Advanced Search
2014-06-05 > Home > Család > Peti > Csicseriborsó
*
* Peti
Csicseriborsó
2004-12-20

Építik az új labort, megújul a munkahelyem, megújulok én is. Csicseriborsó, padlizsán.

Sokáig azt gondoltam, hogy a munkahelyen nem lehet írni, és íme most itt vagyok, írok, munkahelyi írást űzök. Igaz, csak próbálkózás, kisérlet, de mivel a kisérleti részlegen dolgozom, így bele tudom a dolgot illeszteni a salátakisérletek sorába, lecsendesítve ezzel lelkiismeretem bosszantó zavarkodását.
Van itt egy nő, öreg már, de nem akar nyugdíjba menni, állandóan bosszant a kéréseivel. Tegyem meg ezt, tegyem meg azt.
Egyszer azt mondtam neki, nem, nem teszem meg, mire ő megsértődött. Ilyenek az öregek, elvesztették rugalmasságukat. Én sem vagyok már gumiból, de öreg sem lennék még, talán korosodó. 35 év nagy idő, ha 70 évig élek, akkor leéltem életem felét, de ha mondjuk 37 évesen meghalok, akkor már csak 2 év van hátra.
Ezt jól kiszámoltam, úgy látszik ragadt rám valami a számtanórákon, és el sem felejtettem mindent. Matekból egyébként mindig jó voltam, középiskolában versenyeket nyertem, egészen addig, míg az egyetemen elhúztak belőle. Megbuktam, mert nem tanultam. Ott ültem a képlet felett, próbáltam megoldani, de pisilni kellett, miközben állandóan az órára tekintgettem. Nem tudtam megszabadulni az órára való tekintéstől, mindig arra gondoltam, hogy lehetetlen, hogy így rohan az idő, egészen addig, míg teljesen elrohant. Ugyanakkor persze siettettem is volna az idő rohanását, hogy pisilhessek végre. Őrlődtem a kegyetlen dilemmában.
Első verzió: kimegyek pisilni, megkönnyebbülök, feladatra koncentrálok, megoldom helyesen és átmegyek a vizsgán.
Második verzió: kimegyek pisilni, időt veszítek, ennek nyomán stresszállapot és bukás.
Harmadik verzió: visszaszorítom, feszültség, és bukás, végül negyedik verzió: visszaszorítom, a felfokozott agyi tevékenység közepette nem a menekülés, hanem a támadás mellett döntök, és csodálatos eredményeket érek el. Vagy túl sokáig gondolkodtam az előbb vázolt lehetőségeken, vagy nem tudom mi történt, de csúnyán elbuktam.
Még emlékszem arra, hogy egy darabig szorítottam, aztán kirohantam a vécére, éppen megmenekülve így attól, hogy valami a nadrágomba csorogjon, stresszesen visszamentem, minden kirepült a fejemből (nem mintha sok lett volna benne), és megbuktam.

Tomi újabban sakkozik, én írik néha. Az írás olyan, mint a sakk. Van rossz lépés, jó lépés, de ha tovább gondolkodsz, találsz még jobbat. Ezért húzol át olyan sok mondatot, mert utóbb rájössz, hogy nem az a legjobb. Tomi nem mondhatja azt, bocs, találtam jobb megoldást, tedd máá vissza a vezérem. Vannak lapos lépések, lapos mondatok. Mint a sakkban, a mondataidnak is meg kell lepnie az olvasót, izgalomba hozni. Támadni kell, hogy a másik fél reagálni kényszerüljön. Légy mindig lépéselőnyben. Néha időzavarba kerülsz, és ahelyett, hogy pontot tennél a mondat végére, a kelleténél tovább keresed a jobb szófordulatot, így a végén meg sem születik az írás, és mattot kapsz. Ne légy maximalista, hajts a nyerésre, de néha az is jó, ha döntetlenre hozod a partit.

A kiválasztott népet etetem. Amit a laborban kotyvasztok, amit nap mint nap kóstolgatok, azt később egész izrel népe enni fogja. Van ebben a dologban egyfajta gyönyör. Ott látod a kotyvalékot a nagy élelmiszeráruházak kivilágított polcain, jönnek az emberek, leemelik, forgatják és pakolják a kusarukba, otthon az egész család körülüli, elmondják az áldást, megeszik a saláta-kotyvalékodat, és a végén azt mondják, hogy hú, ez finom volt. Hát nem szép?

Megint napfényes eső esik, a hegyoldalban vizes kövek csillognak, kacagó felhők szaladgálnak, szivem szivárvány. Zsebredugott kézzel szemlélem a világmindenséget, az égre mosolygok. Forduljon most hozzám, aki nem vidám. Két kismama az embriókat tárgyalja mellettem.
- Hanyadik hónapban vagy?- kérdem.
- Ő, vagy én?- kérdi az egyik.
- Nem te, a másik.
Mi is szeretnénk kisbabát, különösen kislányt, copfosat, pirospöttyös ruhácskában. Selyemblúzocskában. Panninak hívják majd, vagy Juliannának.
Ebéd után írni jó, irodalom, birodalom. Kiülök a nedves padra, didergek, de jóóó.
Építik az új labort, megújul a munkahelyem, megújulok én is. Csicseriborsó, padlizsán. Főzőtanfolyam lesz Haifán, én is elmegyek. Megfűszerezzük életünket. Kevesebb paprika kell, több bors, harmónia, meg boldogság.

Laptetőre

Csicseriborso
A tura egy szakasza
Shvil Israel
A fejem jelenleg ezzel a térképpel van tömve és azzal, ami e térképbe fér. Holnap útra kelünk...
Sharon Győzelemre született
"Gyozelemre szuletett ez az ember" - mondogatjak elismeressel a nyugalmazott tabornokrol meg politikai ellenfelei is