Sunbeat Festival 2015

ketten-2489Az elmúlt hétvégén Magival kétnapos zenés-táncos mulatságon vettünk részt. Képes beszámoló a Sunbeat Fesztiválról

A bejáratnál megkérdi a biztonsági ember, hogy hová megyünk. A fesztiválra – feleljük. Akkor itt menjetek be, mutat az egyetlen bejáratra. Magunktól is rájöttünk volna, de üsse kő, egy munkanélkülivel kevesebb…

“A fesztivál területére tilos kutyát alkoholt és üveget bevinni!”, hirdeti egy nagy tábla, de már az esemény honlapján is találkozok a vastag nagybetűvel hangsúlyozott figyelmeztetéssel. Lassan húsz éve élünk Izraelben, és nem kevés fesztiválon vettünk részt, de még mindig a rendszerető engedelmes európai fejével gondolkodunk, mikor nem hozzuk magunkkal Dolly kutyánkat és az arakos üveget is otthon hagyjuk. Természetesen kutyáktól, és otthonról hozott italos üvegektől hemzseg a hatalmas Jordán Park (Park HaYarden).

ketten-2153Párom unszolására azzal kezdünk, hogy alaposan végiglátogatjuk az összes ékszerárusító sátrat, aztán mikor Magi megtalálja a neki leginkább tetsző nyakláncot és karperecet, nekilát az ékszerek körülbelül másfél óráig tartó, a drágakövek tulajdonságainak kielemzésével kísért megvásárlásába. Mikor nagyon elunom a sátor előtti ácsorgást, otthagyom, teszek egy nagy levezető kört, és készítek néhány száz fotót, de mire visszamegyek, kiderül, hogy kedves párom még csak a labradorit kristály bevezetőjénél jár. Csendben visszaküld, hogy ne zavarjam a konyhatitkok ellesésében saját alkotásaihoz és terápiás munkáihoz.

A fesztiválos idő másik része a női vécéhez való sorbanállásal telik, de végül is megnyugszom, mert sikerül egy kis zenét és táncot is elcsípnünk.

Sokat fotózunk. Magi kifejti, hogy a védelmen túl a fényképezőgép legitimálja az emberekhez való szemlélődő közeledését. A magam részéről én rájövök, hogy mint a fociban, fotósnak is jobbszélső vagyok, mindig jobbról támadom a kaput pódiumot, ott mocorgok a legtöbbet és onnan ontom a gólokat fotókat. Ha véletlenül balra sodródok, azonnal kétballábasnakszemesnek érzem magam, tehetetlenül toporgok, és pisilni kell.

ketten-9554Rajtunk kívül szinte mindenkin szebbnél szebb tetoválás díszeleg. Háton, hason, nyakon, karon, lábon, fenéken és mindenütt színes ruhaként borítja a táncoló testeket. Hiába, a majdnem örök nyár országa ez.

Magi nagyon tudományos felfedezést tesz: Az alkoholfogyasztás negyedére rövidíti a menstruáció lefolyását. Ezen állítás helyességét egyelőre csak az Arak-sör kombinációra bizonyítja, de tervbe vesszük, hogy legközelebb más szeszesitalokra is kiszélesítjük a kísérletet.

Áramszünet sújtja a kajásnegyedet. Sorban állva kicsit ideges vagyok, mert nem tudok fényképezni a sötétben, de főként mert lassan halad a sor (pedig csak hárman állnak előttem), és éhségtől fuldoklok. Otthon terveztem ugyan szendvicseket pakolni, de a nagy semmittevésben valahogy nem jött össze a dolog. A kiszolgáló csaj a homályban tapogatózva megkérdi: miért nem mosolyogtok?, és dúdolva, táncos mozdulatokkal készíti nekünk a zátáros-tahinis-túrós drúz pitát.

ketten-2245Hazaugrunk a Jordán mellé felállított sátrunkhoz, aminek a bejáratánál irdatlan nagy szarcsomó fogad, a kocsink mellett meg három kisebb kakikupac díszeleg. Vajon kié lehet? kérdi Magi, emberé vagy kutyáé a dolog? A kutya illedelmesebb, hogy ilyesmit műveljen, felelem okoskodó nyomozópózban, ezen kívül a kutya nem használ vécépapírt. Nem hagyom, hogy a kellemes zene és a nagyszerű emberek által kialakult pozitív hangulatom holmi ürülék miatt szerte foszoljon, ezért inkább arra koncentrálok és azzal vidítom magam, hogy hányás nincs a környéken.

Sok a rendőr, de a legtöbb csapatba verődve tétlenkedik, vagy okostelefonnal csoportosan butítja magát, ezért különösen üdítően hat, mikor két zsaru egy mellettem füstölgő sráchoz lép, elkérik a füves cigijét, és megkérik hogy kövesse őket. Szegény gyerek, gondolom, és remegő bőrében érzem magam. A barátja szomorúan kullog utána. Én is szomorú vagyok, annál nagyobb az öröm, mikor egy óra múlva ismét meglátom a fickót újabb spanglival a kezében.

Én jól alszom, de Magi még sokáig hallja az éjfél körül kezdődő utolsó koncert basszusát, végül a mellettünk heverők nemi aktusának ütemére szenderül édes álomba.

A másnap úgy folytatódik, mint az előző: zene (fellépők listája a galéria után), tánc, vidámság, de a sok duma helyett következzenek a sokkal beszédesebb képek…

Itt látható az összes fotó, vagy itt.

Fellépők listája:
J-VIEWSTaraf (Romania)Dirty Honkers (Germany)ROMI(ANGOLA- SPAIN)A-WAANIKUKUSUMSUMHOODNA AFROBEAT ORCHESTRAECHO & TITO FEATMALOX – PSYCH POLKA PUNKS!SABBOCUT N’ BASSFOTUNA RECORDS CREW, YOGEV HARUVIDJ BUSHBEATSDJ GILI YOSEFDJ YOSSI SWINGDJ MICHAL GEFENDJ TORI BABADJ YAARA GOLDMANCHEN & NOADJ BASS BATARDDJ ERAN FELLERDJ KEREN RON (AKA NORTHEN LIGHT), és a többiek…