Advanced Search
2014-06-03 > Home > Család > Napló > 1996 május
*
* Napló
1996 május
2004-07-21

Alija
Peter
1996-05-23

Búcsú. Tranzit. „Az Izraelbe utazók fáradjanak az ötös kapuhoz!” Odafáradunk. Biztonság mindenek felett. Az első buszba nyomulunk. Katonai kisérettel „csorgás” az El Al géphez. BOEING 767. A baloldali szárny felett, a vészkijárat mellett az ablaknál ülünk. Motorok felbőgnek, indulunk. Strauss Kék Duna keringője szól. Gyorsítunk, a zene dinamikája fokozódik, mikor tutti van, a pilóta megemeli a gép orrát és máris fent vagyunk. Tetszik. A Rózsaszín Párduc egy mozivásznon angolul és héberül mutatja be a tennivalókat (akárhányszor zuhan le, vagy robban fel a gépe, ő mindig megmenekül. Biztató) Evés. Mesés ízek. A környezetünkben levő szavak közül egy sem ússza meg a lefordítást. Itteni idő szerint fél ötkor felcsendül a Hava Nagila, Tel Aviv fölött vagyunk. Lod, Ben Gurion reptér. Csomagok hajkurászása. Senki nem vár minket. Nyomozás. Siker. Igazolvány, 1100 sekel készpénz (kb. 60000 Ft), plusz 1200 csekken. Telefon haza Ibinek, Toyota mikrobusszal Tel Aviv, Herzliya, dugó (autópályán 20 km/óra), Netanya, Hadera, Afula, fél tízre Tiberias. Merkaz Klita, 200 m-el a tengerszint alatt, hőség. Szergej és Larissza a másik szobában. Csak vasárnapig leszünk itt. Csupa orosz bevándorló. Margó Kétsopronyon ébredt, Tibériáson merül mély álomba. Mint a mesében. Jó éjt!

Tiberias
Peter
1996-05-24

Az ablakból lelátunk a Genezárat tóra. Túloldalt a Golán magaslatai kéklenek. Séta a városban. 2000 éves, 35 000 lakosú település. Jeruzsálem, Hebron és Safed mellett Tibériás a zsidók negyedik szent helye. Ősrégi épületek: El Omri mecset, Szent Péter kolostor, Keresztes kori erődítmény, Maimonidész sírja, régi városfal, zsinagógák. Modern sugárutak, lüktető élet, kihalt sikátorok, óriáskaktuszok, katonafiúk, katonalányok, pajeszos, kaftános zsidók, arabok, motorokon száguldó fiatalok, amerikai könnyüzene, keleti misztikus zenék, pálmafák, egzotikus madarak, kolibri, salátabárak, gyorsétkezdék, strand, kávéházak (az egyikben elidőzünk)... Vásárlás. Otthon „intenzív” angol tanulás. Án a The Jerusalem Post-tal kínlódom. Választási kampány felsőfokon. Hajrá Likud! Háromkor zárnak az üzletek, jön a Sabath. A tóparton nyugalom, csend, készülődés az estére.

Esti séta, hangulatos utcák, fények, illatos növények, ünnepi társaságok a teraszokon, erkélyeken. A tóparton hajókázni vagy csónakázni invitálnak. Az egyik hagó neve: Jesus boat. Próbálom elképzelni, hogy a tanítványok itt halásztak, vagy hogy Péter itt kezdett süllyedni. Furcsa. Én mindenesetre megpróbálok nem elsüllyedni. Nézem az embereket: miért ez a kiválasztott nép? Egy dombtetőn hazafelé kiülünk egy nagy kőre a Genezáret felett és csendben nézzük a sötét vizet. Sziszegés. Margó azt hiszi, hogy kígyó, de csak izraeli tücsök ciripel.

Eltévedek
Peter
1996-05-25

Lemegyek a városba élelmiszert, újságot vásárolni. Eltévedek. Kihalt, középkori lépcsős sikátorban kapaszkodok fel a hegyre, egy arab férfitól kérek útbaigazítást. Azért nagy ez a város.

Széttekintünk
Peter
1996-05-25

Angolozunk. Sabbath van. Este felmegyünk az épület tetejére széttekinteni. A szél jobban hüsít, mint a légkondícionáló. Majd' elrepülünk. Fotó az esti Tibériásról.

Karmiel
Peter
1996-05-26

Reggel az irodában közlik: megyünk Kármiélbe, eredetileg ott vártak minket, a taxi fél óra múlva itt van. A 15 darab csomagot (200 kg) leliftezzük az ötödikről, 10-kor indulunk a Mercedes mikrobusszal. Egyórás út többnyire arab falvakon keresztül. Az egyikben megállunk tankolni, de az arab kutas úgy tesz, mintha ott sem lennénk. Sofőrünk mérgesen továbbhajt. Micsoda különbség van zsidó és arab települések között! Ruben alaposan összerázkódik Margó hasában. Kármiél 25 éves modern város. A Befogadási Központ a város szélén van, ami egyben a városközpont is. Nagyon kedves fogadtatás. Kipakolunk az alagsorban (itt van a mosoda nagy mosógépekkel, a tornaterem, és a légópince is), felliftezzük a csomagokat a negyedikre, ahol egy takaros kis lakás fogad. Az asztalon üdvözlőcédula (wellcome to „merkaz klita”), egy kiló cukor, egy doboz kávé egy liter étolaj, egy liter tartós tej, egy doboz tea, aprósütemény, gyufa, só, Karmiel –térkép, és az első napok tennivalóiról egy lista. A hütőben: tíz db tojás, egy rúd szalámi, két liter zacskós tej, két kiló krumpli, egy kiló hagyma, fél kiló paradicsom, fél kiló uborka, 8 doboz kefír, két doboz tonhal, kétszer 20 db virsli, egy liter coca cola, másfél liter narancs-üdítő, egy zacskó sajt, 250g margarin, a hütő tetején 2kg szeletelt zacskós kenyér, egy csomag száraztészta. Mindezt lefotóztam...

Laptetőre

Tiberias
Nagy család napló
Csendben telnek a napok, a család éppen szóródik szét
Június
Bankszámlát nyitunk, van TB kártyánk