Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 2004 március
*
* Napló
2004 március
2004-07-21

Cáfolat
Peter
2004-03-30

4
(M) Peter kis hijan hazarepultetett bennunket. Mar elegge elege van a gyarbol, gondolta most jott el az ideje legalabb egy hetes kiruccanasnak, s akkor irany Mo. De vegul az europai tel miatt megis meggondolta magat. Felo, hogy a gyerekek nehezen viselnek. Donteseben teljesen egyet ertek.

A mexikoi csalad a gyulibol az USA-ba koltozik, es nekunk szandekozzak ajandekozni az autojukat. Nem emlekszem milyen tipusu, csak azt tudom, hogy 88-as evjaratu.

9
(M) Mi is eltöltöttük csendesen ünnepeinket. Megemlékeztünk a Hanukáról és a Karácsonyról is. Nagyon sok párhuzamot fedeztünk fel a két ünnep között. Hanuka - a templomszentelés ünnepe -az ÚSZ.-ben egy helyen emlitik: Jn.10:22. Időszámításunk előtt a 2. évszázadban a görög uralom idején erőszakkal a görög bálványok imádatára akarták kényszeríteni a zsidókat, akik fegyvert fogtak és legyőzték a hódítókat. Megtisztították a templomot, de a felszenteléshez nem volt elég olaj. Csak egy napra valónyit találtak egy kis kancsóban, amit meghagytak a hódítók. Mégis meggyújtották a mécsest, ami az egy napra elegendő olajjal 8 napig égett, amíg törvény szerint a megszentelés tartott. Hanuka csodája: győzelem az ellenségen, a templom megszentelése. A zsidó hagyomány kialakította a maga ünnepi szokásait. 8 napon át minden nap eggyel több gyertyát gyújtanak, olajban sült süteményeket (fánk, krumpli-lángos) esznek. A gyerekek ajándékot kapnak. Hanukai játék a pörgő (szevivon), amelyen 4 betű szerepel. Nagy Csoda Volt Itt -a négy kezdő betű.

10
(M) Idonkent elemi erovel elotornek bennem regi emlekek, hangulatok. Ma delelott, ahogy a legujabb hireket olvastam itt a kepernyon, es kineztem az ablakon, hirtelen gyermek lettem, a kukoricafoldon barangoltam, kezemmel nyitottam magamnak utat az erdes levelek kozott, labam alatt ropogott a porhanyos talaj, s ereztem a fold illatat, ahogy lekuporogtam, hogy kedvenc "mezviragunkban" gyonyorkodjek.

Mar nem lehetek ujra gondtalan, artatlan gyermek. Az egyszeru bekes falusi gyermekkor a multe. Ki tudja mi csalja elo oket idonkent teljesen varatlanul...

11
(M) Peter szulei mar regen nem voltak a gyuliben, igy a gyerekek szinten. Nem tekintik veglegesnek ezt a dolgot, de ok maguk sem tudjak mikor latjak majd ujra elerkezettnek az idot... Apuka azt mondta, hogy nem tartja a vezetoseg fontosnak a szolgalatat, nem tartanak ra igenyt. Egyebkent pedig csak szenved az alkalmakon, ennek pedig nem sok ertelme van. Oszinten szolva en is nagyon sokszor megszomorodom, tenyleg vannak bajok, de mi tovabbra is abban vagyunk meggyozodve, hogy az Ur egyutt akar latni bennunket. Ok termeszetesen otthon megtartjak a szokasos ahitataikat, ami teljesen rendben is van. Valahol azert megis erezzuk, hogy nem egeszen stimmel a dolog. Idonkent erosen elovesz az aggodas mas okok miatt is, de az Urra bizom ezeket.

Tomi egyetemi elokeszitore jar, az elvonalban van. Helyet kapott a Merkaz Klitaban, jelenleg ott lakik. Meglatogattuk ot. Erdekes volt ujra ott lenni -eloszor, miota 4 eve elkoltoztunk onnan. Szinte hihetetlen, hogy csak 4 ev telt el.

Tibi tul van a katonai eskun. Kikepzes utan Sikembe fog kerulni, ahol szinte allandoak a konfliktusok. Az Ur legyen vedelmezoje. O egyebkent lelkes, teljes meggyozodessel vallalja a szolgalatot. Hamarosan Laci is bevonul.

Agi es Eva megkaptak az alija-engedelyt. Agi mostanaban utazik haza bucsut mondani, es osszepakolni, Eva egy kicsit meg szeretne a kibuc vendegszeretetet elvezni. Minden masodik hetveget toltik itt Karmielben.

Mostanaban sikerul eleg rendszeresen tornaznom. Meg sulyzot is vettem magamnak, aminek kovetkezteben allando enyhe izomlaz okoz jo kozerzetet.

28
(M) Nehany uj hir. Megsem lesz autonk. A mexikoi csalad megsem hagyja el az orszagot, csak Karmielt. Meggondoltak magukat. Igazuk van, itt vannak a legjobb helyen.

Peter ugy nez ki, hogy izgalmas hetek elott all. Megmerettetes cimen el akarjak kuldeni 3 hetre Franciaorszagba, hogy tanulja meg egy bonyolult gep szamitogepes vezerleset -amit a gyar meg szandekozik vasarolni-, majd itthon uzemeltesse be, es tanitson be egy stabot a kezelesere. Mindez angol nyelven bonyolodik majd, amit o sajnos igen gyengen beszel (enyhen szolva), s emiatt eleg abszurdnak tunik a helyzet. De biztattak ot, s el is vallalta. Most "szabadidejeben" angol szakirodalmat tanulmanyoz. Ebben a stadiumban meg semmi nem biztos, de mindenesetre felvetettem az otletet, hogy mi lenne, ha ezentul itthon csak angolul beszelnenk. Rubi rogton elenken tiltakozott, egyenlore eleg neki ket uj nyelv... De azert meggondolando a dolog.

29
(M) Időnként elképzelem, hogy ott ülök a békési énekkarban, s szemem előtt a gyülekezet. Biztos sok új arcot látnék, meg sok megváltozott arcot. Öt év nagy idő a gyerekek életében, a kicsikből kamaszok, a kamaszokból ifjak lettek. Amikor legutóbb otthon jártam, láttam egy fiatalembert a fúvós zenekarban, aki úgy tűnt ismerősként tekintget felénk, de nem tudtam elképzelni, ki az. D. volt... Nyár elejére tervezzük a következő látogatást, kiváncsian várom az újabb ilyen jellegű megmérettetést.

M. férjhezmeneteléről is értesültünk, I. jóvoltából még egy fénykép is jutott digitális fényképalbumunkba.

Jó hallani, hogy az örömhír-klub még működik. Sok időt töltöttem annak idején a „Sz. lakásban”.

Az itteni kis gyülekezetünkben mozgalmas az élet. Egyáltalán egészen más lehetőségek között él itt Izraelben egy hivő gyülekezet. Mint az Úr Jézus idejében, most is lepel borítja a szemeket a Messiást illetően. Negatív előitéletek, diszkrimináció... Igy a misszió is természetesen egészen másként alakul. Egy éve volt egy elég nagy megmozdulásunk, amikor egy külföldi adományozó jóvoltából a város minden arra igényt tartóját megajándékoztunk egy videó-kazettával –a jól ismert Jézus élete Lukács evangéliuma alapján. Mint az várható volt, a gyülekezet létszáma nem sokat gyarapodott, de legalább aki megnézte a filmet, igaz információhoz jutott Jézus személyét, tanítását illetően. Kaptunk emiatt egy halálos fenyegetést is, amit persze nem vettünk túl komolyan. Az Úr biztosított bennünket védelméről. A szélsőséges zsidó szervezetek szemében valóban nagy tüske a messiáshívő gyülekezetek létezése, történt is jó néhány attrocitás, de azért ha lassan is, egyre ismertebbek és elismertebbek vagyunk. S úgy hiszem a mostani válságos állapotokban sokan elgondolkoznak, s felülbírálják eddigi viszonyulásukat Istenhez, a zsidóságukhoz. Így legyen.

S ha már ennél a témánál vagyunk: mi itt Galileában távol vagyunk a zavargásoktól, de a politikai fejlemények azért aggódásra adhatnak okot. Az Úr közel –számunkra ez az üzenet, ami megerősít, és örömöt ad.

Nagyon hálás vagyok Istennek kis családunkért. A gyerekek egészségesek, aranyosak, okosak, szépek. Sokat gyönyörködöm bennük.

Legnagyobb fiunk Reuven, 4 és fél éves. Okos, viszonylag nyugis gyermek, kissé érzékeny, tipikus "művész alkat". Szeret szemlélődni, gondolkodni, búvárkodni könyvekben és a természetben is. Amit lát, és valamennyire megkapja őt érzelmileg, rögtön papírra is veti -legtöbbször sikeresen. Gazdag fantáziával nagy kitartással alkot. Legjobban sikerült rajzait számítógépbe viszem, és képeslapot készítek belőlük. Ezek általában sikert aratnak családi körben, többen biztatnak, hogy üzletet is lehetne csinálni, de ez nem olyan egyszerű dolog. RUBI-ART a kis "cégünk neve", és képeslapokon kívül rajzos névjegykártyákat is készítettem már magamnak és néhány ismerősünknek, amiket nagy tetszéssel fogadtak szakmai körökben. De alapvetően megmaradt a dolog számomra kellemes kikapcsolódásnak.

Doron két éves, tele huncut vidámsággal, életörömmel. Szereti a magasságokat, és a gombokat. Rengeteget ül a számítógép előtt, barangol a játékok és egyéb programok között. Elég okos és ügyes fiúcska, kárt nem csinál, és elég jól boldogul ebben a számára természetes világban. Az Úr fokozott védelmet rendelhetett mellé, szerintem még láthatatlan bukósisakkal is felszerelte, különben már komoly balesetekbe keverte volna magát. Nagyon sokszor kellett már belátnom, hogy kevés vagyok eléggé vigyázni rá, s hogy az Úr az igazi őrzője. Számomra meglepően nagy szeretettel fogadta kicsi öcsikéjét, a mai napig is "olvadozó melegséggel" veszi körül a kis Eytant. Szívmelengető látvány, ahogy két apróság szeretni tudja egymást (azért nem három, mert Rubi már nagyfiú a szememben).

Eytan fél éves, aktív, vidám kisbaba. Hármójuk közül ő a legelevenebb, már most fél évesen igazi közösségi emberke. Minden gyermekünkért külön-külön nagyon hálás vagyok, naphosszat gyönyörködöm bennük. Természetesen nem mindig csupa mosoly a nap, de azért nagyon jól érezzük magunkat egymás társaságában. Itthon legtöbbször magyarul beszélünk, de Rubi mióta ovis lett, szinte teljesen átváltott ivritre. Természetesen ő is érti és beszéli a magyart, de szerintem az ivrit lesz az anyanyelve. Amennyire tehetem, erősítem a kötődését a magyarhoz, sokat mesélek neki, zenét hallgattatok vele, ezen kívül kiváncsian várom a fejleményeket.

Péter elég keveset van itthon. Rendszerint 12 órás műszakban dolgozik, vagy éjszaka, vagy nappal. Mindenképpen tapasztaljuk az Úr áldását a munkáján. Szeretik, megbecsülik, igyekeznek egyre felelősebb posztokba állítani őt, s talán egyetemi tanulmányokra is küldik majd. Szolgálatot vállal a gyülekezetben is, egy kicsit ez is elvonja a családi körtől. Kettőnk kapcsolata "rendben van", alapvetően jól működik a dolog. Természetesen nem a mi érdemünk.

Munkába állás. A lakásvásárlás eléggé megterhelte a bankszámlánkat. Az előző években a gyülekezet házában laktunk, nagyon kedvező anyagi feltételekkel, igy a Peti keresete fedezte a kiadásainak. Most nem ez a helyzet, szükség lenne egy kis kiegészítésre. Egy közeli bölcsiben igértek állást -egyenlőre helyettesíteni hívnak majd. Az igazgatónő éppen ma kétségeit fejezte ki egy háromgyerekes anyuka megbízhatóságát illetően, de mivel itt tartózkodásunk óta jó ismerettségben vagyunk, legalább is esélyt ad a dolognak. Ha az Úr úgy akarja menni fog. Ha nem, akkor nyugodt szívvel maradok továbbra is kicsiny gyermekeim körében.

Péter szülei 3 éve élnek itt az országban. Nekik is sikerült beilleszkedniük. A gyerekek jól tanulnak, a legidősebb „otthoni fiú” katonáskodik, hamarosan az öccse is követi őt. Közel laknak hozzánk, kb. 10 percre tőlünk. Túl sűrűn nem látogatjuk egymást, mindenki elfoglalt, de ha szükséges segítünk egymásnak. Ha dolgozni fogok, anyósom jön majd át vigyázni a gyerekekre. Szeretem Őket, nagyon jó tudni, hogy imádkoznak értünk, a gyülekezetért -amit egyelőre ők nem látogatnak, sokat segít személyes példájuk.

A gyülekezet viszonylag kicsi, sok a problémás emberke, az aratnivaló sok, a munkás kevés. Kérjük a megújító kegyelmet a saját és testvéreink életére.

 

Laptetőre

Május
leugrottunk Tel Aviv és Miczpe Ramon érintésével Eilatra, onnan Maszada Holt-tenger, Jordán völgye
Július
Igazi tűz, igazi tűzoltóautó, és mindez itt, az ablakunk alatt. Igazi nyári mulatság