Lincs

Ebben az időben nem volt király Izraelben; azért mindenki azt cselekedte, a mi jónak látszott az ő szemei előtt. Bírák 21: 25

israel

Pisztollyal és késsel felszerelt terrorista lép a Beer-Sheva-i központi autóbusz-állomás épületébe, agyonlő egy 19 éves katonát, magához ragadja a fegyverét, és megsebesít tíz másik embert. Egyesek rálőnek, az a földre zuhan. A biztonsági őr egy menedéket kérő külföldi állampolgárra is azt hiszi, hogy terrorista, rálő, az is a földre esik. Miközben magatehetetlenül fekszik a földön, a feldühödött tömeg ráront és meglincseli. Mialatt a fejét rugdossák, székkel ütik, és testét a fémpadhoz verik, a valódi terrorista kivánszorog az állomásról, ahol végül is agyonlövik. Az összevert menedékkérőt súlyos sérülésekkel kórházba szállítják, ahol az éjszaka folyamán belehal sérüléseibe.

Izrael haldoklik, halálos sebekkel fekszik a műtőasztalon. Szíve nagyon gyengén ver. Az orvosok szerint olyan sok vért vesztett már, hogy valószínű nem lehet megmenteni. A high-tech, a tudomány és a könyv népe, Nobel-díjak, startupok, exit planning, a népek világossága, a zsidó géniusz, a cionista álom, “ha akarjátok, ez nem legenda”, “jó meghalni a hazáért”, Herzl, Ben Gurion, Yitzhak Rabin, Ben Yehuda Trumpeldor,… Az értékek, melyeken felnőttünk, mint eltávolított, ezért oxigénhiány miatt haldokló szervek. A valamikor talán erkölcsös szíven rosszindulatú daganatok nőttek és mint kígyók fojtogatják azt. Túléli? Talán igen. Talán nem. Sürgős immunválaszra van szükség, mely legyőzi a sötétség erőit. Tehetséges sebész kerestetik, aki kirepíti a jelenlegi arrogáns és megalomániás főorvost, és átveszi a műtét irányítását. Szerencsére is szükségünk lesz. Voltak tehetséges népek, melyek megadták magukat a tébolynak, és voltak olyanok, amelyek az első adódó alkalommal szembe szálltak, és képesek voltak legyőzni az őrületet.

Hát nem őrület, mikor rendőrök és a katonák biztosítják a lincset, sőt részt vesznek benne?! Miért szít mindenki gyűlöletet, és miért akar mindenki mindenkit megölni? Hogyan lett törvényes a város terén való gyilkolászás? Egyre gyakrabban lőnek le már ártalmatlanított terroristát, de a politikusok még több fegyvert akarnak adni a felbőszített tömegek kezébe.

Az erőszak aláássa a demokráciát. Úgy látszik, hogy húsz évvel ezelőtt tényleg minden befejeződött. A választott népből tudatlan, barbár hordává váltunk.

Volt 20-30 reménnyel teli év, aztán minden elromlott. Meghalt a kibuc, meghalt a közös felelősség érzése. Elhunyt az ötlet, és meghaltak az eszmék. Sokkal könnyebb túlélni egy másik országban. Van itt még valami, amiért érdemes maradni? Amiért érdemes harcolni? Milyen társadalom marad itt, miután mindennek az őrületnek vége lesz? Kipirultan vérszomjas állatok országa? Közel vagyunk a pirruszi győzelem paradigmájához: Jaj nekünk, ha veszítünk, és akkor is, ha nyerünk.

Az ország, melynek a népeknek kellett volna világosságul szolgálnia, Szodoma és Gomorra lett.

Izrael teljesen kivetkőzött emberi mivoltából. A társadalom többsége egyre inkább olyan, mint a palesztin nép nagy része. A jobboldal többségi kórusa akcióban. Zsidók ártatlant lincselnek? Lehetetlen. Bíróság elé állítják őket? Lerombolják az otthonaikat? Hisz ők is terroristák. Dehogyis. Túlzott feszültséggel, érthető bosszúval fogják magyarázni az esetet, és továbbra is áldozatokként fogunk magunkra tekinteni.

A zsidó terroristák mintha élveznék a kormány és a hadsereg támogatását, mert bár csak hallgatólagosan, de bátorítják őket azzal, hogy nem lépnek fel ellenük. Oké, még nem nem robbantottunk palesztinokkal teli buszokat, de vannak repülőink, tankjaink, és még ki tudja mink. Mindig azzal büszkélkedtünk, hogy mi nem olyanok vagyunk, mint ők, de az összehasonlítások eredményeivel az ő szintjükre vonszoltuk magunkat, egy lettünk a Közel-Kelet levantei szervezeteiből. Pont olyanok vagyunk, mint ők! De a birtokunkban lévő katonai erő még rosszabbá tesz minket. Szégyen most zsidónak lenni. Szégyellem magam a vezetőnk, és az őt megválasztó tömegek miatt.

Bibi és vele a csőcselék leuralta az életünket és az eddigi legmélyebbre taszította az országot. Kénytelen vagyok teljes torokból kiáltani: Izrael fasiszta, veszélyes ország, és ha nem teszünk sürgősen valamit, ez csak egyre rosszabb lesz! Még mélyebb szakadék peremén billegünk!

Lincs” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Tipikusnak is nevezhető szélsőbaloldali közelítés ami felcseréli a támadót és a megtámadottat, ami az egyedit általánosítja, ami terroristának tekinti azt aki megvédi polgártársait és ami nincs tisztában a fasizmus jelentésével amivel gátlástalanul címkéz csak azért mert nem szíve választotta a miniszterelnök. Pedig lehet tudni a baloldal azért vesztette el támogatottságát mert világosan gondolkodó emberek számára egyértelművé vált nincs kivel tárgyalni. Az ellenség hazudozik, gyilkol, minden tárgyalás elől visszalép.

  Azt mondod “vezetőnk” miközben nem tekinted annak. Az általad rátapasztott címkék alapján ítéled meg az országot és egész népét. Szégyenteljes közelítés ami nem különb mint Rákosi, Kun Béla és a többiekkel minősíttetése az egész zsidóságnak.

  Valóban őrület amiért azok bűnösök akik ezt a helyzetet előállították. azok akik civilek közül támadó gyilkosokat indítanak útjukra. Az ilyesmikbe a tévedés be van kódolva mivel a naponta ismétlődő mészárlások elszabadítják az indulatokat.

 2. Nem élek ott, nincs jogom itélni…DE…Sodoma és Gomorra hasonlata enyhén szólva…
  Továbbá aki először lő (rám) vagy szúrni akar – pusztuljon. Sajnálom az izraeli embereket és nem hiszem, hogy primitiv, gonosz gyilkosok miatt Izrael eszméje kudarc lenne.

 3. “Traktorral kell felmenni a bíróságra”. “A Felső Bíróság bírái nem cionisták, megvetik Izrael Államot, sőt, aláássák Izrael létét”. “A bíróság velejéig romlott”. “A felsőbíróság kárt tesz a polgároknak”. “Mindenkinek fegyvert kell hordania”. “Mindenkit ki kell nyírni, aki csavarhúzót, vagy kést vesz elő”.
  Ezek a kijelentések nem közösségi hálók kommentelőitől, vagy bűnözőktől hangzottak el, hanem kneszet képviselők és miniszterek nyilatkozták, közöttük az igazságügyminiszterrel, akik a jelenlegi, különlegesen feszült helyzetben sem hagyják abba újra és újra a bíróság elleni uszítást.
  És ha nincs törvény – erőszak van.
  A beer-sheva-i lincs nem az egyedüli: egy Meretz aktivistát ököllel és rúgásokkal támadtak meg, egy arab sofőrt és utasát paprika gázzal permeteztek le, a 2-es tévécsatorna riporterét és csapatát megtámadták, ennek következtében orvosi kezelésre szorultak; három palesztint és egy beduint szúrt le egy zsidó terrorista Dimonában, akiket középsúlyos-súlyos állapotban szállítottak kórházba.
  Minden esetben az egyszerű kisember döntött úgy, hogy az ő feladata a törvényt saját kezébe venni, természetesen ártatlanokkal szemben, és persze erőszakkal. Hogy történt mindez? Ez nem csak uszítás: A Netanjahu kormány már évek óta azon van, hogy ha nem is megszüntesse, de gyengítse a jogállamiságot.
  Parlamenti képviselők és a miniszterek becsmérlik a Legfelsőbb Bíróságot, a jogállásának és hatáskörének a csorbításán fáradoznak, sokszor támogatják és segítik a bűnözőket, és nem szégyellik megszegni a törvényt, sőt a lakosokat is arra buzdítják, hogy csatlakozzanak hozzájuk.
  Ezek után nem meglepő, ha egyszerű polgárok már nem bíznak a törvényekben, a bíróságokban és még a biztonsági erőkben sem, hogy ők majd elvégzik a munkát. Az átlagpolgár a következő módon végzi a számítását:
  Ya’alon azt mondta, hogy fegyverekkel sétáljunk, Lapid szerint minden csavarhúzót tartó embert ki kell nyírni, és Magal megnyugtatott, hogy még ha a végén kiderül, hogy ártatlant öltem – nos, ez néha előfordul. Az üzenet eljutott a célzottakhoz. Ha nincs törvény – az győz, aki először rántja elő. Félsz a terrortól? Próbálj anarchiában élni. Így rombolja le Netanjahu kormánya a jogállamiságot.
  http://sixtyone.co.il/articles/228

 4. Kedves boni, ha a terroristát sikerült úgy ártalmatlanná tenni, hogy életben maradt, egy törvényes államban senkinek sincs joga szitává lőni őt. Kizárólag a hatóságok feladata, hogy az ügyében eljárjon.
  Egyébként én is nagyon remélem, hogy nem lesz Izrael eszméje kudarc 🙂

 5. Kedves Thor, az írás ez esetben nem a támadóról, hanem a megtámadottról szól, tehát semmi sincs felcserélve. A terroristát természetesen ártalmatlanítani kell, akár megölésével is, de abban a pillanatban hogy nem jelent tovább veszélyt, nem szabad meglincselni…

  Fasizmus: radikális, tekintélyuralmi nacionalizmus. A fasiszták az adott nemzet totalitárius állammá történő egységesítésére törekednek a nemzeti közösség tömegeinek mozgósítása révén, az élcsapat szerepét betöltő pártra támaszkodva. A fasizmus ellenséges a liberális demokráciával, a szocializmussal, a kommunizmussal szemben. A fasiszta mozgalmak közös vonásai az állam fontosságának messzemenő hangsúlyozása, az erős vezető iránti rajongás, a nacionalizmus legszélsőségesebb formái, a saját etnikum felsőbbrendűségébe vetett hit, valamint a militarizmus. A fasizmus a politikai erőszak, a háború és a gyarmatosítás eszközeivel keresi a nemzeti megújulást és álláspontja szerint a felsőbbrendű népeknek, „fajoknak” életteret kell szerezniük a gyengébbekkel és alsóbbrendűekkel szemben…. (na jó, ez csak Wiki, de nagyjából jó meghatározás)

  Bibit elfogadom törvényesen megválasztott miniszterelnöknek. Ő az ország vezetője, nyilván nem az enyém…

 6. Nem tul bolcs dolog altalanositani, meg alkor se ha felhaboritonak tartod a terror hatasa alatti reakcioban szuletett szornyu esemenyeket.

 7. Szöges ellentétben van mindez amit ide írtál a blog szövegével amiben Izrael pusztulását vizionálod.

  Ami pedig az önbíráskodást illeti már a második intifádánál amikor északon önbíráskodás volt akkor belügyminiszter kijelentette: csak egyféle törvény van ami zsidóra, arabra egyaránt vonatkozik.
  Tehát Izrael állama nem tűri az önbíráskodást. Ebből kell kiindulni és nem egy elszigetelt eseményt kivetíteni az egész népre, az egész országra.

 8. Roger Griffin definícióját kölcsönvéve kritériumok megléte esetén beszélhetünk fasizmusról.
  – Minden fasiszta antidemokratikus. Azt mondják, hogy egy ország sohasem lehet sikeres, ha fenn akarja tartani a demokráciát.
  – Szükségük van egy misztikus vezetőre
  – Amit nagyon nem szeretnek, az a parlamentáris demokrácia, a pártok közötti kompromisszumok és a demokrácia egyéb tartozékai.
  – Antikommunisták és antimarxisták
  – Mindannyian valamiféle korporatizmusban hisznek, és ebből kiindulva azt gondolják, hogy lehetséges modernizálni és fejleszteni egy ország gazdaságát osztálykonfliktus és osztály jellegű feszültségek nélkül.
  – Gazdasági ígéretük mindig az volt, hogy elő tudják mozdítani az ország gazdasági jólétét tőkés kizsákmányolás és egyidejűleg bolsevik típusú diktatúra nélkül.
  – Hívószavuk ezzel összefüggésben a Volksgemeinschaft, amelynek jelentése: népi közösség.
  – A nemzetet egy szerves egységnek tekintik. A nemzet több, mint az egyének, állampolgárok összessége. A fasiszta teleológia szerint a nemzet sikere fontosabb, mint az egyének jóléte – ez utóbbit ők a liberális egoizmus és önzés megnyilvánulásának tekintik és elítélik. Az egyéni boldogság számukra kevésbé fontos, mint a nemzet boldogsága. Dr.Joseph Goebbels mindezt így fogalmazta meg: Du bist nichts, dein Volk ist alles (“te semmi vagy, a nép minden”).

  Ha összehasonlítod a fasizmust és a kommunizmust és Goebels mondásába a nép helyet a pártot teszed be akkor világos, hogy a két diktatúra között nincs sok különbség. Modernizációra adott kétféle válasz. Mindkettő esetében az eredmény katasztrofális és sok millió halottal járt.

Leave a Reply