Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 június
*
* Napló
2004 június
2004-07-21

Kedv
Magi
2004-06-22

Hamarosan mennem kell a fogorvoshoz. Ma lesz a koronázásom. Doron itthon van, beteg. Tegnap sikerült új bogarat ültetnem a fejébe. Elmagyaráztam a fiacskáimnak egy héber kifejezés jelentését, amit magyarra "kedv", "indíttatás" -ként fordítanék. "Kedvem van valamihez." Mindenki megértette ho

Egyesítés
Magi
2004-06-30

Nálunk holnaptól kezdődik a nyári szünet. Az utolsó két tanítási hét
zsúfolásig volt szülői értekezletekkel, évzárókkal. Túl vagyunk rajta. Jó lesz itthon lenni a gyerkőkkel. A következő évben több változás elé
nézünk -én legalábbis sok aggodalommal.
A Doron leendő nagycsoportos oviját valószínű bezárják, s így nem folytathatja a megszokott társulattal. Ez számára messze nem optimális. Számítottunk arra, hogy egy rendkívül kedves óvónénihez kerül, aki sokat segített volna neki...
Rubi iskoláját is egyesítik a környék másik általános iskolájával, ott is nagy változások várhatóak. Sajnos nem egyértelműen pozitív irányban. Megszűnik pl. az iskolai zeneoktatás. Nem volt magas szintű, de azért bizonyos alapokat elsajátítottak. Rubi harmóniumon tanult -nagy kedvvel. A zeneiskola nálunk sok pénzbe kerül. Sajnos még mindig ilyen szűkös esztendők járják itt felénk. Folyton le kell faragni a költségvetésből -néha itt, néha ott. De addig is előttünk a nyár, az aggodalmakat félre lehet tenni.

Kedv
Magi
2004-06-22

Hamarosan mennem kell a fogorvoshoz. Ma lesz a koronázásom. Doron itthon van, beteg. Tegnap sikerült új bogarat ültetnem a fejébe. Elmagyaráztam a fiacskáimnak egy héber kifejezés jelentését, amit magyarra "kedv", "indíttatás" -ként fordítanék. "Kedvem van valamihez." Mindenki megértette hogyan használjuk, Éjtán nem fogyott ki a példamondatokból, csak Doronnak nem sikerült kellőképp elvonatkoztatnia. Azóta keresi, kéri, követeli a "kedvet". Sehogy nem tudtuk megértetni vele. Hogy ez egy érzés, ami a fejében, szivében, gyomrában van -így próbálkoztunk többek között. Azóta keresi a gatyójában is a kedvét, hátha kipottyant valahogyan. Ma reggel hányásra ébredt, s rögtön gyanút keltett neki, hogy a kedvét is elvesztette. Folyton ez foglalkoztatja, kissé lefárasztotta már az egész családot.

Egyébként az utóbbi időben elég nyughatatlan a kislegény. Folyton veszekszik Éjtánnal, piszkálja, sőt bántalmazza is. Szörnyen féltékeny rám, nem engedi, hogy Éjtán mellett üljek, hogy felvegyem, hogy szeretgessem őt. Én csak az Ő anyukája lehetek. Pedig szinte csak Doron az, akivel csakis kettesben megyek ide-oda alkalomadtán. Próbálok vele leülni könyvet olvasni, vagy ezzel-azzal foglalkozni, de nagyon nagyon rövid ideig tud koncentrálni. Régebben nem volt ilyen. Vagy legalábbis nem ilyen mértékben. Feadja nekem rendesen a leckét ez a legény.

Éjtán továbbra is nyitott könyv, semmi fejtörést nem igényel megérteni őt. Mindenre kapható, könnyen irányítható, fogékony fiúcska. Nagyon szereti a Rubi társaságát. Együtt rajzolnak, építenek, terveket szövögetnek. Ha Doron olyan kedvében van, vele is jókat szórakoznak. Ez akkor fordul elő, amikor Rubi nincs itthon. Hármójuk társaságából Doron az, aki rögtön kiesik. Ő maga hagyja őket magukra. A szerepjáték, amit Rubi és Éjtán űz, nem vonzza őt. Mostanában csak Walt Disney filmeket néznek a bébiszitter jóvoltából - minden filmet kb. milliószor. Kívülről fújják őket, s ez jó lehetőséget ad a játékra. Doron is szívesen idéz, sőt ő az, aki először fordítja át a mi családi viszonyainkra, hogy piszkálja a tesóit, vagy "bosszút álljon" az anyukáján. Nagyon érdekes ez.

Nemrégiben a Notre Dame-i torony őre volt a soros mű, ami műsoron volt. Rubi fantáziáját rendkívül felkeltette az épület. Képeket kerestünk róla az interneten, napokig csak azt rajzolta, s még makettet is készítettünk. Nagy élmény volt. A döntéseink egyik legjobbika, hogy lemondtuk a tévécsatornákat. A sok limonádé helyett jól megszerkesztett flmekek látnak, igazi hősökkel, pozitív tartalommal. Ruben nagyon sokat profitál belőlük. Az ő hatásukra bátorodott meg, s kész megtanulni biciklizni, úszni, ugrálni, vagánykodni. És persze mindez pozitív indíttatásból. Rendkívül élvezem ahogy eggyé válik ezekkel a hősökkel. Annyira tiszta, gyermeki. Hosszú oldalakat lehetne teleírni róluk. Most azonban ezt nem teszem. Annak ellenére, hogy koronázásom ma elmarad, mivel Doron elaludt. Egyébként is meggondolandó a dolog, nem lenne túl kellemes, ha a fogorvosi váróban szabadulna meg újra gyomra tartalmától. Még akkor sem, ha az csak víz.

Tágabb családunkban is minden OK. Benjámin nemrégen vonult be a hadsereg kötelékeibe, az ejtőernyős egységhez. A héten lesz az első ugrása. Egyébként mesterlövészt akarnak a fiúból faragni. No, ezt csak úgy fél füllel hallottam, úgyhogy ebben a stádiumban pletykának minősül. Péter ha hazajön és elolvassa mivel traktállak téged...

Opáék látogatása gyorsan eltelt. Igazán élveztem az együttlétet. Kicsit mint a koliban volt, csak kibővült családi légkörben. A fiúk élvezték a kislánytesót, azóta is emlegetik Ágikát. Igazából attól tartottam, hogy nem tudjuk elkisérni őket a kirándulásokra, de egész jól megoldódott a dolog. Péter hétvégéken, anyósom hétközben vették ki a részüket. Én csak egyszer-kétszer mentem velük, a gyerekek még mindig rendesen házhoz kötnek. Hát, így volt. Jól érezték magukat, ennek nagyon örülök. Igazán kijárt már nekik egy kis szabadságolás...

Gyógyszer
Magi
2004-06-21

Meg egy bo het, es kezdodik a nyari szunet. Mar itt az ideje. A gyerkocoket estenkent csak nehezen tudom hazaterelni az utcarol, keson mennek aludni, nehezen kelnek fel reggel -s az ezzel jaro kellemetlen kovetkezmenyekrol mar szivesen lemondanek. Nincsenek kulonosebb terveim az idotoltessel kapcsolatban. Majd rogtonzunk.

Rubi masodik osztalyban meg mindig csak szobeli ertekelest kap. Szerintem az a "rengeteg" tananyag, amit elsajatitottak nem is tesz lehetove egyebet... Ilyen mertekkel merve elegedettek kisfiam teljesitmenyevel.

Doron jovore nagycsoportba megy, s nagyon intenziven kell foglalkozunk vele. A varosi gyp.-i fejleszto intezetben listara vettek, szeptembertol jogosult lesz valamilyen foglalkozasra. Szerintem logopedia lesz belole. A jelenlegi nagy talány vele kapcsolatban, hogy a fejlesztési tanácsadóban pszichiáterhez utalták őt. Ez a stáb minden egyes alkalommal elültet bennem valami rossz érzést. Szerintük Doronban minden új, számára nem túl ismerős helyzet pánikszerű félelmet vált ki, ami teljesen lebénítja, s nem tud semmit produkálni. A legutóbbi vizsgálaton egy logopédus srác -akit már nagyon jól ismer és szeret- próbálta szóra és tettre bírni őt, amíg én a doktornővel közvetlenül mellettük beszámoltam a legújabb dolgairól. Doron nagyon feszült volt, szinte semmit nem csinált, hanem arra figyelt, amit róla beszélünk. Persze én vagyok hülye, hogy nem tettem szóvá, hogy ez a szituáció eleve kudarcra itéli szegény gyermeket. No, aztán a végén azt a tanácsot kaptam, hogy a gyógyszeres kezelést kellene megfontolni. Ezen mindenki kiakadt, aki Doront ismeri. Csak a körzeti orvos nem, ő rögtön javasolt egy kórházat, ahol csak egy kis csomag gyógyszerrel tömik meg szegény beutaltakat. Meg biztatott, hogy gyerünk, előre, a gyereknek kezelés kell, vágjunk bele... Csak hát nem mindegy milyen irányba indulunk...

Anyagi okok
Magi
2004-06-16

Még két hét van a suliból. Ez az ára a sok ünnepnapnak. Szünidei terveink még nem nagyon körvonalazódnak. Rubit el akartuk küldeni egy hívő gyerektáborba a gyülekezet gyermekeivel együtt, de lehet, hogy anyagi okok miatt nem valósulhat meg. Szerettem volna családostul is elmenni csak úgy kicsit az országban, de félő, hogy erre sincs elég zsozsó. Majd meglátjuk....
Egyébként nincs semmi különös errefelé. Csak a megszokott mindennapok ezzel-azzal fűszerezve. Jó ez nagyon, én legalábbis szeretem.

Megszokott
Magi
2004-06-13

Nálunk minden a megszokott rendben megy. Doronnal szemészetre megyek holnap, mostanában sokat szenved szemfájdalmaktól. Érdekes módon, ettől a vizsgálattól sokkal jobban fél, mint a fogorvostól. Egy kis jutalom azonban -remenysegeim szerint- ezt is rendbeteszi.
Közben eltelt néhány nap.
Doron hősiesen tűrte a szemvizsgálatot. Az orvos szerint akut allergiás gyulladása van. Kapott szemcseppet, amit szintén nagyon hősiesen tűr. A tünetek nem jelentkeztek újra, tehát a diagnózis helyes.
Tegnapelőtt ünnepeltük Rubi születésnapját. E neves alkalomból kapott egy új kétkerekű biciklit. Kicsit furi látvány volt már, ahogy azon a pici járgányon tekert a barátai nagy bringái mellett. Lemondott a szülinapi zsúrjáról, hogy meglegyen a nagy bicaj ára. Szépen boldogul ezen is, csak a le és felszállás okoz némi gondot. Majd belejön.
Gyakorolgatok az új orgonán, amennyire az időmből futja -vagyis nem túl sokat. Rubika üldögél sokat mellette, sikeresen próbálkozik. A suliban megtanult néhány akkordot, próbálja alkalmazni. Sajnos a jövő évtől megszűnik az iskolai zeneoktatás. Elég szomorú. Más úton kell folytassa tanulmányait. Nem hiszem hogy én sokmindenre meg tudom tanítani.
Útnak engedem ezt a pár sort, én meg megyek a kicsikkel könyvtárba, meg bicajozni.

Laptetőre

Reuven 8 eves
Május
leugrottunk Tel Aviv és Miczpe Ramon érintésével Eilatra, onnan Maszada Holt-tenger, Jordán völgye
Július