Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 1999 szeptember
*
* Napló
1999 szeptember
2004-07-21

Buborékok
Magi
1999-08-16

Elszenderedtem pár percre Doron mellett, s amikorra feleszméltem, Ruben telerajzolta a mosókonyha melletti meszelt falat apró kék buborékokkal -teljes testmagasságában. Mindenki, aki látta a művet, el volt ragadtatva. Egy kicsit mi is. Semmi vegyszer nem hozza le, le kell festenünk.

Ilán
Magi
1999-08-20

Tofik hoz egy szállóvendéget (Ilán) a Jaffa-i gyülekezetből. A holnapi piknikre jött. Ruben -mint minden vendéget- rögtön kisajátitotta magának, hosszú előadásba kezdett, hozta a rajzfüzetét, hogy rajzoljon vele, a játékait, hogy játszon vele, és még a szobájában sem akarta egyedül hagyni. Egy ideig nagyon aranyos és szórakoztató, de hamar határt kell szabni a vendégszeretetének.

Fűnyíródoboz
Magi
1999-09-02

Joszi és Miki ma vettek a gyülinek új fűnyirót. Peti összeszerelte, kipróbálta -remekül működik. A dobozából Rubennek csináltam egy kis házikót. Élvezi az új játékot, Doront is kérte maga mellé befektetni. Örülök, hogy igényli a társaságát. Jó néhány képet készitettem róluk.

Ez milyen nyelv?!
Magi
1999-09-05

Néhány napja elkészitettem a gyüli szülinapi táblázatát. Orosz anyanyelvû testvéreinkre gondolva úgy itéltem meg, éppen ideje lenne elõrukkolni eddig bölcsen elhallgatott nyelvtudásommal -egy “boldog szülinapot” erejéig. Mûvemet kitettem a faliújságra, és izgatottam vártam a reakciót. -“Á, kész a táblázat!” -állt meg R., egy fiatal orosz tesónõ. Az ivrit és az angol felirattal könnyen boldogult, majd az utolsónál komoly tanulmányozásba kezdett. -“Ez milyen nyelv?!...”

Búbosbanka
Magi
1999-09-07

Az oviból hazafele a park Ofirán vágtunk át. Ruben nagy élvezettel kotorászott az olajfák oduiban, figyeltük a gyikokat, madarakat. A focipályán búbosbankákat láttunk, nyomukba eredtünk. Rubi -és nem kevésbé én-, izgalomba jöttünk a nem tervezett expedició során, és elhatároztam, hogy ilyet gyakran csinálunk majd.

Kellemes
Magi
1999-09-09

Megérkezett a várva-várt esõ. -Ez nagyon kellemes. -mondta Rubi a szalonablakból kitekintve.

Csak szemét
Magi
1999-09-12

Rosh haShana (Újév). Szabadnap lévén éltem az alkalommal, felkeltem korán, és Rubival kimentünk a parkba. Peti és Doron később jöttek utánunk. A korai órák hangulata nagyon tetszett. Egy lélek sem az utcán, az újévi imádkozásra igyekvőkön kivül. A parkba érvén azonban kicsit csalódtam. Nem voltunk elsők, nem láttunk sokféle madarat, csak sokféle szemetet. Barangoltunk kicsit, aztán mivel Peti még annyira sem volt elégedett, hazafele vettük az irányt. Felugrottunk Dee-hez boldog új évet kivánni, majd itthon megállapitottuk, hogy ez a legjobb hely. De azért megismétlem még ezt a túrát, hátha nagyobb szerencsével járok.

Mérges százlábú
Magi
1999-09-15

Ma valami szörnyűséges dolog történt, helyesebben történhetett volna, de nem történt -hála az Úrnak. Korán reggel elszaladtam a lenti WC.-be, és az ajtó mögött egy veszedelmes féreg tekergőzött. Mivel Peti már nem volt itthon, nekem kellett agyonütnöm, ami egy teljes napi lelki sokkot jelent nálam. "Marbe-raglajim" -százlábú magyarul, de ez nem ugyanaz az állat, mint amit Mo.-on ilyen név alatt ismerünk. Mérete, és csipése a skorpióval mutat rokonságot. S mivel ez egy sárga szinű egyed volt, a legrosszabb is megtörténhetett volna, ugyanis ennek a csipése halált okozhat. Utóbbit csak később tudtam meg Ronittól. Még jó is hogy nem egyszerre sokkolt le az összes információ. Dicsőség legyen az Úrnak, hogy a betolakodó csendes halállal a kukában végezte. Legyen Őrizőnk továbbra is. Ha Ő nem őrködik, a saját házunkban sem vagyunk biztonságban. A vasárnapi két Ige jutott rögtön eszembe: Az istenfélőkben gyönyörködik az Úr, azokban, akik az Ő szeretetében biznak. (Zsolt. 147: 11) Istenben reménykedünk, hogy ezután is megszabadit. ( II. Kor.1:10)

Jicik és Tofik
Magi
1999-09-16

Reggel az oviba indulván, a szomszéd I.-val éppen egyidőben léptük át küszöbünket. Kedvesen felajánlotta, hogy elvisz bennünket kocsival. Éltünk a lehetőséggel, mivel Ruben éppen ma reggel fáradtságra hivatkozva nem akart oviba menni. Komolyan gondolkodóba ejtett, mert a kifogás jogos. Tegnap az átlagnál többet gyalogoltunk, az átlaghoz sincs még teljesen hozzászokva, és nem is tudott pihenni napközben. Végül mégis úgy láttam jónak, hogy induljunk el, és nem taxival. A hétfői két ige: Örömmel teszek jót velük -igy szól az Úr. Jer. 32,41. Tudja a ti Atyátok, mire van szükségetek, mielőtt még kérnétek tőle. Mt.6,8. Igy minden fáradság nélkül értünk a dromitba. S hogy a délelőtt ne szokás szerint teljen, I. elindult, mielőtt a csomagtartóhoz értem volna, ahol az összes fél napra való dolgaink voltak. Hiába integettem utána, csak a szokásos búcsúzásnak hitte. Doronnal az egyik karomon, Ruben a másikat szoritotta, tanácstalanul néztünk a távolodó autó után. Nagy baj nem történt. Peti szüleinél minden fontosabb dolog megtalálható, igy a délelőttöt családi körben töltöttük Doronnal.

Telefonáltam a Városházára, hogy tegnap férget találtam. Holnap jönnek lepermetezni a ház környékét. Előtte azonban nem lenne rossz elpakolni a sok lim-lomot, ami eddig felhalmozódott. Este eljött Joszi, Tofik és Jicik. Jicik, kiderült a hüllők és rovarok, bogarak nagy kedvelője, és bonyolult keresztkérdéseket szegezett nekem az ügy kapcsán. Kiderült, hogy a vendégünk "nadal arszi" névre hallgatott, marása nem halálos, de gyermekeknél nem lehet biztosan tudni a következményeket. A két férfi (Jicik és Tofik ) nem akartak kifogyni a különböző kedves és megnyugtató történeketekből.

Irodaszék
Magi
1999-09-17

A gyártól újévre kapott vásárlási utalványon vettük egy szupi irodaszéket a számitógéphez. Kerekeken gurul, forog, állitható a magassága, karfás. Rubennek bezengtem, hogy meglepetés várja otthon. Nagyot csalódott a szék láttán, és közölte, hogy ez nem meglepetés. Elővettem a nagy doboz csokit, amit tegnap Joszi hozott, ez már annak minősült.

Második fog
Magi
1999-09-22

Ma bújt ki Doron második foga. Reggel a parkban a padot kezte rágcsálni kinjában szegény. Estére már túl volt a nehezén. Sajnálom, hogy egy foggal nem örökitettem meg, irtó édes volt.

Délután tortát sütöttem K. 3. Szülinapjára. Mielőtt az "ünnepléshez" hozzáláttunk volna, felhivtuk, felköszöntöttük. Kiderült, hogy csak holnap lesz a nagy nap. Mindenesetre elégedetten fogyasztott a családom, Peti engedélyezte is, hogy bárki szülinapjára süthetek tortát.

Gondozónő
Magi
1999-09-26

A nyár baj nélkül telt. Kb.két hete megérkezett az ősz, ami csak annyi változást hozott, hogy az éjszakák már kellemes hűvösek, meg valamit, amit csak az érzékeny kisbabák érzékelnek, ugyanis Doronnál hirtelen újra előjöttek a hurutos tünetek. Rögtön vizes lepedővel fedtem le az ágyát, ahogy a kórházban csináltuk. Reggelre jobban lett, nem fulladt be. Egy héten át orvosságot kellett szednie, úgy tűnik ennyivel meg is úsztuk a dolgot. Egyébként pedig nagyon szépen fejlődik, értelmes, kiegyensúlyozott, vidám baba.

Ruben, a nagyfiú szeptembertől ovis (nyáron töltötte be a 3. évét), én pedig munkába szeretnék állni. Helyettes gondozónőként fogok kezdeni a városi ovikban, aztán szépen lassan szeretnék előrehaladni tanult szakmám (gyógypedagógia) felé, ahogy a nyelvben sikerül fejlődni.

Doronra a férjem szülei vigyáznak majd.

A nyár meleg volt, 30 fok alá soha nem süllyedt a hőmérő higanyszála. A légkondicionálónak és a plafon-ventillátoroknak köszönhetően amit a gyülekezet vett a lakásunkban kellemes az időjárás. Errefelé nincsenek nyári befőzések. Az éghajlatnak köszönhetően mindig van valamilyen friss zöldség, gyümölcs, és szintén az éghajlat miatt nincs hűvös kamra, ahol nagy mennyiségben lehet befőttet tárolni. Olcsón megvesszük, vagy apránként készitünk ezt-azt. A héten a Duna tévében szilvalekvár-főző fesztivált láttunk, anyósom gyorsan főzött is egy-két kilót. Úgyhogy nyugodtan tudtam babázni, és egyéb elfoglaltságaimmal törődni.

Madártej
Magi
1999-09-28

Ruben ma kóstolta meg életében először a madártejet, és természetesen nagyon izlett neki. Eddig sehogy nem sikerült rávenni erre. Ha mi ettünk, gyorsan kiment a szobából, nehogy próbáljuk rábeszélni őt. Ma odajött hozzám, és megkérdezte mit eszek. Az előző napok élményeire gondolva azt mondtam, hogy bárányfelhőket. Egyik nap az oviból hazajövet csak egyetlen felhő volt az égen, de az monumentális. Mint egy óriási torony. Ruben a hosszú úton csak azt kereste a fák és a házak között. A taxiban nem tudott nyugodtan ülni, folyton a nyakát tekergette. Hazaérvén hátramentünk az udvarra, s a kert végén túl, mint egy szinpadon ott pompázott a hatalmas felhő. Rubi kitárt karokkal szaladt feléje, azt hitte innen már el is kaphatja... Még néhány napig ez járt a fejében. Kereste másnap is, de az már messze járt. Tényleg különlegesen szép felhő volt.

A közeli napokban összefutottunk Cs-val, Á férjével. Kissé rosszallón kérdezte, hogy mi van velünk, miért tűntünk el az életükből. Elmondtam neki őszintén a dolgot. Teljesen megértette (elég jól ismeri Á.-t). Még aznap délután felhivott Á., tisztáztuk, hogy nem haragszunk, senki senkit nem akart megbántani, biztosan fáradtak voltunk és félreértettünk valamit. Jelenleg néhány hetes európai úton vannak.

Nem esik
Magi
1999-09-29

Ha néhány napon belül nem esik, a Genezáret a kritikus szint alá apad, és szigorú korlátozásokat vezetnek be. Amióta itt vagyunk, még nem volt ilyen. Az elmúlt néhány tél elég száraz volt, állandóan aggódó hangokat hallunk a vizzel kapcsolatban. A nyárnak vége, elvileg várható az eső, de az előjelzések szerint egy ideig még szárazság lesz. A napokban különösen is meleg és száraz szél fúj, annyira, hogy az allergiám (egy hónapja derült ki, hogy van) igen erősen előjött.

Most üljük a sároros ünnepet (a Bibliában olvashatunk róla a Mózes lll. könyvének 23. fejezetében a 33-44. versekben, Mózes V. könyvének 16. fejezetében a 13-17. versekben, az Újszövetségben pedig János evangéliumának 7. fejezetében). A vallásos hagyomány szerint az ünnep utolsó napján az esőért imádkoznak, s ha az ünneplést elmossa az eső, külölös kegyelemnek számit. Egyébként mi is épitettünk sátrat (fa és fém keret, oldalán pányva, tetején fenyő és pálmaágak), de nem ott lakunk, csak általában ott eszünk. A gyülekezet gyermekei szépen kidiszitették, olyan, mintha karácsonyfa alatt ülnénk.

Ma már nincsen áldozatbemutatás ( nincs templom), a vallásosok örömünnepet ülnek, ahogy irva van. A világi többség a gyerekek miatt megépiti a sátrat, de nem ünnepel. Mi, Krisztus-hivők megemlékezünk a pusztai vándorlásról, hálát adunk az évi termésért. A hét napon át tartó örömünnep a Messiás-királyságot vetiti előre, amikor az idők végén Jézus uralmával az egész földre a béke és jólét korszaka jön el. Ezen az ünnepen Isten parancsára minden férfinek fel kellett mennie Jeruzsálembe a templomba. Ma ezen a héten rendezik meg a világ keresztényei a "Felvonulás Jeruzsálemben"-t, kifejezve tiszteletüket Isten népe, az igéret földje felé, reménységüket a próféciák beteljesülésében, dicsőséget adni Jézusnak.

Elég sokat voltunk benn az elmúlt időben, jobban ki lehetett volna használni az udvart. A házimunkák és egyéb tevékenységek a lakáshoz kötnek, s a szükséges napi bevásárlás után nagyon jó újra a hűvösbe húzódni. Felügyelet nélkül sem hagyhatom a gyerekeket kinn, mert sok a méhecske, meg egyéb veszélyforrások is előfordulhatnak (kigyók, skorpiók).Természetesen azért fürödtünk nagyokat a megnyitott öntözőberendezés vizsugarai között ugra-bugrálva a szabadban, meg a kis zöld kádban odafönn a szalonban -egyedül, és együtt is Roni-Rubi. A melegnek pedig nincs még vége.

A tanév majd kéthetes szrájkkal indult, követték az őszi ünnepek, igy még nem volt lehetősége Rubinak, hogy megszokja az ovit. A kezdet biztató, ha nem is zökkenőmentes. Én is az ovit találtam megfelelő helynek számomra. Kezdetben helyettes gondozónőként, utána pedig ahogy adódik az előrehaladás. Ez függ a nyelvtől, meg attól, mennyire találom fel magam ebben a szerepkörben. Eddig még sehova nem hivtak helyettesiteni, de még csak most fog igazán beindulni a tanév.

Doron pedig jó helyen lesz a mamánál, biztos hamar megszokja majd. A legnagyobb gond az utazás. Már most sem egyszerű, hát még ha megjönnek az esők. Nagyon messze laknak Peti szülei, oda kell minden reggel eljutni úgy, hogy még én is időben érjek a munkába. Nagy strapa. De nincs mit tenni, pénz nélkül is lehetetlen boldogulni. Egyébként még most határozottan élvezetes a sok séta. Sokmindent látunk útközben, beszélgetünk, különféle kalandokban van részünk.

Laptetőre

Július
Tibi az iden erettsegizett, az evzaron kituntetest kapott
Október
Ma megkezdõdött a “Jézus film akció”, máris sok rendelés érkezett