Advanced Search
2014-06-07 > Home > Család > Napló > 1996 november
*
* Napló
1996 november
2004-07-21

Hazagondolok
Magi
1996-11-18

Sokat gondolok haza... En ezt nem honvagynak hivom, mert nem visszamenni akarok / persze rossz ez sem lenne/ , hanem talalkozni a regi baratokkal. Nagyon rossz belegondolni, milyen messze vannak, es milyen nehezen athidalhato ez a tavolsag. Olyan jo lenne ha lathatnak a kicsi Rubikat, annyira aranyos. K. hugom kislanyat nagyon szeretnem nemcsak fenykeprol ismerni. Jo lenne idonkent hazalatogatni, enni a finom otthoni sutiket, beszelgetni E.-el, M.-val, kicsiny csaladunkkal, elmenni erre-arra az orszagban, meglatogatni a baratainkat... Sajnos minderre meg varni kell. Harom evig csak akkor kapunk repulojegyet, ha valaki kezeskedik arrol, hogy biztosan visszajovunk. Ez torveny, mivel jelentos anyagi tamogatast kapunk az allamtol, es ha harom even belul vissza akarnank telepulni, akkor vissza kellene mindet fizetni. Marad hat a legiposta, es a varakozas. Neha arra gondolok, hogy nem is vagyunk olyan messze, es tulajdonkeppen akarmikor talalkozhatnank. Az ido nagyon gyorsan telik, es ha surun jonnek-mennek a levelek, nem tunik fel milyen regen talalkoztunk.

Peti ket hete vett egy szamitogepet. A tanfolyamhoz amit most vegez, ez alapveto feltetel, csak mindezideig nem tudtuk hogyan tudunk penzt szerezni ra. Az Urra biztuk, es O nem a penzunket sokszorositotta neg, hanem egy nagyon kedvezo ajanlatrol gondoskodott. A magyar ismeroseink nem hasznaltak az ujonnan vett gepjuket, es a bolti ar negyedreszeert eladtak nekunk. Nagyon halasak vagyunk erte.

Tegnapelott egy aggyal es egy szekrennyel allitott haza Peti. Egy idos, romaniabol jott hazaspar ajanlotta fel. Termeszetesen nem uj, de ha ki kell koltoznunk a Merkaz Klitabol, mar lesz ket butorunk.

Ruben itt ul mellettem a babakocsijaban, ha ranezek, oriasiakat kacag. Irto huncut kisfiu, nagyokat lehet hancurozni, nevetgelni vele. Nem is gondoltam regebben, hogy ennyire aranyos kisfiam lesz, kulonben nagyon nehezen vartam volna, hogy eljojjenek ezek a szep idok. Nagyon-nagyon szeretem ezt a kis emberpalantat. Csupa-csupa baj, kedvesseg, akarmit is csinal. Soha nem lehet megunni a vele valo foglalatoskodast.

Nyelvtanulás
Magi
1996-11-20

Eleg sok tennivalom akad miota en is delelotti ulpanon tanulok.

A napirendunk altalaban: Reggel hatkor kell kelnunk,sokszor ilyenkorra marad Rubika furdese, ha este hamar elalszik. Het ora korul Peti viszi a bolcsibe, ami oda-vissza kb. egy oras ut. Ha nagyon ugyes vagyok, akkor a delelotti szunetekben meg tudok fozni, mivel a csoportunk terme ebben az epuletben van.

A nyelvtanulast elvezem, nagyon jo a tanarunk, es a csoportunk. Ha itthon tobb idot tudnek a nyelvtanulasra forditani, mar eleg turhetoen beszelnek ivritul. Igy azonban nem lehetek tulzottan elegedett, mert az utcan, boltokban mar ennyi is eleg, de nekem eleg gyakran kell orvoshoz jarnom, sot korhazban is voltam, es ott nehezen ertetem meg magam.

Ugy tapasztaljuk hogy minden problema megoldodik, mire eljon az ideje, igy hat tenyleg nem kell aggodnunk.

Januar vegen befejezem a nyelvtanulast, es ha kapnek munkat, lehet, hogy tudnank lakast vasarolni, mire Peti leteszi a zarovizsgat. Itt Izraelben a lakas aranak csak kb. 10%- at kell keszpenzben kifizetni. Ha van allando munkahely, akkor a bankbol lehet kapni egy 20-25 eves kolcsont. A havi torlesztes a fizetes kb. 20-30%-a. Szinte mindenki igy jut itt lakashoz. Bizunk benne, hogy sikerulni fog nekunk is.

Kicsi fiacskank nagyon- nagyon aranyos. Csak gyonyorkodni tudok benne, es hiaba teszem felre minden anyai elfogultsaomat, megis o a legaranyosabb kisbaba a vilagon. Gogicsel , sikoltozik, rikoltozik, amit csak eler meggyuroget, megkostol. Neha majd kibujik a borebol amikor meglat minket. Oriasira nyitott szemmel figyel, amikor gitarozok, enekelek, furulyazok, vagy eppen verset mondok neki. Elvezi, ha gyurogatom, csiklandozom, ha bohockodom neki. Orom minden feladat korulotte. Egy dolog miatt faj csak a fejem: nem szeret enni. Miota meg beteg lett meginkabb baj ez, mert meg sovanyabb lett. Az ot kilot alig haladja meg. Csak az vigasztal hogy tudom, en is ilyen baba voltam. Es amig vidam, es okosodik, addig nincs nagy baj.

Delutanonkent a teveben az Onedin csalad megy. Kb. 10-11 eves lehettem amikor egyutt neztuk otthon. K. Hugom nagy hangon kiabalta az udvaron, hogy "orrvitorlakat felhuzni". Erdekes most ennyi ido utan ujra latni.

Almomban gyakran jarok otthon, remelem eletben is sikerul hamar talalkozni szuleimmel, tesoimmal. Nekunk nagyon gyorsan telnek a napok, tele tennivalokkal, uj feladatokkal, problemakkal.

Tanulok
Magi
1996-11-30

Keves idom van itthon, sokat kell, -kellene tanulnom. Eleg lassan haladok. Egesz delelott tanitas van, Rubent addig a bolcsibe visszuk. Sajnalom ot de nem lehet maskepp csinalni. A gondozonok nagyon rendesek, es Rubent ugy vesszuk eszre kulonosen is szeretik. Nem csoda, mert tenyleg nagyon kedves, okos kisfiu. Most itt ul mellettem a babakocsijaban, es mar negyed oraja egy kis rozsaszin papirfecnit gyuroget.

En meg ket honapig az iskolapadban ulok, utana dolgoznom kellene. Rubika miatt ez nem egyszeru. A bolcsode, ami most ingyenes, sok penzbe kerul, amit megkeresnek, szinte mindet adhatnam oda. Igy hat nem eri meg, inkabb lennek itthon Rubikaval, megis muszaly vallalni, mert lakaskolcsont csak akkor kapunk, ha van allando munkahelyunk. A kolcson /amit itt "maskantanak" hivnak/ igen megkonnyoti a lakashoz jutast, csak utana evtizedekig kell torleszteni.

Allando munkat talalni megint csak nem egy konnyu dolog.De ez meg a jovo zeneje, majd meglatjuk.

Az idojaras nalunk most olyan mint Magyarorszagon egy nagyon kellemes nyari nap. Nincs nagy forrosag, kellemes nyari szello fujdogal, este pedig joleso huvos van. Csak eso nincs, es ez baj, mert ha most, osszel nem esik, rossz idok johetnek.

Minden fontos es kevesbe fontos esemenyt bejegyzunk a naptarunkba, es nagyon jo idonkent visszlapozni, mi tortent egy -masfel eve. Nekunk ez a legmesszebb kozos multunk. Viszont esemenyekben igen gazdag idok ezek,igy jo felidezni mit es hogyan eltunk at.Sok apro reszletet mar el is felejtettunk volna, ha nincs, ami emlekeztessen.

Olyan gyorsan telik az ido, hogy alig tudom kovetni.

Peti letette az elso vizsgait. Nagyon jol sikerultek. Ha nem tudtunk volna szamitogepet venni, nem tudom mi lett volna. Eppen idoben jott, es ez biztos hogy nem veletlen.

Ruben szinte folyamatosan kap ruhakat a bolcsibol. Itt nincsenek hasznalt ruha boltok, akinek megnonek a gyerekei, elviszik a ruhakat peldaul a bolcsibe, es a gondozonok odaadjak annak akinek jonak latjak. Igy oszre -telre semmi ruhat nem kellett meg vennunk. Nagyon dragak a babaruhak, es mivel eleg gyakran kell cserelni rajtuk, jo ha sok van.

Laptetőre

Október
nekem nagyon sokat jelent, hogy egyre jobban tudok kommunikalni
December
Sokat gondolok vissza Bekesre. Idonkent atforgatom a fenykepalbumot