Gyógyító idealista

Idealista vagyok, kitartok az értékrendem és a számomra fontos személyek mellett. Mindennapjaimat az értékrendemhez igyekszem igazítani. Kíváncsi, valamint találékony vagyok, és megtermékenyítően hatok egy feladat kivitelezésekor. Az emberek megértésére törekszem, és segítek önmaguk megvalósításában. Alkalmazkodó vagyok, hacsak ez nem fenyegeti saját értékrendemet.

Elsődlegesen befelé fókuszálva élem az életem, ahol aszerint állok hozzá dolgokhoz, hogy mit érzek velük kapcsolatban, vagy hogy hogyan illenek bele a személyes értékrendembe. Másodlagosan kifelé fordulok a külvilág felé, ahonnan az információt megérzések, ráérzések formájában fogadom be.

Arra törekszem, hogy a világot jobb hellyé tegyem az emberek számára. Legfőbb célom, hogy rájöjjenek létezésük értelmére. Mi a céljuk? Hogyan szolgálhatnák leginkább az emberiséget? Idealista és maximalista vagyok, keményen hajtom magam előre küldetésemben, hogy elérjem azokat a célokat, melyeket kitűztem magam elé.

infp frankpetiNagyon intuitív vagyok más embereket illetően. Nagymértékben támaszkodok a megérzéseimre, hogy azok vezessenek engem, és ezen felfedezéseimet felhasználva folyamatosan értékek után kutassak az életben. Szakadatlanul keresem az igazságot és a dolgok valódi jelentését. Minden átélt élmény és minden megszerzett tudásmorzsa keresztülmegy belső értékrendemen, és ennek megfelelően kiértékelődik, hogy kiderüljön rejlik-e benne lehetőség, mely segíthet meghatározni vagy pontosítani saját életem ösvényét. A cél ezen ösvény végén mindig ugyanaz – segíteni akarok az embereknek és jobbá szeretném tenni a világot.

Alapvetően figyelmes és tapintatos lévén jó hallgatóság vagyok, és nyugtatólag hatok az emberekre. Habár visszafogott lehetek az érzelmeim kimutatásával, nagyon mély törődést vagyok képes érezni mások iránt, és őszintén érdekelnek az emberek. Ez az őszinteség érezhető, ami értékes baráttá és bizalmassá tesz. Meglehetősen szívélyes tudok lenni azokkal, akiket jól ismerek.

Nem szeretem a konfliktust, és bármit megteszek, hogy elkerüljem azt. Ha mégis szembe kell vele néznem, akkor mindig az érzelmeim felől közelítem meg. Konfliktushelyzetben elhanyagolható számomra, hogy kinek van igaza és ki téved. Arra összpontosítok, hogy a konfliktus hatására hogyan érzek, és tényleg nem törődök vele, hogy igazam van-e vagy sem. Nem akarom magam rosszul érezni. Ezen tulajdonságuk miatt olykor ésszerűtlennek és logikátlannak tűnök konfliktushelyzetben. Másrészről nagyon jó közvetítő tudok lenni, és jellemzően jó vagyok a mások közötti konfliktusok elsimításában, mert ösztönösen megértem mások nézőpontját és érzéseit, és őszintén segíteni akarok.

Alkalmazkodó és laza vagyok, amíg egy számomra fontos nézetemet meg nem sértik. Ha az értékrendemet fenyegetve érzem, agresszív védelmezővé válhatok, és ilyenkor szenvedélyesen küzdök az ügyemért. Amikor magaménak érzek egy olyan feladatot vagy munkát, ami érdekel, az általában „üggyé” válik számomra. Habár nem vagyok a részletek embere, minden lehetséges részletre elszántan és lelkesen figyelek, mikor az „ügyemet” viszem előre.

Amikor az élet mindennapos, jelentéktelen részleteiről van szó, egyáltalán nem vagyok képben. Képes vagyok hosszú ideig tevékenykedni anélkül, hogy észrevenném, hogy van egy folt a szőnyegen, de közben törődően és módszeresen tisztítgatom az aktuális fotóprojektem egyik “foltos” képét.

Nem szeretek konkrét tényekkel és logikával foglalkozni. A saját érzéseimre és az emberi tényezőre összpontosított figyelmem megnehezíti számomra a személytelen döntések kezelését. Nem értem a személytelen döntéseket és nem hiszek az érvényességében sem, emiatt elég rosszul is alkalmazom őket. Legtöbbször kerülöm az objektív elemzést, bár kifejlesztettem ezt a képességemet, és képes vagyok meglehetősen logikusan gondolkodni. Stressz hatására haragom hevében nem ritkán hibásan alkalmazom a logikát, egymás után dobálózom a (gyakran pontatlan) tényekkel egy érzelmi kitörés kíséretében.
Stresszes helyzetben negatív hangulatom van; úgy érzem, hiányzik a hitelesség; saját magammal kapcsolatosan kétségekkel leszek teli; éles kritikát és destruktív ítéleteket mondok bárkivel kapcsolatban, aki kéznél van; késztetést érzek, hogy tegyek valamit a valódi vagy elképzelt hibák kijavítására; minden probléma között összefüggést látok.

Nagyon magasak az elvárásaim, maximalista vagyok. Emiatt általában nagyon szigorú vagyok önmagammal, és nem becsülöm magam eléggé. Problémát jelenthet csapatban dolgozni egy projekten, mert az elvárásaim gyakran magasabbak, mint a csapat többi tagjáé. Figyelmet kell fordítanom arra, hogy egyensúlyt teremtsek a magas elvárásaim és a mindennapos élet szükségességei között. E konfliktus megoldása nélkül soha nem leszek elégedett önmagammal, és összezavarodok, vagy lebénulok, ha arról kell döntenem, hogy mihez kezdjek az életemmel.

Van tehetségem az íráshoz. Lehet, hogy szóban esetlenül és ügyetlenül fejezem ki magam, de rendelkezek egy csodálatos képességgel, mellyel képes vagyok meghatározni és papíron kifejezni érzéseimet.

Ajánlott foglalkozások:
költő, festő, szabadúszó művész, zenész, író, tanár (művészet, zene, dráma), dalszerző, művészettörténész, könyvtári munkatárs, zeneszerző, előadó-művész, művészeti kurátor, író, könyvkereskedő, karikaturista, videószerkesztő , fényképész, filozófus, lemezbolt tulajdonos, operatőr, jelmeztervező, producer, filozófia tanár, könyvtáros, környezetvédő, filmrendező, aktivista, könyvesbolt tulajdonos

A fenti jellemzést nem én írtam magamról, hanem a nemzetközileg széles körben ismert és elismert MBTI személyiségteszt elvégzése után kaptam készen. Nyolc különböző tesztet töltöttem ki, és a rendszer szerinti tizenhat lehetséges személyiségtipus közül mindannyiszor ugyanazt az eredményt kaptam…
Ha te is tudni akarod hogy milyen ember vagy, itt végezheted el a vizsgálatot:
4 kérdéses teszt >>
20 kérdéses teszt >>
Egyszerű teszt >>
Háromlépcsős teszt >>
72 kérdéses teszt >>
88 kérdéses teszt >>
94 kérdéses teszt >>
Jungi típusvizsgálat >>

 

Gyógyító idealista” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.