Kedves Isten

A Garami azt mondta, nem kell hangosan beszélni Hozzád, elég gondolatban mondani, akkor is hallod. Én ezt nem hiszem, de este suttogni se merek a pokrócom alatt, ezért inkább leírok mindent Neked a Titkos Füzetembe, így bármikor elolvashatod, ha ráérsz.

Engem Somos Tibornak hívnak, kilenc és fél éves vagyok, negyedikes, kitűnő tanuló. Sajnos nem vagyok megkeresztelve, mert a szüleim kommonisták, és nem hiszik a népek ópiumát. Meg is büntetted őket ezért. Apukámat börtönbe zárták, anyukámnak elvették az állását. Ezért kerültem én az öcsémmel ide, a kastélyba, ami az Igazgató Elvtárs szerint egy régi grófé volt, de el lett véve, amikor megszűntek a grófok, és most az egész kastély a miénk, kommonista ifjaké.

kedves istenMég nem vagyunk igazi kommonisták, de ha betartjuk a kisdobosok hat pontját, akkor előbb úttörők lehetünk, aztán majd ifjúkommonisták, ami már majdnem olyan, mintha szovjetek volnánk. A Szovjetunió hatalmas, baráti ország, csapatai legyőzték a világ egyhatodát, ahol most mindenki oroszul beszél. Mi is meg fogunk tanulni ötödikben oroszul, hogy értsük Lenin elvtárs gyönyörű nyelvét. Lenin a hatalmas szovjet nép legnagyobb vezére volt. Kopasz feje és kis hegyes szakálla van. Ki van téve az ügyeleti szoba falára, Marx és Engels mellé. Ők hárman voltak a világ legnagyobb vezérei. Őket követi Nyikita Szergejevics Ruscsov Elvtárs, de ezt Te úgy is jobban tudod, mint én.

Most be kell fejezzem az írást, mert Zsuzsa néni ilyenkor körbejár, hogy mindenki alszik-e rendesen, és már vécézni is tilos. Mielőtt elaludnék, az ágyamban elmondom majd magamban az imát, amire Garami Pali tanított, hogy én Istenem, jó Istenem, lecsukódik már a szemem, de a tied nyitva, Atyám, amíg alszom, vigyázz reám. Vigyázz az én testvéremre és az én jó szüleimre, hogy mikor a nap újból felkel, köszönthessük egymást reggel. Szerintem nincs sok értelme, mert reggel úgyis csak az öcsémet tudom köszönteni a sorakozónál, mert anyukám Miskolcon lakik, apukám meg a szegedi Csillagbörtönben, de hátha.

Zárom hát soraimat, szeretettel: Somos Tibor, IV. oszt. tan., Előszállás, 1960. október 17.

(es)

Kedves Isten” bejegyzéshez 36ozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.