Nem most

legiriadoMikor a bevásárlóközponthoz érek, és a földalatti parkolóban leteszem a kocsit, megszólal a sziréna. Hosszan, idegesítően, pont úgy, mint a legutóbbi libanoni háborúban, mikor többtucat katyusa robbant a városunkban. Sokan leszaladnak hozzám az utcáról, mintha én adnék védelmet nekik. “Felőlem zuhanhat a rakéta most bárhova – heherészek magamban -, itt biztonságban vagyok”. Aztán rögtön eszembe jut a családom, hogy akár rájuk is eshet, majd addig a felismerésig is hamar eljutok, hogy ha idegent csap agyon a rakéta, annak is szomorú lesz a családja, ezért inkább ne essen sehova.

Magi hív telefonon:
– Légiriadó volt, hallottad?!
– Igen – felelem -, kell tejet venni, vagy kenyeret?
– Mi volt ez? Most mi lesz? Az óvóhely zárva van.
– Mint ahogy mondtad is, riadó volt. Sajnos nem vagyok próféta, ezért nem tudom hogy mi lesz, csak hogy ajánlott levelet megyek kiváltani a postára, aztán irány haza.
– Most hol vagy? – kérdi.
– Ne aggódj – felelem -, erős vasbetonnal fedett helyen helyezkedek el (hehe, e brekeke nyelv 🙂 )
– Gyere gyorsan haza! – mondja aggódva, és leteszi a telefont.
Mindjárt e párbeszéd után a goláni bázisán szolgáló katonafiamtól kapok szöveges özenetet:
“Épp most volt légiriadó a környékünkön. Az előírások szerint jártunk el, és minden rendben van. Imádkozzatok, hogy ne forrósodjon túl a levegő, és ne törjön ki a háború, mert ebben az esetben minket ugrasztanak először, és mi, a tüzérség kezdjük a masszív tűzijátékot.”

Az üzletközpont forgalmát kicsit feldúsítják a riadóra hirtelen bejövő emberek, de hamar normálisra gyérül az épület közönsége. Valaki azt mondja, hogy téves riasztás volt, bár nem is igazán beszélnek az ügyről. Lusta vagyok hozzá, hogy az okostelefonom utánnanézzek az esemény mikéntjének, hisz ha komoly lesz a dolog, azt úgyis észreveszem majd. A postán megunom a várakozást, és visszamegyek a parkolóba.
– Robbant valami! Robbant valami! – kiabálja egy fura alak mikor beszállok a kocsiba, de nem törődök a vaklármázóval.
Hazafelé szokásosan zsúfoltak az utak, az autók nyugodtan hömpölyögnek. A Jordán is békésen áramlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.