Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 március
*
* Napló
2004 március
2004-07-21

Cáfolat
Peter
2004-03-30

Hajókázás
(P) Ma tettünk egy kis kirándulást a gyülekezettel, kb. ötven ember nyolc kocsival és két mikrobusszal.
Először egy rövid kis gyalogtúrán megcsodáltuk egy bizonyos virágfajta különleges virágzását, aztán Kapernaumba mentünk, ahonnan tettünk egy hajókirándulást a Genezáreten. Láttuk a Kapernaumtól délnyugatra elterülő Tabga-t (Ein Seva), Jézus galileai missziójának egyik legfontosabb helyszínát, a Csodálatos kenyér- és halszaporítás templomát, melynak legfőbb nevezetességei egy 5. századi bizánci bazilika romjai és egy csodálatos mozaik maradványai. Az eredeti templom valószínűleg azon a helyen épült, ahol Jézus ötezer követőjét öt kenyérrel és két hallal vendégelte meg. Nem messze keleti irányba a tóparton láthattuk Szent Péter templomát, a fekete bazaltból készült ferences kápolnát, mely azon a helyen épült, ahol a hagyomány szerint Jézus Krisztus feltámadása után megjelent tanítványainak. A területen sok más rom is található, mint például egy 4. századi kápolna. A mögötte elterülő domb tetején, azaz a Boldogság-hegyen áll a Boldogság-templom. A dombot azért nevezik így, mert a hagyomány szerint Jézus ezen a tóra néző hegyen mondta el a Hegyi Beszédet, mely Jézus nyolc boldog mondásával kezdődött.
Jó kis hajóséta volt, a gyerekek különösen élvezték, rengeteget fényképeztem, Reuven rajzolt, énekeltünk, az idegenvezetőt állandóan kijavítottuk Jesu-ról Jesua-ra. A Jesu név a Jézus itt elterjedt változata, mely eredetileg egy átok (töröltessék el a neve) kezdőbetűiből alakult ki.
Visszatértünk Kapernaumba, mely a Galileai-tenger északi partján elterülő fontos római kori város és Jézus galileai tanításainak egyik legfontosabb helyszíne volt. Simon Péterhez hasonlóan Jézus tanítványai közül többen is ebben a városban éltek. Megnéztünk egy nagyon takaros kis templomot, mely feltételezhetően Péter házának maradványain épült. A gyerekek mindenre felmásztak, mindent kipróbáltak, megrángattak, nem tudták, hogy hogyan kell viselkedni egy keresztyén templomban.
A kirándulás lezárásaként felmentünk egy szép kis kilátóhelyre, ahonnan ráláttunk a Golánra, a Jordánra, a Genezáretre, egész Galileára. Itt piknikeztünk egyet, aztán szépen hazautaztunk.
28/09/2003
Rosh HaShana
(P) Itt az újév, a zsidó. Sok üdvözlőkártya, jókívánságok, az emilem is tele brachot-tal. Az új sétálóutcán kirakodóvásár, rengeteg ember, Magi nem tud bemenni a kenyonba.
- Akkora tömeg volt, - mondta kedves párom - hogy már csak egy bomba hiányzott. Ez a sétálóutca is merényletre rendeltetett.
Valahol igaza lehet.
Halat eszünk ebédre, alma mézbe, legyen az új év jobb, biztosabb, pénzesebb.
Shana tova!
26/09/2003
Újra jó a gép
(P) Vírus támadta a gépemet, letöröltem mindent, aztán újra mindent felraktam, majd a vírus ismét támadott, legyőztem őt, s míg a honlap frissítése töltődött az internetre, vigyázó szemeimmel az esetleg ismét jelentkező vírust lestem, hogy megjelenése esetén még idejében elindíthassam az ártalmatlanná tételére alkalmas kis programcsomagot.
Nincsenek többé reklámablakok, reklámcsíkok, rendeztem a honlap pénzügyi részét, köszönöm azok megértését, akik eddig is megértéssel viszonyultak az izraeli gazdaság gyengélkedése iránt! A képen a dolgozósarok látható.
25/09/2003
Üdv Karmielből!
(M) Hétfő reggel van, viszonylag kellemes idő -nem túl meleg. Szépen süt a napocska, a lenti parkban fűrész dolgozik, csend a lakásban. A gyerekek suliban, oviban, Péter még alszik, kettő óra körül jött haza. Így fest egy szokványos reggeli kép szeptember végén minálunk.
Annyi a rendhagyó, hogy erősen legyengült állapotban kell megéljem ezt a kedves idillt. Ugyanis jónéhány napos erős rosszullét után tegnap derült ki, hogy arc -és homloküreg-gyulladásom van, s sürgős antibiotikumos kezelésre van szükségem. Két adag gyógyszer már visszahozta az emberi érzést, de az erőt még nem. Ez már a második antibiotikum-kúra a hónapban. Nem szoktam hozzá az ilyen helyzetekhez. Remélem ezzel már tényleg vége lesz legalább erre az évre a betegeskedésnek. A jobbik része a dolgoknak, hogy ezen a héten nem kell mennem dolgozni. Az autóvezetést is el kell halasszam emiatt legalább a következő hétig. Míg az ágyat nyomtam, végigvettem a tesztkérdéseket, s arra a megállapításra jutottam, hogy csak akkor érdemes vizsgára menni, ha már jó néhány órát vezettem. Sok olyan kérdés van, amit a könyvünk nem taglal, s amit a gyakorlatban lehet -ha lehet- megtanulni. Ilyen az itteni rendszer. Mo.-on külön vizsga a KRESZ, külön vizsga a műszaki, meg a vezetés. Itt úgy tűnik elég sok az összefonódás.
Az esős időszak igazából decembertől várható (kb). Mediterrán éghajlatunkon az egész évi csapadékmennyiség december-januártól márciusig esik le. Ezért ha esős telet kívánunk, akkor az olyan, mintha esős évet kívánnánk. Mondjuk rá.
22/09/2003
Vezetés
(M) Tegnap kezdtem a klubos életet, körülbelül nulla motivációval. Sajnos túl jól érzem magam itthon, meg nagyon is szükség volna rám délutánonként. Dehát most ezt kell tennem és kész. Alapjában véve jó dolgokkal foglalkozom a munkahelyemen is, igyekszem biztatni magam.
Beiratkoztam autóiskolába, szeretnék holnap vagy holnapután elméletből levizsgázni, utána vezetés... Tegnapelőtt Peti átadta nekem a kormányt egy hatalmas üres parkolóban. Automata sebváltós a tragink, de még így is elég ijesztő volt. Először is sokszor összekevertem a gázt és a féket, meg a sok tükörrel nem tudtam mit kezdjek, hova figyeljek. Úgyhogy a kézi sebváltástól igen elment az önbizalmam. Irtó izgulok, meg várom is, hogy kezdhessem a tanulást. Itt nálunk nincs gyakorlópálya, mindenki rögtön a forgalomban kezd. Ez elég borzasztó. Kiváncsi vagyok hogy boldogulok majd.
Nálunk még mindig tart a nyár, csak az esték hűvösebbek. Ez szupi jó. Egy porcikám nem kívánja a nedves telet, beázott és penészedő falakat... De azért remélem jó esős telünk lesz.
16/09/2003
Évkezdés
(M) Éjtánka egész simán vette az ovis beilleszkedés első akadályait. Büszke magára, hogy már ő is nagyfiú. Doron és Ruben folytatják az előző év életformáját ott, ahol nyár elején abbahagyták.
Én is hamarosan kezdem a klubos munkát. Az idén változások elé nézünk, még semmi nem biztos. Lehet, hogy egy eddigi konkurens országos szervezet megesz bennünket. Ha így lesz, azt igérték, hogy a stábot is átveszik... Mi biztos..? Annyi igen, hogy a kolléganőmet (aki ezeken a tanácskozásokon részt vesz) arról kérdezték, hogy értek-e a kerámiázáshoz, s ő rögtön helyeselt, hogy mindenhez értek, ehhez is. Most már néhány órája az interneten ülök, hátha valaki meg tudna tanítani gyorsan erre a szép mesterségre. Persze már most sem esem kétségbe ha agyagot adnak a kezembe, fogyatékos gyerekekkel egyébként is nagyon egyszerűen kell indítani...
Ezen a héten beiratkozom autóvezetésre. Elhatároztam magam...
A tüszős mandulagyulladásomból már csak két napi antibiotikumos kezelés marad meg. Az emésztőrendszerem SOS jelzéseket ad le. Remélem ezt a két napot még kibírja.
06/09/2003

Új fejezet
(M) Izraeli életünk folyamán most új fejezet kezdődött. A gyerekek kirepültek, egyedül maradtam délelőttönként. Rubi nagy lelkesedéssel vágott neki a 2. osztálynak. Már első nap nézeteltérése támadt a legjobb barátjával, ui. Rubi nagyon könnyűnek, Lior pedig igen nehéznek találta eme következő évet. Az elmúlt hetekben több számítógépes matek-játékot vettünk neki, hátha észrevétlenül is fejlődik a gyerek...
Éjtánkám ma volt először oviban. Csak két órát töltött el egyedül. Annyira félt szegényke, hogy még sírni sem mert. Amikor érte mentünk merte szabadon engedni a könnyeit. Kis édes. Remélem hamar meg fogja szokni.
Doron a régi ovijába az ismert óvónénijéhez került vissza, és egész könnyen elfogadta a tényt, hogy vége a nyári szünetnek. Úgy tűnik könnyebb lesz neki ez a második év.
Rubi iskolában, Doron és Éjtán oviban. Megható nem? Igazából persze nincs időm érzékenykedni, mert tennivalóim azért adódnak most is. Ezt a néhány csendes órát pedig érdemes kihasználni tanulásra meg gyors ügyintézésekre. Közeledik a nagy pillanat is, amikor el fogom határozni, hogy leteszem az elméleti autóvezetési vizsgát, s utána a gyakorlat...
A napokban beugrott hozzám egy streptococcus bacilus, két napot az ágyban töltöttem vele tüszős mandulagyulladás címén. Ma már szinte egészségesnek érzem magam, pedig az antibiotikum-kúra még 7 napig tart. Talány, hogy honnan szedtem össze ezt a fertőzést, talán a fogorvosnál.
A klub a hónap derekán nyitja meg kapuit, nem tudni pontosan milyen felállással. Nem sietik el az értesítéseket.
01/09/2003

Laptetőre

Május
leugrottunk Tel Aviv és Miczpe Ramon érintésével Eilatra, onnan Maszada Holt-tenger, Jordán völgye
Július
Igazi tűz, igazi tűzoltóautó, és mindez itt, az ablakunk alatt. Igazi nyári mulatság