Zsidó állam?

…zsidók legyünk? tán arabok? ez a kérdés, válasszatok…

Izrael általános helyzete jelenleg látszólag jó, sőt nagyon jó, mondhatnánk kitűnő! Hisz a gazdaság virágzik, nem tudunk hamarosan kirobbanó háborúról sem, és madarak csiripelnek a fákon. De akinek helyén van az esze, az nyilván tudja, hogy veszélyben a zsidó ország jövője, mert a jelenlegi status-quo folytatása azt jelenti, hogy hamarosan több arab lesz az országban, mint zsidó.

A 8,2 millió izraeli állampolgárból 1,7 millió, kicsit több mint a lakosság 20%-a, arab. További 2,4 millió palesztin él izraeli fennhatóság alatt Júda és Szamária területén. Ezen túl, mivel Izrael uralja a Gázai övezet légterét és tengerpartját, a világ az ott élő 1,7 millió arabot is izraeli uralom alatt levőként kezeli. Tehát ha összeadunk, osztunk, szorzunk és kivonunk, azt az eredményt kapjuk, hogy ma Izraelben 6,1 millió zsidó, és 5,8 millió arab él (az arabok egy része izraeli állampolgár, a többi izraeli fennhatóság alatt van).

Az arabok szaporábban születnek, mint a zsidók, és Izrael rohamosan közeledik a ponthoz, mikor egyenlő lesz zsidó és arab polgárainak száma. Sergio Della-Pergola, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, aki a zsidók és palesztinok demográfiáját illetően a világ vezető szaktekintélye, arra a következtetésre jutott, hogy 2020-ra a zsidók kisebbségben lesznek az Izraelt, a Nyugati Partot és a Gázai övezetet magába foglaló területen. Della-Pergola szerint 2020-ig még a Gázai övezetet nem számítva is 44% lesz az Izraeli fennhatóság alatt élő arabok aránya. És ha ez így van, közel a nap, mikor az izraeli arabok száma meghaladja az izraeli zsidókét.

izraeli demografiaAz, hogy az amerikai külügyminiszter, John Kerry egy zárt ülésen arra figyelmeztetett, hogy ha Izrael nem találja meg a módját, hogy létrejöjjön a Palesztin állam, és kiszabadítsa magát a megszállt területek béklyójából, apartheid állammá válhat, csak azt jelenti, hogy a dolgok sokkal gyorsabban változnak, mint azt a legtöbb izraeli gondolná. És fontos hangsúlyozni, hogy Kerry Izrael lelkes barátja.

Izraelnek döntenie kell. Ha zsidó állam akar maradni, meg kell oldania a palesztinokkal fennálló konfliktust. A zsidó többség megőrzése érdekében közösen meghúzott, és mindkét fél által elismert határra van szüksége, ami világosan elválasztja majd a Ciszjordániában és a Gázai övezetben megalakuló palesztin államtól. Minél hamarabb megtörténik ez, annál biztosabb lesz az ország jövője. E nem könnyű feladatnak a megoldása Benjamin Netanyahu miniszterelnökre vár. Neki kell az országot olyan jövő felé vezetnie, melyben megmarad az ország demokratikus jellege.

Szerintem a lehető legfontosabb kérdés melyben az izraeli társadalomnak dűlőre kell jutnia: zsidó állam legyünk, vagy félig zsidó-félig arab, aztán csak arab. Akik zsidó államot szeretnének, követelniük kell a miniszterelnöktől a szétválást, ha pedig ő nem tudja, vagy nem akarja teljesíteni  akaratukat, le kell váltani olyan emberre, aki képes megbirkózni a feladattal. A jövő tőlünk függ.

Zsidó állam?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Szinte mindennel egyetértek. de egy picit finomítanám a cikket. Az igaz, hogy az arabok gyorsabban szaporodnak, de a tendencia a zsidóknak kedvez. Ugyanis az arabok szaporodási üteme évről-évre lassul, míg a zsidóké evről évre növekszik!!! Az én számításaim szerint 2020-ban az izraeli zsidók már gyorsabban fognak szaporodni mint az izraeli és ciszjordániai arabok. Hosszú távon én demográfiai egyensúlyra számítok, vagyis sem az arabok sem a zsidók nem tudnak hosszú távon többségbe kerülni Erec Israel földjén. S még egy fontos dolog: a zsidó népesség növekedés mögött egyre nagyobb arányt képviselnek a haredi ultra ortodoxok. Velük sem lesz könnyű megegyezni bizonyos kérdésekben.

  2. Én rengeteget foglalkoztam ezzel a témával. maradjunk annyiban, hogy a palesztinok száma minimum 5 millió Izrael történelmi területén. Ez már önmagában azt jelenti, hogy a terület két nemzetiségű, s az is marad a következő évtizedekben. Azt is elmondom, hogy 2020 környékén a zsidók szaporodási üteme minden jel szerint eléri sőt egy kicsit talán meg is haladja az izraeli és ciszjordániai arabokét. De hogy utána mi lesz azt senki nem tudja. Mivel a terület két nemzetiségű, így a területi megosztás egy logikus lépés, amit meg kell tenni. Ezt sokan a zsidók közül nem fogadják el. Ők általában a biztonsági okokra hivatkoznak, de ha megkaparjuk őket, akkor hamar kiderül, hogy valójában történelmi-ideológiai mozgatórugóik vannak. Ez pedig elmondható a Hamaszról is, ők is ideológiai alapon támadják Izraelt.

  3. Mark Twain elhíresült mondása értelmében a hazugságnak három fajtája létezik: hazugság, “szemérmetlen” hazugság és a statisztika. De ugyancsak közkeletű Churchill mindása, mely szerint “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” Mondom én, aki a statisztikai matematika árnyékában éltem le az életem nagy részét. Valójában mindkét, (mindhárom ) véleményt lájkolnám, mert igazat “hazudik”. Ezek az elméletek mind alátámasztanak egy tézist, és “csak” azt hallgatják el ami nem támogatja a vallott elméletet.

  4. A helyzet kritikus, de konnyebb nem venni tudomast rola… Amikor Kerry figyelmeztetett bennunket a nem tul fenyes jovorol, kineveztuk antiszemitanak ! Kleopatra megolette a hirnokot, ha nem volt megelegedve azzal, amit kozolt vele. A baj ott van, hoy tulmereteztuk az onbizalmunkat ! Erdemes lenne tukorbe nezni !

  5. John Kerrynek a megszólalása – ha valóban helyes ez a fordítás: “kiszabadítsa magát a megszállt területek béklyójából” méltóan tükrözi az amerikai kormány – névszerint Obama – hozzáállását ehhez a régesrégi konfliktushoz Izrael és a palesztinok között…. Elövehetnék mindketten – Kerry és Obama is, na meg még sokan mások is – egy kicsit a Bibliájukat – csak hogy tájékozódjanak, hogy milyen megszállt területekröl beszélnek is ??? (zárt ülésen !!!) – akkor tisztábban látnák ezt a kérdést is …. nem kell különösképpen még hivönek sem lenni ehhez, elég ha “csak” hiteles történelemkönyvként olvasgatnák a Bibliát – és akkor gyorsan kiderülne számukra is, hogy semmiféle megszállt területekröl sem beszélhetnek – hiszen a zsidó jelenlét mindvégig folyamatos volt a Szentföldön – még ha különféle okok folytán államiság nélkül i.sz 70 óta, a Templom lerombolása után is ….Érdekes, a palesztinok esetében ez mint kérdés fel sem vetödik – hogy ök viszont sosem léteztek eddig ezen a “megszállt területen” államként, önálló entitásként – max. arról beszélhetünk, hogy filiszteus jelenlét valóban évezredek óta van a Szentföldön, feltéve ha elfogadjuk azt a máig is vitatott kérdést, hogy a palesztinok tekinthetöek-e filiszteusok kései leszármazottainak…

Leave a Reply