Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 1996 október
*
* Napló
1996 október
2004-07-21

Alefbet
Magi
1996-10

Rubennek harom napig hasmenese volt, hanyt, ezert most a korhazban vagyunk Cfaton. A kiszaradas elott utaltak be, kb. 16 oran keresztul csopogtettek neki a hianyzo folyadekmennyiseget. Hogy mi tortenik korulotte, o ebbol em sokat erzekel. Mellette van az edesanyja, nehany kedves jateka, eszik, alszik. A kezere ragasztott szines csavarok es az infuzio csove ujdonsag szamara, kar hogy nem lehet megenni...

Egy nap utan ugy tunik minden rendben van, de meg bent kell maradnunk, mert nagyon pillesulyu. Szivesebben lennenk otthon, dehat mit lehet csinalni? Most legalabb van idom irni, es nyelvet tanulni.

Peti mar befejezte a nyelvtanfolyamot, egy hete kezdett el egy atkepzo tanfolyamot: szamitogepes epiteszeti rajz. Egyertelmuen tapasztaljuk ebben is az Ur vezeteset. Mar az is csoda, hogy felvettek. Amikor a felveteli vizsgara ment, azzal fogadtak, hogy sajnaljak, mar minden hely betelt, es ket hete el is kezdodott a tanulas. Megis megirta a felvetelit. Az igazgato pedig kerek perec kijelentette, hogy semmifelekeppen nem fog menni a dolog, kis ido mulva megis beirta ot a csoportba. Itt mar anyanyelvi szinten beszel mindenki, csak Peti log ki egy kicsit a sorbol, remeljuk nem sokaig. Amit tanulnak, az mar nem uj neki, csak a nyelv okoz egy kis fejfajast a szo szoros ertelmeben. Egyebkent mindenki el van hulve a csodalkozastol, aki vele beszelgetve megtudja, hogy meg csak 5 honapja van itt Izraelben. Rolam ugyanez legfeljebb forditott ertelemben igaz. Kb 1 honapja kezdtem a tanulast, addig az otthoni munkakba kellett belejonnom, es foleg megerosodni /Rubikaval egyutt/ a szules utan. Kicsiny fiunk delelott bolcsiben van, addig en ulpanon. Nehezen fogadtam el ezt a variaciot, sajnaltam Rubent. De vegul megiscsak igy jo. 4 ora a bolcsiben nem sok, es nekem nagyon sokat jelent, hogy egyre jobban tudok kommunikalni.

Orulok, hogy a rossz hireket hallva sokaknak eszükbe jutunk, es hogy imadkoznak ertunk. Bizony elkel, ezt mar David is megenekelte a 122. zsoltarban: Kivanjatok beket Jeruzsalemnek! Legyenek boldogok, akik teged szeretnek! Legyen bekesseg falaidon belul, legyen boldogsag palotaidban! Testvereimert es barataimert mondom: Bekesseg neked! Istenunknek, az Urnak hazaert is jot kivanok neked!

Karmielben semmit nem erezni azokbol, amiket a hirekben hallani. A zavargasok a megszallt teruleteken vannak, az izraeli allampolgarsagu arabok többnyire beke- keresok. Ok jol elnek itt, ezert erdekuk megvedeni, ill. nem tamadni az országot. A terroristak a szegeny nincstelen palesztin arabok kozul kerulnek ki, akik sorsukert a zsidokat teszik felelosse. Nem tudom magyarorszagon milyen beallitasban hallanak Izraelrol. Mi a vilag minden reszerol negativ visszhangot hallunk, ami elegge serti az igazsagerzetemet. Az arab orszagokban teljes az antiszemita kampany. Akarhogy van es lesz, egyertelmu, hogy Isten akkor is meg tudja vedeni ezt a nepet, ha mindenki szembefordulna is vele. Igaz ez a haborun kivuli helyzetekben is. A mult heten Izrael egesz teruletet 6.1 fokozatu foldrenges razta meg. Eppen a delutani sziesztan ert bennunket. Azt hittem, Peti beteg lett, es o remeg mellettem. Masnap tudtuk meg mi volt. Belegondoltam, hogy milyen kovetkezmenyei lehettek volna. Biztosan sokan imadkoznak Izraelert, es ezert nem tortent semmi baj.

Ruben nagyon komoly ferfi lett. Mar tud kanalból banant enni, ez a kedvence. Oriasira nyitja a szajat, ahogy varja a kovetkezo adagot. Nem is tanitottuk neki hogyan kell enni, egyszeruen ostehetseg. Egyre tobbet gyonyorkodom benne, rendkivul aranyos es kedves baba. Elegge felfoghatatlan, hogy az en kisgyermekem.

Petinek igaza van, hogy a veremben van az orok bizonytalansag, alkalmatlansag erzese. Mindazonaltal ugy igaz, hogy Isten tud hasznalni bennunket, sot igy meg nyilvanvalobb az O ereje. Ezt nagyon sokszor megtapasztaltam konkret esetekben. Lathatatlanul iranyitja az eletunket, szamunkra sokszor erthetetlenul. Eltolthet a bizonytalansag, gyengeseg vagy ketsegbeeses, de ha bizunk benne, megdicsoiti magat az eletunkben. Jo ezt tudni.

Laptetőre

Heber betuk
Június
Bankszámlát nyitunk, van TB kártyánk
November
A nyelvtanulast elvezem, nagyon jo a tanarunk, es a csoportunk