Advanced Search
2014-06-07 > Home > Család > Napló > 1996 december
*
* Napló
1996 december
2004-07-21

Vissza Békésre
Magi
1996-12-05

Sokat gondolok vissza Bekesre. Idonkent atforgatom a fenykepalbumot, a naptaramat, hirtelen szakadtak meg az ottani idok...

Jo vegigolvasni a tanitvanyt, kicsit ujra a gyulekezetben erzem magam. Nagyon orulok N. es Z. frigyre lepesenek. Azota mar lehet, hogy meg is volt a menyegzo? Es azt is gondolom, es remelem, hogy ujabb jegyesparok is vannak mar. Nagyon sok uj dologgal talalkoznek ha most elmehetnek Bekesre. A kisbabak, akiket meg nem is lattam, akiket lattam de mar alig ismernem meg, az uj arcok - mert biztosan szaporodott a gyulekezet, az uj kapcsolatok. Es akik hianyoznak –I. bacsi, P. bacsi...

Peti szulei ket honapja latogattak meg bennunket. Rubikaval eloszor a korhazban kellett talalkozniuk, de masnap aztan johettunk is haza. Hamar elszallt az a ket het, amit itt tolthettek. Remelem sokan kovetik majd peldajukat, nagyon varom, hogy talalkozhassak a csaladdal, baratokkal.

Furcsa, hogy december van, eddig meg nyar volt. Tegnap koszontott be az esos ido, remelem boven hullik majd az eletado nedv. Nyaron egyetlen felhot nem lehet latni, ami nedvesseg ilyenkor van, az mind a teli tartalek. Az is furcsa, hogy itt senki nem beszel karacsonyrol, adventrol. Otthon mar az egesz orszag lazas keszulodesben eg.

Számítógép
Peter
1996-12-13

Ezt a levelet most azzal a számítógéppel írom, amit november elején vettem. Printer egyenlore nincs hozzá, ezért még le kell mésolnom, de akkor is elonyos igy irni, mert rendezett formában megmarad az utókorra, ezenkivul késobb, ha gazdagok leszunk, és lesz printerunk, ki is lehet nyomtatni. Az alábbi programok vannak meg (illetve lesznek meg egy-két nap mulva): MS-DOS 7.0; Norton Commander for Win95; Windows 95 (English+Hebrew version); Microsoft Word 7.0; Borland Turbo Pascal 7.0; AutoCad 13 for DOS/Win95; CorelDraw! 6.0 for Win95 (csak ez a program 325 megabyte !!!); Borland Delphi 2.0 for Win95; ... és még néhany csemege. Beláthato idon belul az Internet-hez is hozzájutok, de addig sajnos melloznunk kell a levelezés Internet-es formáját.

Nagyon sok mogyorokrémes kenyeret eszek, rendkivul szeretem. Nem sok idom van hiradot nezni, mert egész nap a suliban vagyok, utána itthon tanulok, számitogépezek, Rubikázok, Margozok, es hiradot nézek. Most az Amerika torténete cimu konyvet kezdtem el olvasni, lehet, hogy egy év alatt átolvasom.

Két napja télre fordult az ido, ami magyarországi viszonylatban enyhe oszt jelent. Reggelenként Rubent a bolcsibe viszem, parkok, harmatos fu,napfelkelte, szeretem ezt az utat. Megszokott kanyarok, fák, kovek, érzem, ahogy hazámmá valik ez az ország.

Az élet nem habostorta, hanem dobostorta.

Néha keson fekszem le, mert egyéb teendoim visszatartanak a korai lefekvéstol, pedig a számitogépes játékokat inkább Margo használja, bár mostanában én is rákapcsoltam. Ruben Hanukára kapott a bolcsiben egy kis koronát, nagyon édes volt benne, majdnem lefényképeztem, csak nem volt fényképezogépem.

Itt egész télen minden zold. Margo nehány napja az ulpán-teremben hagyta a kedvenc kendojet, a tanár ma azzal torolte a táblát ...

Szép, kellemes este van, klasszikus zenéket hallgatunk, az elobb lejtettem Margoval egy ropke kis táncot, Ruben figyelt, és nem értette, hogy mit eszik egymáson ez a két csavargo. Majd egyszer megérti. Atrendeztuk a belso szobát, igy tálan jobb lesz. Hanuka van, szép unnep ez, olyan, mint a karácsony, csak a karácsony szebb. A számitogép egyébként jol mukodik, néha letorlok, vagy átrendezek néhany fontos dolgot, és tonkre megy az egész rendszer, de végul mindig kimászok a slamasztikábol. A mikrohullamu suto viszont ugy néz ki, hogy ma végleg felmondta a szolgálatot. Szerencsére megvan a garanciapapir. Valahol. Talán.

Apuék utjárol most nem irok, majd szoban. Szép volt az a két hét, csak tul rovid - és ez nem kozhely. T.-nak is kellene levelet irni, néhány napja kaptunk tole egy számonkéro lapot, amiben felteszi a koltoi kérdést: " Talán elfeledkeztetek rolam?" Szegény nagyon egyedul lehet ott Angliában.

Van egy arab portás az iskolában, aki állandoan kotozkodik velem. Nem tudom mi lesz igy. Valahogy gatyába kéne razni, de hogy?

Ruben ma féléves, Margo pedig tegnap megsiratta Radnoti Rejtettelek cimu versét. Jo lenne dolgozni, hogy tobb pénzunk legyen, de igy is elvagyunk még egy darabig. Hogy is néznek ki az Ikarus-buszok? Itt Trabanttal mg nem találkoztam, de Ladát már láttam.

A kommunista bácsi azt mondta, hogy ha oregek otthonába megy a feleségével, néhány használati tárgyat ránk hagyományoz, például a gáztuzhelyet. Azt is mondta, hogy a szárnyaik alá akarnak venni. Kedves szándék.

Margo kedves teremtés.., de hagyjuk, inkabb neki vallok szerelmet. A vihar tegnap éjjel ota tart, megállás nélkul omlik az eso, mennydorges, villámlás, rezegnek az ablakok, élvezem.

A hanuka-gyertyák kozul az egyik felborult, de megy tovább az élet.

Szivesen felmennék a fiuszobába, lefekudnek az emeleteságy also részére, és nézném a felso rész rugoit. Egyszer még idegenek fogják lakni a házunkat? Rémálom. Morzsival mi lesz? Szegény kutya... Minden elmulik egyszer. Mi lesz ezután...?

Lépcsőházat mosok
Magi
1996-12-15

Hetvegenkent van egy keves munkam. Egy lepcsohazat mosok rendszeresen -heti fel ora, es egy idos hazasparnak fozok -heti negy-ot ora. Az idos hazaspar fele magyarorszagrol jott ezelott vagy otven eve, es tetotol talpig kommunista. Mindazonaltal nagyon kedves es rendes bacsika. Hamarosan oregek otthonaba mennek. Rendszerint penteken megyek el hozzajuk, es olyankor megfozok negy-ot fele etelt. Elvezem.

Ebedre somogyi galuskat terveztem, remelem semmi sem jon kozbe.

Rubent most etettem meg, jelenleg itt ul az olemben. Onnan tudom, hogy mar nem ehes, ha mar nem szivja, hanem fujja a tejet. Irto aranyos.

Befogadási Központ
Magi
1996-12-16

Jelenleg -es meg kb. egy evig- itt lakunk a Befogadasi Kozpontban. Kis lakast kaptunk, ami most meg pontosan megfelel a szuksegleteinknek. Kenyelmesen elferunk, otthonos, es rendben tartani is nagyon egyszeru. Minden dologban az Ur gondoskodasat, es vezeteset erezzuk. Amikor megerkeztunk, nagyon hamar elrendezodtek a korulmenyeink. Mire Ruben a vilagra kivankozott, mar eppen elkeszult minden a fogadasara. A szulesnel semmi problema nem adodott, az orvosok, noverek nagyon figyelmesek, kedvesek voltak. Raadasul mire a finisbe ertunk, egy magyarul beszelo szuleszno kerult muszakba. Igazan konnyu szulest tudhatok magam mogott /persze igy sem volt egy leanyalom/, utana sem adodott semmi komplikacio. Ruben eros, egeszseges ujszulott volt, jol birta a gyurodest, en is rendkivul hamar megerosodtem.

Hamar megtalaltuk a helybeli kis gyulekezetet. Egyre jobban megertjuk az enekeket, az igehirdetest. A lelkipasztorek nagyon szimpatikus kis csalad, eddig oket ismerjuk leginkabb -a magyarul beszelo romaniabol jott idos hazasparon kivul. A gyulekezet tobbi resze kisse idegen meg nekem.

Hivonek lenni itt korulbelul olyan, mint a vilag tobbi reszen zsidonak -a kissebseghez tartozunk. A kersztenyseg nem allamvallas, nem folyik a vizcsapokbol, mint neha Magyarorszagon, -es ez egyaltalan nem baj. Szelsoseges megnyilvanulasok vannak, de sokkal ritkabban, mint mashol a kisebbsegek ellen. A karacsonyrol szenteste napjaig szo sem esett, szentesten is csak nehany hir jelezte az unnepet a teveben. A keresztenyek nagy resze nem itt szuletett, a mi gyulekezetunk is igen tarka kepet mutat az anyanyelvet illetoen. Legtobben a volt SZU. -bol es Amerikabol jottek. Nehanyan Europabol, es meg kevesebben vannak az itt megtert zsidok, arabok. Azert van remenysegunk, a szoba, ahol az istentiszteleteink vannak, lassan kicsi lesz.

Laptetőre

November
A nyelvtanulast elvezem, nagyon jo a tanarunk, es a csoportunk
Január
Tegnap Ruben eleteben eloszor leesett az agyrol. A fejere.