Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 július
*
* Napló
2004 július
2004-07-21

Póniló
Magi
2004-07-29

Megjöttünk hát a kis másfél napos túránkról. Rövid volt nagyon, a gyerekeknek -főképpen Doronnak- nagyon nehéz volt elfogadni a tényt, hogy haza kellett jönnünk. Nem csináltunk semmi igazán különlegeset.

Első reggelen tyúkokat etettek Rutival, aztán fürdőztünk egyet. Kicsit furi, hogy az én gyermekeim igen óvatosak és félénkek a vízben. Itt Izraelben ez általában természetes közeg már kicsi kortól. Kacagva ugrálnak, víz alá buknak, fröcskölnek. Ruti kisunokája egy Doronkával egyidős kislány már bátran úszik víz alatt. Az enyémeim nap végére kicsit felszabadultak, s nem estek pánikba, ha valaki arcul fröcskölte őket.

Éjtánka szülinapjára vettem két nagyon olcsó gumicsónakot, abban evickéltek naphosszat. Kivéve Rubit, aki már délután nem akart strandolni. Hát ennyiben ki is merült ez a kirándulás. Játszottak a Ruti unokáival, rajzoltak, a faház mögött egy szép fehér kanca legelészett, abban gyönyörködtek, vívó-párbajoztak a délelőtti jégkrém pálcájával, élvezték az új helyet. Kicsit tévéztek is, mert az is volt, de túlzottan nem lelkesedtek érte -nagy megelégedésemre.

Ez a település vegetáriánus település, csak az költözhet oda, aki valóban úgy is él. Ennél fogva a lakosság összetétele igen különleges emberekből áll. Sok művész, meg egyéb csodabogár mindenféle elméletekkel, életvitellel no meg külső megjelenéssel. Van aki sátorban él az év minden napján, és tyúkokat tenyészt, meg bio-zöldségeket, van akinek sütödéje van, s teljes őrlésű termékekkel örvendezteti meg a helység lakóit. Ezt én is megkóstoltam, s igen jónak találtam.

Az asszonyka fia fafaragással foglalkozik, s a finom sütemények mellett igen érdekes dolgokat láttunk, amik nem kevés pénzért kínálták magukat megvételre.
A faállatkák pontos hasonmásai voltak (csak sokkal nagyobbak) annak a kis zsiráfnak, amit apu készített nekem még igen kicsike lánykoromban. Rendkívüli élmény volt ahogy hirtelen a régmúlt megelevenedett. Nagyon szerettem azt a kis állatkát. Sokáig rágtam anyuék fülét, hogy szeretnék egy játék-zsiráfot, míg apu megelégelte, fogott néhány ágacskát, és összeszegelte amolyan zsiráfformára. Rendkívül csodálkoztak, hogy mennyire lelkesen fogadtam örökbe, s éjjel-nappal nem váltam meg tőle. Hát, igen egyedi darab volt. S amint ez az amirimi játék-kiállítás bizonyítja, nagyon is nem értéktelen -anyagi értelemben sem.

Ilyen apró, azonban mindenképp szívet melegítő eseményekben volt részünk ez alatt a rövid idő alatt. Én nagyon kifáradtam, mert ezen kívül őriznem kellett a kégli jó állagát és patyolat-tisztaságát a kis siserehad ténykedései során. Nem kis feladat. Péter csak aludni tudott kijönni sajnos, nem kapott szabadságot mert éppen nagy hajtás van a munkahelyén.
Készítettem néhány képet, de nem lettek igazán jók, ráadásul a faállatkákat nem is tudtam lekapni, mert éppen nem volt nálam a gép.

Más. A jövő héten délelőtti foglalkozásokat kell vezetnem a klubban, emiatt nem biztos, hogy lesz időm írogatni. Nekem kell a fő-felelősséget vállalnom, mert a kolléganőm jelenleg ulpánt vezet. Ez egy új helyzet, mondjuk rá kihívás, bár nem érzem annak egyáltalán. Remélem minden baj nélkül, és kellemesen telik majd -legalábbis a gyerekek számára.

Vidámpark
Magi
2004-07-26

Este van, fáj a fejem. Rubi kifogyhatatlan energiával játszik mellettem a gyerekek gépén. Peti potom pénzért, akciós áron vett egy jó kis játékot neki. Vidám-parkot kell építeni, igazgatni, vezetni. Van egy alaptőke, amit be tud fektetni, amiből aztán nyereségesre kell vinnie a helyet. Vendégeket toborozni, gondoskodni jó közérzetükről, rendben tartani a parkot, kijavíttatni a meghibásodásokat, rongálásokat...szóval mindenre figyelnie kell. Lehetősége van belenézni a vendégek gondolataikba. Jó kis logikát, problémamegoldó gondolkodást, esztétikai érzéket satöbbi fejlesztő játék. Neve Roller Coaster.

Rubi áttért rajzolásra, továbbra sem álmos. A család többi tagja már régen kidőlt a sorból. Éjtánka ma kapott egy aranyos kismackót a lelkipásztor kisfiától. Jedidia a saját zsebpénzéből vette neki. Nagyon kedves ez a kissrác.

A múlt héten megnéztük a gyerkőkkel a Shrek2-t. Mindannyian nagyon élveztük az első részét. Eszteréktől kaptuk a magyar változatot, ami külön élmény. A magyar szinkron szupi. Ez a folytatás már kissé "folytatás-ízű", de így is élveztük. Péternek sikerült leszednie az internetről, úgyhogy megy a shrek-ezés szinte vég nélkül. Van néhány jó filmünk, amit a gyerekek nagyon szeretnek, s főleg Ruben szépen gyarapítja belőlük magyar nyelvi ismereteit.

Holnap este Amirimbe megyünk. A gyüliből meghívott egy kedves házaspár a faházukba, amit turistáknak adnak ki. Két éjszakát fogunk ott tölteni. Csütörtök reggel jövünk majd haza. Amirim itt van a közelben. Egy csendes vegetáriánus település. Főként fürdőzéssel szeretnénk tölteni a napot. Majd beszámolok róla.

Póniló
Magi
2004-07-20

A vakáció napjait próbáljuk élményszerűen eltölteni -főleg itthon. Csak hétvégén tudunk erre-arra kiruccanni. Rubit elküldtük egy ötnapos táborba, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Túl hosszúnak találta a meleg családi fészken kívül.

A táncfesztiválon nem kóboroltunk sokat. A munkahelyem jóvoltából ingyen megnézhettünk egy esti fellépést az amfiteátrumban, a gyerekek kicsit pónilovagoltak, vonatoztak, fagyiztak. Ennyi.
Egészen biztos, hogy voltak jó kis események, de hát este nekem már nincs erőm az ilyesmire. A gyerkők miatt egyébként sem túl egyszerű, s ha a családfő éppenséggel betegállományban van, akkor végképp reménytelen a dolog. Egyébként nagyon sokan érkeztek kicsiny városunkba, minden bizonnyal nem hiába.

Tábor
Magi
2004-07-19

Ma egy kicsit beteg vagyok. Peti után az én torkomat is megtámadta egy galád vírus. Emiatt kissé rossz a közérzetem. Peti ma szabin van. Rubikát vittük volna táborozni, de az utolsó pillanatban meggondolta magát. Rájött, hogy 5 nap túl sok távol lenni a családtól. Az az igazság, hogy ebben kissé nekem is részem volt. Valahogy nehéz kiengednem kis fiókáimat a felügyeletem alól, s ennek hangot is adtam. Rubi végig bátorított engem, hogy ne aggódjak, de látod, végül mégiscsak elbizonytalanodott. De még van ideje. 8 évesen minket sem engedtek el egyedül.

Kétkerekű
Magi
2004-07-16

Júliussal kezdetét vette a nyári vakáció. Ez az oka, hogy nehezen jutok ide a gép elé. Kora reggeltől a gyermekeink uralják mindkét szerkentyűt, este pedig kicsi párom. Engem pedig erőst foglalkoztat az, aki éppen kiesik a sorból...

Nehezen megy a háztartási munka. Fel kell kötnöm a gatyót, ha nem akarom, hogy unatkozzon a társulat. Ebben az esetben nem túl kellemes légkör alakul ki -ilyenkor legtöbbször egymásnak esnek.

Doron legszívesebben mindig kint lenne. Ez a nagy meleg miatt nagyon nehezen megvalósítható. Már korán reggel is képtelenség a napon lenni - árnyék pedig nincs itt a közelben annyi, ahol a mozgásigényét kielégítheti. Esténként szoktunk bicajozni itt az utcában, néhanap pedig kénytelenek vagyunk fittyet hányni kedves napocskánknak, s kiruccanni a parkba. A fennmaradó időt általában itthon kell okosan kitölteni.
Péter megigérte, hogy hétvégén ha csak tehetjük túrázunk, kiautókázunk egy egy kellemes helyre. Remélem tényleg megvalósul a dolog, mert ez nagyon sokat segítene élményszerűvé tenni a nyarat.

Rubi és Doron megtanultak kétkerekűn bicajozni. Rubi volt az első, Doron tőle kapott kedvet (helyesebben a büszkeségén esett csorbát kellett mindenképp orvosolni). Mindenképpen azonban mindhárman nagyon élvezik, hogy nincs ovi és suli.
Doron és Éjtán rendkívül édesek voltak, amikor az évzárón kapott fényképeiket együtt megbeszélték. Ez heteken át ment. Megtanulták egymás csoporttársainak nevét, sztorikat meséltek egy-egy gyerekről nagy kacagva. Közel is hozta őket ez a közös élmény. Feltűnően jól megértik egymást, a csatabárdot sokkal ritkábban ássák elő.

Mostanában néha úgy tűnik, hogy Rubi lóg kicsit ki a társulatból. Talán sokat komolyodott, s messzebb került a két kicsitől. Ilyen egy csipet-csapat csoportdinamikája... Gyorsan nőnek, mindig megjelenik valami új dolog. Doron kivirágzott amióta itthon van. Éjtán egyre csibészebb, és egyre ennivalóbb. Tünemény. Rubi kamaszodik, szeret rendezkedni, nem mindig éppen a megfelelő módon. Sokszor türelmetlen és ingerült. Túlzottan sokat számítógépezik, többet kellene olvasnia, meg gyakorolnia... nem újdonság. Ő az aki nagyon sokat gyakorol újdonsült hangszerünkön.
Mindenképp találnunk kellene egy tanárt, aki jutányos áron tanítaná őt. Rubikám sokat bátorodott hirtelen. Egyik dolog az előbb említett bicajozás, a másik az úszás. Eddig csak ímmel-ámmal tette be a lábát a medencébe, most pedig már a mélyvízben vagánykodik -természetesen úszógumival, de hát ez nem kicsinyít az érdemén.

A múlt szombaton óriási csodálkozásunkra szólóéneklésre vállalkozott a gyülekezet előtt - a gyermekkórus előadásán belül. Eddig még csak ki sem állt velük... Tudatosan kóstol új ízeket, igyekszik rendesen enni, hogy erősödjön. Hát, nagyon sok a behoznivalója ezen a területen. Rendkívül sovány.
A nyári szünet számomra alkalom az olvasásra. Amíg itt-ott felügyelek a társulatra, nem is tudok mást csinálni. Csak most került sor Kertész Imre Sorstalanság-jára. Megrázó, felrázó beszámoló. Sok gondolatot ébreszt, amit idő és helyszűke miatt nem részleznék inkább.

Laptetőre

Beduin sator a sivatagban
Április
kis aranyoskám a kezelés után kijelentette, hogy a fogorvos a barátja
Június
Tegnapelőtt ünnepeltük Rubi születésnapját. E neves alkalomból kapott egy új kétkerekű biciklit