Kék fehér gondolatok

…és a mi lobongónkat milyen szellők fújják?

izraeli zaszlo frankpeti

Amikor húsz évvel ezelőtt alijáztam, a függetlenség napja előtti landolást követően az ország vidám zászlórengeteggel fogadott, aztán évről évre – lassan, de biztosan – egyre csökkent a zászlóval ünneplők száma, míg tavaly már én sem raktam zászlót a kocsimra. A munkahelyemen én bírtam a legtovább.

Legutóbb még Jeruzsálem – rendszerint nemzeti lelkesedéssel telt – utcáin is csak néhány autó volt felzászlózva. Tel Aviv felé utazva tovább fogytak a lobogók, és ha néhány önkormányzat rutinból nem tűz ki pár darab zászlót, nehéz lett volna észrevenni, hogy a függetlenség napját ünnepeljük.

Nem kell, hogy ez bárkit is meglepjen, miután sok kiváló, országépítő hazafi, hős katona is nyilvánosan kifejezte olyan nemzeti szimbólumoktól való elidegenedését, mint a katonai szolgálat, vagy a szirénaszó alatti főhajtás. “Nem tiszteljük az állami jelképeket – mondták -, mert elvesztettük az intézményeibe vetett bizalmunkat, kezdve a Knesszettel egészen a rendőrségig. Ha az állam nem tisztel minket, mi miért tisztelnénk őt? Ilyen egyszerű.”

Ez magyarázná a kék-fehér zászlók tömeges mellőzését? Vagy egyszerűen változnak az idők, és békeidőben már nem emeljük a zászlót, csak ha csata van? Már nem szabadságot és békét ünneplünk a nemzeti lobogóval, hanem harcra hívunk vele?

Ha az ország szülinapján a zászlólengetés az állammal való azonosulást hivatott kifejezni, a passzivitás a durva nemzeti retorikával szembeni láthatatlan nyugtalanságot jelentené? Vagy talán csak felnőttünk, és esetleg már nem csodának, hanem magától értetődőnek tartjuk az ország létezését?
Leginkább talán éppen annak esik nehezére zászlót tűzni a kocsijára, akinek az különösen közel van a szívéhez? Mert gyorsan elfonnyad, elrepül, kerekek alá kerül, autók és gyalogosok tapossák, és végül rongyos zászlóval marad a kezében azon tűnődve, hogy miként szabaduljon meg tőle? Elégesse, vagy szemétbe dobja?

De miért van szükség zászlóra? Hisz egy szövetdarabnak önmagában nincs értéke. Nem könnyebb egyszerűen erkölcsösnek lenni, és akkor mi válunk “zászlóvá”, a magára a vászonra ne legyen szükség többé? Hasznosabb a belső becsület tisztelete, mint az ország jelenlegi helyzetére emlékeztető megtaposott, eltiport zászló imádata. Hisz az élet szent, nem a zászló.

Mikor a “szabadság” kiüresedett elcsépelt fogalommá válik, akkor zászlókkal és jelképekkel mindenféle manipulációkat végzünk, hogy elfedjük ezt. Zászlóból fügefalevél.
“Olyan zászlót lengessünk, amibe Miri Regev burkolózik?” – kérdezte valaki. Már csak ezért érdemes lecserélni a zászlót. Meg a himnuszt. Nem muszáj rég idejét vesztett, jelentéssel nem bíró jelképekhez ragaszkodnunk. Készítsünk új, mindenkinek elfogadható zászlót! A zászló közepén lévő kabalisztikus Magén Dávid hexagramot – melyről ma már sok izraeli is horogkeresztre asszociál – cseréljük le mondjuk kék olajfalevélre 🙂

Valóban a mában legjobb zsidónak lenni? Tényleg ez volna számunkra a legjobb hely? Izrael azért alakult, hogy a Soá után menedéket nyújtson a zsidóknak. Hetven évvel később a világ zsidóságának csak a fele él itt. A másik fele nyilván máshol talált menedéket. Biztos nem tudunk valami olyat nyújtani nekik, amit a hazájuk nyújt. Tán vallásszabadságot, gazdasági biztonságot, nyugalmat.

A függetlenség napi zászlók hiánya azt a szakadékot is jelzi, ami a deklaratív szintű – például politikai közvélemény-kutatásokon, vagy Kneszet-választásokon kinyilvánított – vélemény, és az ösztönös, tudatalattiról irányított tettek között húzódik. A legtöbb izraeli zsidó nyíltan vallja országa iránti feltétlen és határtalan hűségét, biztos benne, hogy Izrael békeszerető állam, és azt feleli a boldogságmérő kérdőíveken, hogy – szorosan a dánok nyomában – a felhőkben úszik a boldogságtól, de a spontán szolidaritás vizsgáján ennek az ellenkezőjéről tesz tanúbizonyságot.

Egyszerű jelek fejezik ki az érzések hitelességét, melyek gyakran ellentmondanak a politikai nézetnek is. A zászlótól való eltávolodás, a kettős állampolgárságok iránti fokozott kereslet, vagy a sátras tiltakozások az ideológiai nyilatkozatoknál pontosabban illusztrálják az izraeliek államukhoz való viszonyát.

A zászló egy márka. Az elmúlt években mintha a telepesek is kizárólagosságot követelnének e márka felett. A legtöbb zavargás során zászlókba burkolóznak és a cionizmusra hivatkoznak. A zászló viselése pedig ezt a világi, nemzeti szimbólumot tálesszé alakítja, ami egyfajta aberrációról árulkodik. Könnyebb az élet terheit elviselni, ha hiszünk Istenben. Vagy a zászlóban. Ha meggyőződésünk, hogy életünk értelme zsidóként élni Erec Izraelben, az ősök által megígért földön, és hamarosan eljön a Messiás. Az imakendő és a zászló keveredése logikussá, kívánatossá, sőt áldottá teszi az abszurd valóságot.

Talán két dolog tudja megmenteni az országot: ha az állam és az egyház szétválik, és ha Izrael felhagy a megszállással. Ha ez nem történik meg, több tízezer F-15-ös vadászgép sem fog megváltást hozni, mert olyan ellenségeink vannak, akiket nem lehet hadsereggel legyőzni. Nem megsemmisítésünkre törő nemzetekre, vagy a minket körülvevő, minden irányból egyre erősödő szélsőségre gondolok. Azokkal “könnyen” elbánunk. A belső ellenség sokkal erősebb. Az izraeli társadalomban folyamatosan mélyül a szegények és gazdagok közötti szakadék. Izrael vallásosabb, nemzetibb, és durvább lett. A cionizmus időközben nacionalizmussá vált, és jó úton halad a rasszizmus felé. Ha nem józanodunk, nemzeti öngyilkosságot fogunk végrehajtani.

A mellettünk élő nép megszállásából fakadó jogtalanságok, a telepesek egy részének gőgös uraskodása felháborítóak. Vérlázító, amit a huligánok művelnek a nem zsidó imaházakban, vagy az őket védő katonák tulajdonával. De emiatt lemondani a zászlóról, továbbsétálni az elesettekre emlékeztető szirénaszó alatt, vagy megtagadni a katonai szolgálatot – jutalom ezeknek a fanatikus elemeknek. A függetlenségi napon nem vállalni a zászlót feladást jelent, arról árulkodik, hagyjuk, hogy az erőszakos kisebbség diktálja az életünket.

Olyan helyzet alakult ki, hogy a legtöbb jóérzésű ember kerüli a zászlólengetést, mert fenntartásai vannak ezekkel az egyre terjedő “marginális cselekedetekkel” szemben, és nem akarnak együtt mutatkozni a “nép egységét” és “Izrael szeretetét” ordítókkal.

Ne a zsidóságunkra legyünk büszkék, hisz az nem a mi érdemünk, hanem tanulmányainkra, viselkedésünkre, munkánkra. “Nincs lakásunk? – gondolják egyesek – legalább zászlónk legyen!” Ha jó az embereknek, nem menekülnek jelképekhez, nincs szükségük kollektív szimbólumokban keresni a védelmet.

Bár a globalizáció miatt az ország zsidó jellege csökken, és a mai bébik már nem izraelieknek, hanem világpolgároknak születnek, úgy tűnik, az izraeli társadalom evolúciójában a zászló több túlélési eséllyel ruházza fel annak lengetőjét. A zászlóvivő inkább beleillik ebbe a durva környezetbe, mint a halkszavú, aki azt gondolja, hogy a feltűnő harsányság nem éppen zsidó tulajdonság. Hosszú távon a történelem az utóbbit igazolja, hisz a pogromokat sem kiabálással sikerült túlélni.

Szeretem az országot, de jelenlegi állapotában nehéz lenne a nemzeti lobogóval kifejeznem iránta érzett vonzalmamat. Ugyanakkor nem akarok lemondani arról a hitről, hogy lehetőség lesz – generációk álmát megvalósítva – olyan társadalmat építeni, melynek a hőn vágyott szabadság, igazságosság és béke az alapja. Sajnos sokaknál az állam megalakulása előtti “izraeli álom” mára az Izraelből való kivándorlás álmává vált.

A mérsékelt tábor nem hív “zászlóra”, mert nincs zászlaja, mondjuk vezetője sincs. Persze lehet, hogy maga Ben Gurion, a gyakorlatias cionista vezető sem lengetne ma zászlót, és józan gondolataiért kapásból árulónak, de legalábbis valóságtól elrugaszkodott álmodozónak bélyegeznék. Menj Gázába – mondanák neki -, majd ott kijózanodsz!

Érthetőek a zászlóval kapcsolatos fenntartások, de ne öntsük ki a fürdővízzel a gyereket. A minden zászlóban rongyot látó nem kevésbé súlyos eset a zárt osztályos minden rongyban zászlót és seprűnyélben zászlórudat látónál.
Érthető, hogy nehéz szélsőséges, erkölcstelen nézeteket vallókkal együtt zászlót emelni. De ne hagyjuk, hogy azok átvegyék az uralmat zsidó és izraeli identitásunk felett. Ne ők határozzák meg, hogy mit jelentenek nekünk ezek a fogalmak. Ne adjuk meg magunkat fehér zászlót emelve – lemondva a benne található kékről!

Az írás az ÚJ Kelet izraeli havilap áprilisi számában is megjelent

Kék fehér gondolatok” bejegyzéshez 108ozzászólás

 1. Почему главный мошенник «Телетрейда» Сергей Сароян до сих пор не за решеткой?
  Читати українською

  Почему главный мошенник «Телетрейда» Сергей Сароян до сих пор не за решеткой?
  Четверть века обманывать народ – это надо уметь. В этом деле настоящий эксперт – мошенник Сергей Сароян, главарь грандиозного схематоза под названием «Телетрейд» в Украине. Почему же этот «крупнокалиберный» аферист до сих пор гуляет на свободе, а не сидит в тюрьме, как положено? И как о нем отзываются бывшие сотрудники и клиенты: радостного мало…

  На данный момент главарем форексной аферы под неймингом «Телетрейд» на территории Украины является мошенник Сергей Сароян. Он же директор всех местных подразделений компании. Ранее «Телетрейд» возглавлял и «руководил» всеми аферами Владимир Чернобай, который скрываясь от правоохранительных органов, скончался в Европе. Его «дело» наследовали вдова Анна Чернобай и племяш Олег Суворов, а также остальные пособники.

  Сергея Сарояна называют хитрым, одиозным и амбициозным. И это неспроста. Двуличный руководитель «с пеной у рта» раздает обещания, как клиентам, так и сотрудникам. Кстати, об отзывах, как первых, так и вторых, мы расскажем чуть позже в нашем материале, поэтому рекомендуем дочитать до конца.

  Что известно о Сергее Сарояне: коротко

  В 2001 году он закончил Одесскую национальную академию связи им.Попова. На старте своей карьере работал в телекоммуникациях. Женат.

  А на своем фейсбуке, как видите, не скрывает, что он «в теме» и работает в «Телетрейд»… Интересно, что на своей странице в Фейсбуке, а именно в разделе «Информация», он разместил такой «скромный» философский текст «обо всем и ни о чем»:

  Ну, смешно, ей богу… Хотя, с другой стороны, грустно… Ведь люди читают этот бред, а многие ведутся на «профи»… Только вот потом жалуются… правда без толку, как показывает опыт многих пострадавших.

  На протяжении с 2005-го по 2006-й года Сароян курировал региональные направления «Телетрейда» по стране. Под его «крылом» было свыше 30 офисов. Здесь и столица, и мама-Одесса, Харьков, город-Лев, Черновцы и т.д… Стоит отметить, что «повезло» с руководителем «Телетрейда» не только украинским городам. Так же под раздачу Сарояна попали европейские и азиатские офисы: Италия, Португалия, Польша, и т.д. Как понимаете, бабло «лилось рекой» в карманы остервенелым аферистам.

  Кстати, «трудился» товарищ Сароян не за идею. Ему доставалось 3 процента от той самой «идеи»… Ну, вы поняли. Если озвучить простым языком, нам так не жить. Дорого. Богато. Красиво… Для понимания, Сароян получал на выходе свыше 30 тысяч баксов ежемесячно. И это не сейчас! А тогда… давным-давно, как говорится…. Без комментариев. Все подробности – здесь.

  Кстати, вот интересное видео, где Сароян озвучивает, что он глава этой компании аферистов «Телетрейд» в Украине …

  А вот и еще одно занимательное видео о том, как «Телетрейд» общается с реальными клиентами…

  Телетрейд: что известно грандиозном схематозе

  Печально известная на многих континентах мира форексная компания был зарегистрирована в оффшорах на Карибах. Еще три года назад в 2018-м бренд «Телетрейд» был лишен лицензии, а также ему запретили работать на территории Российской Федерации и в Беларуси. Уже в 2019-м МВД России в отношении компании были возбуждены уголовные дела по части 4 статьи 159 УК РФ. Речь идет о мошенничестве в особо крупных размерах. А вот, что касается руководства сей распрекрасной компании, то Владимир Чернобай с племянником Олегом Суворовым смотались за бугор, а также были объявлены в розыск. Кстати, в следующем 2020-м, уголовные дела на эту компанию завели и в Казахстане. Отметим, что там товарищи-руководители уже за решеткой, в отличии от наших…

  Подробности «Синхронной торговли» от Телетрейда

  В сентябре 2020-го в пресс-центре «Интерфакса» прошла пресс-конференция по поводу того, как «давят» масс-медиа в связи со скандальными событиями вокруг трейдерской банды «Телетрейд». Бойня, в прямом смысле этого слова, уже давно продолжается между пострадавшими клиентами и мошенниками.

  На «Телетрейд» уже заведено уйма криминальных дел и не в одной стране. Так, уголовки по мошенничеству в особо крупных размерах открыты в Российской Федерации (ч.4 ст.159 УК РФ). В Казахстане уголовные дела на компанию открыты по статье 190 УК РК.

  Во время пресс-конференции спикеры заявили о том, что на масс-медиа оказывают давление, запугивая. Делают это «защитники», остаивающие интересы «Телетрейда» с целью «закрыть рты» свободным СМИ.

  О мошеннических схематозах проекта «Синхронная торговля» рассказал подробно бизнес-эксперт, глава РК «Амиллидиус» Богдан Терзи.

  Он озвучил, что если раньше за аферы компании «Телетрейд» отвечали реальные люди-трейлеры с подачи руководства, то сейчас этот функционал выполняют роботизированные системы, которые контролируют программисты компании. Ясное дело, что все эти бото-роботы оформлены как «люди» с виртуальным баблом на счетах. Только вот проблема в том, что народ, который подключается к таким «товарищам», вполне реален и не подозревает о «зраде». По итогу люди теряют свои деньги, которые «уплывают» в карманы мошенников. Кстати, у этого «проекта» есть много названий, так как зараза распространилась по всему земному шару: «Sync trading», «Copy trading», «Teletrade invest», ну а в Украине – «Синхронная торговля».

  Невероятно, но факт: по распоряжению Сергея Сарояна бандиты похитили сотрудника «Телетрейд» и требовали 5 тысяч баксов, дабы «не похоронить в болоте»

  Вроде бы мы все живем в реалиях 21 века, в свободном современном обществе, но оказывается, не все так просто. Резонансный случай произошел с одним из сотрудников «Телетрейда». И это только один пример, который придали огласке. А сколько их на самом деле? Вопрос риторический, а теперь подробнее о скандале, который просто «взорвал» информационное пространство.

  Итак, о «похищении с мешком на голове» рассказал сам пострадавший, служащий украинского подразделения Центра биржевых технологий «Телетрейда» Олег Фурдуй, уже бывший…

  Управляющего офисом в Одессе и кризис-менеджера киевского офиса «Телетрейда» Олега Фурдуя выкрали, надели мешок на голову, вывезли в дебри и требовали 5 тысяч баксов, угрожая «похоронить в болоте». Мотивировали тем, что он «давал подсказки» клиентам по выводу бабла.

  Как видим, за помощь клиентам по актуальным вопросам, связанным с выводом своих средств, глава «Телетрейда» Сергей Сароян при помощи своей банды похитил своего сотрудника и даже отобрал выкуп за него у жены Олега.

  И, кстати, в Украине, «дочка» главной мошеннической структуры «Центра Биржевых Технологий», а именно «Телетрейд» признана мошеннической, а сотрудниками СБУ и Генеральной прокуратуры Украины были проведены обыски, в ходе которых изъята техника и ведется следствие.

  Отзывы сотрудников Сарояна и его «Телетрейд»: без комментариев

  Отзывы клиентов Сарояна и «Телетрейд»: здесь вообще аншлаг

  Не будем ничего комментировать, размещаем исключительно комментарии клиентов этой «шарашкиной конторы», позиционирующей себя как «международная компания»…

  Вот видео-версии отзывов клиентов, которых «поимела» форекс-компания во главе с Сергеем Сарояном:

  – Наталье Лячиной, клиентке Центра Биржевых Технологий, отказала компания Телетрейд в выводе ее личных средств…

  – клиент Никита Лебединский попал в ситуацию, когда ему под разными предлогами отказывали в выведении средств…

  – еще одна жертва обстоятельств – Ольга Король…

  – компания «Телетрейд» также против того, чтобы вернуть деньги, принадлежавшие клиентке Светлане Клубковой…

  – еще одна жертва мошенников – Ольга Круглякова…

  – а вот Абдулатиф Хашим Альбаргави вообще вложил в «Телетрейд» свыше 500 000 миллиона баксов, а уже через полгода потерял порядка 50 000. При попытке вывести оставшиеся средства, а именно 465 000 долларов, ему доступ к счету заблокировали. Далее деньги со счета вообще пропали. Форексная компания «Телетрейд» украла у своего клиента полмиллиона баксов за ночь. Добиться справедливости вип-клиент не смог.

  Также есть и другие отзывы клиентов «Телетрейда» на разных сайтах:

  Что здесь сказать… Крайне непонятно, почему аферист и мошенник Сергей Сароян до сих пор на свободе, если против него собрано столько компрометирующих материалов? Уже всему миру понятно, что эта «шарашкина контора», то есть «Телетрейд» – это мошенническая организация, которая сливает счета клиентов на собственные оффоры преступным путем. Всем понятно, а нам нет? Что не так с нашей правоохранительной системой? Или этот вопрос можно считать риторическим?

 2. Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s website link on your page at suitable place and other person will also do same in favor of you.
  If you should you have any suggestions or techniques for my new blog printable weekly calendars please share!

 3. therushteam.at.ua Все о таких темах: Способы устройства наслонных и висячих стропил & Особенности стропильной системы ендова & Конструкция беседки из дерева: строительство & Что влияет на усадку сруба? & Замена деревянного пола в квартире на доски и панели ОСБ & Виды древесины и характеристика пиломатериалов & Современный журнальный стол своими руками: чертежи и описание конструкции & Технология выравнивания пола фанерой под ламинат & Как сделать журнальный столик трансформер своими руками? & Заточка пильных дисков самостоятельно & Как осуществляется защита от гниения древесины & Нюансы выравнивания пола ДСП https://therushteam.at.ua – Тут…

 4. Visszajelzés: 2gamecube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.