Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 1999 június
*
* Napló
1999 június
2004-07-21

Program
Magi
1999-05-05

A tervezett Mo.-i program roviden: Erkezes utan Pesten maradunk, a Frankok tanyajan ejszakazunk. Szombaton ellatogatunk az allatkertbe. Delutan vonattal Miskolcra, talalkozo a csalados Frankokkal, unokatestver-talalkozo. Vasarnap delutan utazas sopira. Ugy nez ki Tomi jon ertunk kocsival. A kovetkezo hetvegen E. es K. varnak Kiskoroson. A tobbi latogatas meg nincs pontosan megtervezve, -Bekescsaba -Bekes- ahogy jonak latjuk majd. Anyu mondta, hogy ok is kijonnenek a repuloterre, annak ellenere, hogy nem megyunk rogton haza: anyu, Tomi, talan Edit is. Jo lenne egy kis idot egyutt tolteni mielott hazautaznanak. Ruben mar tudja a program egy reszet, elore felkeszitem ot a mozgalmas nehany hetre. En jelenleg beteg vagyok egy kicsit, lehet, hogy arcureg-gyulladasom van. Holnap meg meg kene latogatnom a doktorbacsit. Ruben es Peti mar tul vannak a meghulesen, jo lenne ha en is egeszsegesen utaznek.

Újra itthon
Magi
1999-06-06

Egy reptéri alkalmazott segitett a gyerekek terelgetésében, nem kellett idegeskednem. Ruben nagy élvezettel figyelte a csomagok berakodását, a légifolyosó épitését, izgatottan várta a beszállást. Ahogy a gépről kitekintett, megszeppent a magasságtól, és kérdezte, hogy nem fogunk-e leesni. Közben egyfolytában azt várta, hogy igéretemhez hűen egyszercsak apa is megjelenik. Nem értette hol kezdődik Izrael. Felszállás után édes álomba merült, a légikisasszony párnát tett a feje alá, és landolásig nem volt gondom vele. Doron még beszállás előtt elaludt, és csak Ludon ébredt fel. Péter bonbonnal és micimackós cukorral várt bennünket. Hét óra előtt Kamielben voltunk. Életre kelt a lakás. Néhány nappal később méginkább, ugyanis Josziék három gyermekükkel hozzánk költöztek, amig a lakásuk festés alatt áll. Hirtelen át kellett váltanunk ivritre. Rubennek ment nehezebben, jo ideig magyarul próbált kommunikálni itteni kis barátaival. Egyébként lassan jött rá, hogy hazajöttünk, és vége a nagy csavargásnak. Időnként közölte, hogy holnap megyünk Szigeti mamához, autóba ülünk, és utazunk... Vajon mikor jön el ez a holnap?... Doronnal csak a következő héten tudtunk orvoshoz menni. Lassan gyógyul, de gyogyszereket már nem kell szednie

Megérkeztünk otthonunkba. Rubika betegsége csak bemelegités volt. Hétfőn este Doronnal szaladtunk a kórházba. Légcsőhurut. Félelmetes volt, ahogy zakatolt a legzőberendezése. Két és fél napot töltöttünk ott. Az anyagi vonzatát ők is emberségesen rendezték el, ez esetben lehet, hogy a boriték is rásegitett. Doron még mindig nem egészen egészséges, de már nem kell gyógyszereket szednie. Kiskőrös után még egy nagyon rövid békési látogatásra futotta az időnkből. Sajnos tényleg nagyon rövid volt, épp csak kezet fogtam minden jelenlevővel. Három év után többre vágytam, majd legközelebb okosabban kell szerveznem a dolgot.

Baj nélkül hazaértünk, jól vagyunk. A gyerekek nagyjából rendbejöttek. Doron még nem teljesen egészséges, a hangja kissé hurutos,de gyógyszert már nem kell szednie. Hamar elteltek a magyarországi napok. Sok helyre eljutottunk, a két kicsi derekasan állta a próbát.

Peti dolgozik. Egy kis félreértés történt, ugyanis nem katonáskodott, miután pontosan megjelent a behivásra, visszaküldték, hogy majd máskor, most mégsincs szükség rá.

Mennyben volt
Peter
1999-06-14

Mostansag (fokozatosan emelkedo fizetessel) sokat dolgozom, igy csurran cseppen egy kis penz (egyszer egy fagyi, egyszer egy szamitogep.....) Margo azt mondja, hogy Ruben egyenlore nem tudja mi a kulonbseg a Mennyorszag es Magyarorszag kozott - ugy latszik, Mo.-on a mennyben erezte magat....

Fél Istentől
Magi
1999-06-21

Nehany jelentos valtozas emlekeztet a Josziekkal egyutt toltott idore. Pl.: RUBEN SZOBATISZTA. Az tortent ugyanis, hogy meglatta Aminadavot amint a bokrok tovenel lerantja a nadragjat, es ezt nagyon vaganynak talalta. Kovette peldajat, es ma mar ugy tunik ejszakara sem kell pelenkat adnom neki. A problema csak a kakilassal van, erre meg megoldast kell keresni. Ugyanigy a viztol valo felelme is teljesen megszunt. Eddig minden zuhanyzas uvoltessel jart, most pedig rendkivul mokasnak tartja, es o maga keri, hogy furodhessen.

Doron sokat nott. Ahogy visszertunk Magyarorszagrol, abbahagytuk a szopizast. Annyira megcsappant a tejcsim, hogy mar egyaltalan nem volt eleg. Attertunk tapszerre, amit szinten nagyon szeret, es jo adagokat fogyaszt belole. Ezen kivul zoldsegeket, gyumolcsot is rendszeresen eszik. Szepen kerekedik, es tovabbra is nagyon jo kedelyu.

Rubennel egy ujabb problema, hogy fel Istentol. Mostanaban kezdtem komolyabban bibliai torteneteket meselni neki, es magyarazni, kicsoda Isten. Eloszor ugy magyaraztam neki, hogy Isten mindehol ott van. Tobb szemleltetes kozott megemlitettem, hogy meg az agy alatt is. Ez hiba volt. Ismerve Rubent, tudnom kellett volna, hogy ez ijeszto lesz neki. Emellet mar hiaba tudja, hogy szeret, es vigyaz rank. Egy idore beszuntettem az esti bibliaolvasast es imadkozast. Elovettem nehany kepet, es megbeszeltuk, hogy Isten a mennyorszagban lakik, es ez nagyon messze van. Ugy tunik ez sokat segitett neki. (Egyebkent eleinte a mennyorszag ugyanaz volt neki, mint Magyarorszag. Kerdeztem hogy hol van a mennyorszag, erre igy valaszolt -"ahol Szigeti mama". -Ha ezt anyu hallotta volna... )

Gyulekezeti hirek: Holnap lesz egy rendkivuli megbeszeles, hogy belevagjunk-e egy varosi meretu evangelizalasba. Arrol lenne szo, hogy a Jezus elete cimu filmet minden erdeklodo ajandekba megkaphatna. Minden karmieli lakosnak kuldenenk egy ertesitest, es aki akar, felhivna egy mobilszamot. Ezutan pedig mi hazhoz vinnenk a filmet. Peti szulei teljesen elzarkoznak a dologtol, es mi sem vagyunk igazan mellette. A film maga nem rossz, de nem is lehet eleg hiteles. Ugy gondolom, hogy nagyobb felhaborodas varhato, mint igazi erdeklodes. Igaz, hogy hianyt potolna, mert a zsidok minden mas nacional kevesbe ismerik az ujszovetseget, de zartabb is a szivuk minden nepnel. Pal ugy irja, hogy Isten tudatosan kemenyitette meg a szivuket. Ha betelik a poganyok ideje, o fogja megnyitni a szemuket. Nem tudom kell-e kockaztatnunk a nyugalmunkat. Eros valasz is elkepzelheto a szelsoseges zsidok reszerol. Nem akarom, hogy a felelem iranyitson. Ha valoban az Ur akarata, akkor vallalni kell.

Nehany heten belul egy nagy kulfoldi csoportot szallasolunk el, akik a karmieli nemzetkozi tancfesztival ideje alatt evagelizalnak majd. Ezzel sem egy a szivem. Altalaban unszimpatikus az emberek kozott, amikor kulfoldrol jonnek "megteriteni". Evszazados zsidouldozes utan hallani sem akarnak errol az itteniek.

Micimackós cukorka
Magi
1999-06-28

Péter nagyon kedves volt, amikor rendkivül finom földimogyorós bombonnal és micimackós cukorkával várt bennünket a reptéren, amikor Mo.-ról hazatértünk. Ruben még néhány napig nem jött rá a változásra, és állandóan várta, hogy megyünk valahová autóval, hogy jön Katika (unokatesó) játszani, és általában csak az otthoniakat emlegette. Azután Joszi és családja egy hetet nálunk töltöttek, amig a lakásuk felújitás alatt állt, ez segitett Rubennek lélekben is hazatérni. Egy ideig kisérletezett a magyarral, aztán kapcsolt, hogy errefelé más a szokás... Azért van néhány tartós emlék is. Például minden nap veszi a piaci kocsit, és elmegy "tanulni" -ahogy Katika tanitotta neki. Volt úgy, hogy ebédnél kijelentette, hogy "a csontokat majd megeszik a kucik" -Kétsoprony. A repülőgépezésből többet megértett, mint gondoltam. Az autó - first love- második helyre csúszott, most a repülőgép vette át a helyét. A szülinapjára kapott épitőjátékból az esetek 95%-ában ez készül. Sokszor hasra vágja magát a földön, széttárja a karjait, és tolmácsolja az eseményeket: most a csomagokat pakolják, most hozzák a lépcsőt, most indulás... és ilyenkor illendő ruhájánál fogva néhány körre megragadni őt. Tévében, plakáton és természetesen a levegőben rögtön észreveszi a repülőket, és emlékeztet, hogy ezzel mentünk Szigeti mamához. Bizonyos helyzetekben újabb emlékek kerülnek elő, legtöbbször váratlanul, aranyosan, a gyermeki gondolkodásnak megfelelően. A beszédfejlődésében bekövetkezett ugrás Mo.-i hatás, meg a 3 éves korral is velejáró dolog. Sokat kérdez. Miközben Gryllus Vilmos dalait hallgatjuk, mostanában be sem áll a szája. "Anya, mi az a gólyahir, mi az, hogy legelész, hogy eleség, meg feleség, meg mi az, hogy fűzfasipot faragni..." Igyekszem kihasználni ezeket a vissza nem térő alkalmakat, és alaposan megmagyarázni a dolgokat. S az eredmény? A mai nap délelőttjét az udvaron töltöttük, hűtőládában kivittem egy kis harapnivalót. "Anya, adjál nekem egy kis feleséget"-alkalmazta Rubika újonnan szerzett ismeretét. Egyéb meglepő dolgokat is produkál amit nem tudok konkrét dologra visszavezetni. Egyszer Doronnal és Rubennel lementünk a kenyonba vásárolni. Rubennek feltörte a lábát az új szandálja, igy visszafelé kénytelen voltam karra venni őt. Miközben felfelé caplatva fél kézzel a babakocsit próbáltam irányban tartani, a másikkal meg Rubikát nem elejteni, kedvesen duruzsolt a fülembe: " ó, szegény anyácskám, nagyon fáradt leszel"...

A Josziékkal eltöltött hétnek is van maradandó nyoma, mégpedig a szobatisztaság. Az történt ugyanis, hogy Aminádáv a bokrok tövénél nagyobbik fiunk szeme láttára lerántotta a nadrágját , és erős sugárban megöntözte a mediterrán napsütéstől tikkadozó növényzetet. Ezt Ruben vagánynak találta, azonnal csatlakozott hozzá, és azóta éjszakára sem kell pelenkát adni rá.

S hogy a kisebbik fiunkról is essen szó... Ma töltötte be élete első fél évét, sokat eszik, szépen kerekedik, és rendkivül elégedett az élettel. Nagyon élvezem a társaságát. Rubennel kedvelik egymást, bár még természetesen nem tudnak sokmindent együtt csinálni. Úgy tűnik Doron kapható lesz a huncutságokra, hamar csatlakozik a nevetéshez, még ha nem is érti még a poénokat. Bár ki tudja...

A szüleiknél nem sok a változás. Lassan öregszünk, de még ez sem szemmel látható újdonság. Egyébként pedig jól vagyunk.

Laptetőre

December
Ma erkezik az orszagba Dobos papa es Imre. Egyre tobb csaladtag teszi tiszteletet ezen a videken. Zoli is itt tolt fel evet
Július
Tibi az iden erettsegizett, az evzaron kituntetest kapott