Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 március
*
* Napló
2004 március
2004-07-21

Cáfolat
Peter
2004-03-30

Üdülés Eiláton
(P) Egy nagyszerű háromnapos Eilati kirandulasra mentünk Magival, a gyerekek nélkül, akik otthon maradtak a nagyszülőkkel és nagybácsikkal, nagynénikkel. Annak ellenére, hogy november végére, december elejére esett a munkahelyem által szervezett üdülés, nagyszerűeket fürödtünk a szálloda uszodájában és a Vörös-tengerben. Eilat Izrael legdélibb része, a jordániai Aqaba és az egyiptomi Taba közvetlen szomszédságában. A háromnapos kényeztetés és pihenés, szórakozás után repülővel tértünk vissza Haifára (odafelé turistabusszal utaztunk végig a gyönyörű Negev sivatagon).
01/12/2003

 


Partner a gyógyításban
(M) Ilyen, betegségekkel teli a tél, s én harminc év után rájöttem, hogy emiatt határozottan nem részesítem előnyben ezt az évszakot. Itt ráadásul hó sincs, ami kicsit kárpótolna a betegségekért. Csak eső, jég és szél. Meg egy csomó bacilus, amelyek naptár szerint szeptember elején megérkeznek függetlenül az időjárástól. Így történhetett, hogy az első naptári őszi hónapot az ágyban töltöttem. Azóta gondosan ügyelek, hogy minden nap megigyam a 3 narancs kifacsart levét, meg fokhagymát eszem, meg egyebek, amiket innen-onnan hallok. Mindenesetre, egyelőre tartom magam legényesen. A gyermekeim kevésbé elszántak ebben a harcban, ők rendesen betegeskednek. Egyszer ez, egyszer az. Jelenleg Éjtán van itthon. Vettem nekik jó drága vitaminkészítményeket, nem tudom mennyit befolyásol a dolgok menetén.
Eszembe jutnak a kórházi élményeim. Nálunk kissé másként viszonyulnak az anyukákhoz mint Mo.-on. Itt partner a gyógyítás folyamatában. Mint szeretett személy a gyermek számára, ami rendkívül fontos, meg segítő kezek az orvos meg a nővérek számára lázat mérni, gyógyszert beadni, etetni, mosdatni, öltöztetni, megnyugtatni a gyermeket. Így itt minden gyermekosztályon nagyon egyszerű kinyitható fotelágy áll minden gyermekágy mellett. Kaja ugyan nem jár, csak párna és lepedő, de ez már tényleg részletkérdés. Amikor Doronnal Mo.-on kórházba kellett mennem, nem túlzottan tettszett, hogy csak zavaró tényező voltam. Annyit tudtam csak elérni, hogy éjszaka néhány órára egy plédet teríthettem le. Szerintem csak idő kérdése, hogy felszámolják ezt a maradi hozzáállást.
02/12/2003

 

Európa nem jó
(P) Nem szeretem Europat, tulsagosan gyulolnek ott engem. Csak azert, mert zsido vagyok. Draga gyermekeimet: Eytan-t Doront es Reuven-t is gyulolik, meg kedves felesegemet, Magit is, csak azert, mert Izraeliek. Ott voltam Magyarorszagon, tudatlanok az emberek, beveszik az olcso maszlagot, a sajto hazudik nekik, fogalmuk sincs mi tortenik itt. Neha ramegyek a fobb napilapok honlapjara, olvasom a hazugsagokat, el is megy a kedvem Magyarorszagtol, Europatol. Az emberek ugy beszelnek, mint a masodik vilaghaboru elott, mielott leoltek hatmillio zsidot. Ugyanaz a legkor. A keresztenyek is utalnak. Mert gorbe az orrunk. Meg az ottmaradt rokonok es testverek is azt kerdezik: mond, miert olitek az arab gyerekeket… Izrael az en hazam, nincs mas otthonom, itt szeretek elni, itt akarok meghalni. Ez az egyetlen hely a vilagon, ahol befogadnak, megertenek, elismernek, megbecsulnek, es ahol biztonsagban erezhetem magam. Csak azt tudom mondani zsido barataimnak, rokonaimnak: addig gyertek, mig nem keso…
Lassan oldosni fognak minket, jobb menekulni a biztonsagos falak koze, a nagy Izrael gettoba. Korulfalazzuk magunkat meg mielott masok keritenenek csapdaba. 03/12/2003

 


Két reagálás az írásra

Nyirkos péntek délután
(M) Jelenleg esős nyirkos péntek délután van. Nem igazán kellemes a lakás klímája. Péter aludni próbál éjszkai műszak után, Éjtán légcsőgyulladása utolsó napjait éli (remélhetőleg), Doron vidáman alkot, jelenleg a játékospolc robotjait és mindenféle szuperhőseit fedezi fel. Eddig nagyon elhagyatottan töltötték az idejüket itt nálunk. Mivel semmi ilyen filmet nem láttak, nem tudnak mit kezdeni ezekkel a furcsa figurákkal. Ezúttal sem fog sokáig tartani a lelkesedés (remélhetőleg). Ruben durcában van. Szereti piszkálni a kicsiket, aztán nagyon rosszul esik neki a szidás. Nem egyszerű dolog ez a három cseperedő férfi-csemete. Időnként nagyon jó lenne, ha három külön szobába tudnám dugni őket amíg a kedélyek megnyugodnának. "Rossz gyerek vagy"- hangzik el minden percben mostanság. Nem tudom honnan tanulták meg ennyire ezt a kifejezést, amit én soha nem használok. Eleinte szigorúan tiltottam, de ellenkező hatást értem el vele. Még gyakrabban hangzik el. Így hát inkább elbagatellizálom, hogy veszítse értékét, s idővel hagyják el, mint minden ilyen jött-ment felszedett szólásmondást. Doron újra nagyot nyitott. Sokat szövegel, mosolygós, kreatív megcsillanásaival örvendeztet meg bennünket. Egy hónapja jár rajzterápiára, aminek ilyen pozitív eredménye van. Ahogy több a közlési vágya, egyre nyilvánvalóbb a nyelvi elmaradottsága. Sokszor szinte érhetetlen amit próbál tudtunkra hozni. Ezek általában ovis események, amikről eddig soha nem számolt be. Vagy egyéb elgondolásai. Most már leköti őt egy-egy egyszerű történet, amitől remélhetőleg fejlődni fog az ilyen jellegű szókincse. Elég sokat ülnek a számítógép előtt. Mivel ösz-visz két gépünk van nem tudják túlzásba vinni. A tévét fél évre lemondtuk, úgyhogy rákényszerülnek többet használni a fantáziájukat. Én új fejezetet nyitok autóvezetésből. Most kezdjük a rutint. Az oktatómat időnként tájékoztatom hol tart a kishugom Mo.-on a tanulásban. Kissé érthetetlen volt számára, milyen elgondolásból tanítják ott először hogyan kell parkolni meg hátrafele menni meg egyebek, amíg valaki nem tud előre menni. No, persze mindennek van logikája. Mindenesetre én most fogom elsajátítani ezeket a manővereket.
05/12/2003

 

Reuven tagja lett az iskolai ujság szerkesztőbizottságának. Ő az újság grafikusa.
08/12/2003

 

Hanuka
(M) Az itthoni napok csendesek, mint mindig. Elérkezett hanuka, az ovis gyerekeknek ma volt az ünnepély. A klubosoknak tegnap. A polgármester-helyettes asszony volt a díszvendégünk, aki ünnepélyesen meg is igérte, hogy harcolni fog értünk. A létünkért, jólétünkért. Genia, a főnököm rendkívül maximalista, tele energiával és ötletekkel, így ezek az ünnepélyek mindig jó megbecsülést hoznak a házhoz. Egy komoly szín-és bábdarabbal léptünk fel, amit már tavaly óta gyakorolunk. Fogyatékos gyerekekkel ez tényleg nehéz munka és szép eredmény volt.
A vírustámadást mindenki átvészelte, jelenleg mindenki jó egészségnek örvend.
17/12/2003

 

Beszámoló
(M) Ma vettem a 21. órát vezetésből. Már tanultam a beállásokat, de még gyakorolni kell jócskán, mint úgy általában a többi dolgot is. Még nem vagyok elég magabiztos, elég fürge a váratlan helyzetekben.
Közeledik a hanuka, ezen a héten már ünnepeltünk az ovikban, a klubban. Holnap este pedig az első gyertyát gyújtjuk itthon. A három gyerek egyformán ünnepi lázban, most már mindannyian zengedezik a hanukai dalokat. Nekik már sajátjuk az ünnep, mint nekünk a karácsony volt, amibe beleszülettünk. Azért úgy tűnik, mi lelkesebbek voltunk. Vagy egyszerűen még mindig elég kicsik, hogy nincs bennük az a nagy várakozás. Ki tudja. Kicsit újra gyerekké kellene válnom, hogy jobban megértsem őket, vagy hogy bensőségesebbé tudjam tenni számukra ezeket a napokat. Mert annyira jó volt annak idején számolni a napokat, élvezni az ünnep minden egyes történését...
Kicsi Doronom szépen fejlődik. Az utóbbi időben felfedezte a rajzolás, alkotás örömét. Ez betudható a rajzterápiának, amit néhány hete kezdtünk. Ezzel új fejezet nyílt nála, ugyanis eddig szinte nullával volt egyenlő az ilyen jellegű tevékenysége.
Rubika lassacskán fejlődik matekból, nyomni kell nála a dolgot. Ebben az évben megkapta az iskolaújság grafikusi posztját. Sokat rajzol továbbra is. Kiegyensúlyozott, aranyos fiúcska. Szeretik társai és tanárai is. Örülök, hogy nem rám ütött az önbizalom-hiányban. Nem vezéregyéniség, de mindenkivel megtalálja a közös nevezőt. Élvezem a beszámolóit az iskolai eseményekről.
Éjtánkámmal vigyáznom kell, mert szerintem elkapattam kissé. Túlzottan élvezem a vagánykodását, mostanában már sokszor nem tart határokat a szeleburdiságban. Az oviban még mindig túlzottan csendes. Időbe telik úgy látszik, hogy rájöjjön, hogy ott is ő a legerősebb egyéniség.
Péterék gyárában nagy szenzáció - Péter egyik beosztottja 7 milliót nyert a lottón (másfél millió dollár). Alapvetően nem beszámítható fickó, de szerencsés. Két munkatársával kellett volna osztoznia az összegen, de az utolsó pillanatban lelépett a nyertes szelvénnyel. Már két napja erről beszél az ország. Három problémás ember igen behatárolt mentális képességgel -nem tudom hogy fognak megbírkózni ezzel az összekuszálódott helyzettel. Szeritem már senki nem biztos semmiben, talán még az is kiderül, hogy egyáltalán nem is nyertek... Hiába, a sok pénz nem mindig áldás. Ha nem a megfelelő helyre pottyan. Mert hozzánk pottyanhatna éppen... A fickó utolsó munkanapján még megigérte Péternek, hogy rendezi a bankszámlánkat... Addig is folytatódik a nehéz és csüggesztő harc a minuszok állományában....
Ennyi újsággal tudok most szolgálni ezen az esős, hűvös csütörtöki
délelőttön.
18/12/2003

Laptetőre

Május
leugrottunk Tel Aviv és Miczpe Ramon érintésével Eilatra, onnan Maszada Holt-tenger, Jordán völgye
Január
A múlt héten a gyülivel kiruccantunk egy közeli patakhoz megcsodálni az áradó vízhozamot