Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 1999 július
*
* Napló
1999 július
2004-07-21

Táncfesztivál
Magi
1999-07-05

Tegnap az istentiszteleten Peti hirdette az Iget: Apcsel 16: 16-34 . Pal es Silas Filippiben. Ez a harmadik alkalom, amikor ot kertek fel. En mindig nagyon izgulok, o nem. Jo volt hallgatni. Konkret, egyertelmu, gyakorlatias uzenetek, amelyek eppen az aktualis esemenyekhez adnak biblikus eligazitast.

Az utobbi hetekben beszelgettunk arrol, hogy milyen furi, hogy az enekles jo nagy hangerovel megy nalunk, de amikor Joszi imadsagra buzdit, nem vagunk egymas szavaba. Ez pedig nem jo. Egy hete volt egy gyulekezeti tanacskozas, ahol tobb formaban is felvetodott ez a gondolat. Megegyeztunk, hogy minden heten osszejovunk, akik tudunk, hogy a Biblia mellett megosszuk aktualis gondjainkat, gondolatainkat, es egyutt imadkozzunk. Az Ur segitsen ebben bennunket. Csak igy lehet eleg eros es hiteles a bizonysagtetelunk.

Ezen a heten rendezik a karmieli nemzetkozi tancfesztivalt. Harom napon at szines forgatag az egesz varos. Ejjel es nappal tobb helyszinen jarjak a tancot, kirakodovasar stb... Ugy tunik a hagyomanyhoz lassan a kulfoldi misszios csoportok is hozzatartoznak majd. Allitolag az utobbi evekben mindenfele nem istentol jovo szellemi dolgok is erosen jelen voltak ezeken a napokon, ezert is kell, hogy Isten Igeje is jelen legyen. Mi is tiz fiatalt fogunk vendegul latni.

Izraelben megkezdodott a nyari szunet. Tibi az iden erettsegizett, az evzaron kituntetest kapott. Nem volt konnyu dolog. Tibi ugy latom szereti a kihivasokat, megprobalni magat. Szerintem az egeszseges ifjukor jellemzoje ez. Tanulas mellett dolgozik is a helybeli MacDonalds-ban. Vili augusztusban keszul ki egy cionista vezetokepzo tanfolyamra, Tomi pedig ugy nez ki, oktoberben alijazik majd. A csalad tobbi resze szinten jo egeszsegnek orvend.

Eltelt egy nap, hetfo este van. Megerkeztek a vendegeink. Egy hazaspar, es harom fiu. Szerencsere egy ficko beszel ivritul. Eleg benan beszelek angolul, ami kicsit tudtam amikor kivandoroltunk, mind elfelejtettem ahogy a heberrel foglalkozom.

Ricsajozás
Magi
1999-07-08

A mai napokban zajlik a Karmieli Nemzetközi Táncfesztivál, amit kihasználva nagy létszámú missziós-csoport érkezett. Nálunk csak hat személy lakik, de a mindennapos megbeszélések is itt vannak, ez pedig egy kis készenlétet igényel. Ez 30-40 ember ricsajozásának elszenvedéset jelenti (Peti szúrta ezt be mellettem). Nem tartom a társaságot túlságosan szellemi inditékúaknak, de Isten őket is fel tudja használni.

Misszió?
Magi
1999-07-11

Vége a táncfesztiválnak. Esténként hivő irodalmat és Bibliát osztogattak, beszélgettek az angolul beszélőkkel. Már a második napon megjelentek a zsidó vallás védelmezői, és mindenféle módszerekkel próbálták megakadályozni az evangélium terjesztését. Nem vagyok az ilyen jellegű misszió lelkes támogatója általánosságban sem, itt Izraelben még kevésbé. A dolog nem rajtam múlott, igy a feladatom az, hogy imádkozzam értük, kétségeim ellenére is

Még mindig itt vannak a vendégek, holnap búcsúzunk el tőlük. Jelenleg kirándulnak valahol, a nap nagy része ezzel telik. Esténként kimennek a városba, könyveket, bibliákat osztanak, beszélgetnek az angolul beszélőkkel. A tegnapi gyülekezeti alkalmon megjelentek néhányan akikkel a hét folyamán beszélgettek. Már a második napon megjelentek a Jad Achim (kéz a testvéreknek) emberei, amely egy vallásos szervezet, és a zsidó vallás tisztasága fölött kivánnak őrködni, és üldözőbe vették a csoport tagjait. Szerintem ezek a fiatalok nincsenek igazán tisztában a dolgok súlyával, inkább csak kirándulgatni jöttek. Kivéve a csoport vezetőjét, aki egy izraeli fiatalember, és tényleg hivő. Ilyen gondolatok járnak a fejemben, de meghajtom fejem a gyülekezet vezetőségének döntése előtt, szivesen szolgálok a vendégeknek, és kérem az Úr védelmét, kegyelmét, vezetését a gyülekezetünkre, a missziózókra, a családunkra. A felelősségem pedig az, hogy szánjam oda magam az igaz istentiszteletre, ezzel segitsem a testvéreimet.

Kis családunkról. Sokkal inkább figyelnem kell a gyerekekre, empatikusabban elemezni az inditóokaikat, és türelmesen, bölcsen alakitani az akaratukat, viselkedésüket. A hangsúlyt túlzottan a saját teendőimre tettem, túlterveztem a napomat, és nem maradt türelmem, időm Rubenre. Az Úr lehetővé tette, hogy egyenlőre itthon lehetek a gyerekekkel, -ez az ő idejük. Most nem kell aggasszon a "karrierem", hogy mindenképpen legyen időm tanulni, vagy hogy gyakoroljam, milyen lesz, ha munka mellett kell ellátni a háztartást, a gyerekeket. Rubentől elvártam, hogy fogadjon szót, és engem lehetőleg ne zavarjon, a problémáit oldja meg egyedül. A tudatos engedetlenség, és a gyermeki éretlenség világos elkülönitése is sokat segitett. A kettőt sokszor egy kategóriába soroltam, és olyan dolgokért is büntettem, amiért nem kellett volna. S mivel Ruben ezekben a dolgokban nem tudott "megjavulni", kölcsönös bizalmatlanság, elégedetlenség kezdett kialakulni közöttünk, Rubenben pedig egyre nagyobb bizonytalanság. Az engedelmesség dolgát igyekszem világossá tenni neki, tudja mit várok el tőle, és mi lesz ha nem ehhez tartja magát.

Úgy látom, hogy sokat változott a kapcsolatunk, s pozitiv eredmények vannak. Egyébként Rubennél sajnos egyre inkább felfedezem a tőlem örökölt tulajdonságokat. Szórakozott, sokszor nem tudja hova tette le a dolgokat, amelyek néhány másodperce még a kezében voltak. Hosszas türelmetlen keresés után meglátja pontosan az orra előtt. Nehezen viseli a kudarcot, ha valami nem akar sikerülni iszonyú dühös tud lenni. Szomorú, és nevetséges is egyben. Összegezve: nem győzök hálát adni két egészséges, aranyos és okos gyermekünkért, és gyönyörködni bennük. (Harmadik még nincs.)

Belobbant a rajzolás
Magi
1999-07-27

Szinte egyik napról a másikra lobbant be Ruben rajzolási kedve, és szinte ugyanilyen gyorsan látható a fejlődés. Tanulmányaim alapján tudom, hogy a három éves kor forradalmi változásokkal jár, de igy életben látni egészen újdonság. Azt hiszem a magyarországi út sokat érlelt rajta. Miután visszaértünk hirtelen teljesen ovis-fiú vált belőle. Hosszú ideig lekötik a különböző tevékenységek, szabályos foglalkozásokat tart -vagy tartat- magának. Épit, rajzol, énekel, gyurmázik, ha elfárad bekapcsolja a tévét. Jól tudja mi az, amit megengedek nézni, és ha "csúnya mese" van, magától kikapcsolja. Rengeteget kérdez -főleg Vilmos bácsi dalai keltik fel a kiváncsiságát. Nagyon élvezi kikeresni a zsebkönyvekben a dalokban szereplő állatokat, növényeket. S ha a leirtak alapján. Doronnal egyre inkább kedvelik egymást. Senki nem tudja úgy megnevettetni a kis hucutot, mint a bátyuskája. Szivet melengettető látvány, amikor a két kicsi együtt kacag.

A mindennapok folyása nem változott. Peti ugyanott dolgozik, az utóbbi hetekben rengeteget túlórázott. Most szereltek be egy szuper új gépet, amit Peti kezel. Sok időbe és türelembe került, mig sikerült beállitani. Én itthon vagyok, végzem a szokásos teendőimet. A nyár meleg, de nemrégen beszereltek két plafon-ventillátort (egyet a fenti szalonba, egyet a kisgyerekek játszószobájába), igy egészen kibirható a hőség. Holnapután pedig a lenti szalonba szerelnek be légkondicionálót, ami már számunkra luxus-kényelmet jelent majd.

Az Á.-val való kapcsolatunk sajnos mélypontra jutott. Miután hazajöttünk, egyszer-kétszer meglátogattam őket, néhányszor felhivtuk egymást, de azt hiszem nem kerestem őt elég gyakran, és ez rosszul eshetett neki. A legutóbbi beszélgetéseinket már nem is lehet azoknak nevezni, mert csak én erőlködtem, részéről pedig teljes elutasitást érzékeltem. Nagyon bánt annak ellenére, hogy nem gondolom hogy akkorát vétettem volna. Abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán én vagyok-e az oka a dolgok ilyen alakulásának. Időnként nagyon rosszul van, és ilyenkor nem nagyon beszél senkivel. Részemről a kapcsolat nyitott maradt, de a kezdeményezés az ő kezében van. Mindenesetre meg kell mondanom, hogy nagyon nehéz "letenni" az ügyet, rengeteget gondolkozom rajta.

Péter tesói a nyári szünetet "élvezik". Azért idézőjelben, mert nekik nem segitenek nyári gyakorlatok a programtervezésben, mint például Editnek. Elég sokat ülnek otthon. A nagy meleg is benntartja őket, különben biztos sokat kirándulnának. A szülők jól vannak.

Laptetőre

Június
Ruben nem tudja mi a kulonbseg a Mennyorszag es Magyarorszag kozott - ugy latszik, Mo.-on a mennyben erezte magat
Szeptember
az ajtó mögött egy veszedelmes féreg tekergőzött, nekem kellett agyonütnöm, ami egy teljes napi lelki sokkot jelentett