Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 március
*
* Napló
2004 március
2004-07-21

Cáfolat
Peter
2004-03-30

(P) Ma felpróbáltuk a gyerekekkel a gázálarcokat, rendkívül élvezték. Magyarországról telefonált néhány aggódó rokon, de mikor meghallották a háttérben a gyerekek gázmaszkokon valo sikítozó veszekedését, mindjárt megnyugodtak.
21/03/2003

(P) Ma hajnalban kitört a háború. Én éjszakás voltam a gyárban, az éjszaka közepén utasítást kaptunk az ország vezetésétől magunkhoz venni a gázálarcokat és kinyitni a dobozokat, összeszerelni a maszkokat és készenlétben tartani őket. Mivel az én műszakomban lévő 60 dolgozó nem hozott otthonról gázálarcot, meg kellett szerveznem a maszkok négy településről való összegyüjtését és gyárbahozatalát.
Reuven és Doron már a maszkokkal mentek suliba, oviba, rendkívül örültek neki, büszkén lóbálták a kezükben. Reuven azt mondta, hogy szörnyen kiváncsi ki fog győzni a háborúban, és hogy Szadam Huszein - "Szandál" Husszein, és nagyot nevetett.
Magi hermetikusan leszigetelte a "biztonsági szobát" és telepakolta vészhelyzetre való kellékekkel, tartós élelmiszerrel, palackos vízzel.
A gázálarcos dobozban lévő injekciót még nem kell hasznáni...
20/03/2003

P) Tegnap a hadsereg szóvivője közölte az ország lakosságával, hogy aki még nem tette volna, szerezzen be minden szükséges felszerelést vegyi és/vagy kémiai támadás esetére (nekünk már régen minden megvan). Ma azt az utasítást adta, hogy mindenki készítse el a "hermetikus szobát, vagy bunkert". Ezt holnap szándékozom elkészíteni. A gázálarcokat még nem kell kibontani. Holnap itthon is csinálunk egy gyakorlatot a gyerekekkel, hogyan vesszük fel a maszkokat, ki mit csinál, stb (óvodákban, iskolákban ezt már "agyongyakorolták")
Ma van Purim, arra emlékszünk, hogyan szabadította meg Isten az Ő népét Hámán pusztításától. Hisszük, hogy ma is számíthatunk az Ő védelmére Szadam Husszein vegyi és biológiai rakétáitól.
18/03/2003

(Fordítás) Ma délutántól működtetünk "hamal"-t a gyárban. A munkabizottsagban van a kozpontja, a belso telefonszam 732
Minden kerdessel, problemaval a hamalhoz kell fordulni(…).
A fonokok felelossegeben van a dolgozoik tudomasara hozni a kovetkezoket:

- A mai delutani hosszu muszaktol kezdodoen 19/03/2003 minden a gyar teruletere belepo es arrol kilepo dolgozot felir a biztonsagi or. A dolgozo felelossege leellenorizni, hogy tenyleg fel lett irva.
- Attol a pillanattol kezdve hogy az orszag lakossaga utasitva lesz a gazalarcukat maguknal tartani, a dolgozok kotelessege a gazalarccal erkezni a munkaba, az, aki alarc nelkul erkezik munkaba, nem lesz beengedve a gyar teruletere.(…)
- A "hamal"-ban vannak nehanyan a vezetosegbol, veszelyes anyag szakertok, elsosegely, tuzoltok, es biztonsagi emberek. A hamal kozli a gyar teruleten levokkel mit kell tenni a kulonbozo helyzetekben. Figyelni kell ezekre az utasitasokra, es azok szerint kell cselekedni.
- Fontos emlekezni, hogy mi elelmiszergyar vagyunk, es a so parancs alatt dolgozunk, es a torveny alapjan kotelesek vagyunk munkaba jonni kiveve, ha mas utasitast nem kapunk.
- Zarlat alatt a gyar teruleten valo atjarasi engedely a so parancs ertelmeben csak azoknak lesz adva akiknek kotelesseguk a munkaba megjelenni.
- Riado eseten felhivas fog hallatszani abbahagyni minden tevekenyseget es bemenni a vedett helyekre.
Ilyen esetben abba kell hagyni minden egyeb tevekenyseget, csendben es fegyelmezetten vonulni a falakhoz megorizve a hidegvert. Ellenorizni kell, hogy mindenkinek megvan a gazmaszkja. A vedett helyeken ellenorizni kell ,hogy minden gyarban tartozkodo dolgozo megerkezett, aztan le kell szigetelni a helyseget az ott talalhato anyagokkal es fel kell huzni a maszkokat.
- Tilos bezarni a pancelajtot, hogy a mentoegysegek be tudjanak jutni szukseg eseten.
- Ha autoban er a riado es nyitott teruleten vagy allj meg az ut oldalan, zard be az ablakokat, vedd fel a gazalarcot es varj mig lefujjak a riadot.
- Gazalarc: fontos emlekezni, hogy mielott felvenned a maszkot, a szurot hozza kell kapcsolni az alarchoz. Ellenorizd le, hogy jol szigetel a gazalarc, ha szemuveges vagy, vedd le a szemuveget mielott felvenned az alarcot. Ellenorizd, hogy kivetted a szurobol a ket dugot (fekete az egyik oldalon, feher a masikon). Ez fontos, hogy meg ne fulladj.
- A gazalarc ellenorzese: fedd be a szurot a tenyereddel nehany masodpercig, ha nem kapsz levegot, ez azt jelenti, hogy a maszk jo.
- Atropin/TA injekcio beadasa: az injekciot csak ideggazmergezes eseten kell hasznalni. Csak akkor kell beadni, ha legalabb ket tunet jelentkezik az alabbiak kozul: homalyos latas, mellkasi nyomas, konnyes szem, hanyinger, remeges, eros izzadas, eros nyalkepzodes.
19/03/2003

(M) Szép napos, meleg március elejei nap, a nagy esőzések már mögöttünk. Ebben a évben bőven volt részünk ebben a valódi áldásban. A Genezáteri tó (az ország egyetlen vízforrása) már évek óta csak egyre fogy, a gyér esők nem tudták megállítani az apadást. Az idén kb. 3 métert emelekedett a víz-szint, már csak 2 méter hiányzik hogy visszatérjen eredeti méreteihez. Még egy ilyen tél, s az ország ünnepelhet. A hirtelen lezúduló vízmennyiség komoly károkat okozott egyes vállalkozásoknak. Pl.egy halgazdaság egész halkészlete elúszott az árral, városrészek alakulnak egyetlen medencévé, mégis mindenki figyelme csak a Genezáret felé összpontosul „csak essen még...”. A máskor éppen csak csordogáló patakocskák most elmossák hidaikat, robogó vízesésekkel kápraztatják el a lakosságot. Az ország hétvégeken „északra költözik”. A Hermon néhány méteres hóval büszkélkedett az idén. MI is útra keltünk a gyerekek kedvéért, végigszenvedtük az óriási dugókat, egy alig háromnegyed órai hancúrozás miatt –amennyit a mediterrán éghajlathoz szokott aprónép szenvedni tudott első havas élmény címszó alatt.
Ruben óriási lelkesedéssel készült az útra, s nem kisebb meghatottsággal pillantotta meg először életében a hófedte Hermont. Csakúgy mint a szülei. Elvégre ilyet nem láttunk Magyaroszágon...
Ilyen „kemény telet” még mi sem éltunk meg itt Izraelben. Már 12 éve nem volt példa hasonló mértékű esőzésekre. S bár nem volt túl kényelmes a csipet-csapat naponkénti megsétáltatása iskolába menet és jövet, én sem zúgolódtam az áradó áldás okozta nehézségek miatt. Esernyők, babakocsi, forgalmas utak, bokákat ellepő vízátfolyások... Így-úgy, Péter és nagy családja –esetenkét a szomszédasszony- segédletével néhány bőrig ázással megúsztuk ezeket az akciókat.
Most pedig magunkról néhány szó. Péter már fél éve műszakfelelősként tevékenykedik. Óriási tempó, feszültség próbálja naponként az erejét.
Az év elején kíváló dolgozó címen kapott kitüntetést az ipari miniszterasszonytól 30 további társával (az ország különböző vállalataiból) együtt. –Soli deo gloria. Csak a dolgát teszi lelkiismerete szerint.

Rubi szépen halad első osztályos tanulmányaiban. Annak ellenére, hogy délutáni munkám miatt gyakorlatilag semmit nem tudok itthon foglalkozni vele. Csak annyit tanul, amit ott magára szed, és amennyit kevéske kötelező házifeladat megoldásakor gyakorolgat. Szeretik őt a társai, büszkék az osztály „rajzmesterére”. Kiegyensúlyozott, segítőkész, vidám fiúcska. Érett gondolkozású, tele jóindulattal, de azért csak majdnem angyal.

Doronkával most értek véget az első vizsgálatok (pszichológus-orvos-fejlődésterápeuta-logopédus). Hamarosan összeülünk, hogy valami fejlesztési irányt határozzunk el. Saját kérésemre hallásvizsgálatot végeztek nála, s kiderült, hogy közepes mértékű halláskiesése van kétoldali folyadék-felgyülemlés miatt. Ez legalábbis részben megmagyarázza nyelvi és kapcsolatteremtési nehézségeit. Jelenleg antibiotikum-kúrán van, s ha ez nem szünteti meg a problémát, akkor vagy mütét, vagy ki tudja mi más. Az óvónéni aggódik, természetesen én is. Annak ellenére, hogy minden területen határozott fejlődést tapasztalok. Az oviban viszont még egyetlen szót sem szólt, s magányosan játszik a nagy gyermektársaságban. A foglalkozásokon szépen részt vesz. Néhány alkalommal volt már ünnepség, s rendkívül boldogan szerepelt a többiekkel együtt az én tiszteletemre. Itthon egyre többett játszik Éjtánnal, együtt „olvasnak könyvet”, hancúroznak. Ha itthon vagyok, rengeteget ül az ölemben, ölelgeti a lábomat, hízeleg. Sokat viszem el egyedül őt vásárolni, sétálni. A bébiszitter (kedves hívő testvérnő a gyüliből) határozottan állítja, hogy nincs ennek a gyereknek semmi baja. Őt az Úr most hozta ki egy kezdeti stádiumában levő mellrákból. Ebben az időszakban az ő hite és bizonyságtétele nagyon sokat jelent számomra. Nem csak Doronnal kapcsolatban.

Éjtán tüneményes kölyök. Gyors észjárású, tettrekész, nagy csibész, minden kihívást rögtön felvállal, kicsattan az életkedvtől, s szinte kiapadhatatlan az energiaforrása. Rubennel rendkívül jó pajtások. Tiszteli, mindenben utánozza bátyuskáját, igazi társak a játékban. Doronnal is egyre jobban „szót ért” annak ellenére, hogy nyelvi kommunikációs szintje enyhén szólva hiányos még. Akarata acélos (!!!...), de hamar kész lemondani testvérei –főleg Doron- javára. Mindenkit megmosolygtat, ahogy iskolából jövet Rubika táskáját húzza maga mögött kis kerekes állványán öntudatosan a nagy iskolások között.
Édes gyermekeink vannak, sokat gyönyörködünk bennük, s nagyon hálásak vagyunk értük az Úrnak.

A tágabb családról. Zoli vagy két hónapja izraeli állampolgár. Jelenleg egy viszonylag közeli kibucban tanulja a nyelvet, s remélem hamar megtalálja a helyét. Rubi rendkívül szereti új nagybácsiját.
Éva, Ági és Tomi tanulnak, Tibi, Laci és Viola katonáskodnak, Benjamin érettségire készül, utána ő is bevonul. Anyuka dolgozik –öregeket gondoz napi néhány órában. Csodálom vidámságát, humorát, pozitív hozáálását mindenhez. Apuka legtöbbet a számítógép mellett ül és ír –amikor nem a háztartásból veszi ki részét.

Jelenleg egy újabb háború fenyegetésében élünk. Nagyon remélem, hogy nem kell felhasználásra kerüljön mindaz, amit egy lehetséges vegyi vagy biológiai támadás eshetőségére szereztünk be.
A munkahelyen gyakoroljuk a lemenetelt az óvóhelyre.
Megvesszük a nejlonokat és a ragasztószalagot, kicserélem a gázálarcokat, elemlámpákat, elemeket, gyertyékat és kisrádiót veszek vészhelyzetre.

5/3/03
Hazavittem éjjel kettőkor Muhammad-ot a munkából mert nem volt busz. Izgalmas volt az éjszaka közepén a beduin falu sötét sikátoraiban tévelyegni.

01/03/03
Ma a Hermon-on kirándultunk, a gyerekek életükben elöször láttak havat (mi is elöször mióta kint vagyunk Izraelben- 7 éve). Visszafelé hatalmas dugók az utakon. Eltévedünk egy beduin falu sikátoraiban.

22/02/03
Bar micva Vivien fiának, Reuven és Doron nagyot táncolnak a felnőttekkel . Közben Yosi-val rövid megbeszélés, Angliába utazik Moody szervezet fogja támogatni, otthagyja a munkáját, én leszek a gyülekezet nonprofit szervezetének az elnöke.

 

 

Laptetőre

Február
Margó ma Doron ovijában törte a sztrájkot. A dadust helyettesítette, így kinyithatták az ovit
Július
Igazi tűz, igazi tűzoltóautó, és mindez itt, az ablakunk alatt. Igazi nyári mulatság