Mai hősök

Izraelben sem minden fenékig tejfel. Itt is előfordul egy-egy félreérthető mondat, félrelőtt puskagolyó, vagy félresikerült miniszterelnök.

– Csak azért tisztelem a gyári arabokat, mert velem dolgoznak. Más esetben gyűlölném őket, egytől egyig – mondja a humuszgyártó részleg zöld szemű számítógépes rendszerkezelője, aki húsz éve alijázott Oroszországból, szereti a diktatúrát, és “Putyin kettő”-nek titulálja magát. – Ha hatalomra kerülnék, azonnal rendet teremtenék – teszi hozzá.
– Az összes palesztint kiirtanád? – kérdem tőle, csak úgy rutinból, mint aki biztosra tudja a választ, hisz már többször kifejtette nekem haladó nézeteit.
– Dehogyis – feleli -, nem csak őket, a baloldalt is. Te sem úsznád meg.

Elheherészek ezen egy sort, mert nyilván viccel, de mikor eszembe jut a katona, aki néhány napja Hebronban szétlőtte a magatehetetlenül földön heverő terrorista fejét, kicsit megborzongok. Hisz ő is pont így beszélhetett. A szélsőjobbos Kahane emberivel szoros kapcsolatot tartó fickó már a bő tíz perce semlegesített, és katonákkal körülvett merénylő felé közeledve azt lihegte: le kell lőni a terroristát!

Aztán kiderült, hogy a tettes többször is arról beszélt a társainak, hogy minden késsel támadó arabot a helyszínen agyon kell lőni. Az eset után közölte a parancsnokával, hogy “az ilyeneknek meg kell halniuk”. Később úgy módosított, hogy azt hitte, halott az előtte heverő késelő, és hirtelen indulatból eresztette bele a golyót.

Biztos magas volt az adrenalinja, mondják a védelmére kelők. Semmi kétség, de hát minden gyilkosság nagyon megemeli azt. Az eset utáni könnyed beszélgetése Baruch Marzel-lal, a szélsőjobb egyik vezetőjével is csak azt bizonyítja, hogy nem éppen a szülőföld védelméért vívott csata hevében cselekedett.

Summa summárom, előre kitervelt, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett gyilkosságról van szó. Gyerünk, minél hamarabb börtönbe vele! Hogy rögtönítélő bíróként döntenék felette? És mit tett ő? Bíróság, halálos ítélet és azonnali kivégzés – egyedül, egy szusz alatt zavarta le mindezt.

Az egyik főrabbi egyenesen hősnek kiáltotta ki a tettest. Nem áldozat, hanem hős! Nem annak ellenére, hogy ölt, hanem éppen azért! Ne ölj, mondja a parancsolat. Miféle hős az, aki földön vérző, haldokló sebesült ellen harcol? Állítólag attól tartott, hogy a merénylő öngyilkos mellényt visel a ruhája alatt, és azt akarja működésbe hozni. WOW! Tényleg szuperhős!! Lehet, hogy minden arabon robbanóöv van, akkor talán lőjük mindet fejbe?

Egy nemrég végzett közvéleménykutatás szerint a társadalom döntő többsége a gyilkos katona mellett van. Na és? Hitlert is demokratikusan választották. Nem meglepő, hogy azok kiáltják “hősnek” akik az “arabok özönlenek az urnákhoz” felszólítás hatására özönlöttek birkanyájként a választási urnákhoz. Bibinek halvány lila gőze nincs, hogy mit kezdjen azzal az óriási, visszafordíthatatlannak tűnő kárral, melyet e piti gyilkos – és egyre erősödő támogató tábora – okozott az országnak a nagyvilágban.
Aki a saját maga által szított arabok elleni gyűlöletnek köszönhetően nyerte meg a választásokat, ne lepődjön meg azon, ha hívei kamerák előtt kezdik ölni az arabokat. Túl nagy sikerrel járt.

Egyébként meg nem a katona lövése zavarja a kormányt, hanem ennek a megörökítése, és nyilvánosságra hozatala. Érzik, hogy a katona tette lerántotta a képmutatás leplét a valódi politikájukról. A király meztelen.
Több politikus is úgy véli, egyetlen módja további szavazatok szerzésének, ha a merényleteken felbőszült tömeg követelése mellé áll, vagy legalábbis nem ellenzi azt. Lehet, hogy a vallásos cionizmus még majd sírba visz minket?

Hogyan lehetséges, hogy egy katona parancs nélkül, a saját szakállára maga dönt, hogy tüzet nyit. Milyen hadsereg ez? Többször előfordult már ilyesmi, és a kamerák jelenléte nélkül az alapjában tényleg erkölcsös izraeli hadsereg most is kristálytiszta maradt volna. Mert nem a hadsereg adta a parancsot. Hanem a politikusok. A rabbik. A közhangulat.

Azonnal meg kellene állítani az agymosott katonák toborzását, akik köpnek a katonai fegyelemre, akik szemében a védelmi miniszter, a vezérkari főnök, és az egész parancsnoki lánc áruló. Ezek nem csak a terroristákra, hanem minden palesztinra, sőt a hadseregre, és egész Izraelre halálos veszélyt jelentenek.

Arról csak álmodni merek, hogy egyszer a szélsőséges politikusok és rabbik is felhagynak követőik agymosásával, vagyis megszűnnek szélsőségesek lenni.

Mai hősök” bejegyzéshez 9ozzászólás

 1. “Aki a saját maga által szított arabok elleni gyűlöletnek köszönhetően nyerte meg a választásokat…….”

  A felszínes baloldali szemlélő szerint. A valóságban a kompromisszumra képtelen képmutató palesztin politikának volt köszönhető ami miatt még a baloldali szavazók jelentős része is elfordult a baloldaltól. Az izraeli baloldal ugyanúgy válsággal, a programtalansággal, küszködik mint európai köztük a magyar társaik.

 2. mi ez a hulyeseg?
  hol elnek maguk?
  Arafat a gyilkos szervezetet אשף a hatnapos haboru elott alapitotta, Tel Aviv-ot Askelont es Haifat
  akarta felszabaditani.
  Ajanlom hogy egyszer menjen el a Har Herzl-re, ahol meg vannak orokitve azok akik terror aldozatai
  lettek az orszagban, nev szerint es hogy hol oltek meg oket.
  Az elso nev az 1860-as evekbol van tehat tobb mint 150 eve. De minden azutani evbol vannak aldozatok.
  Az un baloldal menekulhet uszva Europa fele, felteve hogy van uszonadragja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.