
Peter
2004-03-30

(...)Az én hagyományőrzésem abban áll, hogy mivel itt élek, az itteni ünnepeket ünneplem, már csak a gyerekek miatt is, hisz ők ebbe születtek bele, nekik ez a természetes, a keresztény ünnepek itt teljesen idegenek. Ha Kínában élnék, és szeretnék beilleszkedni és kínai lenni, az ottani ünnepeket ünnepelném (persze nem igazán lehet a két dolgot összehasonlítani, hisz a zsidó ünnepeknek igazi bibliai tartalmuk van, legtöbbjüket bibliai parancs ünnepelni, az Úr Jézus is ezeket ünnepelte itt Galileában...). Azt mondanám, hogy passzív módon vagyok zsidó hazafi, azzal, hogy itt élek, meg azzal, hogy ha kérdeznek, akkor válaszolok. Szerintem egyébként sokkal kevesebbett kérdeznek engem, mint téged ott Európában, itt egyáltalán nem téma ez, túlságosan unalmas ahoz, hisz itt mindenki zsidó, kivéve az arabokat..,meg kivéve akik nem azok. Míg például rólad tudják a gyülekezetben, hogy zsidó vagy, és kérdeznek, itt nekem fogalmam sincs, ki nem zsidó a gyülekezetben (pedig biztos vannak néhányan), mert ez senkit nem érdekel. Ugyan így van országos szinten is. Politika az van minden mennyiségben, vitatkoznak, manipulálnak, de az európai értelemben vett zsidókérdés itt nem létezik, talán a külpolitika szintjén. Tehát nem vagyok aktív hazafi, nem terjesztek cionista nézeteket, nem akarok cionista szervezeteket helyettesíteni, de még csak segíteni sem nekik, vannak erre alkalmasabb emberek. (...)

Reuven rajzol
Peter
2004-03-25

Reuven nyert egy rajpályázatot a héttől tíz évesek kategóriában (több száz beadott rajz közül). 150 sekelt "hozott ezzel a konyhára". A rajz nyomtatásban is megjelent egy újságban.

Esős nosztalgia
Magi
2004-03

(...)Az esős képeid hangulatosak és ötletesek. Kicsit felidézték a magányos pesti-esti sétáimat. Elég sokat jártam azon a környéken. Ha még emlékszel Gabi nénimre, egy magányos, nyomorban élő idős asszonyra, akit időnként meglátogattam amíg ott éltem. Ő a Kisdiófa utcán lakott -szerintem már múlt időben kell róla beszélnem. Mióta itt élünk, semmit nem tudok róla. Egyébként is szinte naponta fordultunk meg azon a környéken, mivel viszonylag közel volt a sulihoz, kolihoz. A Király utca -Nagykörút sarkán szálltunk fel a 70-es trolira, ami a kolihoz szállított bennünket... Mikor volt már... Milyen lett volna, ha egy időben éltünk volna Pesten... Jókat kirándulhattunk volna együtt. (...) (Matyi esős képei)

Megiddo
Peter
2004-03-20

Kirándulni voltunk a gyülekezet egy részével Megiddo környékén. Zsuzsi és Kornél is csatlakoztak hozzánk, szép helyeken jártunk. Néhány kép az albumban.

Ili véleménye
Peter
2004-03-20

(...) Megpróbálok nagyon tömören fogalmazni egy pár mondatban,-merthogy megígértem, hogy elmondom a véleményemet a honlapról.
Ezt inkább benyomásként fogadd, hiszen elég felszínesen néztem át az anyagot.
ÖRÜLÖK, hogy van ilyen lehetőség, ahol megtudhatom az aktuális híreket a családról!! Nem kis munka lehet ezt szerkeszteni, frissíteni!
Viszont kezdettől egy ilyen gondolat van bennem : Te sokkal inkább vagy egy elkötelezett zsidó hazafi, cionista "éllovas", mint az Isten Ígéjének képviselője.
Tudom, odakint ez nagyon kényes dolog, mivel teljesen érzéketlenek és kemények az evangélium iránt. De ettől függetlenül is, mindig azt érzékeltem, hogy a mindennapi életben a zsidóságod fontosabb, mint az Úrtól kapott új életed..
Ne haragudj, hogy ilyen kemény dolgokat írok, egyszerűen csak őszinte akarok lenni,-mert ennek látom értelmét.
Egyébként pedig, attól, hogy én így látom, -nem biztos hogy így is van.
Bár ne így lenne!!
Ezekben a témákban több gondolat és kérdés van bennem, némelyike szintén meglehetősen "kényes".
Mostanra azonban ennyit.
Peti válasza

Graffiti
Peter
2004-03-16

Reuven telerajzolta az iskola külső falának egyik részét. A munka -elmondása alapján- három napig tart, ez azt jelenti, hogy három napig nem vesz részt az órákon. A rajzolásban két tanár irányítja, a szinezésbe mások is besegítenek majd.

Levélrészlet
2004-03-12

Kedves Margó!
Óriási öröm ért, hogy megkaptad a levelem és már válaszoltál is!
Azóta folyton a veboldalatokon lógok! Ilyen érdekes és kreatív magán honlappal még nem találkoztam, itt a cégeké is információszegényebb és állandó feltöltés-frissítés hiányban szenved! Megnéztem milyen gyönyörű családdá formált Benneteket Isten. Végignéztem a 3 csodálatos ajándékotokat és eszembe jutottak azok az idők, amikor a 3 kisfiúnk volt ekkorka. Olyan, mintha már talán igaz sem lenne, csak egy szép mese lett volna a kicsikoruk. Most 190 cm az átlagmagasságuk és 44-es az átlag lábméretük.
(...)
Nagyon tetszik és szeretem a Bibliai kommentárt használni a honlapotokon. Ez nekem olyan áldás! Köszönöm.
Különös Titeket látni a Golán fennsíkon piknikezni.
Annyira örülök, hogy Rúben ilyen kis művész! Gratulálok Neki! Még őrzöm a kis korában készített Rubi-Art borítékot, levélpapírt, amit csináltál a rajzaiból, már akkor nagyon megtetszett. Az Ő rajzaira még nem találtam rá a honlapotokon. (...)

Ma
Peter
2004-03-12

Margó ma Netanyan volt egy bibliaköri konferencián, jó volt, hasznos volt. Én Apu-val és Anyu-val Évát látogattam meg Haifán, "házavatót" tartottunk az új lakásban (már nem is olyan új), Ági is csatlakozott hozzánk, visszajöttünk Karmielbe, elhoztuk a gyerekeket Apuéktól (távollétünkkor Benjaminnal, Lacival, Violával és Tibivel voltak), bevásároltunk, hazajöttünk, videón megnéztünk a gyerekekkel egy aranyos mesefilmet, Magi szombati kalácsot sütött, most megyünk aludni.

A "gyüli"-ről
Magi
2004-03-08

... A mi gyülink kicsi, kevesebb az "esemény", de így szeretjük. Mivel zsidó messiáshívők vagyunk, kicsit más a jellegünk, de azért mindenki ismerősként érezheti magát, aki ellátogat hozzánk. Az öltöny és a vasárnapi ünneplő ismeretlen itt, de hát ez nem tartozik a dolgok lényegéhez. Állandó liturgiánk sincs, mégis az Isteni jó rend irányítja alkalmainkat. Legalábbis erre törekszünk. Szolgálat pedig van bőven. Az aratnivaló sok, a munkás kevés.... Szerintem nincs olyan hely, ahol ez nem lenne igaz. Elhívásom szerint hamar megtaláltam a gyermekszolgálatot. Jelenleg az oviscsoporttal kezdtem folgalkozni, ami egyelőre saját két kicsimből, és egy aranyos kislányból áll. Eddig a kisiskolásokat tanítottam, most alakítottunk új
rendet. Nem magától értetődő időt és energiát szakítani mint családos édesanyának... De tudom, hogy el kell számolnom majd mindazzal, amivel megbízattam... még annak idején, ott Békésen....
08/03/2004

Újabb képek
Peter
2004-03-08

Valakitől (Éva) bírálatot kaptam, hogy nem frissítem az albumot, ezért felraktam még 40 képet. 24 kép Robiékról, 16 Petiékről. A rólunk készült képeket az Éva új lakóhelyén tett látogatásunkon, egy gyülekezeti kirándoláson és a Purimi maskarákról készítettük (Reuven-haramia, Doron-Micimackó, Eytan-dalmátkutya). Micsoda maskarákat láttam az utcákon az elmúlt pénteken...! Itt Izraelben felnőttek, idősek is beöltöznek, így mennek munkába, bankba, gyülekezetbe...

Családi-kép
Magi
2004-03-03

A mi kis prüntyőkéink rendben vannak. Nőnek, okosodnak, csibészkednek -ahogy ez lenni szokott a dolgok természetes menete szerint. Rubi nehezen rávehető a házifeladat-készítésre, folyamatosan kapom a leveleket az iskolából... Ahogy belép a lakásba, már egész estig tele program van a fejében, a leckének már nincs hely. Rajzol, Illusztrál, ír, építkezik, nagyon elfoglalt. Doron viszonylag kiegyensúlyozott, elég sokat veszekszik, s ő az, aki leginkább kezet emel a tesóira. Nehezen formálható, érzékeny, meg jó színészi képességekkel megáldott emberke, nem egyszerű kibogozni a lelkivilágát. Továbbra is folytatjuk a rajzterápiát, bár kevesebb lelkesedéssel. Doron sem ugrál már örömében, ha indulni készülünk. Ki tudja hogyan tudnánk legjobban segíteni neki...? Éjtánom a legnagyobb csibész, s gyanítom kicsit mindenki kedvence (a szülőkön kívül). Nem hiszem hogy ezt ők érzik, még jó. Eleven, éles eszű, tele huncutsággal, jókedvvel. Én viszont állandóan kapom a bírálatot tőlük, tőlem mindenki okosabb. Bár jól elvagyok velük, azért gyakran úgy érzem, hogy szigorúbbnak kellene lennem. Nehéz kibújni a bőrömből.
Péter új beosztásban dolgozik már néhány hete. A fejlesztő részlegre nyergelt át, s most új recepteken töri a fejét új barátaival, padlizsánt sütöget, új termékeket kóstolgat... Eddig gyakran mondogattam másoknak, hogy drága párom az életben mindenhol nagyszerűen megállja a helyét, kivéve a konyhában. S íme, micsoda fordulat!... Most buzgón memorizálja a fűszerek és zöldségfélék nevét, ízét, recepteket kér a lelkipásztornétől meg más hölgyismerősöktől. Ki tudja, egyszer talán még ebédet is fog főzni... No, persze ez nem csúfolódás, félre ne értessem. Csak érdekes. Mostantól kezdve mindig délelőtt dolgozik, kevesebb óraszámban ugyanazért a bérért, s természetesen elfelejtheti azt az emberfeletti hajtást, amiben műszakfelelősként kellett megállnia. Az Úr kezéből vettük ezt. Nem is kértük igazán, hálásak voltunk azért hogy van munkája. Több ideje és türelme marad ránk, s ezt nagyon érezzük, meg élvezzük.
Én még mindig tanuló-vezető vagyok. Nem mondom, hogy kimondottan bénán haladok, de igen lassan. Már 40 óra körül járok, s még nem tartok a végén. Több figyelem, gyorsaság, jobb helyzetfelismerés kellene. Az autó méreteit nem érzem eléggé, időnként veszélyesen közel megyek másokhoz, a tükörben sem érzékelem biztonságosan a távolságot, s vagy fölöslegesen vesztegelek, vagy kiugornék a mögöttem haladó orra elé. Remélem azért nem telik sok időbe amíg felülkerekedek ezeken a nehézségeken.

Laptetőre

Február
Margó ma Doron ovijában törte a sztrájkot. A dadust helyettesítette, így kinyithatták az ovit
Április
kis aranyoskám a kezelés után kijelentette, hogy a fogorvos a barátja